Skip to main content

Wil jij je racefiets of mountainbike afspuiten, maar heb je geen kraan bij de hand? Dan is de Kärcher Mobile Outdoor Cleaner mogelijk dé oplossing voor jou! Daan heeft hem voor je getest en vertelt je in deze review alle ins & outs over het apparaat.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Geen kraan bij je appartement, of onderweg

Sinds vier jaar woon ik in een appartement op de tweede verdieping, gelukkig met een berging op de begane grond voor al onze fietsen. Helaas hoort schoonmaken daar ook bij en hoewel zo’n berging natuurlijk ruimte biedt voor een emmertje met doeken, borstels en spraytjes, is er helaas geen kraan.

Tot nu toe spoot ik mijn fiets altijd, tegen beter weten in, af bij een wasbox met hogedrukspuit. Natuurlijk lette ik goed op dat ik geen hogedruk gebruikte bij de lagers, maar op een gegeven moment was het toch zover dat ik de trapas van m’n mountainbike verpest had door er water in te spuiten.

Met de mountainbike is er ook nog het probleem van een modderige fiets in de auto leggen, als je geen fietsendrager hebt, zoals ik.

Kärcher Mobile Outdoor Cleaner

Even later kwam ik op Bike Motion Benelux een demo van de Kärcher Mobile Outdoor Cleaner tegen. Omdat dit een bestaand probleem van me oplost, was ik meteen getriggerd. Na een korte uitleg op de beurs en wat mailcontact met Kärcher stond niet veel later het apparaat bij de Cobbles HQ. Tijd om hem te testen!

Bike Box, Adventure Box, Pet box

Er zijn verschillende toevoegingen aan het apparaat: de adventure box, pet box en bike box.

In deze review testen we de Bike Box variant, waarbij ook nog een zachte borstel (opzetstuk), microvezeldoek, bike cleaner spray en opbergbox is geleverd. Deze set kost je €199,95. De standaardunit zonder Bike Box kost €169,95.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles kärcher review tekstDe Kärcher Mobile Outdoor Cleaner Bike Box

Daarnaast bestaat ook nog de Adventure Box, waarbij in plaats van de spray en de doek een aanzuigslang is geleverd, die je in een emmer, jerrycan of een meer (net wat jij wil) kan hangen, voor extra water.

Tot slot is er nog de Pet Box waarbij een viscose handdoek, een borstel voor vachtreiniging en een conische straalsproeier geleverd is.

De eerste test: opgedroogde modder van een racefiets schoonmaken

De eerste test was meteen een goede. Er stond nog een flink vieze retro racefiets in onze berging, die nodig schoongemaakt moest worden. Hij wordt inmiddels niet zoveel meer gebruikt (soms om uit te lenen), dus al het zand was lekker aangekoekt.

Na montage op de Tacx houder (dit model is geen aanrader) heb ik eerst al het meeste losse zand met een zachte borstel (gewoon van de Action) afgeborsteld. Hiervoor kun je natuurlijk ook de meegeleverde borstel, nu nog zonder water, gebruiken.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles kärcher review tekst
Haal gemakkelijk los zand van je fiets met een zachte borstel

Daarna heb ik geheel volgens de instructies de fiets ingesprayd met de bike cleaner en even laten inweken. Prima spul, je fiets wordt zeker wat schoner (of wat makkelijker schoon) dan met alleen water.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles kärcher review tekst
Wat voorwerk met de bike cleaner spray

Spuiten maar!

Toen was het tijd om de Kärcher Mobile Outdoor Cleaner echt te gebruiken. De straal is goed, niet te hard, niet te zacht. Het vuil gaat er redelijk goed vanaf, soms moet je hem wat dichterbij houden voor het echte vuil (logisch). Ik verwacht niet dat je hier snel je trapas- of balhoofdlagers mee zal verpesten, tenzij je echt je best doet.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles kärcher review tekstSpuiten maar!

Het waterreservoir is met vier liter wat aan de kleine kant om met één tank je hele fiets schoon te spuiten. Voor een snelle schoonmaakbeurt met wat licht vuil is het net genoeg, wil je hem wat grondiger schoonmaken gebruik je zo’n 8 tot 11 liter is mijn ervaring. Ik ben tussendoor dan ook een paar keer naar boven gelopen om de tank bij te vullen.

