Skip to main content

Ben je op zoek naar een fietscomputer? Ruurd helpt je graag met het coördineren naar het juiste coördinatenapparaat! Deze blog zal je helpen het kaf van het koren te scheiden en helpt je de juiste keuze te maken.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Drie categorieën fietscomputer

GPS, navigatie, fietscomputer. Alle drie veelgebruikte termen voor de luxere kilometertellers. In deze blog hebben we het over de kilometertellers met een Global Positioning System, oftewel GPS. Fietscomputers kun je grofweg onderverdelen in drie categorieën: fietscomputers zonder navigatie, fietscomputers met navigatie en fietscomputers met gevorderde trainingsfuncties.

Voor adviesprijzen: check de onderstaande tabel.

1. Fietscomputer zonder navigatie

Indien je enkel wil terugzien waar je hebt gefietst en hoe hard je ging heb je voldoende aan een fietscomputer zonder navigatie. Deze apparaten kan je gebruiken om GPS data op te slaan en vervolgens, naar bijvoorbeeld Strava, te uploaden. Deze apparaten kan je vaak nog uitbreiden met een hartslag-, en/of cadansmeter. Met behulp van je hartslag en cadansdata kan je specifiekere trainingen samenstellen. Aanraders in deze categorie zijn:

Bryton Ryder 310

Voor €85 heb je met de Bryton Ryder 310 een fietscomputer met barometer en powermeterondersteuning. Daarnaast kan je via het ANT+ protocol andere sensoren aan je Bryton koppelen voor meer inzicht in jouw rit. Bovendien heeft de Bryton een batterijduur van 36 uur. Daar kan je dus aardig wat kilometers mee maken!

Bryton Rider 100

Zijn grote broer staat hierboven al gemeld, maar als je geen interesse hebt in een barometer en/of powermeterondersteuning volstaat deze ook al voor €65.

cobbles accesoires fietscomputer bryton rider 100De Bryton Rider 100

Garmin Edge 25

Garmin is een begrip binnen de fietscomputers industrie. De Garmin Edge 25 is een mooi klein apparaat. Bovendien is de GPS zeer nauwkeurig, door ook gebruik te maken van de GLONASS satellieten.

2. Fietscomputer met navigatie

Heb je aan enkel en alleen het terugzien van wat data niet voldoende en wil je ook navigeren? Kies dan voor een fietscomputer met navigatie. Met deze apparaten kan je vrijwel hetzelfde als met een GPS zonder navigatie. Het navigeren komt er als extraatje bij. Altijd leuk voor als je op fietsvakantie gaat en je zo van tevoren een mooie ronde kan plannen. Of als je even de weg kwijt bent kan je natuurlijk ook gebruik maken van je navigatie. Aanraders in deze categorie zijn:

Garmin Edge Touring

Simpel, helder en de kaarten zijn uit te breiden.

Mio Cyclo 200

Het besturingssysteem is erg simpel gemaakt. Ben je niet zo handig met elektronica? Overweeg dan dit navigatiesysteem, vanwege de goede gebruikersvriendelijkheid.

cobbles accesoires fietscomputer mio cyclo 200De Mio Cyclo 200

Wahoo ELEMNT

Makkelijk navigeren, groot (zwart/wit) scherm en een goede accuduur. Via de app op je telefoon navigeer je zo naar je bestemming. Daarnaast kun je de routes die je vooraf gemaakt hebt, zonder tussenkomst van een pc op de fietscomputer zetten. Ben je klaar met je rit? Dan kun je je rit via wifi uploaden.

3. Fietscomputer met gevorderde trainingsfuncties

Ook voor de wedstrijdrenners of fanatiekelingen zijn er veel mooie apparaten. Een fietscomputer met gevorderde trainingsfuncties is dan een goede keus. Deze apparaten bieden namelijk de mogelijkheid om trainingen voor te programmeren. Dit kan veelal met de apps van de fabrikant of via schema’s die je van je trainer in trainingspeaks hebt gehad.

Ook kunnen ze je helpen met het bepalen van je omslagpunt (FTP). Bovendien ondersteunen alle apparaten in deze categorie een powermeter. Zo kan je nog nauwkeuriger zien Watt je doet (pun intended). Let wel op bij dit type apparaten: niet alle apparaten met deze gevorderde trainingsfuncties hebben een navigeerfunctie! Aanraders in deze categorie zijn:

Garmin Edge 820

Dit apparaat is naar mijn mening gewoon subliem. Daarnaast heeft het ook nog eens een goed werkende navigatie (als je er kaarten op hebt gezet). Daarnaast kan je Garmin Connect gebruiken om eenvoudig je trainingsschema’s te maken.

