Skip to main content

Het zadel is niet het meest in het oog springende onderdeel van je fiets, en ook niet iets waar je veel indruk mee maakt bij je fietsvrienden. Maar je kunt nog zo’n mooie fiets hebben, als je er niet lekker op zit wordt elke tocht een lijdensweg. Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste race- of mountainbikezadel? Wout helpt je op weg.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Zonder erbij na te denken spring je dagelijks op de fiets om naar school of werk te gaan, om boodschappen te doen, of natuurlijk om lekker sportief een rondje te knallen in het bos of op de weg. Maar hoe zit je eigenlijk op een fiets? Anatomisch gezien zijn het je zitbotten, onderdeel van het heupbeen, die op het zadel steunen. Althans, als het goed is. Als je zadel echter niet goed past bij je lichaam of fietshouding, dan ontstaat er te veel druk op andere, zachtere delen. Gevolg: tintelingen of gevoelloosheid in de edele delen (afhankelijk van het geslacht van de fietser ook wel bekend als ‘slaapzak’ of ‘slaapmuts’) of andere zitvlakklachten. Met de keuze van het juiste race- of mountainbikezadel kun je dus veel ellende voorkomen. Maar waar moet je op letten?

Hard of zacht?

Beginnende wielrenners of mountainbikers willen nog weleens klagen over de hardheid van hun zadel. Waarom zit er zo’n oncomfortabele plank op je racefiets of mountainbike, terwijl je stadsfiets zo’n lekker zacht gelkussentje heeft om op te zitten? Dat heeft alles te maken met de tijd de je op het zadel doorbrengt. Op je stadsfiets zit je meestal niet langer dan een half uurtje, en dan is een zacht zadel nog wel lekker. Maar als je er lang op zit, zak je te ver weg en komen je edele delen klem te zitten. Mountainbikes en racefietsen zijn bedoeld om langere tochten te maken, dus daar hoort een harder zadel bij. Het is even wennen, maar als je regelmatig fietst en het zadel verder goed bij je past, is een wat harder exemplaar uiteindelijk beter en comfortabeler.

cobbles wielrennen mountainbike zadel sqlabSQlab pakt het maken van fietszadels behoorlijk wetenschappelijk aan.

Breed of smal?

De afstand tussen de zitbotten is van groot belang voor de juiste match tussen zadel en kont. Bij vrouwen zitten de zitbotten gemiddeld iets verder uit elkaar dan bij mannen. Maar pas op, het woord ‘gemiddeld’ staat er niet voor niets! Dat er een verschil is tussen de gemiddelde man en vrouw wil namelijk absoluut niet zeggen dat je als vrouw altijd beter af bent met een breed vrouwenzadel, of dat je als man altijd met een smal zadeltje uit de voeten kunt. Bij de betere (sport)fietsenwinkel kun je een zadelmeting laten uitvoeren waarbij de afstand tussen je zitbotten gemeten wordt, maar met een stuk karton en een krijtje kom je thuis ook een heel eind.

Je fietshouding

Behalve de afstand tussen je zitbotten is ook je houding op de fiets bepalend voor de juiste breedte van het zadel. Zit jij altijd onderin de beugel om zo weinig mogelijk wind te vangen? Bij deze voorovergebogen houding hoort een smal racezadel. Of ben jij een relaxte toerder die met de handjes bovenop het stuur rijdt? Dan zit je relatief rechtop en mag/moet je zadel ook breder zijn. Mountainbikers zitten over het algemeen meer rechtop dan wielrenners, en hebben dus ook een wat breder zadel nodig.

cobbles-wielrennen-zadel-tijdritIn deze extreem voorovergebogen houding gebruik je alleen het puntje van je zadel.

De vorm van het zadel

Bovenstaande punten zijn allemaal redelijk objectief, en in principe kun je op basis hiervan uitrekenen welk race- of mountainbikezadel voor jou geschikt is. Maar dan ben je nog niet klaar, want de vorm speelt ook mee.

Rond of plat?

Volgens zadelfabrikanten zijn platte zadels vooral geschikt voor mensen die stil op hun fiets zitten. Mensen die veel heen en weer bewegen hebben juist baat bij een rondere zadelvorm. Dit zal theoretisch en gemiddeld gezien vast kloppen, maar dit is toch vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur die je moet ervaren.

Met of zonder uitsparing?

Hetzelfde geldt voor de uitsparing die je in veel race- en mountainbikezadels tegenkomt. Dit gat is bedoeld om extra ruimte te bieden aan de zachte en gevoelige delen. Dit kan bij zowel mannen als vrouwen helpen om zadelpijn te voorkomen, vooral voor fietsers die wat minder flexibel zijn en hun bekken minder ver kantelen.

cobbles wielrennen mountainbike zadel bontragerEen relatief rond mountainbikezadel met uitsparing.

Zit je lekker?

Uiteindelijk is er natuurlijk maar één persoon die bepaalt wat voor jou het ideale zadel is, en dat ben je zelf. Je nieuwe fiets wordt waarschijnlijk standaard geleverd met een soort gemiddeld-zal-het-wel-ongeveer-kloppen-zadel. Prima als je ermee uit de voeten kunt, maar goede kans dat dit voor jou niet de beste keuze is. Heb je nog een fijn zadel? Monteer dit dan gewoon op je nieuwe fiets, of zoek een exemplaar dat hier veel op lijkt. Bij een goede fietsenwinkel doen ze niet moeilijk over het uitproberen en eventueel ruilen van een nieuw race- of mountainbikezadel. Uiteindelijk moet jij er honderden uren en duizenden kilometers op rijden, dus zorg dat je lekker zit!

Heb jij ervaring met (het voorkomen van) zadelpijn?

Deel je tips en ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club, lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen mountainbike zadel gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×