Skip to main content

Blijven jouw ritten altijd rond dezelfde snelheid hangen? Lees dan snel verder! Marloes de Bruijn van Ingeklikt (een tof Amsterdams vrouwenfietskledingmerk) geeft je vijf simpele tips om sneller te fietsen!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Cobbles Ingeklikt hippe dames fietskleding_banner

Wielrennen draait om uitdagende ritten met veel hoogtemeters, zonnige toertochten met vrienden en misschien wel onderweg een biertje op het terras. Maar dat niet alleen: de snelheid en het gemak waarmee je je als wielrenner voortbeweegt, geven je een heerlijk gevoel. Topsnelheden zijn alleen niet voor iedereen weggelegd. We hebben nou eenmaal niet allemaal een topfit, gestroomlijnd lijf en een peperdure carbon fiets van een paar kilo, zoals hieronder. Toch kan iedereen sneller leren fietsen. Wil je ook wel eens een KOM pakken en niet meer hoeven te mompelen over stoplichten en zebrapaden als mensen vragen hoe hard je eigenlijk gemiddeld fietst? Ga dan aan de slag met deze 5 tips.

cobbles-wielrennen-tips-sneller-fietsen-tijdrit

1. Meet je prestaties met Strava

Vraag je je nu af wat een KOM in ’s hemelsnaam is? Dan is het hoog tijd om Strava te gaan gebruiken. Hiermee meet je niet alleen je afstand, hoogtemeters en snelheid, maar worden ook je prestaties per segment vastgelegd. Een segment is een stuk weg of een pad, wat iemand op Strava heeft aangemaakt en waar automatisch leaderboards voor worden aangemaakt. Rij je over een segment, dan doe je automatisch mee. Ben je de snelste op een segment, dan word je ‘King (of Queen) of the Mountain’. Een behoorlijke uitdaging, omdat vrijwel iedere renner met een beetje competitiegevoel meestrijdt om het felbegeerde kroontje achter zijn of haar naam. Focus daarom met name op je eigen prestaties: misschien ontdek je na een rit wel dat je een stuk sneller bent (geworden) dan je denkt!

cobbles-wielrennen-tips-sneller-fietsen-strava-kom

2. Ga intervaltrainingen doen

Van altijd maar op hetzelfde tempo fietsen, is nog nooit iemand sneller geworden. Om sneller te fietsen, moet je op zoek durven gaan naar je grenzen. Houd je je altijd maar in omdat je bang bent voor de man met de hamer? Nergens voor nodig! Wissel je duurtrainingen af met korte intervaltrainingen waarin je tijdens sprints helemaal tot het gaatje gaat. Bouw dit rustig op: fiets 10 kilometer om op te warmen en wissel daarna een halfuur lang sprints van 30 seconden af met 1 à 2 minuten rust (afhankelijk van je conditie en herstel). Fiets daarna nog even lekker uit: wedden dat je je enorm voldaan voelt?

3. Doe aan krachttraining

Wil je sneller fietsen? Vervang dan minstens één keer per week je fietstraining door een aantal krachtoefeningen. Train met name je benen voor meer explosieve kracht en spieruithoudingsvermogen, maar doe ook core oefeningen voor je stabiliteit. Heb je een hekel aan de sportschool of investeer je liever in een mooie wieleroutfit dan in een sportschoolabonnement? Geen zorgen: de meeste oefeningen die je gaan helpen sneller te fietsen, kun je ook gewoon thuis doen. Denk hierbij aan (verschillende variaties) van de squat (ook wel: een kniebuiging), de lunge,  de glute bridge, de rope pull through en de plank. Geen idee hoe en wat? YouTube staat vol met video’s waarin ze stuk voor stuk worden uitgelegd.

4. Zoek een ‘locomotief’

In het wiel van iemand anders fiets je al snel vijf kilometer per uur harder dan alleen. Het kan even spannend zijn om op een paar centimeter van iemands wiel te fietsen, maar je merkt al snel dat het fietsen dan opeens als vanzelf gaat. Wees dus niet bang om te gaan fietsen met iemand die sneller is dan jij, maar zoek juist zo’n snelle fietser op en profiteer ervan. Zorg dan wel dat je goed in zijn of haar wiel zit en fiets eventueel schuin achter je locomotief, afhankelijk van de windrichting. Bijkomend voordeel: iemand die sneller fietst dan jij, zal je ook motiveren om op eigen kracht sneller te gaan fietsen.

cobbles-wielrennen-tips-sneller-fietsen-wedstrijd

5. Maak er een wedstrijd van

Als het om snelheid gaat, is adrenaline is beste vriend. Voer de prestatiedruk op door een competitie-element toe te voegen aan je rit. Of je nou je eigen PR gaat verbreken, je krachten met een vriend of vriendin óf een virtuele tegenstander hebt: maak er een wedstrijd van en je zult zien dat je meer snelheid in je benen hebt dan ooit gedacht.

Laat je horen

Heb jij nog goede tips om sneller te gaan fietsen? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Ingeklikt

Neem ook eens een kijkje op de website van Ingeklikt!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-tips-route-plannen

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×