Wahoo ELEMNT Bolt

Aero. Samen met Team Sky heeft Wahoo gewerkt aan een aerodynamische GPS. De Wahoo ELEMNT Bolt ziet er erg fraai uit en de GPS is heel eenvoudig via de app in te stellen. Zo kun je tijdens je rit ook je tabblad inzoomen zodat de bovenste gegevens groter worden. Ideaal dus als je je enkel wilt focussen op bijvoorbeeld je hartslag en/of wattage!

Hammerhead Karoo

Er is nog niet veel over bekend over het gebruik, maar tijdens het maken van onderstaande tabel heb ik op veel sites gezeten van allerlei merken fietscomputers. Wat mij opviel is dat de Hammerhead Karoo de enige fietscomputer is die alles in huis heeft. En dat is nog niet alles! De Karoo heeft als enige van al deze toestellen de mogelijkheid om via 3G verbinding te maken. Veelbelovend dus! En dan te bedenken dat ze begonnen met een crowdfundingproject!

cobbles accesoires fietscomputer hammerhead karooDe Hammerhead Karoo

Sigma ROX 12.0 Sport

Onlangs bracht Sigma haar nieuwe vlaggenschip fietscomputer uit: de Sigma ROX 12.0 Sport. Zoals je ook in onderstaande tabel zal zien, heeft deze vergelijkbare functies met de Hammerhead Karoo. Alleen komt het apparaat van Nederlandse bodem. We zijn momenteel druk bezig met het testen van de Sigma ROX 12.0 Sport fietscomputer, met al die functies duurt dat even. Dus hou Cobbles in de gaten voor de review!

Strava

Heb je inmiddels al een apparaat of weet je nu welke je wil kopen? Dan kan je natuurlijk je GPS koppelen aan Strava. Als je dan toch bezig bent kan je ook lid worden van de Cobbles Strava Club!

Welke fietscomputer is de beste voor jou?

Wil je nog meer onderzoek doen? Aan de hand van bovenstaande uitleg kan je voor jezelf bepalen welke categorie fietscomputer bij jou past. Met behulp van de tabel hieronder kan je vervolgens gaan zoeken welk apparaat het beste bij jouw wensen en behoeften past. Ze zijn op prijs gesorteerd zodat je snel kan zien wat de goedkoopste navigatie is die voldoet. Klik op de afbeelding om de tabel te downloaden.

Klik om de tabel te downloaden

Toelichting tabel

Even een korte toelichting van de tabel: bij Bluetooth zie je een T en/of S staan. T= Bluetooth om te verbinden met je telefoon. S = Bluetooth om te verbinden met sensoren. Daarnaast hebben veel apparaten ook ANT+. Dit protocol wordt ook gebruikt voor verbinding met sensoren. Moest je al sensoren hebben, let er dan dus op of ze op je nieuwe aankoop gaan passen.

Gebruikersvriendelijk

In de tabel heb ik de interface van de apparaten niet meegenomen. Voor de digibeten onder ons zou ik een Mio of Garmin Touring aanbevelen. Het is zijn naar mijn mening de meest gebruiksvriendelijke fietscomputers die momenteel op de markt zijn. Voor de mensen die navigatie het belangrijkste topic vinden van hun GPS zou ik een Garmin aanbevelen. In mijn ogen geeft een Garmin de beste navigatie. Daarnaast zijn de kaarten ook altijd uit te breiden bij een Garmin.

Mijn persoonlijke ervaring

Natuurlijk ben ik bevooroordeeld. Zo heb ik zelf in het verleden met een Garmin Edge 810 en een Pioneer SGX-CA500 rondgereden. Deze heb ik verruild voor een Wahoo Elemnt Bolt. Qua specifieke wattageweergave sprong de Pioneer er bovenuit. Echter heeft de Pioneer geen navigatie en ging mijn voorkeur destijds naar de Garmin. Inmiddels heb ik die ook verruild voor de Wahoo. Zowel de Garmin als de Wahoo zijn mooie apparaten. Qua navigatie gaat mijn voorkeur uit naar de Garmin. Qua interface en gebruiksgemak heb ik liever de Wahoo.

cobbles accesoires fietscomputer wahoo elemnt boltDe Wahoo ELEMNT Bolt

Heb jij nog vragen?

Heb je nog vragen over een specifiek apparaat? Of wil je jouw tips delen? Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

Heb je een fietscomputer met navigatie gekocht en wil je nu aan de slag met routes maken? Lees dan onze 6 tips over het maken van een leuke fietsroute:

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×