Skip to main content

Twijfel je over welke pedalen je op je nieuwe fiets wil? Of wil je nieuwe pedalen omdat je meer comfort of meer prestaties wil? In deze gids zetten we vier racefietspedalen tegenover elkaar: Shimano SPD-SL, Look Keo, Wahoo Speedplay Zero en Shimano SPD (eigenlijk een mountainbikepedaal). We vergelijken ze op allerlei onderdelen en doen een aanrader welke soort pedaal geschikt is voor welke soort fietser, van beginner tot gevorderd.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De voordelen van klikpedalen

We komen er nog eens uitgebreider op terug, maar kort door de bocht komt het erop neer dat je als wielrenner met klikpedalen wil rijden. Je krachtoverbrenging wordt beter, je hebt meer controle over de fiets, je maakt een rondje in plaats van dat je duwt (bijvoorbeeld heel makkelijk met klimmen), je kunt ze afstellen op jouw behoeften en nog veel meer. Natuurlijk moet je als beginnende wielrenner al aan genoeg dingen wennen. Denk aan een andere houding dan een stadsfiets. Om maar niet te spreken van het stuur en het schakelen. Daarom kan het geen kwaad om een aantal keer met normale pedalen te fietsen. Als je een beetje aan die dingen gewend bent, raden we aan te beginnen aan klikpedalen.

*Hoeveel kracht die je met je been/voet uitoefent op het pedaal gaat verloren in het pedaal?

Waar vergelijken we op?

We gaan ieder pedaal-schoenplaatcombinatie op verschillende onderdelen vergelijken. Er zijn dingen die beginners belangrijk vinden, die alleen belangrijk zijn voor de blessuregevoelige fietser, waar de gevorderde fietser naar kijkt en dingen die voor iedereen belangrijk zijn. We lopen in deze gids alles na.

Welke pedalen vergelijken we?

Deze gids is vooral bedoeld voor racefietspedalen. Maar ook voor gravelbikers staat er nuttige info in. We behandelen deze veelvoorkomende pedalen:

Welk pedaal past bij jou?

Wil jij een nieuwe set pedalen? Op je nieuwe fiets of op je huidige? Dat zal je vast met een reden doen. Daarom vatten we de gids hier even héél kort samen.

Ik wil leren inklikken: Shimano SPD

Het in/uitklikken gaat verreweg het makkelijkst met het SPD-mountainbikepedaal. Hoe makkelijk kun je ook nog afstellen. Dat gaat zo ver dat je maar een paar graden met je hiel naar buiten hoeft te bewegen om in te klikken. Daarnaast zijn SPD-pedalen in budgetvarianten beschikbaar, perfect voor dit doel dus. Een mooie manier voor beginners om zelfvertrouwen op te bouwen met klikpedalen. Maar zeker niet de meeste efficiënte vermogensoverbrenging (hoeveel kracht gaat er van je benen door het pedaal de wielen in?) of het beste comfort. Als je gewend bent met inklikken, raden we je andere pedalen aan.
Meer info over Shimano SPD ▼

Budget & stabiliteit fabrikant: Look Keo

Look Keo was het eerste klikpedaal en lijkt veel op de markleider Shimano SPD-SL, die het ontwerp min of meer gekopieerd heeft. Van Look Keo zijn in de lagere budgetten prima pedalen beschikbaar. Denk aan een flink contactoppervlak tussen de schoen en het pedaal, voor een efficiëntere krachtoverbrenging dan het SPD-mountainbikepedaal. De fabrikant bestaat al lang en ze zijn niet gestopt met door ontwikkelen en heeft daarmee flink wat ervaring opgebouwd.
Meer info over Look Keo ▼

