Skip to main content

Een nieuwe racefiets kopen en de zoektocht vooraf is iets moois. Deze voorpret alleen al is een reden om een nieuwe fiets te willen kopen. Er is namelijk zoveel moois op de markt. Maar wat past bij jouw wensen en behoeften? Een racefiets kopen kan dus ook keuzestress opleveren. Door middel van deze gids hoopt Ruurd je meer inzicht te geven in welke racefiets bij jouw wensen past.

Disclaimer: dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met Bikester. We zijn uiteraard zo neutraal mogelijk gebleven om je zoveel mogelijk inzicht te bieden. Daarnaast hebben we een aantal voorbeeld-links naar Bikester ingevoegd.

Racefiets kopen gids: inhoud

In deze gids lopen we een voor een door de onderdelen van een fiets heen, om te kijken wat de opties zijn en wat er bij jou past.

1. Frame2. Wielen3. Schakelgroep4. Remmen5. Afmontage6. Benodigd budget7. Laatste tips

1 Het frame

Laten we beginnen bij het begin. Het hart van je fiets: het frame. Frames vind je voornamelijk in vier materiaaltypen, namelijk staal, aluminium, carbon en titanium. Deze opsomming is oplopend in prijs. Stalen en titanium fietsframes zie je over het algemeen niet heel veel en worden voornamelijk gebruikt door liefhebbers. Dan blijft dus nog aluminium en carbon over.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1.1 Aluminium

Aluminium frames zijn goedkoper dan carbon en vind je daarom vaak terug op de voordeliger geprijsde racefietsen. Aluminium frames zijn iets zwaarder en iets minder stijf dan carbon. Meer stijfheid in een frame betekent meer controle tijdens bijvoorbeeld bochten. Voor beginners is een aluminium frame vaak al ruim voldoende om plezier te hebben. Een goed aluminium frame is overigens ook te verkiezen boven een goedkoop carbon frame. Waarom lees je hierna.

Bekijk ook deze drie racefietsen met aluminium frame:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cobbles wielrennen racefiets kopen cube attain race

Cube Attain
€899
Shimano Tiagra

cobbles wielrennen racefiets kopen cube attain race disc

Cube Attain Disc
€999
Shimano Tiagra

cobbles wielrennen racefiets kopen focus izalco race 6.9

Focus Izalco Race 6.9
€1.199
Shimano 105

1.2 Carbon

Wie voor een laag fietsgewicht gaat komt al snel uit bij carbon. Carbon is een licht materiaal, wat door middel van het leggen van dunne laagjes in alle vormen gemaakt kan worden. Hoe zorgvuldig dit gedaan is, bepaalt de kwaliteit en prijs van het frame. Zorgvuldig gelegd carbon kan in een licht frame voor veel stijfheid zorgen. Met deze kwaliteit loopt ook de prijs op.

Goedkopere carbon frames worden slordiger gelegd, omdat anders de arbeidskosten te snel oplopen. Een goed aluminium frame is daarom vaak een betere keuze dan een goekoop carbon frame.

Naast stijfheid kan een carbon frame ook comfort met zich meebrengen. Daarom zie je ook vaak carbon voorvorken bij aluminium frames. Dit is namelijk een belangrijk punt om trillingen uit het wegdek op te vangen.

Bekijk ook deze drie racefietsen met carbon frame:

cobbles wielrennen racefiets kopen focus izalco race 9.7

Focus Izalco Race 9.7
€1.699
Shimano 105

cobbles wielrennen racefiets kopen cube attain gtc race

Cube Attain GTC Race
€1.699
Shimano Ultegra

cobbles wielrennen racefiets kopen cube attain gtc sl disc

Cube Attain GTC SL Disc
€1.999
Shimano Ultegra

1.3 Geometrie & framemaat

Naast de materiaalkeus is ook de geometrie van het frame van belang. Mits je geen ‘afwijkende’ lichaamsmaten hebt zal je (mits je de juiste framemaat kiest) veelal goed op elke fiets kunnen zitten, door het afstellen van de stuur- en zadelpositie. Check ook de tool van Bikester voor het bepalen van jouw framemaat.

Wil je meer zekerheid over welke geometrie bij jou past? Neem voor aanschaf een bikefit. Daaruit komt een advies over jouw ideale positie, ofwel die van de drie contactpunten: stuur, zadel en pedalen. Tot op zekere hoogte is dit een exacte wetenschap, maar het is ook een stukje persoonlijke voorkeur: zit je graag diep of zit je liever wat comfortabeler, rechtop? Kies vervolgens een fiets die qua geometrie past bij de driehoek tussen de contactpunten. Dit kun je doen door de uitslag van de bikefit te vergelijken met de geometrie van de fiets die je op het oog hebt. Lees ook onze review over de Pro4mance en de BikeMedical bikefit.

