Skip to main content

Ben je op zoek naar een veelzijdige fietscomputer? De afgelopen maanden testte Daan de Sigma ROX 12.0 Sport. Lees zijn review en ontdek diverse van de vele functie die het apparaat te bieden heeft.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: we hebben van Sigma geen sponsorgeld of iets dergelijks ontvangen om deze review te schrijven, maar we hebben ook niet voor de fietscomputer hoeven betalen, zoals bij veel productreviews het geval is.

Originele publicatiedatum: 12 januari 2019

Eerste indruk van de Sigma ROX 12.0 Sport

De Sigma ROX 12.0 Sport komt in een mooie verpakking, waardoor het voelt alsof je van jezelf een cadeautje krijgt. Kudo’s voor de verpakking dus. Hoewel de installatie van de sensoren en het apparaat zichzelf wijst, duurde het vanwege de vele functies wel even voordat ik alles doorhad.

Het apparaat is mooi ontworpen, al hadden de randen rondom het scherm misschien nog wat kleiner gemogen voor de echte gelikte look. Je gebruikt het touchscreen net zoals met je telefoon, met apps die je kan aanklikken en schermen waar je doorheen kan swipen. Daarnaast zitten er een aantal knoppen op het apparaat, die goed van pas komen op hobbelige wegen. Het geheugen is uitbreidbaar met een SD kaart, mocht je tekort komen.

Sensoren

Ik testte de Sigma ROX 12.0 Sport bundel, inclusief combisensor (cadans en snelheid) en hartslagmeter. Een must voor iedere wielrenner (en mountainbiker) denk ik. Zonder sensor is de snelheidsbepaling (met GPS) een stuk minder nauwkeurig namelijk.

Ik hoop trouwens dat de combisensor in de toekomst nog wat kleiner gemaakt kan worden, want ik vind hem nu vrij groot. Voor mijn huidige racefiets en mountainbike maakt me dat weinig uit. Maar ik kan me voorstellen dat je liever een meer gesoigneerde optie zou hebben als je een dure racefiets hebt. We zijn immers behoorlijk ijdel met z’n allen.

cobbles-accesoires-sigma-rox-12-sport-toebehorenSigma ROX 12.0 Sport, het hele pakket.

Toebehoren

Maar niet getreurd, Sigma heeft wel degelijk aan soigneren gedacht. Je kunt het apparaat naast zwart namelijk in diverse kleuren krijgen: wit, grijs, lichtgroen, lichtblauw of oranje. Het moge duidelijk zijn dat wij voor oranje kozen.

Bij de Sigma ROX 12.0 zit standaard niet alleen een stem mount, maar ook een out front mount inbegrepen, waaraan je ook een GoPro of verlichting kan monteren. Ik liep helaas behoorlijk te klungelen bij het monteren van de out front mount en kreeg de sluiting niet dicht. Dat was echter geen probleem, want ik wilde namelijk een andere mount al een tijdje heel graag proberen.

We vervingen de out front mount voor een HideMyBell. Een gesoigneerde optie voor veiligheid. Zo kun je lekker veilig bellen, maar heb je niet de oh zo gevreesde bel op je stuur zitten. Dan kunnen we de discussie over wel of geen bel op je racefiets ook meteen afsluiten.

Hidemybell, show my Sigma.

Connectiviteit

De Sigma ROX 12.0 kan op diverse manieren verbonden worden, zoals ANT+ en bluetooth, waardoor je veel verschillende sensoren moet kunnen koppelen. Er zitten zelfs speciale powermeter functies in het apparaat ingebouwd, en als je een Rotor powermeter hebt zit je helemaal goed met deze fietscomputer.

Het apparaat kan ook met wifi verbonden worden, wat ontzettend handig is. Hiermee kun je het apparaat syncen met diverse diensten. Om optimaal van het apparaat gebruik te kunnen maken zul je dat ook eerst moeten doen. Je moet een Sigma Cloud account aanmaken en Sigma Data Center downloaden en instellen. Hiermee heb je een zeer uitgebreid palet aan functies beschikbaar. Helaas was dit proces iets minder intuïtief dan het eerste gebruik van het apparaat zelf. Dit had van mij wel in het boekje gemogen.

Naast Sigma’s eigen diensten kun je het apparaat nog verbinden met Strava, TrainingPeaks, GPSies en Komoot. Dat eerste heb ik natuurlijk meteen gedaan, daarover later meer.