Prestaties & blessurepreventie: Wahoo Speedplay

Wil je serieuze prestaties neerzetten, dan raden we Wahoo Speedplay Zero wielrenpedalen aan. Het ronde ontwerp is niet alleen stijlvol, het zorgt voor het grootste contactoppervlak van alle klikpedalen. Het hele rondje van het pedaal klikt namelijk vast in je schoenplaat. Als je een compatibele schoen gebruikt, zit je bovendien echt recht met je voet op het pedaal. Vanwege deze prestatiegerichte eigenschappen, zie je dit pedaal dan ook veel terug in het profpeloton. De mogelijkheden om het pedaal/plaatje naar jouw wens af te stellen zijn ook het meest uitgebreid van alle klikpedalen. Daarom raden we dit pedaal ook aan als je blessures wilt voorkomen of genezen (lees vooral verder wat we hiermee bedoelen).
Meer info over Wahoo Speedplay Zero ▼

Van alles een klein beetje: Shimano SPD-SL

De marktleider Shimano SPD-SL blinkt eigenlijk nergens echt in uit. Het doet alles een beetje gemiddeld. Het is dus nergens echt slecht in, maar ook nergens echt goed in. Denk aan bewegingsvrijheid en krachtoverbrenging. De meeste mensen komen dus redelijk uit de voeten met dit pedaal. Veel nieuwe racefietsen worden afgemonteerd met deze pedalen. Omdat SPD-SL de marktleider is, worden nagenoeg alle schoenen wel standaard op SPD-SL plaatjes gericht.
Meer info over Shimano SPD-SL ▼


cobbles wielrennen racefiets klikpedaal gids pedalen shimano spd-sl

Shimano SPD-SL

De meeste klikpedalen die je zult tegenkomen zijn de Shimano SPD-SL pedalen. Met name omdat het de marktleider is, dus vaak ook de standaardoptie om mee af te monteren voor fietsenzaken. Welke voor- en nadelen hangen er aan dit ‘manusje van alles’? En is het dat wel?

Overbrenging vermogen en comfort ★★★

Het SPD-SL pedaal is een vrij groot pedaal en verdeeld de druk vrij evenredig. Dit zorgt voor iets meer comfort dan met een kleiner pedaal, zoals SPD en vooral voor een efficiëntere krachtoverbrenging.

Afstellen & in/uitklikken ★★★

In het pedaal zit een klein veertje, waarmee je het makkelijk in- of uitklikken enigszins kunt afstellen. Toch is het inklikken vrij stug, als je het vergelijkt met SPD-pedalen (eigenlijk een mountainbikepedaal). Dat heeft als voordeel dat je krachtoverbrenging op het pedaal iets efficiënter wordt. Het heeft wel bij ongeveer iedere wielrenner gezorgd voor een ‘ik kon na het stoppen niet uitklikken en ben omgevallen’-verhaal. Wanneer er modder in het pedaal/schoenplaatje komt na het lopen op onverhard terrein, wordt het inklikken ineens een stuk moeilijker. Dan moet je dat echt even aan de zijkant van je pedaal eraf tikken.

Bewegingsvrijheid ★★★

SPD-SL pedalen zijn verkrijgbaar met drie verschillende schoenplaatjes: geel, blauw en rood. Die geven de mogelijkheid voor respectievelijk 6°, 2° of 0° bewegingsvrijheid. Dat wil zeggen: hoeveel je met je hiel naar binnen of buiten kunt bewegen. Met meer bewegingsvrijheid heb je minder kans dat je been in een verkeerde positie geforceerd wordt. Met de juiste positie en 0° bewegingsvrijheid heb je in theorie wel de beste krachtoverbrenging. Vrijwel iedereen rijdt met de gele (6°) schoenplaatjes.

Persoonlijke noot: ikzelf had met SPD en SPD-SL juist zoveel bewegingsvrijheid dat ik m’n hiel te ver naar buiten hield, waardoor ik scheef op de fiets zat. Dat bewijst dat het per situatie verschilt wat nuttig is, dus het is moeilijk om hier een aantal sterren aan te hangen.

