Skip to main content

Bij goede racefiets banden komt meer kijken dan je denkt: breedte, druk, comfort, rolweerstand, lekbestendigheid en aerodynamica. In deze gids vind je álles wat je wil weten over racefiets banden.

Wat zijn goede racefiets banden?

Er is geen onderdeel op je racefiets zoveel invloed heeft op het rijgedrag van je fiets en die zo gemakkelijk aan te passen is. Een goedkope fiets met een goede band (en goede bandenspanning) rijdt vaak fijner dan een dure fiets met carbon wielen en verkeerde banden. De moeite waard dus om even wat tijd te spenderen aan het uitzoeken welke band goed bij jou past. Eerder gaf ik je al een introductie in de wereld van racefiets banden, nu presenteer ik een complete gids, waarin álles staat wat je wil weten. Vragen die beantwoord worden zijn onder andere:

Ben je op zoek naar wat compactere informatie over racefiets banden? Lees dan onze intro in racefiets banden.

[/vc_column][/vc_row]

1. Bandbreedte

Vijf jaar geleden, voordat de 25mm brede band zijn opmars deed, was een 23mm brede band de standaard. Nu wordt vaak geroepen dat een 25mm band een must is. Maar wat is precies een 25mm band? Als er 25mm op de zijkant van de band staat, wil dat niet zeggen dat die ook precies 25mm breed is. Hoe breed een band is hangt af van:

  • Het type band (sommige typen/merken vallen breed en anderen smal)
  • De interne breedte van de velg (de interne afstand tussen de remranden)
  • De bandendruk
cobbles wielrennen racefiets banden gids veldbreedte

De bovenstaande afbeelding laat zien wat de interne en externe velgbreedtes zijn. In dit geval dus 19mm intern en 24mm extern. Onderstaande meetresultaten geven de verschillende bandbreedtes aan van één van de meest populaire racefiets banden: de Continental Grand Prix 4000 clincher.

cobbles wielrennen racefiets banden gids continental grand prix

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wat opvalt aan de grafiek is:[/vc_column_text]

  • Één bar extra druk ongeveer leidt tot een 0,3mm bredere band;
  • een bredere band ook hoger is;
  • een brede band op een smalle velg breder kan zijn dan een smalle band op een brede velg, echter blijft een ‘brede’ band dan wel hoger.

Let op: deze meetresultaten gelden voor een Continental Grand Prix 4000 band, bij een ander merk/type band kunnen de exacte afmetingen verschillen.

[/vc_column][/vc_row]

Kort samengevat

De interne velgbreedte heeft bijna net zoveel invloed op de breedte van de band als de aangegeven breedte van de fabrikant. Ook wordt een band door een bredere velg een heel klein beetje hoger.

Passen alle banden op mijn fiets?

Bij het kiezen van de bandbreedte is de eerste voorwaarde altijd dat de band goed op de velg past, maar dat is bij racefietsen over het algemeen geen probleem. Een ander issue bij racefietsen zijn de inbouwbreedtes van de frames: in heel veel frames past een 28mm gewoonweg niet. Soms wordt een 25mm band al lastig. Dit kan liggen aan zowel de breedte als hoogte van de band, houd dit dus goed in de gaten als je van bandbreedte gaat wisselen.

2. Weerstand

Een band met minder weerstand zorgt ervoor dat je met dezelfde energie sneller kan fietsen of net zo snel kan fietsen met minder energie. De weerstand van je banden zijn in drie factoren onder te verdelen:

  • Rolweerstand
  • Luchtweerstand
  • Gewicht

2.1 Rolweerstand

Rolweerstand geeft aan hoeveel energie het kost om een band over het wegdek te laten rollen. Dit hangt af van een aantal factoren:

  • Type band
  • Binnenband / tubeless
  • Breedte
  • Wegdek
  • Gewicht dat op de band drukt
  • Bandendruk

2.1.1 Type band

Er zijn vele merken en soorten racefiets banden. Er zit bijvoorbeeld verschil in de compounds, de rubbersamenstellingen van de band. Die hebben veel invloed op de rolweerstand en de grip. Ook van invloed op de rolweerstand is de dradendichtheid van het karkas van de band en de anti-leklaag. De rolweerstand is dus per band verschillend.

