Denk eens terug aan die heerlijke training van laatst, of die prachtige lange tocht vorige maand. Geweldig toch? Kippenvel! Een geslaagde rit betekent voor iedereen wat anders. Ontspanning en inspanning zijn voor velen twee belangrijke ingrediënten om voldaan weer thuis te komen. Maar hoe zorg je voor genoeg uitdaging en afwisseling, en voorkom je dat er sleur in je fietstochten sluipt? Marc geeft je in dit artikel 12 tips om je motivatie vast te houden, dus lees snel verder.
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 9 maart 2025
- 60 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
Verbeter je niveau
Het is goed voor je humeur en je ego als je thuiskomt en ziet dat je vooruitgang boekt: PR’s gereden, hartslag laag gehouden, flinke wattages getrapt, of non-stop over de 100 km gefietst. Dat maakt je trots, en geeft je iets om over op te scheppen. Bovendien geeft het meteen motivatie voor de volgende fietstocht. Maar hoe krijg je het voor elkaar om je niveau steeds te blijven verbeteren?
1. Meten is weten
Zorg dat je data verzamelt, en dat is nog nooit zo makkelijk geweest. Afstand, tijd, snelheid, en als je verder wil gaan ook nog hartslag, vermogen en kadans. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil, geholpen door bijvoorbeeld Strava, Runkeeper of VeloViewer.
2. Zorg goed voor je fiets
Dat geldt zeker voor de bewegende delen. Je presteert beter als de ketting soepel over de wieltjes loopt, en je met vertrouwen de bochten durft aan te snijden. Check ook onze tips over het schoonmaken van je racefiets of je mountainbike.
3. Doe regelmatig een intervaltraining
In een intervaltraining wissel je snelle en rustige stukken af. Je rijdt daardoor altijd wel ergens een dik PR, je conditie gaat vooruit, en je komt doodmoe maar voldaan weer thuis! Zorg wel voor een goede balans tussen duurtrainingen en intervalwerk. Het volgen van een trainingsschema (zie tip 5) kan je hierbij helpen.
4. Zorg goed voor jezelf
Er is maar één iemand die jouw trappers rond krijgt, en dat ben je zelf. Stap uitgerust en fit op je fiets, let op je voeding en zorg dat naast je benen ook de rest van je lijf in vorm is. Bij Cobbles besteden we regelmatig aandacht aan dit aspect, en daarnaast zijn er genoeg andere fietswebsites en -tijdschriften waar je terecht kunt voor informatie en tips.
5. Fiets met een trainingsschema
Wanneer je een helder doel voor ogen hebt, kan het nuttig zijn om volgens een trainingsschema te fietsen. Daarmee boek je als het goed is ontzettend veel vooruitgang. Lees ook onze gids over trainingsschema’s, geschreven door oud-prof Bastiaan Gruppen.
Zoek andere omstandigheden en nieuwe paden
Als je altijd hetzelfde doet, krijg je wat je altijd kreeg. Een spreuk uit managementtrainingen en boekjes over de opvoeding van kinderen, maar hij geldt ook voor ons fietsers. Wordt je wekelijkse fietsbeurt een moetje en is de motivatie ver te zoeken, dan is het je eigen schuld. Doe daarom eens iets wat je niet gewend bent en verras jezelf. Lees hier ook onze zes tips om een leuke wielrenroute te maken. Of check de routes die wij al voor je maakten! Maar begin eens met de tips hieronder om verveling te voorkomen en het fietsen spannend te houden.
6. Ontdek nieuwe wegen
De plek waar je uit gewoonte altijd linksaf gaat, sla daar eens een keer rechtsaf. Je kunt natuurlijk pech hebben en een waardeloos zandpad treffen of een boerenerf oprijden. Maar je kunt ook pareltjes ontdekken, zelfs binnen 5 kilometer van je eigen huis. Houd ook eens in de gaten of je paden ziet waar vaak andere fietsers ingaan of uitkomen, of check op Strava ritten van mensen in de buurt. Het is geen garantie op succes, maar het kan echt leuke variaties op je geijkte rondjes opleveren.
7. Ga met ander weer rijden
Rijd je alleen met mooi weer? Ga eens als het regent of ijskoud is. Je komt rillend maar voldaan thuis! Of trek erop uit in de winter. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.
8. Vroege vogels
Je beleeft je omgeving op een andere manier als je er heel vroeg bij bent. Dus vertrek eens bij het vroege ochtendlicht. Je hebt de weg voor je alleen! Daarnaast zorgt vroeg rijden dat je het fietsen beter kunt combineren met andere activiteiten in je (waarschijnlijk) drukke leven.
9. Neem je fiets mee naar een andere omgeving
De ritjes op vakantie voelen altijd anders aan. Andere omgeving, ander licht. Dat is allemaal uitstekend voor de moraal. Maar je hoeft niet op vakantie, en zeker niet ver weg, om een andere omgeving te ervaren. Net zo makkelijk neem je fiets een keer mee naar een andere provincie voor een dagje in het zadel.
10. Rijd van A naar B
Nog een goede en gemakkelijke tip: rijd eens van A naar B in plaats van een rondje. Ben je gewend rondjes van 80 kilometer te rijden en ben je uitgekeken op het repertoire in de buurt? Rijd dan diezelfde afstand van huis naar een vriend of familielid dat ver weg woont, of naar een station van waaruit je weer terugkomt.
11. Kijk rond!
Wees je ervan bewust dat de wereld groter is dan die 40 meter voor je wielen. Dan zie je de kleuren in je vertrouwde omgeving veranderen gedurende de seizoenen. Weilanden die wit bevroren in de ochtendzon liggen, goudkleurige bomen in de herfst, en de duizend kleuren groen die in de lente opkomen.
Breng goed gezelschap mee
12. Een goede fietsmaat of een fijne groep is goud waard
Een gouden tip voor een leuk rondje, een goed terras of een lekker gravelpaadje krijg je vaak van medefietsers. En op de fiets kun je ook fijn met een gelijkgestemde praten over allerlei dingen die niets met de fiets te maken hebben. Iedereen heeft weleens slechte benen of weinig motivatie. Je fietsmaat helpt je als je het zwaar hebt, omdat hij weet dat jij hetzelfde voor hem zou doen.
Als je in de buurt van Tilburg woont en graag in goed gezelschap fietst, sluit dan eens aan bij de Cobbles Dinsdagavondrit!
Hoe zorg jij dat je motivatie op peil blijft?
Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!