Duurzaamheid ★★

De duurzaamheid van het SPD-SL pedaal zelf is vrij goed als je voor de Ultegra-variant kiest. Dat is over het algemeen gemaakt van carbon, dus het slijt weinig. Het schoenplaatje echter, is gemaakt van plastic en slijt HEEL snel, bij in/uitklikken en lopen. Er zijn fanatieke wielrenners die ieder halfjaar nieuwe schoenplaatjes kopen.

Prijsklassen/-kwaliteitverhouding ★★★★

Zoals zoveel onderdelen zijn ook deze Shimano pedalen verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een voordeel van de Ultegra pedalen ten opzichte van de 105 is dat hij automatisch ‘goed hangt’ – je kunt bij het pedaal maar aan één kant inklikken (de onderkant en bovenkant zijn niet hetzelfde qua vormgeving). Verder zijn ze iets vlakker, waardoor je platter door de bocht kunt (tot 33°). Ook zijn de lagers van de Ultegra variant soepeler en gaan langer mee.

Adviesprijzen:

 • SPD-SL 105 PD-R7000 ca. €120
 • SPD-SL Ultegra R8000: ca. €150
 • SPD-SL Dura Ace R9100: ca. €240

Door de duurzaamheid die ‘oké’ is, maar het pedaal zelf wat niet heel duur is (Dura Ace daargelaten), noem ik de prijs-kwaliteitverhouding prima tot goed.

Lopen ★★

Lopen op SPD-SL schoenplaatjes is niet ideaal. Het voelt alsof er een flink blok onder je voet zit. Je ziet wielrenners met SPD-SL schoenplaatjes dan ook vaak als een eend over het terras waggelen. Het enige positieve wat ik hierover kan zeggen is dat het wel een vrij breed en symmetrisch blok is, dus je loopt wel relatief stabiel. Vermijd trappen wel.

Schoenen ★★★★★

Omdat SPD-SL marktleider is, zijn vrijwel alle racefietsschoenen zijn geschikt voor SPD-SL schoenplaatjes. Op mountainbikeschoenen past dit schoenplaatje niet.

Voor wie is het SPD-SL pedaal?

Vanwege het vrij stugge in/uitklikken zou ik dit niet per se aan ábsolute beginners aanraden (ik zou eerst even wennen met inklikken met SPD). Verder vind ik het een pedaal waar semi-beginners (is dat een ding?) tot intermediate wielrenners goed mee vooruit kunnen. Het is wel echt een racefietspedaal. Toch zou je het voor lichte gravelritten (geen modder of los zand) kunnen gebruiken als je de veer los afstelt en de gele schoenplaatjes gebruikt.


cobbles wielrennen racefiets klikpedaal gids pedalen look keo

Look Keo Max 2 Carbon

Het eerste klikpedaal was Look Koo. Een geduchte tegenstander van Shimano SPD-SL, niet tenminste omdat ze zoveel op elkaar lijken (of beter: Shimano heeft een hele goede replica gemaakt, die door velen net zo goed in de smaak valt). Look is nooit gestopt met de doorontwikkeling van dit pedaal; je ziet het daarom ook regelmatig in het profpeloton. Zoals gezegd lijkt Look Keo veel op SPD-SL. Daardoor zijn dingen als bewegingsvrijheid, schoenen, het lopen op de plaatjes en nog meer eigenlijk hetzelfde als bij SPD-SL. Daarom gaan we hieronder vooral in op de dingen die uniek zijn aan het Look Kéo klikpedaal, gericht op de Look Keo Max 2 Carbon (de meest verkochte op Mantel onder Look).

Overbrenging vermogen en comfort ★★★

Hiervoor geldt dat het hetzelfde is als SPD-SL.

Als je kijkt naar de duurdere Look pedalen in de Keo Blade serie is het een ander verhaal. Look Keo Blade streeft naar eigen zeggen naar een 100% efficiënte overbrenging van je vermogen, rechtstreeks van je voet naar de weg. Daarom gebruikt Look geavanceerde technieken en materialen om het Keo Blade pedaal ‘high performance’ te maken.