Bicyclerollingresistance.com heeft heel veel populaire racebanden onderzocht op rolweerstand en anti-lek eigenschappen en daarvoor kan ik alleen maar aanraden om hun site te bezoeken:

2.1.2 Binnenband

Om je rolweerstand te verlagen is een goede binnenband ook van belang. De standaard butyl binnenbanden hebben ene hogere rolweerstand ten opzichte van een latex binnenband. Dit scheelt ongeveer twee watt per band, volgens dit onderzoek van bicycle rolling resistance. Dit is onder labomstandigheden, bij een slechter wegdek zal de energie die je bespaart logischerwijs verder toenemen.

cobbles wielrennen racefiets banden gids tubeless binnenband

Bron: Bicycle Rolling Resistance

Nadeel van de latex binnenbanden is dat ze soms vrij prijzig zijn en langzaam leeglopen. Omdat ik veel lange ritten rijd, heb ik een Schwalbe extra light sv20 gemonteerd, dit is een zelfde type binnenband als de Continental light tube uit de test. Alleen is deze nog wat lichter en een euro goedkoper. Hiermee kun je gemakkelijk al een paar watt winnen.

Tubeless

Een uitgebreide discussie over wel of niet tubeless rijden bewaar ik voor een volgende keer. Maar er zijn een aantal dingen die je moet weten over tubeless rijden.

Tubeless rijden zorgt voor een lage rolweerstand. Echter, zoals uit de test hierboven, kun je voor een lage rolweerstand toch beter een lichte binnenband monteren. Tubeless heeft wel als voordeel dat de kans op (stoot)lek kleiner wordt en dat je daardoor eventueel met minder druk kan rijden. Daardoor zetten steeds meer fabrikanten in op tubeless rijden en zullen we het de komende jaren steeds vaker zien.

Zelf ga ik niet tubeless rijden, omdat het goed luchtdicht maken van een band soms een lastig karwei is. Ik rij ongeveer twee keer per jaar lek en dat is voor mij acceptabel. Ik maak de overstap dus nog niet. Bovendien, voor een lagere rolweerstand hoeft het volgens bovenstaand onderzoek ook niet.

2.1.3 Bandbreedte

Ook de breedte van de band heeft invloed op de rolweerstand:

Hoe breder de band, hoe lager de rolweerstand.

Ik hoor je denken: “(1) een bredere band is breder dus (2) die heeft een groter contactoppervlak met het asfalt en (3) daardoor meer vervorming en (4) meer weerstand.” Dat is niet helemáál waar. Het contactoppervlak is namelijk hetzelfde, het heeft alleen andere vorm. Hieronder zie je links het contactoppervlak van een bredere band (breed en kort) en rechts het contact oppervlak van een smalle band (smal en lang). Het totale contactoppervlak hangt dus niet af van de bandbreedte.

cobbles wielrennen racefiets banden gids contactoppervlak

Hier is precies te zien wat het effect is van verschillende bandbreedtes op de rolweerstand onder verder identieke omstandigheden. De verschillen in rolweerstand zijn opmerkelijk. Een 28mm Continental Grand Prix 4000 band heeft 8,4% minder rolweerstand dan dezelfde band in 23mm, beiden gemeten met een bandendruk van 6,9 bar (bron).

2.1.4 Wegdek

Dit weet iedere fietser wel: mooi glad asfalt zorgt voor een lagere rolweerstand. Hoe meer oneffenheden in het asfalt, hoe meer vervorming in de band en dus een hogere rolweerstand. Dit is dus niets anders dan je gevoelsmatig al merkt.

2.1.5 Gewicht op de racefiets banden

Hoe meer gewicht op de band drukt, hoe meer de band zal vervormen. Dit zorgt voor een hogere weerstand. De gewichtsverdeling van je fietspositie heeft dus invloed op je rolweerstand. Vaak wordt aangenomen dat een tijdrijder (doordat hij zover voorover zit) een gewichtsverdeling van 50-50% heeft. Oftewel 50% van het totaalgewicht drukt op het voorwiel en 50% op het achterwiel. Iemand die 80 kg weegt en een fiets heeft van 8kg en voor 2kg kleding draagt heeft dan per wiel een belasting van 45kg.

In de echte wereld is dit natuurlijk weer net even anders. Vaak wordt aangenomen dat, bij een normale racefietspositie, 60% van het gewicht op het achterwiel drukt en 40% op het voorwiel. Onderzoek bevestigt dit ook. Dat zou dan in het voorbeeld van onze rijder neerkomen 36kg op het voorwiel en 54kg op het achterwiel.

2.1.6 Bandendruk

Iets wat je voor iedere rit specifiek kan aanpassen is je bandendruk. Door dit goed in te stellen kun je qua rolweerstand direct al enkele watts winnen.

