Met dit herfstweer is het vaak baggeren in de modder. Onderdelen als de remmen, het schakelmechanisme, de ketting en de cassette hebben veel te leiden. Maar met goed onderhoud kun je zorgen dat alles goed blijft werken. Een mountainbike schoonmaken hoeft echt niet veel tijd te kosten: in 15 minuten kun je een redelijk uitgebreid onderhoud uitvoeren. Sterker nog: in 10 minuten lukt het basisonderhoud ook prima.
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 3 november 2024
- 65 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Onze eigen winter gravel toertocht!
- Zondag 3 maart 2024
- 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
- Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
- EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Hieronder leg ik je aan de hand van foto’s uit wat mijn manier is van mijn mountainbike schoonmaken. Hoewel er meerdere wegen naar Rome leiden, is dit een erg goede manier. Want volgens fietsenwinkel Ventoux is mijn fiets één van de best onderhouden fietsen uit zijn klantenbestand.
Als eerste heb je natuurlijk een vieze mountainbike nodig. Dat is geen probleem na een modderig rondje Loonse en Drunense duinen.
Daarbij maak ik een emmer sop, gewoon met warm water en afwasmiddel. Ook pak ik mijn setje borstels en wat oude poetsdoeken.
Eerst doe ik het grove werk. Met een zachte straal spuit ik alle modder van de fiets. Ondanks dat men zegt dat dit niet in de lagers komt, neem ik geen risico. Je ziet dat ik zelf nog steeds vies ben, maar materiaal gaat voor! 😉
Wanneer dit gedaan is, gaat de fiets op een steun zodat ik overal goed bij kan. Zo’n steun is een makkelijk hulpmiddel zodat ik overal makkelijk bij kan. Ook is dat makkelijk om de ketting en cassette schoon te maken. Je zal zien dat daar heel veel aandacht voor nodig is. Niets is zo vervelend als een rammelende, slecht schakelende ‘drivetrain’.
Nu komt de emmer sop in beeld. Met een grove borstel en sop schrob ik de hele fiets van boven naar beneden zodat het vuil naar beneden wordt afgevoerd.
Daarna volgt een fijne borstel waarmee ik tussen alle framedelen kan bij de naven en de vorkpoten etc.
Met een smalle borstel, voorzien van lange stevige haren, maak ik de cassette schoon. Daarbij spoel ik overvloedig met water.
Met een tandenborstel maak ik de ketting schoon, dat werkt erg goed!
Met een oude poetsdoek wrijf ik het de fiets schoon en droog.
Daarbij besteed ik weer extra aandacht aan de “drivetrain”. Die moet ook goed droog zijn voordat ik die ga smeren.
De fiets is nu zo goed als droog. Het is tijd om te gaan smeren. Daarvoor gebruik in de zomer hoofdzakelijk squirt. Voor natte omstandigheden vindt ik dat niet voldoende en vind ik een smeermiddel op teflonbasis beter. Niet te dik zodat het goed tussen de schakels vloeit. Ook gebruik ik nog een spray voor derailleur en derailleurwielen etc. Dat kan van alles zijn, als het maar niet vet is zodat het vuil aantrekt. Daarnaast moet het vocht uitdrijven en weghouden. Eventueel check ik nog even de slijtage van de ketting met de ketting mal.
Ik smeer de ketting door hem langzaam rond te draaien en op iedere schakel een klein druppeltje te achter te laten. Wanneer dat gebeurt is draai ik alles goed en hard rond zodat het smeermiddel goed tussen de schakels vloeit.
Ik breng spray aan op de draaiende delen van de derailleur en de lagers van de derailleurwielen.
Met een schone, droge doek haal ik alle overtollige spray van de fiets af. Ook het smeermiddel buiten op de ketting en kettingbladen haal ik eraf. De buitenkant van de ketting hoeft niet vet te zijn. Het hele dunne laagje wat achterblijft is voldoende om alles tegen corrosie te beschermen.
Klaar! En nu mag ik onder de douche! 🙂
Voordat ik vertrek bij een volgende rit neem ik met een schone doek de ketting nogmaals af.
Dit is voor mij de middenweg. Dit doe ik zo’n een keer per maand, afhankelijk van het weer. Basisonderhoud voer ik na elke trip uit tenzij het gewoon droog is en de fiets dus helemaal niet vies is geworden. Alleen de ketting smeer ik dan even in, na deze met een doek even te hebben afgenomen.
Hier alles op een rij:
De basis: Even afspuiten, laten drogen en de ketting met een doek afnemen en smeren.
De middenweg: Afspuiten, afnemen met en emmer sop, droogmaken, ketting smeren en derailleur(wielen) inspuiten.
Grote beurt: Afspuiten, afnemen met en emmer sop, droogmaken, ketting smeren en derailleur (wielen) inspuiten. Wielen eruit en poetsen. Remblokken nakijken, ketting eraf en goed schoonmaken, pedalen smeren (moet met mijn pedalen) en even met de spray op de seals van de vering en de lagers.
Word lid van onze Strava club
Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!