In & uitklikken en afstellen ★★★★ en bewegingsvrijheid ★★★

Het inklikken gaat ietsje makkelijker dan bij SPD-SL. Je kunt namelijk de veerspanning lager afstellen.

Duurzaamheid ★★

Hiervoor geldt hetzelfde as bij SPD-SL. Wegens plastic onderdelen in het plaatje niet heel duurzaam.

Prijsklassen/-kwaliteitverhouding ★★★★

Voor de normale Look Keo pedalen vallen de adviesprijzen ietsje lager uit dan de concurrentie:

 • Look Keo Classic 3: ca. €50
 • Look Keo Classic 3 Plus: ca. €60
 • Look Keo 2 Max: ca. €80
 • Look Keo 2 Max Carbon: ca. €100

De Keo Blade serie, gericht op performance zijn anders geprijsd:

 • Look Keo Blade Carbon: ca. €134
 • Look Keo Blade Carbon Ceramic: ca. €200
 • Look Keo Blade Carbon Ceramic Titanium: ca. €300

De ‘high performance’ stempel zie je terug in de prijs. Voor een instapmodel Look Keo klikpedaal betaal je €48,90 en je kunt voor €299,90 rekenen op een wegpedaal met carbon body, titanium spindel en keramische lagers. Met slechts 248 gram (inclusief plaatjes en schroeven) heb je dan wel een mega licht setje pedalen die qua aerodynamica zeer weinig concurrentie hebben.

Lopen ★★

Voor het lopen op de plaatjes, de compatibiliteit met schoenen en het monteren/afstellen van de plaatjes geldt eigenlijk hetzelfde als bij SPD-SL.

Schoenen ★★★★★

Omdat de pedalen zoveel op elkaar lijken, geldt hier hetzelfde als bij SPD-SL: heel veel schoenen beschikbaar.

Hierbij moeten we wel weer even aandacht besteden aan het ‘high performance’ label wat Look aan het Keo Blade pedaal hangt. Als je een duur pedaal koopt, moet je ook een hoge kwaliteit (stijfheid, krachtoverbrenging) schoen kopen om een hoog resultaat te mogen verwachten.

Voor wie is het Look Keo pedaal?

Omdat Look Keo het eerste klikpedaal was, is Look de fabrikant met de meeste jaren ervaring. Dat zorgt voor een goede betrouwbaarheid van het merk. Verder is het, met name in de hogere prijsniveaus, wat meer op performance gericht. Daarom zul je als wedstrijdrenner goed met dit pedaal vooruit kunnen. Je ziet het dan ook vaak terugkomen in het profpeloton.


cobbles wielrennen racefiets klikpedaal gids pedalen wahoo-speedplay-zero

Wahoo Speedplay Zero

Het volgende klikpedaal wat we behandelen is een hele andere. Zowel qua looks als al het andere eigenlijk. Het Speedplay pedaal, een paar jaar geleden overgenomen door Wahoo, die het nu door ontwikkelen.

Overbrenging vermogen en comfort ★★★★★

Het oppervlak van het Speedplay pedaal is het grootste van alle pedalen, aldus Eric. Hier hebben we het over het contactoppervlak tussen je schoen en het pedaal. Ook klikt de hele ronde vorm van het pedaal vast in de ronde uitsparing van het schoenplaatje. Maximaal contact dus. Dat zorgt ervoor dat je voet erg stabiel op het pedaal staat. Op de fiets merk je dit op twee manieren:

De drukverdeling onder je voet voelt erg evenredig. Je voelt echt dat je op een groot oppervlak staat. Dat levert comfort op. Wegens blessureleed kan ik dit niet uittesten, maar ik denk dat dit verschil in comfort tijdens lange ritten uitvergroot zal worden. Pluspuntje voor Wahoo dus.

Het grote oppervlak betekent ook een efficiëntere krachtoverbrenging op het pedaal. Als je koerst zijn dit dus de marginal gains, waarmee je een klein voordeeltje op de tegenstander kunt behalen. Als we het dan toch over marginal gains hebben: volgens Wahoo maakt de sleeve om het schoenplaatje het geheel ook aerodynamischer.

