Skip to main content

Een bikefitting is ideaal voor iedereen die zijn fiets optimaal wil afstellen op zijn/haar lichaam. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen lekker fietsen en ongemak of blessures. Daarom ging Florence op bezoek bij Bikemedical in Geleen. Hieronder doet ze verslag van haar ervaringen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De voorgeschiedenis

Net nadat ik naar Nederland was verhuisd, besloot ik om te beginnen met wielrennen. In de Belgische Ardennen had ik nooit een racefiets aangeraakt, maar ik deed wel al jaren aan mountainbiken. Vanaf het begin kamp ik echter met fysieke klachten. Wanneer ik langer dan een uur op de fiets zit, krijg ik last van mijn nek, schouders en rug, wat best vervelend is als je lange tochten wil maken. De laatste tijd merkte ik ook dat ik al na een half uurtje een slapend gevoel in mijn tenen kreeg. Op de mountainbike heb ik nooit ergens last van.

Ondertussen hebben de huisarts, de fysiotherapeut en de chiropractor al geprobeerd de klachten te verhelpen, maar het mocht niet baten. Behalve de standaardafstelling bij aankoop van de fiets heb ik echter nog nooit een fietsmeting gedaan. Tijd dus voor een professionele bikefitting. Bikemedical ging de uitdaging aan om mij pijnvrij op de fiets te zetten. Ik was echt benieuwd naar de behandeling die ik zou krijgen.cobbles wielrennen bikefitting bikemedical opstelling

De bikefitter

Van origine is Jacques Peeters een actieve wielrenner, maar hij is ook fysiotherapeut met een master Evidence Based Practice. Deze medische achtergrond onderscheidt hem van de meeste andere bikefitters, vaak fietsenmakers die een carrièreswitch maken. Na zijn studie heeft Jacques voor een groot bedrijf gewerkt aan het ontwikkelen van een bikefittingsysteem. Hierdoor kent hij de voor- en nadelen van de meetsystemen die op de markt zijn, en combineert hij nu verschillende systemen om tot het beste resultaat te komen. Sinds bijna 10 jaar runt hij zijn eigen bedrijf ‘Bikemedical, body & bike solutions’ om ervaren en beginnende wielrenners, mountainbikers en triatleten te helpen klachtenvrij en efficiënt te fietsen.

Voor wie is een bikefitting?

Een bikefitting lijkt op het eerste oog vooral geschikt voor blessuregevoelige of geblesseerde mensen. Maar bij Bikemedical komen juist ook veel sporters voor blessurepreventie of om hun prestaties te verbeteren. Denk hierbij ook aan het optimaliseren van een tijdrithouding om bijvoorbeeld optimaal te kunnen presteren bij een IronMan. Hierbij draait het niet alleen om aerodynamica, maar ook om comfort en het beperken van de belasting op het lichaam.

Een bikefitting is verder aan te raden als je op het punt staat om een nieuwe fiets te kopen. Zo voorkom je dat je de verkeerde framemaat aanschaft. Bedenk wel dat je voor het optimale resultaat met je nieuwe fiets terug moet naar de bikefitter voor de laatste puntjes op de i, want een ander stuur of zadel kan veel uitmaken voor je fietspositie. Ook goed om te weten: als je ooit een bikefitting bij Bikemedical hebt gedaan, kun je ook later nog advies krijgen over het aanschaffen van een nieuwe fiets. Op basis van de meetgegevens rekenen ze voor je uit of de fiets die je op het oog hebt bij jouw lichaam past.
cobbles wielrennen bikefitting bikemedical uitleg

Stap 1: intake en screening

We starten met een intake met een aantal vragen over mijn geschiedenis: welke sporten heb ik gedaan, wat zijn mijn ervaringen, ben ik ooit gevallen, heb ik iets gebroken, wat doe ik als job — als je de hele dag achter de computer zit, kan dat een rol spelen bij het ontstaan van klachten.

Na deze vragen ga ik een stukje fietsen op de testopstelling voor een korte screening, en analyseert Jacques op het oog hoe ik op de fiets zit. Hij constateert direct dat ik meer naar rechts beweeg tijdens het fietsen. Hij vraagt aan mij of ik wil gaan staan, want hij vermoedt dat mijn zadel scheef staat. Dat blijkt te kloppen, door mijn houding op de fiets heb ik mijn zadel verbogen. Het zadel wordt weer recht gezet en we gaan verder met de screening. Jacques kijkt hoe mijn lichaam zich gedraagt op de fiets en onderzoekt aan mijn lichaam waar het geblokkeerd zit. Hij drukt op de plek waarvan hij vermoedt dat die pijnlijk is, en hij heeft gelijk. Au!

Stap 2: meten is weten

Na het opwarmertje op de fiets word ik van top tot teen en van links naar rechts opgemeten. Hierbij wordt gekeken of er grote afwijkingen zijn ten opzichte van wat je kunt verwachten voor een vrouw van mijn lengte. Als er grote verschillen zijn, moeten we hier rekening mee houden in de rest van de bikefitting. Bij mij blijkt alles binnen de norm te zijn, ik ben gelukkig geen ‘afwijkend geval’.
cobbles wielrennen bikefitting bikemedical onderzoek-2

Stap 3: schoenmeting

Na de lichamelijke meting gaan we door naar de voetmeting, om onder andere de oorzaak van mijn tintelende teentjes te achterhalen. Het probleem is snel duidelijk: mijn schoenplaatjes staan te ver naar voren, waardoor er te veel druk op mijn tenen komt. De plaatjes worden meteen correct afgesteld. Naast de afstelling van de schoenplaatjes kijkt Jacques ook naar mijn voeten, en of de zooltjes bij mijn voettype en schoenen passen. Dit is gelukkig zo. Mochten steunzolen gewenst zijn, dan kunnen deze direct worden opgemeten en gemaakt.

