Skip to main content

Bikepacken gaat over vrijheid. En laat de fantastische route Liberation Divide daar nou óók precies over gaan. Voor Anton was het zijn eerste bikepackingtocht. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen en zijn enthousiasme over deze bijzondere route.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wanneer mag je jezelf een bikepacker noemen? Moet je eerst een flinke ultra-race voltooien? Is er een bepaald aantal tochten als minimum bepaald? Wat ís een bikepacker überhaupt? Veel vragen die niet relevant bleken voor mijn eerste tocht met fietstassen ooit.

Liberation divide – gravelen met een thema

Op 5 mei 2022 lanceerde Bredanaar Bjorn Kamman zijn Liberation Divide. Deze routebouwer en gravelliefhebber, bekend als Bjornrides.cc, had al furore gemaakt op Komoot met zijn fraaie routes in West-Brabant. Hij is de vaste parcoursbouwer van koffiebar-fietswinkel Kamu in Breda en ontwerpt bij diverse evenementen of organiseert deze zelf. De Liberation Divide, een thematische graveltocht, kunnen we als zijn (voorlopige?) Opus Magnum beschouwen.

Met 365 kilometer is de Liberation Divide (op het moment van introductie) de langste uitgestippelde gravelroute van Nederland. En dat gewoon binnen mijn eigen Brabant! Het bijzondere van de route zit niet enkel in het gevarieerde Brabantse natuurschoon. Langs de hele route zijn er monumenten te ontdekken, gelinkt aan de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zitten bekende plekken zoals Kamp Vught en de Canadese oorlogsbegraafplaats Bergen op Zoom, maar zeker ook minder bekende, bijvoorbeeld het indrukkwekkende schijnvliegveld De Kiek. Daarnaast zijn er her en der diverse kleine monumentjes te ontdekken. De finish van de route is ronduit spectaculair te noemen, maar daarover verderop meer.

Voor alles is een eerste keer

Echte kleppers kunnen de hele 365 kilometer in één dag proberen te fietsen. Ik koos ervoor om de Liberation Divide in al zijn facetten te ervaren en trok er drie dagen voor uit. Dat doen de meeste fietsers, zo leerde ik uit de reacties bij Bjorns’ Komoot-collectie.

Ik beleefde in dit drieluik veel ‘eerste-keer-ervaringen’. Zo was mijn gravelbike voor het eerst getooid met heuse fietstassen. Bike Center Den Bosch leende me een set Miss Grape-tassen. Een 20 liter zadeltas in combinatie met een grote stuurtas leken me afdoende voor mijn backyard-avontuur. Het voor de eerste keer pakken van de tassen was al een soort van hilarisch. Het stapeltje mee te nemen spullen slonk met elke poging. Wat een zoektocht, en dan heb ik niet eens een tent en kookspullen mee. Uiteindelijk heb ik een online bikepacking-paklijst geraadpleegd om in ieder geval de meest noodzakelijke spullen aan boord te hebben.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-liberation-divide-fiets-antonAnton’s fiets van de vrijheid.

Bijna een valse start

In het kader van eerste keren, de treinreis naar startpunt Bergen op Zoom was de eerste keer dat ik me met fiets op het spoor bevond. Treinkaartjes hiervoor werden op tijd geboekt waarna het avontuur kon beginnen. Op zondagochtend zat ik al vroeg in de trein, met slechts enkele medepassagiers. Voordeel van de zondag is dat de fiets de hele dag mee mag treinen, je hoeft geen rekening te houden met de regels van de werkdagen. Dat maakte het al minder spannend om met de fiets in te stappen.

Tegenover het station start ik met een bakkie koffie waarna ik mijn vrijheidstocht in gang zet. Het zonnetje schijnt, er staat nauwelijks wind en nog binnen de bebouwde kom knettert het gravel onder mijn wielen. Met een brede lach op mijn gezicht fiets ik na vijf kilometer Bergen op Zoom uit, waar direct de eerste hardpack gravelpaden zich aandienen. Precies op dat moment wordt ik door een wesp in mijn gezicht gestoken. In mijn snelle reactie vermoed ik de wesp met angel en al in mijn handen te hebben. Ik vraag een tegemoetkomend wandelend stel om even met me mee te kijken. De angel lijkt inderdaad uit mijn wang te zijn en gelukkig is het verder enkel gevoelig en jeukend. Gelukkig kan ik verder, maar het zal je gebeuren dat je na al die voorbereidingen direct alweer klaar bent…

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-liberation-divide-brabants-zandEen klassiek stukje Brabants ‘gravel’.

Liberation divide – de route

Volgens Google Maps is de fietsafstand tussen begin en eindpunt van deze route zo’n 145 kilometer. De Liberation Divide wil heel veel stukken Brabant ontdekken en heeft er zo’n 365 km voor nodig. De routebouwer schuwt niet om lussen te creëren teneinde niets te missen van het natuurschoon. Zo ben je na de eerste vijftig kilometer weer bijna terug bij Bergen op Zoom. Vergeet echter de afsteekroutes, want elke meter is de moeite waard. De voorgeschotelde afwisseling in ondergrond en natuur is ongekend. Je passeert velden, polders, landbouwgrond, bossen, heide, en zelfs duinen. Daarbij doe je natuurgebieden aan als de Brabantse Wal, het Mastbos, de Chaamse bossen, de Regte Heide, de Kampina en de Maashorst, en met deze opsomming ben ik lang niet volledig.

