Skip to main content

Als beginnende wielrenner merk je meteen dat zo’n racefiets toch heel iets anders is dan je stadsfiets. Sturen, remmen, alles voelt anders, en de eerste ritjes kunnen daarom best spannend of ongemakkelijk zijn. Waarschijnlijk maak je een aantal bekende beginnersfouten. Maar geen nood! Met de tips van Marloes en een beetje oefenen zit je al snel een stuk comfortabeler, veiliger én sneller op de fiets.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

cobbles ingeklikt hippe dames fietskleding

Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder blog.

1. Met stijve armen op de fiets zitten

Je ziet ze al van verre aankomen: wielrenners die met gestrekte armen op hun fiets zitten. Daarbij houden ze vaak hun stuur te stevig vast met kramp en spierpijn als resultaat. Hoe het dan wel moet? Houd je ellebogen licht gebogen en je stuur losjes vast. Wedden dat je je een stuk meer ontspannen voelt? Bonus: om deze houding goed vol te kunnen houden, moet je je buikspieren licht aanspannen. Kom maar door met dat wasbordje!

Andere beginnersfouten in deze categorie: opgetrokken schouders en gespannen nekspieren. Veel van deze problemen zijn te voorkomen door de juiste afstelling van je fiets.

Tekst gaat verder onder afbeelding.
cobbles-wielrennen-beginnersfouten-tips-stijve-armen
Houd je armen niet stijf, maar buig ze een beetje.

2. Geen goede warming-up doen

Veel wielrenners (en niet alleen beginners!) stappen zonder enige vorm van warming-up op de fiets. Zonde, want een goede warming-up helpt je veel beter te presteren tijdens je rit. Met een warming-up stimuleer je de bloedsomloop in je spieren waardoor je kracht, snelheid en lenigheid toenemen. Daarbij ben je minder gevoelig voor blessures als je goed opgewarmd bent. Lees hier hoe een goede warming up voor wielrennen eruit ziet.

3. Niet trappen tijdens afdalingen

Het is verleidelijk om even uit te rusten tijdens het afdalen, maar wist je dat het je eigenlijk energie kóst? Bij het stoppen en starten met trappen gebruik je meer energie dan wanneer je rustig rond blijft draaien. Bergaf? Opschakelen dus! De mate waarin dit mogelijk is, hangt natuurlijk wel af van de afdaling. Op de Cauberg zal het bijvoorbeeld beter lukken dan op de Stelvio!

4. Teveel de achterrem gebruiken

Ik hoor je denken: “Als je je voorrem gebruikt, ga je snel over de kop”. Dit klopt maar deels. Als je remt, duw je als het ware je gewicht (en dat van je fiets) naar je voorwiel. De druk, en dus de remkracht, op je achterwiel neemt dan af met als resultaat een lange remweg. Moet je dus een noodstop maken? Rem dan met beide remmen, waarbij de verdeling voor-achterrem ongeveer 70-30 is. Bij rustig afremmen kun je zelfs prima uit de voeten met enkel je voorrem. Bouw de remkracht in dit geval rustig op. Kwestie van oefenen! Bonus: rijd je met schijfremmen? Let dan extra goed op met je voorrem. Verplaats eventueel je gewicht een beetje naar achter tijdens het remmen.

Wil je meer weten over fietstechnieken en hoe je die kunt trainen? Lees dan het blog dat Wiebe hierover schreef.

Tekst gaat verder onder afbeelding.
cobbles-wielrennen-beginnersfouten-tips-ondergoed
Draag geen ondergoed onder je fietskleding. 

5. Ondergoed dragen

Eén van de meest klassieke beginnersfouten. Voor de meeste mensen die dit lezen is dit gelukkig al een no-brainer, maar tóch zien we er hier en daar nog wel eens eentje fietsen. Laat je ondergoed thuis! Een fietsbroek met zeem is gemaakt om zich naar je lichaam te vormen, zweet af te voeren én bacteriën geen kans te geven. Als je hier een laagje ondergoed tussen doet wat al deze eigenschappen niet heeft, loop je kans op schuren, irritatie en ontstekingen down under. Schaf dus een goede fietsbroek met zeem aan en laat het daarbij.

6. Altijd maximaal trainen

Fiets je één of twee keer per week op je max en heb je de rest van de week nodig om bij te komen? Dan boek je waarschijnlijk niet heel veel progressie. Wielrennen is een sport die draait om kilometers maken. Óók op een rustiger tempo kan een rit een training zijn. Hoe tegenstrijdig dit ook lijkt: je gaat niet sneller fietsen van steeds maar snel fietsen. Hoe dan wel? Lees onze 5 tips om sneller te fietsen.

Welke beginnersfouten zie/maak jij vaak?

Laat het ons weten in de Cobbles Cycling Strava Club en help je beginnende clubgenoten beter en fijner te fietsen. Kost niets, kleine moeite, groot plezier!

Ingeklikt

Dit artikel is geschreven door Marloes de Bruin van Ingeklikt. Hou je van soigneren en toffe designs? Neem dan eens een kijkje op de website, voor al je hippe damesfietskleding.

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-beginnersfouten-tips-gerelateerd

 

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×