Vroeger werd vaak aangenomen dat een hogere druk gelijk staat aan minder rolweerstand. Dit is inmiddels achterhaald. In laboratoriumomstandigheden klopt het dat meer druk minder weerstand betekent. Echter, op oneffen terrein, verlies je snelheid als je banden hard zijn. Dit komt doordat er met een harde band energie verloren gaat door het feit dat de fietser en de fiets opgetild moeten worden. De energie die hierin verloren gaat is groter dan de energie die verloren gaat in de vervorming van de band. Onderstaande grafiek laat zien vanaf welke druk de rolweerstand omhoog gaat op diverse ondergronden.https://www.nltrpersonal.nl/kalender/racefiets/klimmen-weg/

cobbles wielrennen racefiets banden gids rolweerstand ondergrond wegdek

Bovenstaande meetresultaten gelden voor een Continental Grand Prix 4000 25mm band  voor een rijder van 86 kg (incl. fiets) in een tijdritpositie (dus met een 50%-50% gewichtsverdeling over de wielen). Wat opvalt is dat de rolweerstand (‘Crr’ op de grafiek) op gloednieuw asfalt al omhoog gaat bij een druk die hoger is dan 7,6 bar (110 PSI). Op normaal asfalt ligt die grens al bij 7 bar. Voor beiden geldt een gewicht van 43 kg per wiel. Heb jij meer gewicht op je wiel? Dan mag je meer druk in je band doen. Heb jij minder gewicht op je wiel? Dan dus minder druk.

Achterwiel versus voorwiel

Vaak wordt geadviseerd om in je voorwiel ongeveer een halve bar minder te doen dan je achterwiel. Dit advies houdt geen rekening met je precieze gewichtsverdeling. Het is ook belangrijk om te beseffen dat die gewichtsverdeling niet constant is. In een afdaling zit je meer op je achterwiel, en als je uit het zadel gaat op een klim heb je meer gewicht op je voorwiel.

Bandbreedte

Ook je bandbreedte heeft invloed op de druk van je band. Is je band breder? Dan kun je met minder druk rijden. Op basis van bovenstaande data zou ik de volgende druk adviseren, ga echter nooit over de maximale druk die op de zijkant staat en ga nooit onder de minimale druk die op de zijkant van de band staat.

Hoe hard moet ik mijn banden oppompen voor een optimaal lage rolweerstand?

Helaas is hier nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dan kon ik je een perfect advies geven. Maar de mensen van SILCA gaan weer testen en hopelijk publiceren ze hun resultaten snel. Hou Cobbles dan ook in de gaten voor een update en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Op basis van de resultaten uit bovenstaande grafiek en op basis van enkele vuistregels uit de natuurkunde, kun je je ideale bandendruk redelijk nauwkeurig schatten.

Om de bandendrop (hoeveel een band inzakt onder belasting – bijna altijd een paar millimeter) hetzelfde te houden zou je volgens onderzoek ongeveer 0,7 bar per band moeten bijpompen voor iedere 5kg extra gewicht (op 86kg inclusief fiets) op die band. Michelin geeft ongeveer hetzelfde aan. Ze geven daarnaast het advies altijd tussen de 5 en 8 bar te blijven. Vaak wordt geadviseerd om 0,5 bar minder in je banden te pompen wanneer je banden 2mm breder worden.

Rekenvoorbeeld

Stel je weegt 86kg inclusief fiets, je fietst met name over gemiddeld asfalt, je hebt 25mm banden op een 15mm velg (zodat de werkelijke breedte 25,8mm is), dan pomp je je banden als volgt op:

Voor: 6,7 bar

Achter: 7,2 bar

Pomp er dus een halve bar extra bij als je banden 2mm smaller zijn en een halve bar minder als je banden 2mm breder zijn. Doe er dus een ongeveer 0,7 bar bij voor iedere 5kg die je zwaarder bent en 0,7 bar minder voor iedere 5 kg die je lichter bent.

Let erop dat je (ruim) binnen de toleranties van de druk van je band blijft. Als je veel over randen en hobbels rijdt, wees er dan voorzichtig mee dat je ze niet te zacht oppompt, in verband met stootlek. Minder dan 5 bar raad ik met 23 of 25 mm banden niet aan. Meer dan 8,5 bar met banden die groter zijn dan 23 mm ook niet.

