Skip to main content

Bij gravelroutes op de Veluwe denken veel mensen al snel aan Nationaal park Veluwezoom en de welbekende Posbank. Maar er is nog veel meer te ontdekken. Zo liggen er sinds kort heel toffe mountainbikeroutes bij Ede en Lunteren die prima begaanbaar zijn met de gravelfiets. Als je stukken daarvan aan elkaar knoopt krijg je vanzelf een leuke variatie van bospaden, gravelpaden en singletracks. Ruurd woont in Ede kent deze omgeving dus als zijn broekzak. Hij deelt een paar van zijn favoriete gravelroutes met je.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Gravel

toertocht

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met prachtige gravelroutes? In Nederland valt genoeg te ontdekken! NL Tour Rides heeft een paar mooie onverharde tochten door de mooiste natuur in Nederland.

 • Gravelty Cobbles
  (Tilburg, De Kempen, Vlaanderen)
 • Strade Bianchi
  (Veluwe)
 • Gravelty Oktoberfest
  (Eindhoven, Strabrechtse Heide)
 • Gravelty Rudolph
  (Terletse Heide, Veluwezoom)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

Alle routes op een rij

In deze Komoot collectie vind je alle routes op een rij:

Onbekender Gelders gravel

Deze route van 75 km is een samenvatting van al het moois wat er te zien is rondom Ede. Hij begint bij het Hoekelumse Bos tussen Ede en Bennekom. Na wat bospaden kom je langs het markante herkenningspunt ‘de tank’ (een Sherman Cougar) in Ede. Via bospaden en singletracks kom je via de Goudsberg bij het middelpunt van Nederland. Dit gebied ligt vol nieuwe singletracks en is ook zeker het bezoeken waard met de mountainbike.

Vervolgens ga je via de Edese heide naar het oosten. Daar pak je een leuk stukje singletrack mee om vervolgens de Koningsheide op te gaan. Tenslotte kronkel je door het bos terug, richting het westen, naar het startpunt.

Bekijk deze route op Komoot

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelroutes-gelderland-zuid-veluwe-ede-tank-1‘De tank’ is een begrip voor fietsers in de omgeving van Ede.

De andere kant van de Veluwe

Deze route is ruim 80 km lang en leidt je in een grote lus rond het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Via Wolfheze rijd je naar de Koningsheide en vervolgens doorkruis je het Deelerwoud. Bij goede thermiek kun je even pauzeren om het opstijgen en landen van de zweefvliegtuigen bij vliegveld Terlet te bekijken. Daarna gaat de route gedeeltelijk langs en over de mountainbikeroute bij Hoenderloo, een fraai stukje natuur. Je houdt de noordelijke koers nog even vast om via Harskamp en Otterlo het rondje vol te maken.

Bekijk deze route op Komoot

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelroutes-gelderland-zuid-veluwe-zandpadLekker cruisen over de singletracks.

Zomeravondgravel

Dit is een rondje van 40 km dat zelf ik zelf regelmatig rijd na het werk. Het is niet zo lang, maar wel heerlijk om weer even zen te worden na een werkdag. Maar uiteraard mag je deze route ook rijden als je niet gewerkt hebt!

Over bospaden rijd je naar het oosten over onder andere het landgoed Quadenoord. Na het oversteken van het spoor en het onderdoorgaan van de snelweg pak je de mountainbikeroute van Ede op, waar je een flink stuk draaien en keren over singletracks voor de wielen krijgt. Bij Oud Reemst worden de paden weer breder en heb je tijd om van de mooie uitzichten te genieten. Vlak voor je Ede weer bereikt maak je nog een mooie doorsteek over de heide.

Bekijk deze route op Komoot

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelroutes-gelderland-zuid-veluwe-herfstIn elk jaargetijde is het goed toeven in de Zuid-Veluwse bossen.

Rondom Ede en Veenendaal

Als je vanuit Ede naar het oosten rijdt, kun je je hart ophalen met al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Maar als je naar het westen rijdt, zit je ook zo op de Utrechtse Heuvelrug. Je moet dan alleen even de Gelderse Vallei doorkruisen. Hier ziet het landschap er heel anders uit, wat een gevarieerde rit garandeert. Deze route van 60 km voert je eerst door het Binnenveld en langs de Bisschop Davidsgrift, het riviertje dat de provinciegrens tussen Gelderland en Utrecht markeert. Eenmaal bij Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug aangekomen kun je los gaan op de vele gravelpaden en mountainbikeroutes. Houd er wel rekening mee dat je op deze routes een vignet moet hebben! Na het oversteken van de A12 rijdt je via de vlakke vallei weer terug naar het oosten.

Deze route bevat veel smalle onverharde paadjes waarbij je het pad moet delen met wandelaars. Deze route raad ik dan ook af op dagen dat er veel wandelaars op pad zijn.

Bekijk deze route op Komoot

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelroutes-gelderland-zuid-veluwe-bochtBehalve bossen staan er ook meer open landschappen zoals heidevelden op het menu.

Wat zijn jouw favoriete gravelroutes op de Veluwe (of ergens anders)?

Laat je inspireren door onze eerdere routeblogs en alle routes van Cobbles op Komoot, en deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-gravellen-beginners-gerelateerd

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-gerelateerd-1

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×