Borstelen

Daarna heb ik met de opzetborstel nog wat hardnekkig vuil verwijder, bijvoorbeeld rondom het bottom bracket, waar het vuil van je achterwiel zich opstapelt. Zeker een handige toevoeging zo’n borstel. Ik zou er zelf niet aan gedacht hebben zoiets te kopen als ik gewoon een tuinslang had. Voor dingen als je spaken schoonmaken is het wel een stuk handiger dan gewoon met een spons of doek. Of de borstel echt een noodzaak is, hangt af van hoe perfect je wil dat je fiets schoon is. Dat mag je zelf beslissen.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingencobbles kärcher review tekst

cobbles kärcher review tekstDe borstel zorgt voor verwijdering van die laatste spatjes vuil op lastige (en niet lastige) plekjes

Drivetrain schoonmaken

Wat niet in de box zit is ontvetter, dus die heb ik er zelf nog even bijgepakt om de aandrijving schoon te maken (eigenlijk kun je dit beter als eerste doen, want nu werd het frame weer vies, rookie mistake?). Wederom even inweken, daarna met veel water afdoen. Voor de cassette gebruik ik een speciaal borsteltje wat makkelijk een beetje tussen de kransjes gaat. De ketting poets ik altijd met twee nagelborstels: eentje boven, eentje onder en boenen maar. Dan wordt ie altijd brandschoon. Met de waterstraal van de Kärcher kun je die daarna ook weer mooi schoonspuiten.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingcobbles kärcher review tekstEen schone aandrijving zorgt voor minder slijtage en meer plezier

Daarna heb ik de ketting nog even gedruppeld met wax van Cyclon en klaar is kees. Voor de volgende rit haal je er dan nog even een doek overheen en je ketting is er klaar voor.

De finishing touches

Vervolgens laat ik altijd de fiets even op de grond stuiteren, zodat het meeste water eraf valt. Daarna heb ik alles behalve de aandrijving met de microvezeldoek gedroogd. Ik weet niet of deze hiervoor bedoeld is, maar dit is de enige toepassing die ik me kon indenken. Normaal zou ik eerder een oude theedoek of handdoek hiervoor gebruiken. Voor de aandrijving heb ik dit dan ook gedaan, met een aparte doek (vergeet ook niet tussen de kransjes van de cassette te drogen).

Tekst gaat verder onder de afbeeldingcobbles kärcher review tekstMaak je fiets droog om roest op de aandrijving tegen te gaan en vlekken te voorkomen

Omdat ik een echte neuroot ben heb ik hem daarna ook nog met bike polish van Cyclon wat extra laten blinken. Op zo’n gepolijste fiets lijkt het vuil ook wat minder goed te blijven plakken. Dit polijsten kun je ook doen met de microvezeldoek.

Tweede test: schoonmaken onderweg

Als tweede test hoopte ik mijn modderige mountainbike bij de parkeerplaats van de mountainbikeroute schoon te kunnen maken. ‘Helaas’ regende het steeds maar niet hard genoeg om echte modderplassen te creëren, dus nam ik maar genoegen met wat zand aan m’n mountainbike.

Na zo’n 26km singletrack in de Loonse en Drunense Duinen kwam ik terug op de parkeerplaats. Dan zet je je mountainbike tegen een boom (of in mijn geval tegen de auto, die kan er alleen maar schoner van worden). Dit vuil was er zo af, dus het klusje was zo gepiept! Even afspuiten en drogen en klaar is kees.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingcobbles kärcher review tekstDit was alles wat ik vandaag hoefde schoon te maken

Met echte modder zal de vier liter wederom niet genoeg zijn denk ik, maar dan is er nog de aanzuigslang van Kärcher, die je bijvoorbeeld in een jerrycan met tien liter water hangt. Je kunt de jerrycan natuurlijk ook gewoon in de tank leeggieten.

Mocht je langere tijd van huis zijn is er ook nog een auto adapter om de accu op te laden.

Eindoordeel

In deze review testten we de Kärcher Mobile Outdoor Cleaner Bike Box.

Al met al is de Kärcher Mobile Outdoor Cleaner een prima optie om je fiets af te spuiten als je geen kraan bij de hand hebt. Het lost echt een probleem op wat ik denk dat veel mensen zullen hebben (ik ken er al een paar). Ik vind het in elk geval echt een top-apparaat en ik ben er hartstikke blij mee. Ik zal hem dan ook vaak gaan gebruiken. Zeker de aanschaf waard.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingcobbles kärcher review tekstDe Mobile Cleaner, met rechts de Bike Box uitbreiding

Het nut van de Bike Box zie ik wat minder in. Een microvezeldoek en bike cleaner spray heeft iedereen wel. Het borstel-opzetstuk daarentegen is wel een goede toevoeging, voor de soigneur die z’n fiets écht brandschoon wil hebben.

De accuduur is ook prima, je kunt zeker een handvol fietsen schoonmaken voor je hem weer op moet laden.

Het enige echte nadeel is eigenlijk de beperkte watertank. Naar eigen zeggen is dit volgens Kärcher een afweging geweest tussen functionaliteit en draagbaarheid; wanneer een tank van twaalf liter gebruikt zou zijn, wordt het voor veel mensen waarschijnlijk te onhandig om echt mee te nemen. Mijn advies: als je ergens een hele vieze mountainbike onderweg wil afspuiten, neem dan gewoon een extra jerrycan met water mee om de tank nog eens te vullen. Dan heb je het beste van beide werelden.

Wat zijn jouw super schoonmaaktips?

Laat het weten in onze Strava club

 

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×