Skip to main content

Het is een terugkerende discussie: kan/mag/hoort/moet er een fietsbel op je racefiets? Eddy heeft er na de aanschaf van zijn nieuwe racemonster nog eens uitgebreid over nagedacht, en een paar steekhoudende argumenten voor en tegen de bel tegen elkaar afgewogen. Benieuwd of  Eddy tegenwoordig met een bel rondfietst? Lees hieronder het resultaat van zijn overpeinzingen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Onlangs trakteerde ik mezelf op een nieuwe fiets; een lichter frame, strakkere wielen, betere afmontage, maar vooral een mooier exemplaar. Eén ding wist ik zeker: we zouden snel vrienden worden en samen mooie avonturen gaan beleven. Maar er was ook een vraag die door mijn hoofd bleef rondspoken: moest ik een bel op mijn nieuwe fiets monteren? De purist en de moraalridder in mij stonden lijnrecht tegenover elkaar. Wat te doen? Lees hieronder de plussen en minnen van een twijfelaar.

cobbles wielrennen fietsbel racefiets stuur zonder belZo hoort het: een clean stuur zonder bel.

Nee, natuurlijk neem ik géén bel, want:

1. De profs doen het ook niet

Je kunt ervan uitgaan dat de professionals het beste materiaal tot hun beschikking hebben en dat alles voor hen tot in de puntjes is uitgedacht. Een bel hoort daar niet bij. Tijdens een demarrage, in een massasprint of bonkend over kasseien is een bel een misplaatst item. En wat je in de koers niet aantreft, heeft ook daarbuiten niets te zoeken.

2. Het is niet mooi

Over een paar dingen valt met een die hard wielrenner niet te twisten;  het roze girotricot is veruit de schoonste der leiderstruien, een koersbroek is uitsluitend zwart en overbodige accessoires horen niet op je fiets. Zo staat het immers in de wielercode geschreven. Los van de bidonhouders monteer je niets aan het frame. Over je fiets is tot in de details nagedacht, aanpassingen laat je dus achterwege. In een driesterrenrestaurant vraag je de ober niet om ketchup, op een racefiets hoort geen bel. Punt.

Ben je minder principeel, maar wil je wel dat je fiets er tot in de details piekfijn uitziet? Dan ben jij misschien wel een ijdele fietser, en in dat geval is de HideMyBell misschien iets voor jou. Wanneer je met een Garmin, Mio of ander soort fietscomputer rijdt, kun je met deze gecombineerde mount/fietsbel gesoigneerd én veilig op de fiets zitten.

3. Er zijn alternatieven

Er zijn andere manieren om even de aandacht te trekken. De stembandjes even aanspannen of de neus snuiten/legen zal ook iedere medeweggebruiker doen omkijken. De mooiste manier om de aandacht te trekken (en even de spanning van de spieren te halen): de benen stilhouden zodat het tikken van de naaf jouw komst aankondigt. Een mooier geluid bestaat niet.

cobbles wielrennen fietsbel racefiets stuurZo hoort het: zo’n belletje valt nauwelijks op.

Ja, uiteraard zet ik een bel op mijn fiets, want:

1. ‘Wielrenners zijn eikels’

De wielrenner heeft geen goede naam. Vooral het fenomeen van de roepende horde mannen in lycra doet menig wenkbrauw fronzen. De verwensingen zijn soms niet van de lucht. De fietsbel is het sociaal geaccepteerde kuchje waarmee de sportieve fietser zichzelf aankondigt. Dat het niet stoer is een bel te luiden in je vriendengroep is waar, maar toch zal de rest je stilzwijgend dankbaar zijn. Tegelijkertijd verbeter je ook eens nog het imago van de wielrenner.

2. Het is beter voor jezelf én de ander

Als je op de fiets zit wil je – waar mogelijk – vaart houden. Vooral in zonnige weekenden blijkt op de fietspaden steeds weer hoe graag iedereen fietst, maar ook hoe sterk Nederland aan het vergrijzen is. Het is soms onmogelijk om zonder bel de stapvoets rijdende en soms slingerende senioren op een veilige manier te passeren. Zij schrikken na een tringel van een bel niet van een racer die hen inhaalt. Zo houden zij hun botten heel en kun jij vlot doorgaan met meters maken: win-win.

3. Artikel 5.9.71

Bij wet moeten fietsen op de openbare weg zijn voorzien van een goed werkende bel. De kans dat oom agent je staande houdt en je vraagt je bel even te laten zien en horen, is klein. Een boete (á €30) voor het ontbreken van een ‘werkende geluidssignaalinrichting’ zal helemaal een zeldzaam fenomeen zijn. Toch is deze verplichting veiligheidshalve niet zo gek. Wie zich graag aan de regels houdt, ontkomt niet aan het plaatsen van een fietsbel.
cobbles wielrennen fietsbel kleine bel

En dus…

Inmiddels zitten de eerste ritten op mijn nieuwe fiets er op. Het zadel heb ik vervangen, en het stuurlint is nog wat wennen. En wat betreft de keuze om al dan niet een bel te monteren… die schuif ik nog maar even voor me uit. Komend weekend fiets ik toch weer in groepsverband. Dan fietst er altijd wel iemand mee die zijn fiets heeft ontsierd met een bel, godzijdank.

Heb jij betere argumenten voor of tegen de fietsbel?

Zet de discussie voort in de Cobbles Cycling Strava Club of op onze Facebook pagina. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles gerelateerd tips veilig wielrennen

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×