fbpx Skip to main content

Rijd nu DE gravel variant van het befaamde wandelpad: de Pieter Pad Divide. Je kent de “Divide” routes vast al wel. Denk aan de Green Divide, Liberation Divide, Limburg Divide, Dutch Divide… het barst in Nederland van de ‘Divide’ bikepacking routes! Met de Pieter Divide voegen wij hier een instant classic aan toe. Zoals je van ons gewend bent hebben we weer een fraaie e-reisgids samengesteld met uitgebreide informatie over de route, accommodaties en benodigdheden. In dit artikel kun je alvast sfeer proeven van de route en voorbereiding.

Artikel gaat verder onder banners

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 9 maart 2025
  • 60 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
Meer info & inschrijven

Pieter Pad Divide: het idee

Het Pieterpad is de bekendste lange-afstandswandeling van Nederland. Hij voert je van het hoge noorden van Groningen naar het diepe zuiden van Limburg. Een echte ‘divide’ dus, maar daar had nog niemand van gehoord toen het Pieterpad in 1983 officieel werd geopend.

Er is ook een fietsvariant gericht op recreatieve fietsers, die gebruikt maakt van de welbekende fietsknooppunten en asfaltwegen volgt. Met het Pieterfietspad maak je gravelaars dus niet echt blij. Daarom heeft The Gravelracer in samenwerking met Cobbles de Pieterpad Divide ontwikkeld, een vijfdaags gravelavontuur tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg. De route is rustiger, groener, avontuurlijker en wat ons betreft dus veel leuker dan de asfaltroute.

Hieronder lees je de ervaringen van Edwin ‘The Gravelracer’ tijdens het maken en rijden van zijn eigen Pieterpad Divide.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-pieterpad-divide-tekst-03Leuker dan fietsen langs knooppunten, toch?

Voorbereiding

500 km offroad fietsen met bagage vraagt natuurlijk een goede voorbereiding. Om in goede conditie aan de start te verschijnen volgde ik drie maanden lang een trainingsprogramma van Fondo. In die tijd kon ik ook mooi de perfecte gravelroutes in elkaar knutselen met Komoot, en zoeken naar geschikte accommodaties. Het resultaat van al mijn gepuzzel is een vijfdaagse gravelroute van 530 km. De eerste twee dagen zijn met ongeveer 115 km wat langer dan gemiddeld, maar die etappes bevatten weinig hoogtemeters. Op de dagen dat er geklommen moet worden, is de afstand dus wat korter.

Accommodaties

Ik vind een ‘gewoon’ hotel al snel te saai, dus ik heb veel moeite gedaan om originele en avontuurlijk slaapplekken langs de route te vinden. Daardoor sliep ik in een koe-tainer, een pipowagen, een trekkershut en een safaritent (en na de laatste etappe stiekem toch in een welverdiend luxe hotel in Maastricht). Ik had de accommodaties zo uitgezocht dat ik geen tent, luchtbed en kookspullen mee hoefde te nemen. Een lichtgewicht slaapzak was voldoende.

Benodigdheden

Zelfs ervaren bikepackers kennen de eeuwige twijfel over wat er mee moet. Natuurlijk kleding, slaapspullen, eten en drinken en wat fietsspullen, maar wat precies, en hoeveel? Je wil niet te veel bagage met je meeslepen die je aan het einde van je trip ongebruikt weer uit moet pakken. Maar je wil er onderweg ook zeker niet achter komen dat je dat ene kledingstuk dat je thuis hebt gelaten toch echt wél nodig had.

In de Pieter Divide gids vind je een uitgebreide paklijst met kleding, fietsspullen, voeding en andere zaken. Je krijgt dan ook een kortingscode voor het bestellen van sportvoeding bij buitensportvoeding.nl en Amacx Sports Nutrition. Zo heb je de aanschafprijs van de gids snel terugverdiend!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-pieterpad-divide-tekst-04Zonder kampeerspullen is de hoeveelheid bagage beperkt.

Pieter Divide in vogelvlucht

Dag 1: Pieterburen – Wezup

Nadat ik de zeehondjes in Pieterburen heb uitgezwaaid, is het dan eindelijk zover! Door het vlakke Groningse landschap is het in het begin vooral even doorbijten en verder fantaseren over gravelwegen, want daar zijn er maar weinig van. In Groningen-stad pak ik een terrasje en vul ik de bidons. Echt leuk en groen wordt het als ik vanaf Haren de bosjes induik. Yes, leuke schelpenpaadjes! Via Zuidlaren en Nationaal Park Drentsche Aa rijd ik de tweede provincie van deze trip binnen: hallo Drenthe! Na 117 km kom ik moe maar voldaan aan bij een omgebouwde zeecontainer in de buurt van Wezup, waarin ik de eerste nacht door zal brengen. Gauw douchen, eten, benen strekken en dan de slaapzak in.

