Skip to main content

Toen Wahoo met de ELEMNT fietscomputer op de markt kwam was dit een absolute gamechanger. Een GPS-unit die je helemaal zelf in kunt stellen via de app, tegenwoordig is het niet meer weg te denken. Met de nieuwe ELEMNT ROAM timmert Wahoo verder aan de weg, nu mét een kleurenscherm! Merlijn testte de Wahoo ELEMNT ROAM uitgebreid en vertelt je wat hij ervan vindt.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Eerste indruk

De ROAM is een fraai vormgegeven fietscomputer. Er is duidelijk doorgebouwd op de aerodynamische vormgeving van de BOLT, want de ROAM heeft ook een naadloos aansluitende mount die heel aerodynamisch oogt. Qua grootte is ie dan weer vergelijkbaar met de eerste ELEMNT, en met een 2,7 inch (bijna 7 centimeter) scherm is deze mooi groot en duidelijk leesbaar. De knopjes zitten ook allemaal op dezelfde plek als bij zijn voorgangers. Never change a winning team! Het scherm heeft een grote upgrade gehad in de vorm van een kleurenscherm. Het is nog steeds geen touchscreen, wat ik zelf erg fijn vind. Het scherm is van gorilla glass, wat erg sterk is en niet makkelijk krast. Dus ook meer dan geschikt voor mountainbikers en gravelgrinders!
cobbles-wielrennen-wahoo-elemnt-roam-review-box-2

Installatie en gebruik

De installatie van de Wahoo ELEMNT ROAM is eenvoudig en snel gedaan, helemaal als je al ervaring hebt met de companion app. Wel had ik gehoopt dat ik de instellingen van mijn BOLT naadloos kon kopiëren of overzetten, maar dit is mij helaas niet gelukt waardoor ik alle pagina’s handmatig moest instellen. En vreemd genoeg bleef de taal op Engels staan en was Nederlands ook geen optie, terwijl twee ritjes later opeens alles versprong naar het Nederlands. Kinderziektes, hoop ik! Het aansluiten van sensoren zoals een wattagemeter of hartslagmeter gaat makkelijk, en kan zowel via de app als de ROAM zelf.
cobbles-wielrennen-wahoo-elemnt-roam-review-vs-bolt

Zodra je eenmaal op weg bent werkt de ROAM over het algemeen prima. Het scherm is prachtig helder en altijd heel goed leesbaar, en ze maken niet overbodig veel gebruik van kleur. Dit komt de overzichtelijkheid en leesbaarheid enorm ten goede. Het gorilla glass is ook nog eens mooi mat waardoor reflecties er praktisch nooit zijn.

Navigatie en routes

Een van de belangrijkste redenen om een fietscomputer zoals de Wahoo ELEMNT ROAM te kopen is de navigatie-optie. Het mooie aan Wahoo is dat zij standaard van elk land ter wereld een kaart beschikbaar voor je hebben. En ja, dat is écht overal! Ik kan uit ervaring vertellen dat ze zelfs van Paaseiland kaarten beschikbaar hebben. Handig voor je fietsvakanties dus! De kaarten op de ROAM zijn mooi en overzichtelijk, en maken ook weinig gebruik van kleur. Hoofdwegen zijn geel, bruggen zijn rood, en gravelwegen zijn stippellijnen in zwart of blauw.
cobbles-wielrennen-wahoo-elemnt-roam-review-stuur

Routes importeren kan op verschillende manieren, waaronder natuurlijk de meest voor de hand liggende: via Strava en Komoot. Als je deze synct met de Companion app verschijnen je zelfgemaakte (of goed gevonden) routes meteen in de app, en kun je ze met een druk op de knop uploaden naar de ROAM. Vervolgens krijg je ook nog de optie om naar het startpunt toe te navigeren, wat van pas kan komen als je op onbekend terrein bent.

De route is op de kaart duidelijk te zien, en de eerstvolgende 2-3 kilometer wordt altijd aangegeven als een stippellijn in pijlvorm. De ROAM geeft daarnaast ook licht- en geluidssignalen bij kruisingen en bochten, zodat je niet per ongeluk rechtdoor rijdt.

De Wahoo ELEMNT ROAM in de praktijk

Ik heb de Wahoo ELEMNT ROAM uitgebreid getest in allerlei verschillende omstandigheden, en over het algemeen is het echt een aanrader. Toch zijn er wel een paar aandachtspuntjes waarvan ik hoop dat ze die bij Wahoo mee zullen nemen naar de volgende generatie.

Racefiets

Voor op de racefiets is het écht een superapparaat. Het grote en duidelijke scherm is perfect leesbaar en ook qua navigeren gaat het perfect, zelfs op enorm technische en moeilijke routes. Wel zijn de knopjes voor mijn gevoel een stuk ‘stijver’ dan op mijn BOLT, waardoor ik toch telkens vrij hard moet drukken, wat soms nogal irritant is. Ook verspringen de velden wat langzaam in vergelijking met mijn BOLT. Geen ramp, maar soms wel vervelend.
cobbles-wielrennen-wahoo-elemnt-roam-review-mount

Mountainbike en gravelbike

Zodra je op de mountainbike, crosser, of gravelbike het bos in duikt zónder extra snelheidssensor wordt het helaas wel wat minder. Onder de bomen laat de GPS-kwaliteit laat soms flink te wensen over. De ROAM plaatste mij soms 100 meter van de route terwijl ik er gewoon op reed. Ter vergelijking: met de BOLT heb ik dit probleem nooit gehad. Verre van ideaal als je probeert te navigeren in een bos waar je de weg niet kent! Ook de reroute-functie had in eerste instantie wat kinderziektes. Gelukkig was dit probleem na een update opgelost en werkte het toen gestroomlijnd. Binnen een paar seconden heeft de ROAM berekend hoe je weer op de route komt, en hij stuurt je niet simpelweg terug naar het punt waar je van de route af week. Perfect wat mij betreft.

Batterij

Ook zit er écht een goede batterij in. Na een ritje van 6 uur waarbij ik 3 sensoren had aangesloten en een route volgde had ik nog 71% over. Dat lijkt zelfs beter dan de 17 uur die Wahoo op papier claimt. Ook ben ik een groot fan van de led-lampjes, met name voor mijn hartslag en/of wattage. Dit maakt gerichte training een stuk makkelijker. Ook werken ze erg goed bij het navigeren. Met twee rijen sturen de led-lampjes je precies de juiste kant op.
cobbles-wielrennen-wahoo-elemnt-roam-review-stuur-2

Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld heeft Wahoo met de ELEMNT ROAM weer een prima fietscomputer gemaakt. De minpuntjes die ik gevonden heb lijken vooral kinderziektes. Wahoo heeft dus weer een mooi product afgeleverd dat in mijn ogen zeker de concurrentie aan kan met andere merken. Door de gestroomlijnde bediening en integratie met de companion app is hij bijzonder makkelijk in gebruik. De Wahoo ELEMNT ROAM kan voor veel verschillende doelen worden ingezet. Ultra-racers, gravelleurs, koersbeesten en relaxte tourfietsers zullen deze fietscomputer allemaal kunnen waarderen.

Durf jij de straat niet uit zonder GPS, of navigeer je nog met kaart en kompas?

Deel je mooiste verdwaalverhaal in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikelcobbles-wielrennen-strava-summit-gerelateerd

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×