2.2 Luchtweerstand

Je rolweerstand gaat lineair omhoog met de toename van je snelheid. Maar je luchtweerstand gaat exponentieel omhoog met de toename van je snelheid. Dus als je vaak op hogere snelheden rijdt dan zal je meer kunnen winnen met een met de focus op een betere aerodynamica dan de focus op een lagere rolweerstand.

cobbles wielrennen racefiets banden gids luchtweerstand aero

Vanaf de snelheid op het snijpunt wordt aerodynamica belangrijker dan rolweerstand. Welke snelheid dat precies is hangt af van veel factoren:

  • Wind
  • Rolweerstand coëfficiënt (heb je een ‘snelle band’ er op liggen)
  • Je eigen gewicht
  • Het wegdek
  • Of je in een groep rijdt

Hoe hoger je snelheid en hoe verder je op de grafiek naar rechts zit, hoe belangrijker het wordt om op je luchtweerstand (in dit geval van de banden) te besparen, ook al kan dit wat ten koste gaan van de rolweerstand. Bij snelheden lager dan 40km/u (afhankelijk van de omstandigheden) zal de rolweerstand belangrijker zijn dan de luchtweerstand. Aerodynamica van de band is dus vooral van belang wanneer je koerst.

Er zijn een aantal dingen van invloed op je luchtweerstand:

  • De breedte/hoogte van je band in combinatie met je externe velgbreedte
  • De hoogte van de band
  • Het type band dat je gemonteerd hebt

2.2.1 Velgbreedte

Onderstaande afbeelding komt van Bontrager. Zij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van bandbreedte en externe velgbreedte op de luchtweerstand.

cobbles wielrennen racefiets banden gids luchtweerstand onderzoek

Uitleg bij bovenstaande afbeelding: je ziet een doorsnede van velgen van Easton, Zipp en Bontrager, allen met een 25mm band (de witte cirkel) gemonteerd. Links = voorkant van je wiel; rechts = achterkant van je wiel. Het blauwe deel van de wind zorgt voor de weerstand.

Wat hieruit geconcludeerd kan worden is dat een smallere band in combinatie met een bredere externe velg de minste luchtweerstand heeft. Dit is in dit geval getest bij een windhoek van 12.5 graden, wat een lichte zijwind betekent. De lucht die door de band opzij wordt geduwd, wordt weer via de velg weggeleid om geen werveling te creëren. Een smalle band met een brede velg heeft de beste geleiding.

De afbeelding hieronder kwam ik tegen van de tijdritfiets van Chris Froome van 2015. Hij lijkt deze theorie in de praktijk te hebben toegepast; zijn externe velgbreedte is breder dan zijn bandbreedte! Zo wordt alle wind die langs de band gaat weggeleid door de velg.

cobbles wielrennen racefiets banden gids luchtweerstand onderzoek chris froome pinarello bolide

2.2.2 Hoogte van de band

Eerder concludeerden we al dat verschillende band/velg combinaties verschillende bandhoogtes en -breedtes opleveren. Even logisch beredeneerd heeft de hoogte van een band ook effect op effect je eigen aerodynamica, vooral als je in een groep rijdt.

  • Als je altijd precies 10cm achter mijn voorganger rijdt (band tot band), dan zal je met een band die 2mm lager is ook 2mm dichter achter diegene rijden (lichaam tot lichaam). Dat bespaart weer een klein beetje luchtweerstand.
  • Als mijn band 2 mm lager is dan zit ik ook 2 mm lager achter mijn voorganger. Dus zit ik ook wat dat betreft beter uit de wind.
  • Met kleinere/lagere banden vang je minder wind en heb je meer voordeel van dingen als struiken langs de weg in het geval van zijwind.

Je snapt dat dit geen spectaculaire verschillen zijn, maar deze verschillen kunnen wel ervoor zorgen dat je net wat frisser in een groep kan rijden. Het spreekt voor zich dat dit vooral een rol speelt in snelle groepen en waar waaiers een issue zijn.

2.2.3 Type band

Tot slot hebben de verschillende type banden ook effect op de luchtweerstand. Flo Cycling heeft hier onderzoek naar gedaan en van alle populaire banden bekeken hoeveel luchtweerstand ze hebben. Opvallend was dat de populaire Continental Grand Prix 4000 23mm band de snelste qua luchtweerstand was en dat de 25mm versie langzamer was dan bijna alle 23mm banden uit de test. Het verschil in aerodynamica laat zich vertalen in een tijdverlies van 6-7 seconden over 40km. Dit tijdsverschil lijkt vooral bij wedstrijdrijders van belang. Met een lage rolweerstand kun je bij lagere snelheden meer tijd winnen, echter bij hogere snelheden zal de aerodynamica belangrijker worden, waardoor je ook dit aspect zou moeten meewegen voor een optimale snelheid.