Eén nadeel zou kunnen zijn dat er in deze variatie ook minder makkelijke ondergronden zijn. Vooral rond Breda is er nogal wat ‘Brabants gravel’ te bespeuren, ofwel mul zand. De periode van het jaar waarin je deze route fietst is zeker mede bepalend voor de zwaarte ervan. Overigens beland je na al dat ploeterzand verderop richting Tilburg op een kilometerslange feestslinger van hardpack gravelpaden. Je zou kunnen zeggen dat er na elk ‘lastig’ gedeelte een fijne beloning volgt. Ruim zestig procent van de Liberation Divide is onverhard, dat is zo’n 220 à 230 kilometer. Heerlijk! Overigens gaan de verharde stukken over mooie buitenom-stukken. Dorpen en steden worden zoveel mogelijk vermeden. Houd daar rekening mee in je planning van koffie- en lunchstops. Maar niet gevreesd, horeca is in Brabant nooit ontzettend ver weg.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-liberation-divide-tankDeze tank passeer je al vroeg in de route en brengt het thema meteen tot leven.

Freedom

George Michael zong in zijn nummer Freedom over verschillende soorten vrijheden. Deze Liberation Divide past daar naadloos in. Allereerst is er de vrijheid die de fiets ons biedt. Maar daarnaast laten de verschillende oorlogsmonumenten onderweg je zeker ook stilstaan bij onze dagelijkse vrijheid.

Het is lastig te duiden wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt. De Sherman Tank midden in Woensdrecht is na elf kilometer al een opvallende verschijning. In de vele kilometers die volgen kom je voorbij een oorlogsbegraafplaats, een schijnvliegveld, talloze kazematten/bunkers (langs een fantastisch kilometerlang gravelpad), en zelfs een concentratiekamp. Maar je passeert bijvoorbeeld ook de resten van een boswachtershuis dat werd verwoest omdat de bewoners onderdak boden aan verzetsstrijders.

Uiteraard kun je ervoor kiezen de zware geschiedenis langs deze route terzijde te laten en je volledig op het fietsen en de natuur te concentreren. Vrijheid in optima forma! Het officiële einde van de route zal je sowieso niet onberoerd laten. Dit bevindt zich namelijk in het Oorlogsmuseum Overloon. En dan bedoel ik dus letterlijk midden in het museum, waar een fietsbrug dwars doorheen gaat. Indrukwekkend. Zorg wel dat je er voor 16:30 bent, want daarna sluit de brug.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-liberation-divide-pad-rechtDe route slingert door Brabant, maar soms is het rechttoe-rechtaan. 

Bikepacking light

Ik kan mijn eerste bikepackingavontuur in de Brabantse achtertuin als bijzonder geslaagd bestempelen. Het fietsen met tassen ging zonder veel extra moeite. Daarbij moet ik toegeven dat mijn overnachtingen in de categorie ‘luxe’ mogen worden ingedeeld.

De eerste overnachting, na bijna 120 kilometer, deed ik in een trekkershut op camping De Liesbos nabij Breda. Deze camping ligt hoegenaamd aan de route, en mijn hut had een perfect bed. De tweede overnachting was… thuis. Na de 130 kilometer van dag twee was ik op zo’n zes kilometer van huis. Tsja… De laatste 115 kilometer eindigden zoals aangegeven in Overloon. Aangezien mijn vrouw daar in de buurt werkt, kon ik met de auto terug naar huis. Al met al was het voor mij dus bikepacking light.

Voor degenen die deze weelde niet hebben, op zo’n vijf kilometer van het museum ligt station Vierlingsbeek. Daar zou je weer op de trein terug kunnen stappen. Qua overnachtingsmogelijkheden is er meer dan voldoende te vinden kort aan de route.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-liberation-divide-trekkershutDeze trekkershut was een prima plekje voor mijn eerste overnachting.

Een verrassing na de finish

Ik heb dus niet heel hard afgezien, ben ik dan toch een echte bikepacker? Als ik het vergelijk met de avonturen van collega Cobbles-schrijver Rik stelt mijn rit niets voor natuurlijk. Maar zoals eerder gesteld, heel relevant is die vraag niet. Ik heb de vrijheid ervaren van het pakken van je fietstassen en simpelweg te gaan trappen. En dat voor een aantal dagen achter elkaar. Het was een heerlijke kennismaking met dit fenomeen. Ik raad dan ook iedereen aan om zich te laten verrassen door deze prachtige meerdaagse tocht die cultuur, natuur en avontuur verenigt, en je vrijheid doet ervaren in verschillende opzichten.

Bjorn verraste mij een weekje later nog met een fraaie patch, beschikbaar voor de eerste vijftig fietsers die de route in één of meerdere dagen aaneengesloten voltooiden. Een leuk aandenken aan mijn eerste bikepackingdagen. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen, in alle vrijheid!

Heb jij deze zomer ook een gaaf bikepackingavontuur beleefd?

Of ga je in de herfst nog op pad? Voel je vrij om je route en je verhaal te delen in de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-liberation-divide-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×