Skip to main content

Toerder Daan fietst graag mooie routes en geniet van de omgeving. Hij heeft zes tips voor je, waarmee je zelf een prachtige route creëert en ook lekker kan gaan toeren! Update: we hebben inmiddels een veel uitgebreider artikel over het maken van routes. Klik hier om de nieuwe route gids te lezen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Anders dan anderen

Ik ben geen standaard wielrenner. Ik kies graag voor de paden die veel wielrenners het liefst links laten liggen. Ik zoek graag mooie paden en wegen door mooie omgevingen. Dit stamt uit het feit dat ik begon als mountainbiker. Het mooie aan mountainbiken vind ik het ontdekken en de slingerende paden door de natuur.  Dit probeer op de racefiets ook meestal op te zoeken.

Dat betekent dat ik nooit een standaard rondje maak en altijd van tevoren zoek welke route ik ga rijden. Ik heb inmiddels een aantal favorieten, maar ik probeer altijd te blijven ontdekken.

Toerder

Ook al kan ik zo nu en dan genieten van goed gas geven, fiets ik het liefst op een tempo waarin ik mezelf push, maar me niet kapot trap. Dat heeft me een bestempeling als ‘toerder’ opgeleverd bij mijn vrienden en kennissen.

Tips

Al die toerkennis zet ik nu voor jullie op een rijtje! Met deze tips wil ik andere toerders helpen meer te genieten van het fietsen en van hun omgeving. Uiteraard kunnen niet alleen toerders hiervan leren, maar ook de hardrijders die graag hun trainingen afwisselen met een lekkere zondagmiddagrit. En natuurlijk: beginners die niet weten waar ze moeten gaan fietsen.

cobbles routes plannen natuur michelle vleugelsIk sleep Michelle graag mee op mijn ontdekkingsritjes

1. Bikemap

Mijn fietsrit start altijd voor de computer. Strava is voor velen een ideale tool is om routes te maken, vanwege de mogelijkheid om automatisch de populaire wegen te selecteren. Omdat ik graag buiten de gebaande paden ga, is dit voor mij niet erg nuttig.

Ik gebruik liever Bikemap. Niet alleen omdat het tekenen van je route goed werkt, maar vooral dankzij de functie om fietsroutes te markeren. Als je op de knop “bike paths” drukt, worden fietsroutes fietsroutes groen/ oranje/ rood gemarkeerd op de kaart. Als je verder uitzoomt krijg je de ‘belangrijkere’ fietsroutes te zien, waardoor het plannen van een lange afstandsrit ook makkelijk wordt.

Ik kijk ook vaak hoe een pad eruit ziet op de kaart. Zie ik een slingerende weg door een natuurgebied heen? Dan ga ik die sowieso uitproberen! Dit is niet altijd een succes, daarom heb ik inmiddels de bijnaam ‘Detour Daan’ vergaard.

Nadat je je route op de computer gemaakt heb, kun je de route openen in de app op je telefoon of het GPX bestand downloaden en deze inladen in je Garmin.

Nadelen van Bikemap

Een nadeel van Bikemap is dat het systeem niet altijd de juiste paden gebruikt. Een voorbeeld: een van mijn favoriete paden is het klinkerpavé van Goirle (dat begint met een korte kasseistrook) richting Gorp. Hoewel het pad op de kaart is gemarkeerd als fietsroute, kun je slepen wat je wil, maar Bikemap zal niet over deze weg gaan. Je kunt gelukkig wel handmatig je route over de weg heen tekenen.

cobbles routes plannen goirle gorpHet groen gemarkeerde pad ten oosten van Bankven en Haneven is één van mijn favoriete paden

Een ander nadeel is het feit dat Bikemap niet altijd onderscheid maakt tussen verharde en onverharde paden. Ik ben weleens over een fietspad gereden dat uitmondde op een kruising, met behalve achter me, alleen maar onverharde wegen. Nu ben ik als mountainbiker niet vies van een stukje onverhard, zelfs niet op de racefiets. Maar bij slecht weer is dit niet altijd een even goed idee. Ook zullen sommigen van je metgezellen het niet altijd kunnen waarderen (vandaar dus ‘Detour Daan’). Als ik het niet vertrouw probeer ik via Google Streetview altijd even te achterhalen hoe het pad eruit ziet.

Ondanks deze twee nadelen gebruik ik Bikemap nog steeds met plezier. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen.

Update: de mobiele app van Bikemap heeft een update gekregen, waardoor ikzelf de navigatie op de fiets niet meer fijn vind. Dus ik gebruik bikemap nu alleen nog maar om even de route snel uit te tekenen, daarna maak ik hem na in Strava. Op de fiets hoef je dan ook alleen nog maar de Strava app te gebruiken.

cobbles routes plannen landgoed gorp roovertLandgoed Gorp en Roovert is van origine een jachtgebied, geheel inclusief jachtslot. Nog geen minuut na het maken van de linkse foto staken er drie reeën het pad over.