2. De wielen

Geld moet rollen. Een betere wielset wordt dan ook vaak gezien als de beste upgrade voor een racefiets. Wielen die standaard op de fiets zitten zijn vaak degelijk, maar meestal laag en niet erg licht. Zaken waarbij je hier op moet letten zijn de velghoogte, kwaliteit van de naaf en de spaken, het materiaal van de velg, de soort remmen die je wil monteren en natuurlijk de banden.

2.1 Velghoogte

Voor een snelle wielset kijk je voornamelijk naar velghoogte (dat blijkt nog belangrijker dan gewicht). Hoge velgen zijn namelijk niet alleen cool, ze leveren in de meeste situaties ook snelheid op. In een klim ervaar je wat nadeel, net als bij zijwind.

2.2 Naaf & spaken

Naast hoogte van de velg zijn natuurlijk ook de naaf, spaken en materiaalsoort van belang. Bij de naaf zit er voornamelijk kwaliteitsverschil in de soepelheid van de lagers en de snelheid van het aangrijpen (moment dat je trapt naar het moment dat je achterwiel deze energie gebruikt).

Bij de spaken zie je voornamelijk verschil in materiaal en vorm. De vorm kan namelijk bijdragen aan een betere aerodynamica. Als beginner hoef je je om dit laatste echter nog niet teveel zorgen te maken.

2.3 Carbon of aluminium

Wielen worden voornamelijk gemaakt van carbon en aluminium. Ga je voor een laag gewicht dan kom je veelal weer bij carbon uit. Tegenwoordig zijn er echter ook genoeg aluminium wielen verkrijgbaar met een mooi gewicht. Een belangrijk punt om mee te nemen in je wielkeus is het type remmen waar je mee gaat rijden.

2.4 Velgremmen of schijfremmen

Carbon wielen icm velgremmen geven namelijk niet altijd even betrouwbare remprestaties. Bij nat weer kunnen ze je namelijk nog wel eens in de steek laten. Ook bij lange afdalingen waarbij je veel moet remmen kan de carbon velg qua hitte oplopen waardoor je meer kans hebt op een klapband. Optisch gezien is het natuurlijk verder wel fantastisch. Combineer je een carbon velg met schijfremmen dan neem je deze nadelen weg.

2.5 Banden

Tot slot heb je natuurlijk ook nog banden nodig voor op de wielen. Veelal zitten er op een nieuwe fiets prima banden om op te rijden (al dan niet om te trainen). Wil je toch nieuwe banden? Lees dan onze racfiets bandengids. Completer dan die gids kan ik dit artikel echt niet maken.

Onderstaand voorbeeld geeft goed weer dat je het met wielen zo licht en zo duur kan maken als je zelf wil.

cobbles wielrennen racefiets kopen wielset mavic ksyrium

Mavic Ksyrium UST
€449
Lage aluminium velg
1650g

cobbles wielrennen racefiets kopen wielset mavic ksyrium

Mavic Ksyrium Pro Carbon
€1.499
Middelhoge carbon velg
1620g

cobbles wielrennen racefiets kopen wielset mavic ksyrium

Mavic Ksyrium Pro Carbon SL
€1.999
Lage carbon velg
890g

3. Schakelgroep

De ervaring die je hebt met je fiets is ook sterk afhankelijk van een goed functionerende schakelgroep. Je fiets mag nog zo mooi zijn, maar als hij slecht schakelt heb je alsnog een vervelende ervaring. Gelukkig bestaan ‘slechte’ groepen tegenwoordig niet echt meer, al hangt dat ook af van je verwachtingen.

3.1 Kwaliteit

Om meer inzicht te geven in welke groep bij jou past zie je hieronder van de 3 belangrijkste leveranciers de groepen. Ze zijn oplopend gesorteerd op basis van kwaliteit.

Artikel gaat verder onder afbeelding

cobbles wielrennen racefiets kopen welke groep overzicht

Racefiets kopen: de schakelgroep is een belangrijke keuze

De kwaliteit van de topgroepen is tegenwoordig ook al terug te vinden op de goedkopere groepen. Bij goedkopere groepen lever je daarom tegenwoordig voornamelijk in op het gewicht van de groep en iets op de schakelprestaties. Uiteraard presteren de duurdere groepen beter, maar zijn die paar milliseconden sneller schakelen nodig tijdens het toeren?

Zie hier een voorbeeld twee keer hetzelfde soort fiets, maar in verschillende prijsklassen. Daarbij is de schakelgroep het grootste verschil.

cobbles wielrennen racefiets kopen focus izalco max disc 8.7

Focus Izalco Max Disc 8.7
€2.999
Shimano 105

cobbles wielrennen racefiets kopen focus izalco max disc 8.8

Focus Izalco Max 8.8
€3.799
Shimano Ultegra

4. Remtypen

We zijn er inmiddels al aan gewend: profs die rijden met schijfremmen. In het wielrennen doorgesijpeld vanuit het mountainbiken. Een mooie ontwikkeling wat mij betreft. De remprestaties zijn over het algemeen veel beter en constanter. Daarnaast hoef je bij versleten remmen alleen de schijven te vervangen, in plaats van de hele velg. Ook neem je de nadelen van carbon velgen (zie 2.3) met schijfremmen weg.

