Skip to main content

Ben je op zoek naar leuke routes om met de racefiets rondom Tilburg te rijden? Zoek dan niet langer en ontdek vijf leuke opties, van onze toerder ten top: Daan.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Veel wielrenners fietsen anders dan dat ik doe. Die stappen op de fiets en gaan lekker een eindje blazen. Ik niet. Buiten zijn en lekker wat sightseeing doen is waar het bij mij om draait. Ik ben dan ook altijd minimaal een kwartier bezig om een leuke route te plannen voor ik ga fietsen. Verwacht dus geen lange rechte paden om 40km/u te vlammen, maar mooie (al dan niet smalle) fietspaden dwars door de natuur, met zo nu en dan een stukje onverhard, een kasseistrook of een klinkerstrook. Verwacht ook voldoende caféetjes op mijn routes, om van het (hopelijk goede) weer te genieten.

Leuk voor mede-toerders, maar ook voor de coureurs: verandering van spijs doet immers eten.

In dit artikel vind je een uitgebreide beschrijving van de routes, met foto’s van de mooie plekjes en aan het eind een download van de GPX.

Liever in een toertocht?

In juni organiseren we samen met NL Tour Rides de Cobbles Ride wielertoertocht, nabij Tilburg. 80km, 120km of 150km aan natuurschoon, kasseien en glad asfalt! Een echte aanrader, al zeggen we het zelf. Check de NL Tour Rides kalender.

Bekijk alle Tilburg routes op Komoot

Update: Na het schrijven van dit artikel heb ik nog héél veel routes gemaakt vanuit Tilburg. In deze collectie vind je er nog wat meer, buiten wat er in dit artikel staat:

1. Oisterwijkse Bossen en Vennen & Kampina – 41km

Deze route loopt eigenlijk bijna helemaal door de natuur. Je zult dan ook nauwelijks auto’s tegenkomen.

Nadat je Tilburg verlaat fiets je richting Moergestel en pak je het slingerweggetje ‘Stokske’ richting de Kampina. De oplettende fietser ziet aan de rechterkant nog het parcours van de ATB cross Moergestel liggen. Vervolgens fiets je dwars door de Kampina, over het gelijknamige Strava segment. Voor je Boxtel inrijdt draai je af en fiets je over De Roond richting het Spoor. Maar dat steken we uiteraard niet over, we draaien vlak daarvoor een lekker gravelfietspadje op! Daarna volgen nog enkele mooie fietspaden midden door het stiltegebied in de Kampina. Daarna fiets je over de Oirschotsebaan – met een prachtig fietspad dat ook in Brabants Trots zit – weer dieper het bos in.

Na even over het mooie fietspad door de natuur gevlamd te hebben kom je al snel bij Boshuis Venkraai. Een ideale plek om even te lunchen of een Erdinger te drinken.

(artikel gaat verder onder foto)
cobbles wielrennen routes tilburg oisterwijk boshuis venkraaiBoshuis Venkraai ligt echt mídden in de bossen, maar het is er altijd wel gezellig druk

Vervolgens fiets je weer richting Moergestel, om vlak van tevoren af te slaan op een van mijn favoriete paadjes. Je kan hier wel de nodige fietsers tegenkomen, dus pas op. Daarna is het terug naar het fietspad langs het spoor en weer naar Tilburg vlammen.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

2. Toeristische paadjes – 42km

Deze route heeft veel kleine paadjes en mooie natuur. Het voelt echt als een minivakantie!

Deze route begint hetzelfde als de vorige route. Op het Stokske draai je echter al snel af naar het zuiden. Na het oversteken van de Oirschotseweg kom je op een klinkerstrook (ze liggen er goed bij, geen zorgen) en daarna een korte kasseistrook (van zo’n 90m) uit. Naast de kasseistrook ligt ook een fietspad, voor degenen die niet van hobbelen houden.

(artikel gaat verder onder foto)
cobbles wielrennen routes tilburg moergestel kasseistrookFiets jij over de kasseien of over het fietspad?

