Skip to main content

Wil jij gave fietsroutes maken leren maken? Lees dan deze gids boordevol tips over het maken van routes voor je racefiets. Mountainbikeroutes liggen over het algemeen vast, dus deze slaan we even over. Na de gids kun je direct aan de slag met het maken van een mooi fietsavontuur op Komoot!

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Komoot. Verder is deze gids geschreven in de tijd van COVID-19. Daarom zijn sommige dingen misschien niet 100% op het moment van schrijven van toepassing, maar de wereld wordt vast ooit weer normaal.

Komoot

Komoot is een platform waarop je routes kan plannen, activiteiten kan uploaden en andere sporters kan volgen die dit doen. Het is ook een handige navigatietool waarmee je heel gemakkelijk via je smartphone kan navigeren. De tool is ontzettend uitgebreid. Het is denk ik de meest uitgebreide tool die ik tot nu gezien heb. Er zitten heel veel details die het plannen van een route voor veel soorten fietsers gemakkelijk maken. Aan het einde van deze gids kom ik daar nog op terug, inclusief een mooie aanbieding voor Cobbles lezers!

Haal inspiratie uit andere fietsers

Routes maken draait natuurlijk helemaal om het ontdekken van mooie wegen en paadjes. De snelste manier om dit te doen is om online alvast wat inspiratie op te doen. Er zijn vast een aantal route experts in jouw omgeving actief op Komoot. Je kunt hen volgen om te kijken welke routes zij gereden hebben of plannen te rijden. Haal er inspiratie uit, of maak het jezelf helemaal gemakkelijk en fiets gewoon een route van zo’n expert! Op komoot.nl/discover wordt de inspiratie je kant en klaar geserveerd.

Bekijk ook onze routes op Komoot:

Omdat we zo veel routes hebben, klik je bovenin de widget op het Komoot-logo en klik je links bovenin de kaart op ‘Meer tonen’. Dan zie je alle routes. Je kunt op deze manier ook inspiratie opdoen om zelf een route te maken. Je kunt er zoals je ziet heel veel aan elkaar schakelen!

Kweek een richtingsgevoel

In de loop der tijd worden je routes steeds beter. Dat komt omdat je de omgeving hebt leren kennen en blindelings de mooiste wegen en paden aan elkaar linkt. Maar voor het zover is moet je gewoon lekker veel routes maken, om die paadjes te ontdekken. Daarvoor is het handig als je weet waar je al geweest bent en dit ook voor de geest kan halen. Maak je routes dus met zorg en loop het in je hoofd nog even na, zodat je niet uitsluitend op je fietscomputer hoeft te vertrouwens voor de navigatie, maar je ook je eigen postduiveninstinct traint. Deze tip klinkt misschien vaag, maar het is echt een van de belangrijkste dingen die ik kan meegeven.

Gebruik het fietsroutenetwerk

Onze vriendelijke overheid heeft al enig werk voor ons gedaan. Er bestaat namelijk een uitgebreid fietsroutenetwerk in Nederland. Het fietsroutenetwerk bestaat uit fietspaden langs wegen, rustige wegen, verharde fietspaden midden door het buitengebied en gravelfietspaden dwars door de natuur.

Wanneer je op Komoot van deze informatie gebruik wil maken gebruik je in de Routeplanner aan de rechterkant de optie ‘Layers’. Daarbij klik je onder ‘Andere kaarten’ de optie ‘Open Cycle Map’ aan. Het fietsroutenetwerk wordt dan in paars aangegeven, inclusief knooppuntennummers. Open Cycle Map staat echter niet bekend om het ontzettend overzichtelijke ontwerp. In Komoot vind je onder ‘Sport-specifieke kaarten’ ook de layer ‘Fietskaart’. Deze is iets overzichtelijker en gidst je zo de mooiste fietsroutes over. Om sportspecifieke kaarten zoals de fietskaart heb je een premium account nodig.

Via de ‘?’-knop rechtsonder in beeld op de Routeplanner vind je de legenda. Maar voor het gemak zetten wij alle markeringen uit de normale Komoot kaart en de fietskaart-layer voor je op een rij:

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles routes gids komoot legenda fietsenKomoot legenda voor fietsers. 