3. Lekbestendigheid

Lekrijden blijft een kwestie van geluk hebben, maar je kunt de kans dat je geluk hebt enorm vergroten door de goede banden te kiezen. Er zijn twee factoren die invloed hebben op het voorkomen van lekke banden: bandendruk en de anti-leklaag in de band.

Als je druk van je banden lager is, dan heb je meer kans op lekrijden, doordat steentjes gemakkelijker doordringen in je band. Echter is een goede anti-leklaag veel belangrijker dan bandendruk om lek door troep op de weg te voorkomen. De bandendruk heeft wel veel invloed op de kans op stootlek. Als je een band hebt die ‘hoog valt’ (zie bandbreedte/hoogte grafiek uit hoofdstuk 1), dan is de kans op stootlek kleiner. Daarom is het slim om op routes met veel kuilen/hobbels/stoeprandjes om ondanks de hogere rolweerstand, je banden niet heel zacht op te pompen. Nog beter is om een bredere (en hogere) band te monteren. Deze zorgen met minder druk voor zowel een lagere rolweerstand als minder kans op stootlek.

Zoals ik al zei is een goede anti-lek laag van groot belang om de kans op lek te verkleinen. Ook daar heeft bicyclerollingresistance.com veel data van op deze pagina.

4. Grip en stuurgedrag

Er zijn een aantal factoren van invloed op grip en stuurgedrag:

  • Bandbreedte
  • Band/velgcombinatie
  • Compound en soepelheid
  • Profiel
  • Trail en geometrie

4.1 Bandbreedte

Zoals we al zagen hebben bredere banden een breder contactoppervlak. Dit zorgt ervoor dat je meer grip hebt. Zeker als je met minder druk rijdt wordt dit effect nog meer versterkt, want dan neemt het contact oppervlak nog verder toe.

4.2 Band/velg combinatie

Een bredere band heeft dus meer grip, maar stuurt het ook altijd beter? Het verrassende antwoord is nee.

Ondanks dat een bredere band meer grip heeft, kan een bredere band (zeker bij lagere druk) wat bewegen ten opzichte van de velg. Ondanks dat de band meer grip heeft, heb je wat minder controle.

Onderstaande afbeelding laat dit goed zien. Dezelfde band zal met een smallere velg meer verschuiven ten opzichte van de velg in een bocht.

cobbles wielrennen racefiets banden gids veldbreedte band bewegen

Voor mountainbikes is dit effect heel sterk, maar ook bij racefietsen speelt dit effect. Denk aan wanneer je een 25-28mm band rijdt met een lage druk, op een velg met 15mm interne breedte. In mijn opinie is het jammer dat veel wielen nog een 15mm interne breedte hebben. Als je een 15mm velg hebt, wees dan voorzichtig met lage bandendruk:

Je controle neemt af wanneer je een brede band hebt, met lage bandendruk, op een smalle velg.

4.3 Compound en soepelheid

Net zoals de rolweerstand hangt de grip ook af van wat voor compound (rubbersamenstellingen) de band heeft. Er zijn speciale compounds voor in de regen die betere grip bieden. Verschillende compounds bieden andere grip.

Ook zorgt een soepel karkas voor meer grip. Een stugge band vormt zich minder goed naar de ondergrond, waardoor die minder grip heeft. Meestal hebben banden met een hogere TPI (threads per inch, c.q. draaddichtheid) een soepeler karkas.

4.4 Profiel

Hoewel niet iedereen het hiermee eens is, zijn veel wielrenners het erover eens dat profiel geen zin heeft voor extra grip met racefietsbanden. Er wordt wel eens gezegd dat profiel meer grip biedt in natte omstandigheden. Maar doordat je een klein contact oppervlak hebt met de grond heb je geen last van aquaplaning. Zelf heb ik ook veel wedstrijden gereden in de regen met banden met een heel licht profiel en slicks. Gevoelsmatig maakt het geen verschil voor mij.