Navigatie

Iedereen die mij kent weet dat ik een man van de routes ben. Dat heb je misschien zelf al ervaren als je mijn blog over toerroutes rondom Tilburg of tips over het plannen van een route gelezen hebt. En navigatie is precies hetgeen waar de Sigma ROX 12.0 heel sterk in is, en waarom ik hem dus heel graag wilde testen.

Het apparaat heeft een mooi groot scherm en volop functies voor navigatie. Het apparaat maakt gebruik van Open Street Map. Hoewel je alle kaarten van de hele wereld gratis kan opslaan koos ik voor nu voor Nederland, België en Duitsland. Voor mij als toerder is het grote scherm met kaartweergave echt een must. De enige verbetering voor mij zit hem in de groene lijn die gebruikt wordt om de route aan te geven. Deze lijn is soms vrij lastig te zien door het groen wat gebruikt wordt van de omgevingskleur van de kaart. Een klein puntje maar gelukkig.

UPDATE: een update heeft de kleur van de lijn aangepast naar een duidelijker donkerblauw.

cobbles-accesoires-sigma-rox-12-sport-navigatieEr zijn veel opties om te navigeren: je kunt een adres invoeren, een route inladen of zelfs een route tekenen op de kaart. Hierbij houdt het apparaat rekening met de voorkeuren die je in je profiel aan hebt gegeven: fiets je in dit profiel graag offroad, op fietspaden of over hoofdwegen (ja, nee of graag bij alle opties). Ik ben echt een routefreak dus ik heb uitsluitend gebruik gemaakt van de functie om een route via Strava in te laden.

Strava

De Sigma ROX 12.0 biedt diverse opties voor Strava, zoals het inladen van routes op je apparaat en het direct uploaden van activiteiten (waarna je op Strava nog foto’s kan toevoegen of een leuke titel kan verzinnen). Daarnaast is er een datascherm voor live Strava segmenten, dat helaas enigszins tegenviel. Met name omdat je, voordat deze functie werkt, segmenten uit je route als favoriet moet markeren en dat doe ik eigenlijk nooit (voor anderen is dit mogelijk geen minpunt). Het zou mooi zijn als er bij een update iets van de live segmenten-functionaliteit uit de Strava Android app in komt, waar je jezelf tegen de KOM ziet racen, dat ziet er net wat speelser uit. Wil je gebruik maken van Strava Live Segmenten? Dan vereist Strava een Summit abonnement (tegenwoordig helemaal niet meer zo prijzig). Dit is overigens ook zo als je gewoon de Strava Android / iOS  app zou gebruiken.

UPDATE: Ik ben teruggekomen op mijn mening over de Strava segmenten. Het is juist erg handig dat je zelf de Strava segmenten als favoriet moet markeren. Ik heb in een rit onlangs alle segmenten als favoriet gemarkeerd, waardoor constant het Strava scherm openstond. Check dus gewoon op Strava welke segmenten jij tof vind, markeer die en ontvang live meldingen op je fietscomputer.

Profielen

Je kunt vanuit vier profielen een rit starten: wielrennen, mountainbiken, ‘fietsen’ (in het Engels ‘gravel’) en indoor cycling. Bij ieder profiel heb je instellingen om het naar je smaak in te richten, zoals de voorkeuren voor wegen (zie ‘Navigatie’). De belangrijkste optie is echter de dataweergave bij ieder profiel. De mogelijkheden hierin zijn bijna eindeloos.

Je kunt voor ieder profiel op Sigma Data Center je dataweergave personaliseren, wat prima werkt. Alleen werkte het syncen niet bij mij op dat moment, dus moest ik het alsnog op het apparaat zelf doen, wat iets langer duurde (en ik trof een kleine bug aan), maar alsnog hetzelfde resultaat opleverde. Voor zowel wielrennen als mountainbiken heb ik uitgebreid bestudeerd wat de ideale dataweergaven zijn. Super subjectief natuurlijk, dus kijk maar wat je met mijn advies hieronder doet.

cobbles-accesoires-sigma-rox-12-sport-dataweergave-wielrennenIk heb veel tijd besteed aan de optimale dataweergave, en deze menu-indeling komt voor mij (een recreatieve wielrenner) dicht in de buurt. Als je een powermeter hebt, zou ik die gegevens aan het datascherm toevoegen. En als je echt traint, kun je daar ook nog een scherm aan wijden. Daarnaast kun je natuurlijk de volgorde veranderen als je bijvoorbeeld klimmen belangrijker vindt. En denk eraan dat je ook van 1 naar 6 kan en andersom (het is een loop).

cobbles-accesoires-sigma-rox-12-sport-dataweergave-mountainbikenBij mountainbiken staat iets minder data, omdat de sport hier bij mij minder om draait. De hoogtepagina uit het wielrennen zou echter ook nog goed in dit rijtje passen.