Vermijd drukte

Het fietsroutenetwerk is natuurlijk hartstikke mooi, maar helaas ook vol 65-plussers op elektrische fietsen. Ontwijk daarom populaire vrijetijdsbestemmingen (natuurgebieden) op mooie dagen, zeker in het weekend en op feestdagen. Daarmee voorkom je dat je gemiddelde op turbostand omlaag geschroefd wordt (en misschien ook wel wat verwijten van beide kanten).

Deze gids komt natuurlijk midden in de coronacrisis. Het overheidsadvies komt momenteel letterlijk overeen met de titel van deze paragraaf. Plan daarom je route tijdens de coronacrisis juist eens tussen de populaire paden door en kies een rustig weggetje wat vlakbij loopt. Je zal zien dat er op deze manier ook genoeg moois te ontdekken is en zo kun je ook nog eens heerlijk doorfietsen.

Rijd terug met de wind in je rug

Het eerste wat ik doe als ik zo’n route maak is buienradar.nl openen. Op de 5-daagse verwachting per uur vind je natuurlijk de temperatuur en de regen (heel handig als je wil gaan fietsen). Maar je vindt er ook de windrichting en de windsterkte. Vanaf windkracht drie houd ik rekening met de windrichting bij het maken van m’n fietsroutes. Daarbij zorg je dat je de wind in de rug hebt op de terugweg. Op die manier komt het makkelijke deel van je fietsrit op het laatst. Je wil niet al bekaf zijn en dan nog de helft van de route vol tegen de wind in naar huis hoeven fietsen. Bijvoorbeeld: staat de wind aangegeven als ‘N 3’? Dan fiets je dus richting het noorden en keer je terug in zuidelijke richting.

Nadat je buienradar snel gecheckt hebt, kun je verder gebruik maken van de weersverwachting-feature in Komoot Premium. Je krijgt dan (vanaf twee dagen voor vertrek) op de kaart te zie in welke richting de wind staat, op het moment dat jij wil vertrekken. Heel handig!

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles routes gids komoot windrichtingKomoot gebruikt de weersdata van Dark Sky

Pro tip 1: als je optimaal met de wind wil spelen zorg je dat je (in bovenstaand voorbeeld) eerst naar het noordoosten en daarna naar het noordwesten (of andersom) slingert. Zo heb je de wind niet vol tegen, maar hooguit zijwind. Op de terugweg zorg je dat je de wind vol in de rug hebt.

Pro tip 2: in lijn met het bovenstaande zorg je dat je op die slingerende heenweg voornamelijk door bebost gebied rijdt, zodat er überhaupt weinig van de wind te voelen is. Op de terugweg zorg je dat je door open terrein terug naar huis blaast.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles routes gids windrichtingOptimaal gebruik maken van windrichting en beschutting

Fiets zo min mogelijk in de stad

Dit lijkt me voor zich spreken. Fiets liever een paar honderd meter of zelfs een paar kilometer om, dan je door een drukke stad te wurmen. Het buitengebied is niet alleen mooier, je hoeft ook niet door het verkeer te fietsen en door krappe straatjes met veel oversteken. Je bent dus veiliger en sneller. Een kilometer stad aan het eind van je route snoept zo tienden kilometers per uur van je gemiddelde af. Hiervoor kun je gebruik maken van de Google Roads kaartlaag in Komoot. Deze laat precies zien waar de stedelijke gebieden (grijs op de kaart) liggen die je wil vermijden en de wijdse (lichtgrijs/groen op de kaart) en bosrijke gebieden (groen op de kaart) waardoor je zoveel mogelijk wil fietsen. Je kunt de routelijn gewoon daar naartoe slepen, als de kortste route je eerst door de stad leidde. Gelukkig houdt Komoot zelf al rekening met dit punt. De routes zijn over het algemeen fietsvriendelijk en Komoot probeert (waar mogelijk) te voorkomen dat je regelmatig voor een verkeerslicht staat of dat je midden door de stad geloodst wordt.