Dag 2: Wezup – Holten

Na een goede nachtrust begin ik vandaag aan 114 km met de ietwat gevreesde Holterberg aan het eind van de dag. Maar eerst fiets ik al na 2 km langs de Galgenberg: een opvallende heuvel in een open plek in het bos waar in de Middeleeuwen vermoedelijk ter dood veroordeelden werden opgehangen. Ten oosten van Ommen duiken we na circa 54 km het Vecht- en Beneden Reggegebied in, met zijn heerlijk slingerende Junnerweg. Na 100 km begin ik nog ‘even’ aan de Sallandse Heuvelrug. Gelukkig gaat het de laatste paar kilometers mooi omlaag, en ik rol bijna vanzelf de pipowagen in waar ik vanavond slaap.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-pieterpad-divide-tekst-02Denkend aan de Pieterpad Divide zie ik slingerende gravelpaadjes door het groene laagland gaan.

Dag 3: Holten – Groesbeek

Vandaag gaat de route voor een groot deel door de Achterhoek. Al vrij snel scoor ik meerdere prachtige hardpack gravelwegen. Ook hebben ze hier leuke kasseien. Rond Lochem is een hot-spot, maar ook in de buurt van Ruurlo en Zelhem kun je eindeloos gravelen. Nadat ik het pontje heb gepakt naar Millingen aan de Rijn, doorkruis ik een stukje Duitsland voordat ik in Groesbeek aankom. Deze omgeving, met zijn glooiende landschap en prachtige vergezichten, doet mij altijd een beetje denken aan Toscane.

Dag 4: Groesbeek – Swalmen

Vandaag mag ik eerst nog even genieten van de prachtige omgeving van Groesbeek. Na een tijdje heten de Limburgers me welkom: weer een provinciegrens gepasseerd! Nationaal Park De Maasduinen is een volgend hoogtepunt op de route. Ik zak langs de Maas verder af naar het zuiden. Onderweg passeer ik veel terrassen waar je vlaai kunt eten, en nog meer kapelletjes. Na het doorkruisen van Venlo pak ik nog een stukje Duitsland. Ik had nooit gedacht dat de omgeving net over de grens me al zo’n buitenlandgevoel zou geven. Na een heerlijk stuk over de Prinsendijk parkeer ik mijn fiets bij de laatste accommodatie van deze reis. Een paar meter van mijn safaritent staan Schotse Hooglanders te grazen, over buitenlandgevoel gesproken!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-pieterpad-divide-tekst-05Even concentreren om niet in het prikkeldraad te belanden.

Dag 5: Swalmen – Maastricht

De laatste etappe heeft de minste kilometers, maar ik moet vandaag natuurlijk wel de Limburgse heuvels trotseren. Met bagage. Na vier dagen fietsen. Slik! Na een paar kilometer rijd ik het Swalmen Gemeentebos in. Dit is wel weer een pareltje hoor, een heerlijke hardpack gravelweg door een schitterend natuurlijk en groen decor. Ik bekijk en fotografeer kasteel Hillenraad van alle kanten, en duik even kort Roermond in om de bidons en de maag te vullen. Rond Sittard beginnen de heuvels, en het blijft klimmen en dalen tot aan de finish. Na een klein vlak stukje door Maastricht haal ik nog één keer diep adem, kies het kleinste verzet en ga helemaal los naar de slotklim van deze bergetappe: de Sint Pietersberg is in zicht!

Pieterpad Divide: ga het avontuur aan!

Ik heb enorm genoten van de Pieterpad Divide. Het is een prachtige afwisselende route die je veel verschillende gezichten van het Nederlandse landschap laat zien. De trip krijgt een extra avontuurlijk karakter door de bijzondere accommodaties.

530 km gravelen is een serieus avontuur. Dat vraagt om een serieuze aanpak en een goede voorbereiding. Trainen moet je zelf doen, maar met onze gids nemen we je een groot gedeelte van de voorbereiding uit handen. Dus wil jij ook de Pieterpad Divide ervaren? Bestel dan de gids en ga het avontuur aan!

Welke Divide(s) heb jij al gereden? En welke staat er nog op je bucket list?

Word lid van de Cobbles Cycling Strava club en blijf op de hoogte van onze routes en andere interessante artikelen.

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-all-along-the-watchtowers-gerelateerd

Op de bovenbuis van zijn titanium fiets staat het logo van Parijs-Roubaix (en een kasseienpatroon) geanodiseerd. Na 4 motorongelukken kan The Gravelracer niet alles meer. Maar hij kijkt vooral naar wat nog wel kan. Ieder jaar gaat hij naar Velofollies op zoek naar nieuwe fietsen en gadgets. En ideeën opdoen voor het nieuwe (fiets-)jaar. Routes-op-maat maken (voor gravelbike en racefiets) is zijn specialiteit geworden. Binnen fietsen doet hij nooit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×