Wahoo Speedplay Zero draagt deze naam omdat dit het platste klikpedaal is. Je zit dus met je voet het dichtst op de as van het pedaal, vergeleken met alle andere racefietspedalen. In combinatie met een stijve, compatibele schoen, draagt dit weer bij aan de efficiëntie van de krachtoverbrenging.

Afstellen ★★★★★

Met de afstelmogelijkheden wint het Speedplay pedaal het echt op de andere pedalen uit deze gids. Daarom gaan we er wat uitgebreider op in. Dit kan namelijk echt het verschil maken als je effectief wil wielrennen of blessures wil voorkomen/genezen.

Het afstellen kun je tijdens een rit doen (stilstaand tegen een boom bijvoorbeeld), of door een vriend laten doen. Of natuurlijk door een bikefitter. Ingeklikt en wel dus. Op die manier kun je na het afstellen direct verschil voelen.

Voor het afstellen gebruik je twee dingen: de vier schroeven waarmee het plaatje vast zit. Hiermee stel je in hoe vast je in het pedaal geklikt zit. Ofwel: hoe makkelijk je kunt in- en uitklikken. Om dit heel precies te bepalen zou je zelfs een momentsleutel kunnen gebruiken.

Naast de vier schroeven, zitten aan de zijkant nog twee busjes, waarmee je de speling kunt afstellen. Dus hoe ver je je hak naar binnen of buiten kunt bewegen.

Persoonlijke noot: mijn bikefitter Eric zag dat ik mijn hak naar buiten houdt als ik fiets. Dit voelt voor mij logisch aan. Maar dit is slecht voor mijn houding op de fiets en beïnvloed dus mogelijk mijn knieblessure. Daarom heeft Eric het pedaal zo afgesteld dat ik dit niet meer kan doen.

Nog een voordeel volgens Eric is de zogenaamde Q-factor. Dat wil zeggen: hoe ver je schoen naar buiten staat vanaf de crank gezien. Bij Wahoo Speedplay Zero kun je dit relatief veel aanpassen. Handig als je bijvoorbeeld brede of juist smalle schoenen hebt, of als je bikefit hierom vraagt.

In/uitklikken ★★★

In tegenstelling tot alle andere racefietspedalen die we hier benoemen, kun je bij het Wahoo Speedplay Zero pedaal aan beide kanten inklikken. De onderkant en bovenkant zijn namelijk hetzelfde. Het kant dus niet zo zijn dat het pedaal verkeerd hangt en je het eerst nog met je voet moet omdraaien (zoals bij de instap SPD-SL pedalen).

Bij Wahoo Speedplay Zero kun je afstellen hoe gemakkelijk en in/uitklikken gaat. Dit klinkt positief, maar is eigenlijk het enige kritiekpuntje wat ik heb op het Speedplay pedaal. Het afstellen van het gemak van in/uitklikken gebeurt namelijk met dezelfde schroefjes als waarmee je het plaatje aan de schoen monteert. Je kunt dit dus niet heel los afstellen, want anders zit het plaatje niet goed vast. Voor het inklikken moet je vergeleken met andere pedalen dus best hard drukken. Ik zou het daarom ook niet gebruiken bij gravelritten.

Bewegingsvrijheid ★★★★★

Deze krijgt echt vijf sterren, geheel door de afstelmogelijkheden. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel je wil kunnen bewegen, zonder dat je een ander schoenplaatje hoeft te kopen (zoals bij SPD-SL). Je kunt ook de positie bepalen waarin je de voet vastzet. Daarnaast werkt de bewegingsvrijheid net wat anders dan bij SPD-SL. Bij SPD-SL kun je met een geel schoenplaatje 6° naar buiten bewegen, maar de bouw van het pedaal ‘trekt je voet terug’ naar de standaardpositie van 0°. Bij Wahoo Speedplay Zero is dit niet zo. Als je je voet 3° naar buiten beweegt, kun je die positie wat gemakkelijker behouden, totdat je hem zelf weer terug beweegt.