Pauzeer op het juiste moment

Wil je een adempauze in je rit inlassen? Of ergens iets langer pauzeren onderweg? Zorg dan dat de pauze niet te vroeg of te laat in je route zit. Ik vind het zelf fijn om de pauze op ongeveer 60 procent van de route in te bouwen, bijvoorbeeld op 30 van de 50 kilometer. Bij een langere rit kan dit zelfs 70 procent zijn, bijvoorbeeld op 70 van de 100 kilometer. Na een pauze ben je meestal wat verzuurd en dan is het fijn als je er al meer dan de helft op hebt zitten.

Houd rekening met de groep

Soms maak je een route voor jezelf, andere keren fiets je met meerdere personen samen. Rijd je met een klein groepje (twee tot vier fietsers)? Denk dan aan wat voor soort wegen of paden zij leuk vinden. Zo heeft iedereen plezier. In Komoot kun je uitgebreid zien over wat voor type wegen (fietspad, weg, etc.) en ondergronden (onverhard, kasseien, asfalt, etc.) de route je voert.

Rijd je in een grotere groep? Dan komt er ineens iets heel belangrijks bij kijken: veiligheid. In een groep wordt vaak op hoge snelheid gereden en is het lastig om snel op gevaarlijke situaties te reageren. Die moet je daarom zoveel mogelijk voorkomen. Let daarbij op de volgende aandachtspunten:

 • Onoverzichtelijke bochten
 • Zo min mogelijk oversteken
 • Zo min mogelijk door de bebouwde kom
 • Rustige wegen
 • Geen smalle paden of wegen

Treed buiten de gebaande paden

Je hebt je route natuurlijk met ontzettend veel zorg in elkaar gezet. Maar wees niet bang om er tijdens de rit vanaf te gaan als je een mooier pad ziet! D.w.z.: als je het qua kilometers kunt hebben. Enkele van mijn beste ontdekkingen tijdens het fietsen zijn ‘per ongeluk’ gedaan.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-bier-biertuin-poppel-tuinDe Biertuin in Poppel ontdekte ik toen ik verkeerd reed en heb ik sindsdien vaak bezocht

Handige tips bij het gebruik van Komoot

Highlights

Als je je wil verzekeren van een mooie route, maak dan gebruik van de ‘Highlights’ in Komoot. Dit zijn interessante punten die gebruikers zelf geupload hebben. Er staat van alles en nog wat tussen, van mooie gravelpaden, tot kastelen, vennetjes en meer. Op deze manier ontdek je super gemakkelijk mooie plekken die je anders misschien over het hoofd gezien zou hebben.

Persoonlijk ben ik benieuwd of Komoot ooit nog een heatmap-kaartlaag zal implementeren. Dat zou natuurlijk ook een mooie manier zijn om fietspaden te ontdekken, waarvan je het bestaan anders helemaal niet ontdekt had. Ik ben geen techneut, maar met de huidige functies van Komoot lijkt dit wel in de lijn der mogelijkheden te liggen. Hopen kan in elk geval altijd!

Twee manieren om routes te maken

Een ideale manier om een route te maken in Komoot is om eerst een globale route te maken en daarna te optimaliseren. Zet je route-type op ‘Ronde’ en kies je starpunt. Bedenk hoe ver je wil fietsen en voeg een waypoint toe op de kaart. Plaats de waypoint op ongeveer twee derde van de afstand die je wil fietsen. Daarna is het tijd van deze basis route de beste route aller tijden te maken. Hier zijn de highlights ook weer ideaal; voeg gewoon een paar leuke highlights toe aan de route en je hebt in no time een leuke fietsroute gemaakt! Daarnaast kun je natuurlijk via drag & drop of via ‘gewone’ waypoints je route zelf verder aanpassen. Als je de rijrichting anders in gedachten had kun je ook gebruik maken van de functie ‘Volgorde waypoints omkeren’ (direct onder de lijst met waypoints) of zelf de waypoints in de gewenste volgorde slepen.