Een nadeel aan schijfremmen is een iets hoger gewicht dan velgremmen. Een tweede nadeel staat nog ter discussie. Er is in deze wetenschap namelijk nog geen consensus over de aerodynamische prestaties van schijfremmen t.o.v. velgremmen.

Tot slot wil het oog natuurlijk ook wat: een fiets die je mooi vindt is een veelgebruikte fiets. Kies daarom ook vooral wat je zelf gaaf vindt.

Hierbij is het voorbeeld uit het begin van deze gids een goede, waarbij je het verschil in prijs goed ziet:

cobbles wielrennen racefiets kopen cube attain race

Cube Attain
€899
Shimano Tiagra

cobbles wielrennen racefiets kopen cube attain race disc

Cube Attain Disc
€999
Shimano Tiagra Disc

5. Afmontage

Afmontage is een belangrijk deel van het totaalgewicht van je fiets. Afmontage wil zeggen: stuur, stuurpen, zadelpen, zadel. Ook bij deze onderdelen kun je kiezen tussen aluminium en carbon. En ook hier wordt vaak op duurdere fietsen carbon gebruikt, vanwege het lage gewicht.

5.1 Zadel

Verder draagt de afmontage bij aan hoe lekker jij op de fiets zit. Ten eerste moet je het juiste zadel kiezen. Let hierbij o.a. op de breedte, bolling, lengte en of er een uitsparing in zit. Maar wat is dan het juiste zadel? Lees onze gids over het bepalen welk zadel bij jou past. Bij een bikefit krijg je hier natuurlijk ook een advies over.

5.2 Stuur

Ten tweede moet je de juiste stuurbreedte kiezen. Je wil een stuur dat ongeveer even breed is als de ruimte tussen je schoudergewrichten, zodat je je armen recht vooruit kan houden (niet naar buiten of binnen).

5.3 Stuurpen

Ten derde is de stuurpen van belang. Let hierbij op de lengte, de hoek (een stuurpen staat onder een bepaalde hoek, bijvoorbeeld 8 graden, zodat je hem naar boven of beneden kan richten) en het aantal spacers wat je nog onder je stuurpen plaatst. Voor deze finetuning kun je goed bij een bikefitter terecht.

6. Budget & aanbevelingen racefiets kopen gids

Welke fiets precies bij jouw wensen past kun je bepalen door op de racefiets-pagina van Bikester aan de linkerkant de juiste filters te selecteren. Met onderstaand overzicht proberen we je al een eind in de juiste richting te helpen. Het geeft een algemeen beeld van welke opties bij welk niveau fietser passen en welk budget daarbij hoort. Prijzen zijn op basis van adviesprijzen. Onderstaand overzicht geeft dit alles natuurlijk super rationeel weer. Dat betekent niet dat je niet een gave fiets met die coole wielset mag kopen, puur omdat je het mooi vindt.

Artikel gaat verder onder afbeelding

cobbles wielrennen racefiets kopen budget

Racefiets kopen: bekijk welk budget bij welke rijstijl hoort

7. Laatste tips racefiets kopen

Ten slotte nog wat tips voordat je tot koop overgaat:

 • Don’t race what you can’t replace. Een prijzig product aanschaffen wat je niet kan vervangen of onderhouden is zonde. Kies daarom voor materiaal wat je ook goed kan onderhouden. Ook het duurste materiaal vergt onderhoud.
 • Verkies een goede aluminium fiets boven een goedkope carbon fiets. Vaak is de kwaliteit van goedkoop carbon niet wat je van carbon mag verwachten, kies daarom voor een goed aluminium frame. Dan heb je vaak voor dezelfde prijs ook nog eens betere onderdelen op je fiets.
 • Hou budget over voor onderdelen die niet bij de fiets zitten. Denk aan bidonhouder, pedalen, kleding en eventuele reserve- en noodonderdelen.

Welke racefiets(en) heb jij?

Deel een foto van je carbon / alu / stalen / titanium ros met je medefietser in de Cobbles Strava Club! Wil je een racefiets kopen, maar heb je nog vragen? Stel ze daar ook gerust!

Gerelateerd artikel

Is het racefiets kopen al achter de rug? Dan is het nu tijd om er serieus mee aan de slag te gaan. Stel een doel en werk er met een trainingsschema naartoe! Lees hier onze gids over trainingsschema’s voor wielrenners.

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×