Daarna fiets je over enkele smalle fietspadjes midden tussen de weilanden. Tussendoor steek je nog de snelweg over dus er zit zelf een ‘klimmetje’ in deze route. Eenmaal op de weg aangekomen fiets je richting het kanaal, waar je het fietspad richting Oirschot opdraait. Net voor Landgoed De Baest sla je af, waarna je een lekker golvend fietspadje door de natuur meepakt. Op een mooie dag kan het hier nog weleens druk zijn met 65 plussers op elektrische fietsen, dus hou daar rekening mee.

Al snel kom je aan in Diessen, maar niet voor lang, want direct sla je af om weer richting het kanaal te gaan. Je fietst hier over heerlijk glad asfalt (zie de omslagfoto boven dit artikel), door het natuurgebied Annanina’s Rust – ook een dikke aanrader voor de gravelbikers / crossers onder ons.

Eenmaal aangekomen bij het kanaal kun je stoppen voor koffie of een biertje bij De Gulle Brabander of lekker op het terras bij de visvijver (die vind je rechts van de Gulle Brabander).

Om de rit af te sluiten fietsen we nog één keer midden door de natuur, over een smal fietspad met daarnaast een onverharde weg. Dus ook de gravelrijders onder ons kunnen hier genieten. Check het filmpje hieronder voor een impressie (al fietste ik hier in de andere richting).

Grote kans dat je deze bazen daar tegenkomt:

Daarna fiets je langs het Trappistenklooster van La Trappe weer terug naar Tilburg.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

3. Over de klinkers en langs de grens – 49km

Om op te warmen fietsen we eerst een stukje langs het kanaal richting het zuiden (in het filmpje fiets ik in de andere richting).

Bij Biest-Houtakker draai je af richting het westen. Na een kort slingerweggetje is er een kort klimmetje om de Provincialeweg over te steken. Je fietst door tot de Goirlesedijk, een mooi fietspad langs de weg van Hilvarenbeek richting Goirle. Niet veel later sla je naar links af, een kort gravelfietspad op richting Goirle.

Hoewel ik de bebouwde kom in alle routes zoveel mogelijk heb proberen te mijden, is het hier niet helemaal gelukt. Hier schamp je even Goirle, om een korte kasseistrook van ongeveer 100m mee te pakken.

Daarna kom je op een van mijn favoriete paden, een klinkerpavé van een paar kilometer, wat je diep het bos invoert. Met een beetje geluk kom je hier wat hertjes of roofvogels tegen. Eindpunt van de klinkerstrook is jachtslot Gorp.

cobbles routes plannen landgoed gorp roovert

Daarna draai je af richting Hilvarenbeek. Wederom schampen we Hilvarenbeek, om weer een prachtig fietspad midden door het bos mee te pakken. Het fietspad ligt parallel aan een onverharde weg, dus de gravelbikers kunnen in deze route hun lol op. Aan het eind van het pad steek je de grens met België over, waar je niet veel later bij de Biertuin Poppel aanbeland: een heerlijk plekje om even in het zonnetje van een lokaal biertje te genieten.

Dan is het even Poppel door en rij je over een onlangs vernieuwde weg (gelukkig maar) weer richting de grens. Vlak daarvoor sla je af, een smal fietspad langs de grens op. Nét voor je de grens oversteekt passeer je een kleinschalige ijssalon, om wederom van een welverdiende pauze te genieten. We willen immers niet dunner thuiskomen dan we vertrokken toch?

Na je ijsje steek je de grens over, waarna je al snel voor de keuze gravelfietspad (‘het Sintelpad’) of klinkerweg komt te staan. Daarna is het even Goirle door (voor een groot deel over de rustige parallelweg) en dan zijn we weer in Tilburg.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

4. Loonse en Drunense Duinen & IJzeren man – 60km

De vierde route in dit stuk voert je langs en door de Loonse en Drunense Duinen, een van de mooiste stukjes Noord-Brabant. Bij deze gehele route geldt: ga niet op een zonnige zondag, dan is het veel te druk en heb je geen plezier.

Het Cobbles HQ het Ketelhuis ligt voor veel routes ideaal, maar voor deze route misschien wat minder. De route begint met een stukje fietspad langs het kanaal door de stad. Dan sla je af en kom je al snel op het grote fietspad richting het noorden, dwars door Tilburg Noord.