Een andere manier om een route te maken is om heel gedetailleerd aan de slag te gaan en je route kilometer voor kilometer perfect in te stellen. Hierbij blijven natuurlijk dezelfde tips als voorheen gelden. Op beide manieren bouw je een mooie route; het is maar net wat je fijn vindt werken.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles routes gids komoot highlightsMaak gebruik van highlights in Komoot om gemakkelijk leuke plekken te ontdekken

Handmatige invoer: onbekend terrein

Ben jij een echte pro en weet jij beter dan Komoot hoe de routes lopen? Dan kun je bij het toevoegen van een waypoint de optie ‘Wegen volgen’ uitvinken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als een onverhard pad nog niet geregistreerd is, of als je met je fiets over een klein bruggetje wil kluunen. Als je deze functie gebruikt kan het handig zijn om de Google Sattelite kaartlaag te gebruiken. Daar zie je immers wel de zandpaden die niet als weg geregistreerd staan – als het pad niet onder bomen verscholen ligt.

Wegtypes & ondergrond

Het is altijd verstandig om nog even te checken over wat voor ondergrond je route gaat. Als je niet te veel met je dunne bandjes op en neer wil stuiteren, is het slim om op te letten voor kasseien, klinkers en gravel. De zijbalk en onderbalk geven in detail weer welke stukken van je route uit welke soorten ondergrond bestaat. Soms moet je dit met een korrel zout nemen. Zie daarvoor de volgende alinea.

Google Streetview

Als ik een route maak heb ik naast de Routeplanner altijd een extra tabblad open staan: Google Maps. Als ik niet zeker ben van een weggetje, kijk ik op Google Streetview of het iets is. Bij fietspaden zul je soms genoodzaakt zijn om aan het eind van het pad op de weg te gaan staan om te kijken naar de ondergrond. Het zou geweldig als er in de toekomst een Google Streetview-functie in Komoot zou komen.

Maak een account aan Komoot

Een account aanmaken bij Komoot is gratis. Als gratis gebruiker krijg je één gratis regio. Je kunt dus in principe gratis gebruik blijven maken van Komoot, zolang het startpunt van je route in je eigen regio ligt. Je kunt daarbij gebruik maken van alle opties die Komoot biedt, zoals het downloaden van GPX files en offline navigeren (ideaal als je batterij wil besparen wanneer je met je telefoon navigeert).

Maak een account aan met code 'COBBLES2020' en ontvang een gratis extra regio

Wil je de beste navigatie-ervaring? Dan kun je voor €4,99 per maand een abonnement nemen op Komoot Premium. Daarmee krijg je de volgende functies extra:

 • Wereldwijde kaarten
 • De meerdaagse planner, handig voor fietsvakanties
 • Persoonlijke collecties, bijvoorbeeld voor het scheiden van je trainingsrondjes, gravelritten, groepsroutes, routes over wegen, routes over paadjes, etc.
 • Weersverwachting feature (zie het kopje ‘Rijd terug met de wind in je rug’)
 • Sport-specifieke kaarten, o.a. de handige fietskaart (zie het kopje ‘Fietsroutenetwerk’)
 • Verzekering voor pech onderweg bij AXA Assistance, partner van Komoot
 • Korting bij partners

Wil je alleen extra regio’s aan je account toevoegen, bijvoorbeeld als je op fietsweekend gaat? Dan kun je via een eenmalige betaling extra regio’s aan je account toevoegen:

cobbles routes gids komoot pricing

Navigatie op de fiets

Na het zorgvuldig maken van de beste route aller tijden, moet je deze natuurlijk ook op de fiets kunnen volgen. Daarvoor kun je gebruik maken van je smartphone of van een fietscomputer. Er zijn fietscomputers die automatisch syncen met Komoot, bijvoorbeeld de Sigma ROX 12.0 Sport of de Wahoo ELEMNT ROAM. Je kunt ook je smartphone op je stuur monteren met bijvoorbeeld een Quad Lock. Je moet dan wel op je batterijverbruik letten, maar dan heb je wel relatief goedkoop fijne navigatie op je fiets!

Gerelateerd artikel

Check ook deze reviews van Komoot-compatible fietscomputers en Quad Lock, waarmee je je smartphone op je stuur monteert:

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×