Wat vind jij belangrijke data tijdens het wielrennen of mountainbiken? Laat het weten in onze Strava club.

Overige functies

Dan is er nog de ‘Workout’-functie, waarbij je je eigen intervaltrainingen kan aanmaken. Deze functie heb ik niet gebruikt, gezien ik bij het wielrennen vooral nog bezig ben wat duurvermogen op te bouwen. Misschien in het voorjaar.

Daarnaast is er nog de ‘Rondes’-functie. Ik rijd alleen routes, geen rondes. Maar ik kan me voorstellen dat je in (een training voor) een criterium soms snel op een knopje wil drukken om de laatste ronde snel te bekijken.

Deze twee functies samen maken het apparaat ook erg geschikt voor de serieuzere recreant of wedstrijdrenner. Wanneer je zo heftig traint dat je vergeet om te eten en drinken, kun je ook instellen dat je met een bepaalde frequente een reminder hiervoor krijgt.

Batterijduur

Over de batterij ben ik positief. Je zou 16 uur met de batterij kunnen doen, of zelfs 40 uur in ‘low power mode’. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je je scherm aan hebt staan, wat bij mij eigenlijk 100% van de tijd is. Toch denk ik dat je een heel eind richting de 16 uur komt.

Prijs

De Sigma ROX 12.0 Sport is relatief voordelig geprijsd in vergelijking met andere apparaten met vergelijkbare functies. Op Bikester betaal je €399 voor de ROX 12.0 of €479 inclusief sensoren (ROX 12.0 Sport). Een losse combisensor kost €59,99 (wat ik zou aanraden als je hem voor wielrennen en mountainbiken gebruikt, scheelt je heel wat gedoe) en een losse hartslagmeter €54,99.De HideMyBell die we samen met de Sigma getest hebben is los verkrijgbaar voor €36,95. Voor vergelijkingsmateriaal: check onze fietscomputergids met (onlangs geüpdatete) mega vergelijkingstabel.

Conclusie

De Sigma ROX 12.0 is een zeer nuttig apparaat voor diverse soorten fietsers, met name als je een mooie route wil navigeren of serieus wil trainen. Het apparaat is solide ontworpen en beschikt over zowat iedere connectie die je je kan wensen, zodat je met veel sensoren vooruit kunt. Naast de vele navigatiefuncties springt nog een functie eruit: de vele dataschermen die je kan programmeren, zodat je tijdens je rit precies de data ziet die jij belangrijk vindt. Syncen met Strava wordt heel makkelijk gemaakt door de wifi verbinding. De live Strava segmenten data verdient nog een update wat ons betreft. Al met al een aanrader!

+ Groot scherm i.c.m. navigatiefuncties

+ Ontzettend veel mogelijkheden voor dataweergave

+ Goede connectiviteit (automatisch uploaden op Strava is ideaal)

+ Prima geprijsd relatief aan vergelijkbare apparaten

+ Batterijduur

– In GPS modus (zonder sensoren) weinig accurate snelheid

– Hopelijk worden de schermranden in de 13.0 nog wat kleiner

Update: wij waren niet de enigen die positief waren over de Sigma ROX 12.0 Sport. Sigma won met hun nieuwe fietscomputer de Bike Motion Benelux award in de categorie ‘Accessoires’ met 43% van de stemmen. Lees hier ook het nieuwsbericht van Bike Motion.

Welke functies vind jij belangrijk in een fietscomputer?

Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava club!

Gerelateerd artikel

Wil je vergelijken hoe de Sigma ROX 12.0 Sport opweegt tegen andere fietscomputers? Check dan de mega tabel in onze fietscomputergids:cobbles accesoires fietscomputer hammerhead karoo gerelateerd

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×