Duurzaamheid ★★★★

Het Speedplay pedaal en de schoenplaat ogen van erg goede kwaliteit. Robuust en goede engineering. Alles is van metaal, behalve de rubber sleeve die om het schoenplaatje gaat. Daardoor slijt het metaal zelf niet en hoef je dus nooit je pedaal of schoenplaat te vervangen. De rubberen sleeve slijt alleen maar door het lopen, dus tenzij je in een triatlon na het fietsen doorrent op je fietsschoenen, gaat de sleeve ook redelijk lang mee.

Prijsklassen/-kwaliteitverhouding ★★★

Er zijn verschillende prijsklassen beschikbaar in het Speedplay pedaal. In deze gids hebben we de middelste prijsklasse behandeld, de Zero. Bij de Comp is de pedaalas van een minder duurzame soort metaal gemaakt, maar betaal je flink minder. Bij de hoger geprijsde Nano zijn de materialen van de body lichter, met bijvoorbeeld carbon. De Aero versie is eigenlijk de Zero, waarbij je slechts aan één kant kan inklikken. Daar geef je dus wat gemak op voor aerodynamica, plus het pedaal is nog wat platter, waardoor je platter door de bocht kunt doortrappen. Wahoo plaatst de Comp naast Ultegra en Zero naast Dura-Ace. Qua prijs klopt dat eigenlijk ook precies. De Aero en Nano zijn prestatieklassen daar nog boven. Een echt budget pedaal is er niet, daarom drie sterren.

Adviesprijzen:

 • Wahoo Speedplay Comp: ca. €150
 • Wahoo Speedplay Zero: ca. €230
 • Wahoo Speedplay Aero: ca. €280
 • Wahoo Speedplay Nano: ca. €450

Lopen ★★★

Omdat er een rubber sleeve om het (relatief compacte) schoenplaatje zit, gaat lopen iets makkelijker dan bij SPD-SL. Je waggelt iets minder en kunt normaler lopen. Ook beschadig je de vloer niet als je binnen nog iets vergeten bent. Echter loopt de sleeve een beetje bol naar de zijkanten af, waardoor de stabiliteit een tikkie minder is.

Als je door het zand gelopen hebt, moet je wel even goed je schoen aftikken, om weer makkelijk te kunnen inklikken.

Schoenen ★★★★

Je kunt eigenlijk alle schoenen gebruiken voor het Wahoo Speedplay Zero pedaal. Om optimaal van het Zero-principe (zie ‘overbrenging vermogen en comfort’) heb je echter een compatibele schoen nodig. Dat wil zeggen, met een vlakke, stijve (carbon) zool. De meeste schoenen hebben echter een licht gebolde zool. Daarom levert Wahoo verschillende adaptertjes (klein stukje kunststof) mee, om een vlakke ondergrond op de bolling te creëren. Je levert hier dus een (afhankelijk van je schoen, paar) millimeter in op het Zero-principe. Omdat het om high performance gaat, zijn die vlakke, stijve schoenen ook van de hogere prijsklassen (€300+). Dus eigenlijk kun je méér soorten schoenen gebruiken, maar omdat je een adaptertje moet gebruiken, vier sterren in plaats van vijf.

Voor wie is het Wahoo Speedplay Zero pedaal?

We stelden deze vraag eerder aan een bikefitter. Zijn conclusie was “intermediate tot gevorderde wielrenners”. Hiermee zijn wij het eens. Het is een echt performance pedaal wat je ook veel terugziet in het profpeloton. Als je een comfortabel en effectief (overbrenging vermogen) pedaal zoekt, dan is Wahoo Speedplay Zero voor jou. Ook als je een blessure hebt, of je wil een blessure voorkomen, is Speedplay een slimme keuze. Er zijn namelijk veel meer afstelmogelijkheden dan bij SPD-SL. Zeker als je dit door een bikefitter laat doen, biedt dat een groot voordeel. Het inklikken is voor echte beginners erg stug.