Als profiel al effect heeft zal het minimaal zijn. Hou er geen rekening mee in je keuze voor racefiets banden.

cobbles wielrennen racefiets banden gids contactoppervlak trail

4.5 Trail en geometrie

De trail is de afstand van het punt op de grond (in het verlengde van je balhoofd) tot het punt waar de band het wegdek raakt. Hoe groter de trail, hoe groter de stabiliteit van je fiets. Je bandhoogte heeft ook een kleine invloed op deze trail. De gevolgen van een grotere/hogere band op je geometrie zijn:

  • Je raakt minder snel met je crank de grond als je doortrapt in een bocht
  • Je fiets wordt iets trager qua stuurgedrag, maar wel stabieler. Dit komt doordat je trail groter wordt. Dit is te vergelijken met 27,5 inch en 29 inch wielen op een mountainbike. Al zijn de verschillen hier natuurlijk veel kleiner, zijn ze soms zeker merkbaar.

5. Gewicht

Lichtere racefiets banden zorgen ervoor dat je sneller kan aanzetten. Doordat je band ongeveer twee keer zo snel moet accelereren als je fiets (snelheid van je fiets + draaisnelheid), telt het gewicht van de band met aanzetten dubbel. Als je echter naar klimmen kijkt, telt 100 gram gewichtsbesparing op een band net zo zwaar als 100 gram gewichtsbesparing op het frame of op het stuur.

Het gewicht van racefiets banden is daardoor een stuk minder belangrijk dan rolweerstand, luchtweerstand en rij-eigenschappen. Gebruik het dan ook niet als doorslaggevende factor bij het kopen van racefiets banden.

6. Comfort

Qua comfort is de bandenkeuze heel simpel. Hoe breder (en hoger) de band, hoe meer comfort de band geeft. Dit komt doordat deze met minder druk gereden kunnen worden en daardoor meer kunnen dempen. Een hoogwaardige vouwband geeft ook vaak nog net wat meer comfort dan een stugge draadband.

De bottleneck om je fiets nog comfortabeler te maken is vaak de ruimte die het frame biedt om bredere banden te monteren. Hoe bredere (en daarmee hogere) banden in je frame passen, hoe comfortabeler je je fiets kan maken. Een keihard raceframe met 28mm banden en 4,5 bar druk geeft vaak een betere trillingsdemping dan een comfortabel frame met 23mm banden en 8 bar druk.

Het effect van racefiets banden op comfort kan moeilijk overschat worden.

Conclusie: welke band is nou perfect voor mij?

Recreatieve wielrenner

Ben je een recreatieve gebruiker, die houdt van rustig toeren? Neem dan een zo breed mogelijke band als dat je frame toelaat. Meestal is dat 25mm, soms zal het 28mm zijn. Kies voor racefiets banden met een goede anti-leklaag en kies banden die lang mee gaan.

Banden die in deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld:

  • Continental GP 4season
  • Continental Gatorskin (minder grip en meer rolweerstand dan de 4season)
  • Schwalbe Durano
  • Michelin Pro 4 Endurance
  • Vittoria Rubino Pro Control

Allround wielrenner

Voor wielrenners die de beste prestaties van hun band verlangen zonder hele grote kans op lekrijden en zonder dat ze de racfiets banden na 1000km al moeten vervangen. 25mm banden zijn in deze categorie meestal de slimste keuze. Deze vormen een mooie combi tussen lage rolweerstand en aerodynamica, afhankelijk natuurlijk ook van je wielset. Dit soort banden laten zich kenmerken door:

  • Een lage rolweerstand
  • Veelal een redelijke anti-lek laag
  • Redelijke tot goede grip

Banden in deze categorie zijn bijvoorbeeld:

  •  De immens populaire Continental Grand Prix 4000 s2
  • Schalbe One
  • Continental Grand Prix
  • Michelin Power All Season
  • Michelin Power Competition (snelle band die toch nog allround is)

Supersnelle wielrenners

Deze banden hebben een zo laag mogelijke rolweerstand, vaak ik combinatie met een goede grip. De banden zijn qua duurzaamheid en lekbestendigheid echt minimaal. Wanneer je vooral op goed asfalt rijdt, raad ik een 23mm band aan. Rij je ook regelmatig (criteriums) op klinkers of op een slecht wegdek? Ga dan voor 25mm racefiets banden.

Banden in deze categorie zijn bijvoorbeeld:

  • Michelin Power Competition
  • Vittoria Rubino Pro Speed
  • Specialized Turbo Cotton
  • Continental Attack

Wat is jouw absolute favoriet?

Wat is jouw absolute favoriet qua racefiets banden? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Was dit nog iets teveel van het goeie? Of wil je gewoon een handige samenvatting? Bekijk dan de intro over racefiets banden:

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×