Skip to main content

De mountainbikeroute in de Loonse en Drunense Duinen… Mijn thuisbasis.  Ik hem zo vaak gereden, ik weet er inmiddels alles vanaf! Lees hier alles over de mountainbikeroute in de Duinen!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De mountainbikeroute is al bekend bij velen. Voor de rest (of voor de echte liefhebbers) deel ik mijn visie op de route! Sinds ik mountainbike ben ik in de Loonse en Drunense Duinen te vinden, vanaf 2003 dus al! Vanaf 2010 begon ik de route vaker te rijden en in de laatste drie jaar rijd ik hem vaak wekelijks. Vorig jaar nog heb ik de route tien keer achter elkaar gereden, tijdens The Longest Day!

De twee routes

Een normaal “Rondje Duinen” is 25.6 km. In juni is een nieuwe lus van zestien kilometer toegevoegd. In dit stuk richt ik me vooral op de oude route, de nieuwe lus heb ik pas vijf keer gereden. Ik vind hem nog niet helemaal af en minder leuk. Er zitten wat rotstukken in door een zanderig weiland en een aantal hobbelige singletracks die niet lekker rijden. De nieuwe lus is leuk bedacht, maar heeft nog wat verbetering nodig voor ik het een waardige aanvulling vind op de oude route (gelukkig ben ik aangehaakt bij de onderhoudsploeg, dus dat komt zeker goed!). Check voor een goede GPX van de route MTBroutes.nl.

Mountainbikeroute Loonse en Drunense Duinen kaartDe “normale” mountainbikeroute Loonse en Drunense Duinen

Rondje Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense duinen kenmerken zich door grote stukken mul duinzand. Dit vind je vaak terug op de ondergrond van de route en tweemaal mag je een stuk duinzand oversteken. Het bos is een mooie mix van loof- en naaldbomen, wat de ondergrond heel gevarieerd maakt. Aan de westkant vind je meer loofbos, waardoor de ondergrond wat gevoeliger is voor modder als er veel regen valt.

Omdat het een duinlandschap is zijn er veel duinkammen waar je wat kort klimwerk doet. Wanneer de route je over de duinkammen voert heb je vaak de meest uitdagende singletracks! Klimmetjes, technische stukken, boomwortels, noem maar op. Bovenop de kammen liggen soms rubberen matten om de ondergrond te beschermen. De kammen zijn namelijk heel fragiel en door het vele fietsen slijten ze snel.

Twee jaar geleden heeft de onderhoudsploeg een optionele jump in de route gemaakt. Bij het oversteken van ruiter- of fietspaden zijn voor de veiligheid paaltjes gezet. Geen mountainbikeroute is compleet zonder kombochten, dus in de Duinen vind je een paar fraaie exemplaren! Deze zijn perfect om met snelheid de bocht mooi te nemen.

De gehele route op beeld! Wil je de route fietsen? Scan eens door de video heen.

Variatie tijdens de jaargetijden

Zoals ik al zei is de ondergrond door de mix van duinzand en naald- en loofbos heel gevarieerd. Dit merk je vooral als het heel droog is of het veel geregend heet. Soms is de route een ware racebaan die er superstrak bijligt. Maar in de zomer, als het lang niet heeft geregend, kan het soms zo’n mulle baan worden dat je zelfs als ervaren mountainbiker nog moet afstappen. In bochten is het dan extra opletten: als er veel los zand ligt glij je snel weg.

Loonse en Drunense Duinen zandEen van de plekken waar je het zand door moet

In de herfst en winter, met veel regen, is het soms zo’n grote modderbende dat je amper vooruit komt en je na een ronde al je remblokken kan vervangen. Heel soms maar (thanks global warming) ligt er sneeuw. Een ervaring op zich! Al met al is het dus een hele veranderlijke mountainbikeroute. Het ligt er echt aan wanneer in het jaar en met welk weer je gaat fietsen.