cobbles wielrennen racefiets klikpedaal gids pedalen shimano spd

Shimano SPD

Tot slot behandelen we Shimano SPD – een mountainbikepedaal. Er zijn redenen waarom je een mountainbikepedaal op een racefiets of gravelbike zou monteren. Daar gaan we in hieronder op in. Als je even verder zoekt dan zie je trouwens dat andere merken inmiddels ook ‘SPD compatible’ zijn, bijvoorbeeld Btwin of XLC, Ritchey, BBB, Look, etc. Vanwege de duidelijke voor- en nadelen houden we hier even een andere volgorde aan, te beginnen met de voordelen:

Afstellen & in/uitklikken ★★★★★

Laten we in dit geval maar meteen met het grote voordeel beginnen: een mountainbikepedaal als Shimano SPD klikt heel makkelijk in- en uit. Daarom is het voor beginners een makkelijk klikpedaal om aan het vastklikken te wennen. Je kunt het zo afstellen dat je met de minste zijwaartse beweging uitklikt. Nou is dat misschien overdreven (zelfs onpraktisch), maar je kunt de veer dus steeds verder aandraaien. Daardoor kom je steeds vaster in het pedaal te zitten. Op de racefiets ben je dan wellicht klaar om door te gaan naar een volgend pedaal. Voor de gravelbike is dit een goed pedaal om aan te houden.

Lopen (★★★★★*) & schoenen (★★*)

We gaan meteen door naar het volgende voordeel, namelijk het lopen op SPD-compatible fietsschoenen. Het SPD-schoenplaatje is erg klein en valt tussen de noppen die op mountainbikeschoenen zitten. Bij sommige, meer ‘racefiets-achtige’ mountainbikeschoenen is het eigenlijk meer een verhoging onder de zool, met een uitsparing voor het plaatje. Daardoor merk je zowat niets van het plaatje. Lopen op fietsschoenen wordt niet beter dan dit. Tenzij (vandaar de asterisk) je SPD-plaatjes op racefietsschoenen (zonder noppen dus) monteert. Dan loop je namelijk direct op het metaal, wat slecht loopt, zorgt voor slijtage en ook niet goed is voor je vloer.

Lopen door de modder of zand en dan weer inklikken gaat met SPD-pedalen het beste van alle in deze gids genoemde pedalen. Het is een mountainbikeproduct, dus daar is het voor gemaakt.

De soorten schoenen variëren van sneakers met een uitsparing tot fietsschoenen met lompe noppen tot redelijk racefiets-ogende schoenen. Ze zijn er in alle vormen. Waarschijnlijk door de opkomst van het gravelbiken komen er steeds meer ‘racefiets ogende’ SPD-schoenen bij, bijvoorbeeld van Shimano zelf of Fizik. Maar ze zijn in de minderheid en met noppen op een racefiets zitten wil je niet (wielrenners zijn ijdel), vandaar de asterisk. Als je niet ijdel bent, heb je veel keuze.

Bewegingsvrijheid ★★★*

Je hebt enorm veel bewegingsvrijheid bij het SPD-pedaal, met name als je hem heel los hebt afgesteld. Dit zou ik echter niet aanraden op de racefiets, omdat dat de prestaties wel flink beïnvloed. Je kunt de bewegingsvrijheid niet apart van het in/uitklikken afstellen. En heel veel bewegingsvrijheid is niet altijd wat je wil, vandaar de 3 sterren met een asterisk.

Overbrenging vermogen en comfort ★★

We zijn aangekomen op het punt waarop je flink inlevert als je voor mountainbikeschoenen kiest op een racefiets: de efficiëntie van het overbrengen van het vermogen uit je benen, door de pedalen, naar je fiets en uiteindelijk de weg. Dit komt door twee punten. Ten eerste, het oppervlak van mountainbikepedalen is een stuk kleiner dan racefietspedalen. Er zijn wel pedalen waar er grotere constructie om het kliksysteem is heen gebouwd, maar dat is niet hetzelfde als een groot contactoppervlak van inklikken, zoals wat bij de Speedplay pedalen heel goed is.

