Skip to main content

Arnhem is misschien wel de meest perfecte plek om als wielrenner te vertoeven. Je kan er flink wat hoogtemeters maken. Maar zodra je de andere kant op fietst, heb je weer hele andere uitzichten. Ontdek het mooie fietsgebied zelf met deze 5 mooiste fietsroutes rondom Arnhem!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Je hebt de glooiende heuvels van de stad en de Veluwezoom om flink wat hoogtemeters te maken. Maar zodra je de Rijn oversteekt, kom je in een open landschap vol met prachtig slingerende dijkjes, kleine dorpjes en prachtige vergezichten. Rij nog wat verder richting het zuiden en je bent alweer in Nijmegen, waar je de beruchte Oude Holleweg op kan knallen. En dan zijn we er nog niet; ook ten westen van Arnhem kan je heerlijk fietsen. De Utrechtse heuvelrug loopt hier helemaal door tot aan Arnhem en is gevuld met prachtige klimmetjes zoals de Italiaanseweg. En zoek je wat meer avontuur zit je hier ook goed! Er lopen enorm veel mooie gravelwegen en kleine paadjes dwars door de natuur.

In dit artikel vind je een uitgebreide beschrijving van de fietsroutes rondom Arnhem, met foto’s van de mooie plekjes en aan het eind een download van de GPX.

Route 1: Serious Gravel (met een aantal flinke klimmen)

Deze route is voor +-60% verhard, maar loopt 100% door een geweldig gebied. Het overige is onverhard en grotendeels gravel. Ik zou hier toch wel minimaal 30mm bandjes met profiel aanraden, en als het kan 32-35. Een perfecte route voor een gravelbike dus!

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsroutes rondom arnhem tekst

Je gaat eerst richting Oosterbeek en Wolfheze, waar je de nodige klimmetjes en gravelstroken al meepakt. Vanaf hier draai je weer om richting Delen, waar er alleen maar meer gravel aan te pas komt. Lange mooie stroken dwars door het bos en over de heide! Bij de Woeste Hoeve draai je 180 graden om en is het rechtstreeks richting de heuvels van de Veluwezoom. Hier liggen een paar mooie verharde en onverharde klimmetjes op de route, voordat je weer terug gaat naar Arnhem.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

Route 2: Less serious gravel (prima te doen op de racefiets)

Mocht je wel van een paar gravelstrookjes houden, maar liever op de racefets? Dan is deze route perfect, alles kan prima op 25mm bandjes.


Vanuit Arnhem is het direct klimmen geblazen richting Schaarsbergen, maar hier pak je direct een geweldige strook gravel mee. Vlak na Wolfheze ligt misschien wel de mooiste strook uit de omgeving: je waant je zelfs bijna in Toscane! Deze prachtige witte strook slingert langzaam door bomen richting een golfbaan. Vanuit daar loopt de route direct door naar de grens met Utrecht, waar je een hele tijd langs het Valleikanaal slingert. Met nog een paar stukjes gravel tussendoor loopt de route alweer terug naar Arnhem, maar niet voordat je de Italiaanseweg hebt beklommen. Deze weg is ooit aangelegd door de kasteelheer van het nabij gelegen Kasteel Doorwerth, om zo beter bereikbaar te zijn. Doordat het terrein zo steil is, loopt de weg van rode klinkertjes in twee fraaie haarspeldbochten omhoog. En nog eens met flinke percentages ook!

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsroutes rondom arnhem tekst

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

Route 3: tussen Rijn en Waal


Arnhem is  natuurlijk gelegen aan de Rijn, maar nog geen 15 kilometer ten zuidoosten van Arnhem splitst de Waal zich van de Rijn en loopt vlak boven Nijmegen langs. Dat betekent maar één ding: Dijken!

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsroutes rondom arnhem tekst

Vanaf Arnhem loopt de route onderlangs de Rijn over de Drielse Rijndijk richting Heteren. Je komt hier langs een enorme sluis die recht uit een Star Wars film lijkt te komen. Wat verderop loopt de route via wat mooie weggetjes naar de Waal, om hier langs te blijven lopen tot aan Pannerden. Vanaf Pannerden, waar de Rijn en de Waal zich splitsen, kan je aan beide kanten van de Rijn terugfietsen.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

Route 4: Klimmen!


Voor de lichtgewichten, klimbeesten en kilometervreters, maar ook als je de tijd hebt en alles van de omgeving wil zien, is dit een geweldige route.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsroutes rondom arnhem tekst

Vanuit Arnhem ga je direct de Veluwezoom op, waar je een aantal serieuze klimmen meepakt met fantastische vergezichten. Als je geen haast hebt, geniet van de omgeving. Vervolgens ga je via de heerlijk lopende Lange Juffer naar Loenen en steek je over richting de A50. Hier slingert de route rondom Oosterbeek en Doorwerth en is het geen enkel moment vlak. De Italiaanseweg staat hier wederom op het programma, maar geniet ook van de andere klimmetjes waarbij je dwars door een villawijk omhoog fietst. Als je Arnhem binnen komt, is het nog niet klaar: nog een keertje helemaal omhoog!

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsroutes rondom arnhem tekst

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

Route 5: Oerend hard in de Achterhoek


Ook de Achterhoek is hier op de spreekwoordelijke steenworp afstand. Dit gebied, gevuld met kleine dorpjes, boerenland en een aantal mooie klinkerstroken, leent zich goed voor een heerlijke tocht. Vanaf Arnhem is het als eerste over de Veluwezoom; het blijft gewoon een heerlijk gebied om te fietsen. Vlak onder Zutphen steek je de IJssel over en begint de Achterhoek. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste klinkerstroken langskomen.

(artikel gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietsroutes rondom arnhem tekst

Bij lange na geen kasseien, maar toch voegt het wat toe. Helemaal een strook als de Hel van Baak, waar de klinkers vanaf 10 meter in de grond zijn gesmeten, stuitert heerlijk. Ook op de route: Bronkhorst, de kleinste stad van Nederland. Absoluut het bekijken waard! Vanaf hier gaat de route langs de IJssel weer langzaam terug naar Arnhem.

Download hier het GPX bestand Bekijk de route op Komoot

Wat zijn jouw favoriete paden rondom Arnhem? Vertel het op Strava!

Laat het weten in de Cobbles Strava Club! Daar blijf je op de hoogte van de nieuwste artikelen, routes, tips en kun je gratis kaarten winnen voor toertochten en andere events. Word lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

cobbles fietsroutes nijmegen

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×