Skip to main content

Met dit herfstweer is het vaak baggeren in de modder. Onderdelen als de remmen, het schakelmechanisme, de ketting en de cassette hebben veel te leiden. Maar met goed onderhoud kun je zorgen dat alles goed blijft werken. Een mountainbike schoonmaken hoeft echt niet veel tijd te kosten: in 15 minuten kun je een redelijk uitgebreid onderhoud uitvoeren. Sterker nog: in 10 minuten lukt het basisonderhoud ook prima.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hieronder leg ik je aan de hand van foto’s uit wat mijn manier is van mijn mountainbike schoonmaken. Hoewel er meerdere wegen naar Rome leiden, is dit een erg goede manier. Want volgens fietsenwinkel Ventoux is mijn fiets één van de best onderhouden fietsen uit zijn klantenbestand. 

Als eerste heb je natuurlijk een vieze mountainbike nodig. Dat is geen probleem na een modderig rondje Loonse en Drunense duinen.

mountainbike schoonmaken foto 01 tekst

Daarbij maak ik een emmer sop, gewoon met warm water en afwasmiddel. Ook pak ik mijn setje borstels en wat oude poetsdoeken.

mountainbike schoonmaken foto 02 tekst

Eerst doe ik het grove werk. Met een zachte straal spuit ik alle modder van de fiets. Ondanks dat men zegt dat dit niet in de lagers komt, neem ik geen risico. Je ziet dat ik zelf nog steeds vies ben, maar materiaal gaat voor! 😉

mountainbike schoonmaken foto 03 tekst

Wanneer dit gedaan is, gaat de fiets op een steun zodat ik overal goed bij kan. Zo’n steun is een makkelijk hulpmiddel zodat ik overal makkelijk bij kan. Ook is dat makkelijk om de ketting en cassette schoon te maken. Je zal zien dat daar heel veel aandacht voor nodig is. Niets is zo vervelend als een rammelende, slecht schakelende ‘drivetrain’.

mountainbike schoonmaken foto 04 tekst

Nu komt de emmer sop in beeld. Met een grove borstel en sop schrob ik de hele fiets van boven naar  beneden zodat het vuil naar beneden wordt afgevoerd.

mountainbike schoonmaken foto 05 tekst

Daarna volgt een fijne borstel waarmee ik tussen alle framedelen kan bij de naven en de vorkpoten etc.

mountainbike schoonmaken foto 06 tekst

Met een smalle borstel, voorzien van lange stevige haren, maak ik de cassette schoon. Daarbij spoel ik overvloedig met water.

mountainbike schoonmaken foto 07 tekst

Met een tandenborstel maak ik de ketting schoon, dat werkt erg goed!

mountainbike schoonmaken foto 08 tekst

Met een oude poetsdoek wrijf ik het de fiets schoon en droog.

mountainbike schoonmaken foto 09 tekst

Daarbij besteed ik weer extra aandacht aan de “drivetrain”. Die moet ook goed droog zijn voordat ik die ga smeren.

mountainbike schoonmaken foto 10 tekst

De fiets is nu zo goed als droog. Het is tijd om te gaan smeren. Daarvoor gebruik in de zomer hoofdzakelijk squirt. Voor natte omstandigheden vindt ik dat niet voldoende en vind ik een smeermiddel op teflonbasis beter. Niet te dik zodat het goed tussen de schakels vloeit. Ook gebruik ik nog een spray voor derailleur en derailleurwielen etc. Dat kan van alles zijn, als het maar niet vet is zodat het vuil aantrekt. Daarnaast moet het vocht uitdrijven en weghouden. Eventueel check ik nog even de slijtage van de ketting met de ketting mal.

mountainbike schoonmaken foto 11 tekst

Ik smeer de ketting door hem langzaam rond te draaien en op iedere schakel een klein druppeltje te achter te laten. Wanneer dat gebeurt is draai ik alles goed en hard rond zodat het smeermiddel goed tussen de schakels vloeit.

mountainbike schoonmaken foto 12 tekst

Ik breng spray aan op de draaiende delen van de derailleur en de lagers van de derailleurwielen.

mountainbike schoonmaken foto 13 tekst

Met een schone, droge doek haal ik alle overtollige spray van de fiets af. Ook het smeermiddel buiten op de ketting en kettingbladen haal ik eraf. De buitenkant van de ketting hoeft niet vet te zijn. Het hele dunne laagje wat achterblijft is voldoende om alles tegen corrosie te beschermen.

mountainbike schoonmaken foto 14 tekst

Klaar! En nu mag ik onder de douche! 🙂

mountainbike schoonmaken foto 15 tekst

Voordat ik vertrek bij een volgende rit neem ik met een schone doek de ketting nogmaals af.

Dit is voor mij de middenweg. Dit doe ik zo’n een keer per maand, afhankelijk van het weer. Basisonderhoud voer ik na elke trip uit tenzij het gewoon droog is en de fiets dus helemaal niet vies is geworden. Alleen de ketting smeer ik dan even in, na deze met een doek even te hebben afgenomen.

Hier alles op een rij:

De basis: Even afspuiten, laten drogen en de ketting met een doek afnemen en smeren.

De middenweg: Afspuiten, afnemen met en emmer sop, droogmaken, ketting smeren en derailleur(wielen) inspuiten.

Grote beurt: Afspuiten, afnemen met en emmer sop, droogmaken, ketting smeren en derailleur (wielen) inspuiten. Wielen eruit en poetsen. Remblokken nakijken, ketting eraf en goed schoonmaken, pedalen smeren (moet met mijn pedalen) en even met de spray op de seals van de vering en de lagers.

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

cobbles mountainbike banden nederland gerelateerd

Momenteel is hij het oudste lid van Cobbles, mountainbiker en fanatieker dan verstandig is voor zijn leeftijd, maar Ron kan niet zonder sport. Ron combineert plezier met snelheid en wanneer hij niet wordt geplaagd door blessures rijdt hij soms een wedstrijdje bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×