Skip to main content

Hoewel de meeste racefietsen afgemonteerd worden met SPD-SL pedalen, zijn er nog veel meer pedalen. Een tijdje terug heeft Wahoo het Speedplay pedaal overgenomen. Volgens Wahoo is dit het ‘bikefitter approved’ pedaal voor de serieuze wielrenner. Maar is dat ook zo? Wij testten het voor je uit. Lees hier onze review.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: in het kader van onze samenwerking met 2moso, distributeur van Wahoo, hebben we deze pedalen gekregen voor deze review. We doen ons best iedere review zo eerlijk mogelijk te doen, daar heeft iedereen het meeste aan. Hopelijk vind je hier iets wat je nog niet wist!

In het kort

 • Strak design
 • Uitgebreide afstelmogelijkheden
 • Inklikken gaat vrij stug
 • Hoog comfort
 • Efficiënte krachtoverbrenging
 • Prima prijs

Design

De Wahoo Speedplay Zero pedalen zijn mooi compact en rond. Een gesoigneerde aanblik vind ik. Mijn enige wens aan Wahoo op dit gebied zou zijn om nog een zwarte variant uit te brengen, dat staat beter bij mijn fiets.

De schoen zelf ziet er ook gesoigneerd uit. Geen lomp blok onder je schoen, maar een kleine bolling onder je zool toegevoegd. Het plaatje zelf is namelijk van metaal en daaromheen zit een kunststof sleeve, die het uiterlijk, het loopcomfort en de aerodynamica verbeteren.

Bikefitter approved?

Een groot voordeel van de Wahoo Speedplay Zero racefiets pedalen ligt bij het monteren. Volgens een afgevaardigde van Wahoo is het door de vele afstelmogelijkheden zelfs het ‘bikefitter preferred’ racefietspedaal. Dat statement is het eerste wat ik ben gaan testen. Met de Wahoo Speedplay Zero op zak ben ik langsgegaan bij bikefitter Eric van den Bogaard, van Pro4mance Bikefitting. Hij geeft inderdaad aan de Speedplays graag te gebruiken vanwege de reden die Wahoo noemt.

Voor wie zijn de Wahoo Speedplay Zero pedalen?

Eric geeft aan dat hij de Wahoo Speedplay Zero racefietspedalen vooral aanraadt aan intermediate tot ervaren wielrenners. Voor beginners zijn ze minder geschikt, vindt Eric, omdat het inklikken tamelijk stroef gaat. Of wellicht is stroef niet helemaal het goede woord. Eerder “vast”. Of ik me hierbij aansluit lees je onder ‘Inklikken & uitklikken’.

Plaatjes monteren

Ik vroeg Eric de plaatjes onder mijn schoenen te monteren. Hier zitten volgens Wahoo immers de grootste voordelen.

Zero & adapter

Ten eerste het ‘Zero’-concept. Dat komt neer op de stack (hoogteverschil) tussen de pedaalas en de schoenzool. Dit is bij de Wahoo Speedplay Zero het minste van alle pedalen. Het pedaal is erg plat en je zit direct met je schoen op het pedaal… als je een geschikte schoen hebt. Daarbij kom ik op het eerste minpunt: het zero concept gaat enigszins verloren op de meeste schoenen. Het Speedplay plaatje wordt met vier schroeven op de schoenzool bevestigd en vereist een vlakke ondergrond. Dat terwijl de meeste schoenen iets bol lopen. De meeste schoenen hebben ook niet standaard de vier Speedplay schroefgaten, maar zijn gemaakt voor een pedaal als Shimano SPD-SL. Als je het zero-concept wil gebruiken, kom je volgens Eric al snel op schoenen vanaf ca. €300 uit.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen wahoo speedplay zero racefiets pedalen review spd adapterEen Lake schoen (links) vs. mijn Northwave schoen (rechts), de SPD-SL adapter en de verschillende opvulstukjes. De Lake schoen heeft een zool die plat genoeg is om de adapter niet te hoeven gebruiken.

Voor mijn schoenen gebruiken we de meegeleverde adapter. Er zitten verschillende opvulplaatjes bij, om de bolling van allerlei soorten schoenen vlak te kunnen maken. Daarop monteer je de adapter.

Plaatje monteren

Ten tweede het monteren en afstellen van het schoenplaatje zelf. Dit is volgens Eric van Pro4mance Bikefitting echt een voordeel. Je kunt namelijk gemakkelijk het hele plaatje monteren, bekijken hoe het op de fiets bevalt en vervolgens de afstelling optimaliseren, terwijl het plaatje op de schoen blijft. Dit ten opzichte van dat je het plaatje los moet halen en in de juiste positie moet vastzetten, zoals bij SPD-SL het geval is.