Daarna verlaat je snel de stad en kun je even een sprintje het viaduct op trekken. Zoals je van me gewend bent sla je daarna alweer snel een smal fietspad op. Het is hier niet vaak druk, dus je kunt lekker doorfietsen. Let wel op bij de oversteekplek, die weg is namelijk wel redelijk druk met auto’s.

Eenmaal aangekomen bij de Loonse en Drunense Duinen rij je over het fietspad aan de rand van het park richting Bos en Duin, waar je als je al dorst hebt al kan pauzeren. De route komt hier later echter nog eens langs, dus ik zou ervoor kiezen om af te slaan, dwars door de Loonse en Drunense Duinen heen. Daarna verlaat je heel even het park, waarna je al snel aankomt bij de Roestelberg. Aanrader: bestel de pannenkoek met ananas en spek (of als je de route andersom rijdt, een lekkere Schneiderweisse).

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles wielrennen routes tilburg loonse drunense duinen roestelbergProost!

Na die pannenkoek heb je genoeg energie om weer verder te gaan en fiets je over fietspaden dwars door het bos. Daarna kom je op een weg waar op een of andere manier zowat altijd tegenwind staat. Snel daarna kom je uit bij de IJzeren man, prachtig om te zien.

Na de IJzeren Man is het vlammen over lekker asfalt richting de Loonse en Drunense Duinen. Hier passeer je op een gegeven moment de Roestelberg, waar je kan stoppen voor een koffiepauze. Daarna is het richting Bos & Duin en dan ga je dezelfde weg weer terug naar Tilburg.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

5. Door de bossen & langse de rivieren – 69km

Deze route is ook goed te doen voor fietsers uit Breda, waar de route bijna langs komt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet zo vaak deze richting uit ga en dus niet álle paden zelf al gefietst heb. Mochten er rare dingen in zitten: laat het weten.

Voor deze route moet je eerst even de stad uitkomen, via fietspaden langs Goirle. Dan kom je door Riel en kun je het buitengebied in. Na een kort klinkerstrookje kom je op een weggetje midden door de akkers, wat veel weg heeft van de barre woestenij die je soms ook in Vlaanderen tegenkomt. Stoempen in de wind dus.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles wielrennen routes tilburg rielStoempen in de wind!

Dan ga je richting Gilze en pak je even een korte kasseistrook mee.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles wielrennen routes tilburg gilze kasseistrookKasseien of klinkers, wat kies jij?

Na Gilze fiets je richting de natuur en kom je op een mooi rustig weggetje aan de rand daarvan uit. Dan steek je de Chaamseweg over en kom je op de Kleine Slingerdreef uit, een prachtige weg volgens mij (al ben ik er dus zelf nog nooit geweest). Daarna volgen er wat smalle slingerfietspadjes midden door de natuur heen, met mogelijk hier en daar een stukje onverhard. De blazers kunnen gewoon de Royaledreef afrijden om dit slingerstukje te ontwijken.

Dan is het even om de snelweg heen dartelen, maar dat is helemaal de moeite waard, want niet veel later fiets je op een heerlijk toeristisch fietspad langs de Mark. Genieten! Op een gegeven moment zit er een splitsing, waarbij je links een fietspad neemt waarvan je niet goed ziet waar het heen gaat, midden door de bomen. Erg leuk als het laag water is, want je fietst daar door een soort ‘gat’ (bij gebrek aan een betere term), waar het water doorheen stroomt.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
Cruisen langs de Mark

Vervolgens slinger je even door de natuur, richting Chaam. Dat ontwijk je echter net, door wat fietspaden door de natuur te nemen. Op een gegeven moment fiets je over de Fransebaan en steek je de Chaamseweg over en fiets je door de natuur om ’t Zand heen. Dan is het even het Bels Lijntje opzoeken en blaas je weer terug richting Tilburg, om nog even je gemiddelde op te krikken.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

Wat zijn jouw favoriete paden rondom Tilburg? Vertel het op Strava

Laat het weten in de Cobbles Strava Club! Daar blijf je op de hoogte van de nieuwste artikelen, routes, tips en kun je gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events. Word lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Gerelateerd artikel

Hopelijk heb je hierboven wat inspiratie opgedaan. Wil je zelf met routes maken aan de slag? Check dan onze uitgebreide gids om routes te bouwen:

 

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×