Stap 4: onderzoek en behandeling

Jacques kijkt onder andere naar de mobiliteit van rug, heup, knie en enkel, maar ook naar de flexibiliteit van verschillende spiergroepen zoals de hamstrings en kuitspieren. Het blijkt dat voornamelijk in mijn rechterkant een beperking zit. Deze komt vanuit de heup en zorgt ervoor dat mijn wervelkolom onder grote spanning komt te staan. Door het asymmetrisch bewegen ontstaan er dan pijnklachten in mijn nek en schouderbladen.

Omdat Jacques ook fysiotherapeut is, kan hij deze pijnpunten direct oplossen door middel van dry needling, mobilisaties en fascie release technieken. Het voordeel hiervan is dat de klachten bij de bron worden aangepakt, in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat bikefitters bij een klein beenlengteverschil extra plaatjes tussen je schoenplaatje en je schoenen zetten. Volgens Jacques is dat geen echte oplossing, en zou het in mijn geval zelfs eerder tot meer klachten leiden. Uiteindelijk maken de fiets en de mens samen het geheel, en is het dus beter eerst de lichamelijke problemen op te lossen.
cobbles wielrennen bikefitting bikemedical onderzoek

Stap 5: dynamische fietsmeting

Voor de dynamische fietsmeting maakt Bikemedical gebruik van een 3D motion capture systeem, waarbij een 3D model van mijn lichaam wordt gemaakt om alle parameters in grafieken en getallen weer te geven. Het voordeel van dit systeem is dat het met je eigen fiets werkt. Bij sommige bikefitters zie je dat ze een speciale meetfiets hebben om de analyse te doen, en dat ze de gegevens vervolgens vertalen naar je eigen fiets. Als er met je eigen fiets dan geen controlemetingen meer worden gedaan kunnen er afwijkingen ontstaat, bijvoorbeeld omdat er een ander zadel op de testfiets zit. Een ander voordeel van dit systeem is dat je direct verschillen in beweging tussen de linker- en rechterkant kunt zien.

Tijdens de meting zit ik dus op mijn eigen fiets, en ik krijg overal stickers opgeplakt. Terwijl ik fiets wordt mijn houding geanalyseerd en worden de meetgegevens geïnterpreteerd. Dit gebeurt bij verschillende snelheden en weerstanden om te zien of mijn lichaam zich dan anders gedraagt. In een iteratief proces wordt mijn houding aangepast. Bij elke wijziging kijkt Jacques niet alleen hoe de meetwaarden veranderen, maar hij vraagt ook hoe dit voelt en of het een verbetering is. Want getallen zeggen niet altijd iets over comfort. Mijn stuur gaat omhoog, en mijn zadel verder naar achteren. Ook komt er een andere stuurpen. Dit voelt een stuk beter dan eerst, ik kan niet wachten om buiten te fietsen!
cobbles wielrennen bikefitting bikemedical meting

Stap 6: rapport

Alle resultaten van de bikefitting staan in een gedetailleerd rapport dat je mee naar huis krijgt. Dit rapport bevat informatie over mijn fietsafstelling, de aangebrachte veranderingen en over de medische analyse. Handig, want deze informatie kun je meenemen naar je eigen fysiotherapeut, zodat deze een goed startpunt heeft om te beginnen.

De conclusie

Een bikefitting bij Bikemedical is heel uitgebreid en onderscheidt zich door de aanwezige medische kennis, en dat merk je bij de intake en het lichamelijk onderzoek. Jacques weet duidelijk te verwoorden wat de oorzaak van je problemen is, en wat de gevolgen daarvan zijn. Dit geeft vertrouwen in de oplossingen die hij voorstelt. Hij pakt fysieke problemen aan bij de bron en zoekt niet meteen naar een technische oplossing.

Ik voel dat ik een stuk beter op mijn fiets zit, maar ik kan pas over een aantal weken echte conclusies trekken. Mijn lichaam moet eerst wennen aan de nieuwe positie, en daarom is het beter om in het begin alleen korte ritjes te maken. Ook heb ik nog een aantal behandelingen nodig om ervoor te zorgen dat mijn bekken recht staat en dat de spanningen uit mijn wervelkolom verdwijnen. Kortom: wordt vervolgd!

Ik zou de bikefitting bij Bikemedical zeker aanraden. Voor een prijs van 200 euro krijg je een zeer uitgebreide meting. Daarnaast heeft Jacques echt passie voor zijn vak, en dat merk je meteen in zijn werkwijze.

Wat zijn jouw ervaringen met bikefitting?

De Cobbles Cycling Strava Club is de perfecte plaats om je verhaal te delen, en het kost niets!

Gerelateerd artikelcobbles wielrennen bikefitting bikemedical gerelateerd

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×