Voor het afstellen gebruik je twee dingen: de vier schroeven waarmee het plaatje vast zit. Hiermee stel je in hoe vast je in het pedaal geklikt zit. Ofwel: hoe makkelijk je kunt in- en uitklikken. Om dit heel precies te bepalen zou je zelfs een momentsleutel kunnen gebruiken. Het nadeel aan dit systeem is dat het niet héél los kan, omdat de schroeven voor deze afstelling dezelfde zijn als die het plaatje aan de schoen vastzetten. Dat bevestigt Erics eerdere punt, dat het inklikken relatief moeizaam gaat.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen wahoo speedplay zero racefiets pedalen review afstellenHier wordt de speling afgesteld. De vier schroeven zijn voor het afstellen van in/uitklikgemak en monteren plaatje op de schoen.

Naast de vier schroeven, zitten aan de zijkant nog twee busjes, waarmee je de speling kunt afstellen. Dus hoe ver je je hak naar binnen of buiten kunt bewegen. Dit is wel echt een groot voordeel. Je hoeft namelijk geen nieuw schoenplaatje te kopen als je dit wil aanpassen, zoals bij SPD-SL. Eric zag dat ik mijn hak naar buiten houdt als ik fiets. Dit voelt voor mij logisch aan. Maar dit is slecht voor mijn houding op de fiets en beïnvloed dus mogelijk mijn knieblessure. Daarom heeft Eric het pedaal zo afgesteld dat ik dit niet meer kan doen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen wahoo speedplay zero racefiets pedalen review afstellenAfstellen kan ook nog tijdens de fietsrit, zonder het plaatje los te hoeven halen. Handig voor de bikefitter, of voor je zelf als je de finesse hebt.

Nog een voordeel volgens Eric is de zogenaamde Q-factor. Dat wil zeggen: hoe ver je schoen naar buiten staat vanaf de crank gezien. Bij Wahoo Speedplay Zero kun je dit relatief veel aanpassen. Handig als je bijvoorbeeld brede of juist smalle schoenen hebt, of als je bikefit hierom vraagt.

Inklikken & uitklikken

Een ding is heel snel duidelijk bij het in- en uitklikken: het Wahoo Speedplay Pedaal is klein, rond en heeft aan de boven- en onderkant dezelfde vorm. Dat laatste zorgt ervoor dat je aan twee kanten kunt inklikken. Handig!

Het inklikken zelf is even wennen, als je andere pedalen gewend bent. Vanwege het compacte pedaal is het dus ook even aftasten of je je voet goed op het pedaal gericht hebt als je gaat inklikken. De in- en uitklikbeweging voelt voor mij nog het meeste als SPD (de mountainbikepedalen van Shimano), maar dan een stuk vaster. Geen moeilijke beweging (integendeel), je moet alleen veel harder met je voet op het pedaal drukken om in te klikken dan bij SPD-SL.

Uitklikken gaat gemakkelijker dan inklikken vind ik. Je beweegt je hak naar buiten en je klikt uit. Het voelt wederom vergelijkbaar met SPD. Het klikt makkelijker uit dan SPD-SL, naar mijn mening. Maar ook weer niet zo makkelijk als SPD. Er is dus nog steeds wel wat ‘omvalgevaar’ als je een beginner bent.

Ik heb ook nog een stukje over een zand/gravelpad gelopen, om te kijken hoe het inklikken dan gaat. Dit levert dezelfde resultaten op als SPD-SL: het is een racefietspedaal. Dus even het zand uit je plaatje tikken, voor je probeert in te klikken. Voor zand is dit pedaal niet gemaakt. Het gaat wellicht ietsje makkelijker dan bij SPD-SL.

Deze laatste twee punten maken dat ik het pedaal vooral aanraadt op de racefiets en iets minder op de gravelbike, tenzij je alleen hardpack gravelpaden rijdt.

Op de fiets

Het oppervlak van het Speedplay pedaal is het grootste van alle pedalen, aldus Eric. Hier hebben we het over het contactoppervlak tussen je schoen en het pedaal. Ook klikt de hele ronde vorm van het pedaal vast in de ronde uitsparing van het schoenplaatje. Maximaal contact dus. Dat zorgt ervoor dat je voet erg stabiel op het pedaal staat. Op de fiets merk je dit op twee manieren:

De drukverdeling onder je voet voelt erg evenredig. Je voelt echt dat je op een groot oppervlak staat. Dat levert comfort op. Wegens blessureleed kan ik dit niet uittesten, maar ik denk dat dit verschil in comfort tijdens lange ritten uitvergroot zal worden. Pluspuntje voor Wahoo dus.