Banden

Vanwege de wisselvallige staat van de baan wissel ik soms m’n banden. Zo pas ik me aan de staat van de baan aan. In de droge zomer gebruik ik banden met weinig profiel en als de baan in de herfst goed nat wordt stap ik over op banden met meer profiel. Is het echt vies? Dan pak ik de veldrijder in plaats van mijn mountainbike aan gort te rijden in de bagger.

Mountainbikeroute Loonse en Drunense DuinenVergeet niet je banden tubeless te maken, anders rijd je lek!

Technische moeilijkheidsgraad

Vaak wordt de ronde als behoorlijk technisch omschreven. Ik vind het persoonlijk wel meevallen. Er zitten relatief weinig scherpe draaien in en ook de ondergrond kent weinig écht lastige obstakels. Los van wat boomwortels en wat korte steile klimmetjes misschien. Maar zodra je een leuke snelheid hebt bereikt rag je eigenlijk overal wel doorheen. Op de mulle stukken heb je wel wat techniek nodig. Maar als je die onder de knie hebt is ook dat goed te doen! De juiste banden en bandenspanning helpen hier ook. De klimmetjes kan je op snelheid vaak met een paar trappen in een lichter verzet omhoog knallen. Veel andere routes zijn technischer dan de Loonse en Drunense Duinen, zoals Dorst, Best of Schoorl.

Uitdaging

Een beginnende mountainbiker is al lang blij als hij de ronde zonder kleerscheuren voltooit.

Met wat meer ervaring wordt het steeds leuker om de route op snelheid af te leggen. Dé uitdaging voor velen is om de route binnen het uur te rijden. Dit betekent dat je bijna 26 kilometer per uur gemiddeld moet rijden op een baan die verre van rechtdoor en asfalt is. Training, techniek én lichtgewicht materiaal zijn hier een pré. De staat van de baan is ook heel belangrijk. Er zijn momenten dat de baan echt een racebaan is, maar soms kun je het echt vergeten.

Een andere uitdaging is om meerdere rondes achter elkaar te rijden. Dit gaat dan weer meer naar het marathonrijden toe.

Mountainbikeroute Loonse en Drunense DuinenRondje Duinen!

Genieten van de omgeving

Los van het jakkeren rijd ik de route ook vaak om gewoon lekker van de mooie omgeving te genieten. Natuurpark de Loonse en Drunense Duinen is echt fantastisch mooi! Vooral de kammen zijn heel mooi, al mag je hier maar beperkt rijden. Het hele park is beschermd en eigendom van Natuurmonumenten (vandaar dat het verplicht is een sticker te kopen voor je de route betreedt).

Samen rijden

Vaak ga ik samen met vrienden rijden, gewoon voor de gezelligheid. Dit noem ik het “ouwehoerrondje”. Meestal is dit op een wat gematigder tempo, met wat leuke intervalletjes, gewoon gezellig kletsend de ronde rijden. Andere keren gaan we zo hard mogelijk! Tijdens het ouwehoerrondje stoppen we vaak bij de Rustende Jager, de Roestelberg of Bos en Duin. Je leert zo andere gave bikers kennen, kletst veel over fietsen, derailleurs, derailleurwieltjes, schijfremmen, wedstrijden, etc.

Mountainbikeroute Loonse en Drunense DuinenEven ouwehoeren bij de Roestelberg

Wil je graag eens samen een rondje in de Loonse en Drunense Duinen maken? Laat een berichtje achter in de Facebook comments of neem contact met ons op! Meer over mountainbiken lezen? Check alle posts over mountainbiken op Cobbles!

Gerelateerd artikel

Wil je meer mountainbiken in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen? Check dan ook eens mountainbikeroute Dorst!

Mountainbiker in hart en nieren die niet vies is van een lange afstand. Gijs rijdt ook regelmatig op de weg. Gijs rijdt het liefste marathons, toertochten en mountainbikeroutes op hoog tempo, druk pratend met andere bikers met tot slot een lekkere pint op het terras.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×