Nijmegen werd in 2016 door de Fietsersbond verkozen tot Beste Fietsstad van Nederland. En dat is niet zonder reden. Marjolijn neemt je mee langs de mooiste routes rondom de Keizerstad.
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 9 maart 2025
- 60 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
Foto’s door Nathalie Simoens. Te volgen via instagram: enorm_alie
Toegegeven, de prijs geldt vooral voor de vele fietspaden en -faciliteiten in de stad zelf, maar de omgeving van Nijmegen verdient deze prijs ook zeer zeker. Het biedt namelijk zoveel variëteit; glooiende heuvels, kuitenbijters, bosrijke paden en luwe dijken.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Winter in Nijmegen
Glooiende heuvels
Om te klimmen hoef je niet per se naar Zuid-Limburg. Rondom Nijmegen zijn er genoeg hoogtemeters te maken. Een mooie eindklim als je vanuit Duitsland weer Nijmegen nadert is de Holdeurn (Oude Kleefsebaan). Een lopende klim (red.: max 5%) van zo’n 2,5km. Eenmaal boven aangekomen in Berg en Dal rol je zo naar beneden de Nijmeegse terrassen op. Tenzij je nog wat paadjes in wil slaan voor de kuitenbijters.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Kartenspielerweg
Een andere prachtige glooiende weg is de Kartenspielerweg net over de grens in Duitsland. Deze weg is zo’n 5 km lang en kaarsrecht (geen bochten), waarbij geen enkele meter vlak is. Constant omhoog en omlaag. Heerlijk om wanneer je met een groep bent hier even flink te knallen en aan het eind weer te verzamelen om samen verder te gaan. Deze leuke route (42,7km) gaat langs de Kartenspielerweg, St. Jansberg en gaat de Holdeurn af en op:
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Glooiende klimmen rondom Nijmegen
Kuitenbijters
Nijmegen biedt niet alleen glooiende heuvels, voor de echte klimgeiten is er ook genoeg om het hart op te halen. Rondom Nijmegen en Berg en Dal zijn genoeg klimmetjes om de benen goed op spanning te zetten. Een leuk lusje van klimmetjes ontstaat wanneer je vanuit Berg en Dal de Van Randwijckweg afdaalt (let op de verkeersdrukte). Onderaan in Beek-Ubbergen linksaf de Rijksstraatweg in en vervolgens 2 keer de eerste links de Van der Veurweg in. Let op dat je al terugschakelt voor deze weg: ik heb een fietsmaat hier zijn ketting zien breken. Maak aan het einde van deze weg een scherpe bocht naar rechts. Een korte daling van de Nieuwe Holleweg en dan linksaf: hop de Oude Holleweg op (7,2% gem, 14% max)! Die ga je zeker voelen.
Bosrijke paden
Nijmegen is een groene gemeente en dat is terug te zien in de omgeving. Je hoeft niet per se een mountainbiker te zijn (hoewel het voor mountainbikers ook zeer aan te bevelen is naar Nijmegen te gaan) om van die bossen te genieten. Trek voor bossen vooral richting het zuiden en oosten vanuit Nijmegen. Richting Groesbeek en Mook rijd je door prachtige bosrijke omgevingen. De eerdergenoemde Kartenspielerweg gaat door het prachtige Reichswald.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Bosrijke paden
Luwe dijken
Even geen zin in heuvels of klimmen? Dan kun je je uren vermaken rondom de langgerekte dijken rondom Nijmegen. Voor een kort rondje fietste ik de Waalbrug over om aan de noordzijde van de Waal over de dijk naar het westen te fietsen. Bij Slijk-Ewijk de brug over en dan terug over de dijk langs Beuningen naar Nijmegen. Voor een langere route fietste ik door tot de brug bij Echteld. Aan beide kanten van de Waal fijne rustige routes.
Voor een perfecte mix dook ik de Ooijpolder in ten oosten van Nijmegen om over de dijken te fietsen zo lang ik zin had. Zodra mijn lust naar dijken getemd was draaide ik rechtsaf en fietste ik via de glooiende wegen door Duitsland terug.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Ook aan dijken is geen gebrek rondom Nijmegen
De lange(re) lussen
Voor degenen met de lange adem zijn er mooie tochten te maken door vanuit Nijmegen leuke gebieden te combineren. Een mooie tocht gaat bijvoorbeeld via de dijk aan de oostzijde van Nijmegen door de Ooijpolder te volgen tot aan de brug voor Emmerich. Daar oversteken en richting westen naar Hoch Elten. Paar keer een klimmetje op en dan via een pontje of zelfs via Arnhem weer terug naar Nijmegen. Deze route is 84,5 km.
Maar ook een ritje naar de Posbank is vanuit Nijmegen zo gemaakt. Eerst de Waalbrug over waarna de dijken gevolgd worden langs Bemmel, Gendt en Huissen. Bij Arnhem de brug over en dan ben je zo op de Posbank om daar wat leuke paden te pakken. Terug kan direct via Arnhem of bij goed zin nog wat dwalen tussen de fruitvelden in de Betuwe.
(tekst gaat verder onder afbeelding)
Geniet van de mooie velden
Tip voor het terras
Als afsluiter nog een tip voor het terras. Café Frowijn is dé ideale plek om na een mooie tocht op het terras neer te strijken. Dit café is bekend bij heel fietsend Nijmegen en de eigenaren zijn echte fietsliefhebbers. Het terras biedt genoeg ruimte om de fietsen in het zicht kwijt te kunnen.
Tips voor terrassen onder weg: ‘Oortjeshekken’, langs de dijk door de Ooijpolder of ‘Boscafé Merlijn’, op de Nederlands-Duitse grens nabij de Kartenspielerweg (aan de Nederlandse zijde).
Waar ga jij graag fietsen?
Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava. Of neem contact met ons op.