Het grote oppervlak betekent ook een efficiëntere krachtoverbrenging op het pedaal. Als je koerst zijn dit dus de marginal gains, waarmee je een klein voordeeltje op de tegenstander kunt behalen. Als we het dan toch over marginal gains hebben: volgens Wahoo maakt de sleeve om het schoenplaatje het geheel ook aerodynamischer. Let op: dit laatste voordeel geldt dus niet voor Zwift.

Wederom bevestiging dat dit pedaal perfect is voor de serieuze wielrenner.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen wahoo speedplay zero racefiets pedalen review aero sleeveIn dit zijaanzicht zie je goed hoe aerodynamisch deze schoen nu is. Ik ga iedereen nu slopen bij de bordjes sprints.

Lopen

Zoals verwacht als je het schoenplaatje met de sleeve erom ziet, gaat het lopen prima. De sleeve loopt aan alle kanten wat rond af, waardoor lopen minder houtiger aanvoelt dan bij SPD-SL. Het enige voordeel wat SPD-SL hier heeft, is dat dat wellicht wat stabieler aanvoelt, omdat het zo’n lomp breed blok is. Dat terwijl Wahoo Speedplay Zero smaller is en ook nog wat rond afloopt, ook aan de zijkant.

Een pluspunt van de sleeve is dat deze van rubber is. Zacht dus. Daardoor hoef je je niet druk te maken dat je houten vloer beschadigt als je per ongeluk je bidon op het aanrecht hebt laten staan.

Dat gezegd hebbende: dit is maar een heel klein onderdeel van het pedaal/plaatje vind ik. Racefiets schoenen zijn om te fietsen, niet om hele stukken op te lopen. Hooguit fiets > bar > tafeltje > wc > fiets.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen wahoo speedplay zero racefiets pedalen review aero sleeveOp dit onderaanzicht is de sleeve waarop je loopt goed zichtbaar.

Kwaliteit materiaal

Het geheel oogt van erg goede kwaliteit. Robuust en goede engineering. Alles is van metaal, behalve de rubber sleeve die om het schoenplaatje gaat. Omdat het rubber is, slijt de sleeve dus wel relatief snel. Maar dat offer brengt ie, omdat je daardoor het metalen schoenplaatje in principe nooit hoeft te vervangen.

Verschil met pre-Wahoo tijd

Sinds enige tijd vaart Speedplay onder de Wahoo vlag. Volgens Eric is er aan het pedaal en plaatje weinig verschil op te merken met de versie van de pre-Wahoo tijd. Wat wel nieuw is, is de sleeve. Die maakt zoals besproken het design strakker, het lopen makkelijker en voegt een marginal gain in aerodynamica toe.

Wat wél heel nieuw is, is dat Wahoo ook met een powermeter variant komt, de Wahoo Powrlink Zero. We zijn benieuwd wat die gat brengen, het design is in elk geval strak!

Prijs

Op Mantel.com betaal je €149 voor een setje Wahoo Speedplay Zero pedalen. Dat is iets meer dan een setje Shimano Ultegra SPD-SL pedalen (€114), maar wat minder dan Dura Ace (€187). Voor de serieuze wielrenner op dit gebied dus wel een aanrader.

Conclusie

Wahoo Speedplay Zero pedalen zijn perfect voor de serieuze wielrenner. Monteren en afstellen biedt veel mogelijkheden en kan heel erg precies. Een erg goede toevoeging aan je bikefit, zou ik ook zeggen. Ik ben geen ingenieur, maar het enige onlogische aan het afstellen/monteren, vind ik dat de afstelling voor het gemak van inklikken met dezelfde schroeven gaat als het monteren van het plaatje aan de schoen. Daardoor zit er een vrij hoge ondergrens aan. Dit betekent dat je voor inklikken dus wat meer moeite moet doen. Het uitklikken gaat juist relatief makkelijk. Op de fiets merk je het grote contactoppervlak vooral in comfort. De serieuze wielrenner zal het ook merken in efficiëntie van de krachtoverbrenging. Lopen gaat prima, door de rubber sleeve om het metalen plaatje. De prijs is €149, wat volgens mij dikke prima is voor wat je krijgt. Mijn conclusie is: deze pedalen wil ik op m’n racefiets houden.

Vragen?

Laat het weten in onze Strava Club!

Gerelateerd artikel

We maakten hier enkele keren de vergelijking met het Shimano SPD-SL pedaal, wat op veel racefietsen standaard wordt meegeleverd. Binnenkort komen we met een uitgebreidere vergelijking, niet alleen met SPD-SL, maar met veel meer pedalen! Houd Cobbles in de gaten voor de racefiets pedaal gids.

Wil je mogelijk een bikefit laten doen, voor prestaties of tegen blessureleed? Lees dan onze review van Pro4mance Bikefitting, die in dit artikel aan het woord was:

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×