2. Leer je omgeving kennen

De mooiste plekjes geven zich niet zomaar vrij. Die moet je ontdekken. Persoonlijk hou ik van fietsen door de natuur en van slingerende wegen. Daarom pak ik vaak Google Maps erbij en kijk ik waar de natuurgebieden in mijn omgeving liggen. Tip: gebruik hierbij zowel de ‘kaart’ als de ‘earth’ view. In omgeving Tilburg fiets ik graag in de omgeving van:

 • Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen
 • De Kampina
 • De Oisterwijkse Bossen en Vennen
 • Landgoed Gorp en Roovert
 • De Regte Heide

Minstens zo belangrijk als deze gebieden zijn de ‘verbindingswegen’ tussen je favoriete paden. Door deze steeds af te wisselen kun je vaak hele mooie wegen en paden ontdekken.

3. Hou andere fietsers in de gaten

Als je weet wat voor soort fietser je bent en van wat voor soort routes je houdt, zoek dan anderen op die dezelfde stijl hebben. Volg ze op Strava en bekijk waar zij rijden, hier kun je veel van leren.

cobbles routes plannen kampina fietspadKies je voor een mooi fietspad op een mooie dag, dan zal je het moeten delen met de nodige 65 plussers

4. Ontwijk 65 plussers op elektrische fietsen

Een nadeel van het fietsen van mooie fietsroutes is dat ‘gewone’ fietsers dit ook graag doen. Op een mooie zonnige zaterdag of zondag (of zelfs doordeweeks) zijn de fietspaden vaak afgeladen met 65 plussers op elektrische fietsen. Als het té mooi weer is kun je dat perfecte fietspad midden door de Loonse en Drunense Duinen of de Kampina misschien beter negeren en wat meer buiten de gebaande paden treden.

Een ander moment wanneer je fietspaden door natuurgebieden het beste kan vermijden zijn winterse dagen met storm achter de rug. Dan kunnen de paden met takken of een bladerdek bezaaid zijn.

cobbles routes plannen buienradar windkrachtVandaag valt het reuze mee met de wind. Maar stel het was windkracht drie á vier, dan vertrek je het beste in noordwestelijke richting.

5. Bekijk de windrichting

Beeld je het volgende in: je stapt op de fiets en het gaat kilometers lang geweldig! Je lijkt wel vooruit te vliegen. Dan bereik je het verste punt op je route en draait de route zodat je weer richting huis rijdt. Plots komt dan het besef: het lag helemaal niet aan je geweldige benen, je had wind mee! Wind mee op de heenweg betekent tegenwind op de terugweg, waardoor het zwaarste stuk van de rit op het laatst komt.

Voorkom tegenwind op de terugweg door de tegenwind op de heenweg te plannen. Simpel toch? Ik kijk zelf van tevoren meestal op Buienradar, met het weer uitgesplitst per uur. Daar vind je ook de windkracht en de windrichting. Gebruik dit in je voordeel. Vanaf windkracht 3 á 4 dan hou ik er echt rekening mee in het plannen van de route.

6 Navigatie op de fiets

Als je altijd andere routes fietst dan zal je, tenzij je een fotografisch geheugen hebt, navigatie op je fiets nodig hebben.

De meer gesoigneerde optie is een Garmin met kaartweergave. Deze liggen qua prijs wel in het hogere segment.

Een goedkopere optie is om je telefoon op je stuur te monteren. Zelf gebruik ik een waterdichte hoes van Topeak. Hier zit ook wat padding in om je telefoon te beschermen bij een val. Deze optie is een stuk goedkoper, maar niet mooier. Een ander nadeel hieraan is de batterij van je telefoon die snel leeg gaat, je moet je scherm immers aan laten staan. Maar daar heb je natuurlijk powerbanks voor. Die van mij past achter m’n telefoon nog in de hoes:

cobbles routes plannen telefoon navigatie powerbank

Daarnaast wil ik dit nog meegeven: een geplande route volgen is prachtig, maar laat je niet afschrikken om er vanaf te wijken als je een prachtig pad ziet! Want zoals ik al eerder zei laten de mooie plekjes zich niet vanzelf ontdekken.

Meer tips?

Willen jullie meer tips? Bijvoorbeeld meer specifieke routes of mijn favoriete paden? Of de verschillende opties om je telefoon op je fiets te monteren? Laat het dan weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Of neem direct contact met ons op:

  E-mailadres*

  Bericht*

  Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

  Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

  ×