Daarnaast is de krachtoverbrenging minder efficiënt door precies door datgene wat SPD pedalen aantrekkelijk maakt (voornamelijk voor beginners). Namelijk het gemakkelijk in/uitklikken. Dat levert ook heel veel bewegingsvrijheid op. Als je hem los afstelt, zwabber je door het pedaal heen. In die speling gaat flink watt vermogen verloren.

Duurzaamheid ★★★

Het SPD-pedaal is veelal gemaakt van metaal, net als het schoenplaatje. Dat slijt dus maar heel weinig. Het is wel metaal op metaal, waardoor de punt van het schoenplaatje na enige tijd wat bot kan worden. Maar dan heb je het wel over flink wat kilometers / keren in- en uitklikken.

Ik heb zelf behoorlijk wat kilometers gemaakt met deze pedalen. In die tijd is het al een aantal keer voorgekomen dat een van schroeven los- en zelfs kwijtraakte. Dan wordt uitklikken ineens héél moeilijk (je plaatje draait mee). En een minpuntje omdat je een heel specifieke schroef moet zien te kopen en als je pech hebt, een nieuw plaatje.

Prijsklassen/-kwaliteitverhouding ★★★★

SPD-pedalen zijn iets goedkoper dan racefietspedalen. Daarnaast zijn er nog heel veel andere merken die pedalen verkopen die eigenlijk gewoon SPD zijn. Als je voor mountainbikepedalen kiest om te leren inklikken, zou ik niet kiezen voor de duurste. Als je het voor de gravelbike kiest, zou ik de keuze niet alleen van prijs laten afhangen. De duurdere pedalen zijn bijvoorbeeld lichter en voeren zand en modder beter af.

Adviesprijzen:

 • Shimano PD-M520: ca. €40 (prima voor beginners)
 • Shimano PD-M540: €75
 • Shimano XT PD-M8100: ca. €110 (XT staat gelijk aan Ultegra)
 • Shimano XTR PD-M9100: ca. €150 (XTR staat gelijk aan Dura Ace)

Voor wie is het Shimano SPD pedaal

De meer budgetgerichte opties zijn ideaal om beginnende wielrenners te laten leren wennen aan inklikken – als je het vastere inklikken nog niet aandurft. Je hoeft hiervoor geen grote investering te maken. Je levert alleen wel flink in op de efficiëntie van vermogensoverbrenging en wat op comfort. Vanwege het makkelijke in/uitklikken is dit ook een goede keuze voor fietskoeriers. Zeker omdat je ook sneakers met SPD plaatjes hebt. Voor gravelbikers is dit ook de beste keuze, als je niet alleen over mooie hardpack gravelfietspaden rijdt, maar ook door wat meer zanderig terrein. Je wil dan iets sneller kunnen uitklikken en minder last hebben van zand/modder in je plaatjes.

Conclusie: welk klikpedaal past bij jou?

In het kort:

 • Shimano SPD: beginners die willen leren inklikken en gravelbikers
 • Wahoo Speedplay Zero: als je verbeterde prestaties en comfort wil en/of blessures wil voorkomen/genezen
 • Look Keo: als je op zoek bent naar een allround budget klikpedaal

Bovenaan dit artikel vind je deze samenvatting, met nét iets meer info.

Vragen, tips of opmerkingen? Deel het in onze Strava Club

Lid worden van de Cobbles Strava Club is helemaal gratis en reageren levert karma op! En zo blijf je op de hoogte van de laatste Cobbles artikelen, terwijl je door Strava scrollt.

Gerelateerd artikel: Wahoo Speedplay Zero racefietspedaal review

Eerder schreven we al een uitgebreide review van de Wahoo Speedplay Zero pedalen. Wil je er alles over weten? Lees de review dan hier:

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×