Skip to main content

In april schreven we over de ontwikkelingen rond de mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe. De afgelopen maanden hebben de routebouwers niet stil gezeten. Verschillende routes zijn inmiddels klaar of naderen hun voltooiing. Nu het wegseizoen ten einde is en ook veel wielrenners weer op de mountainbike kruipen, is het hoog tijd voor een update. Wout geeft je de stand van zaken.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Ede

Deze route was in april al zo goed als klaar en is in de afgelopen zomer flink ingereden. Er zijn nog een paar kleine veranderingen aangebracht, maar de aandacht van de routebouwers is grotendeels verschoven naar de andere routes.

cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-ede-lunterenDe routes van Ede (rood) en Lunteren (paars) lopen een stukje samen.

Het vele werk dat hier is verzet, is niet onopgemerkt gebleven. Op 5 oktober mocht de stichting MTB Zuid-Veluwe  de prijs voor de beste nieuwe trail in ontvangst nemen bij de jaarlijkse uitreiking van de MTB trail awards.

Hier vind je meer informatie over deze route.

Ede (kinderroute)

Eigenlijk hoort de kinderroute bij de route van Lunteren, maar hij ligt wel vlakbij Ede. Toen in april deze eerste mountainbikeroute ‘speciaal voor kinderen’ werd geopend, leverde dit de nodige publiciteit op. Zelfs het jeugdjournaal kwam poolshoogte nemen op de Zuid-Veluwe.

cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-splitsing-ede-kinderrouteKinderen rechtsaf, grote mensen naar links.

De kindvriendelijkheid van dit rondje blijkt vooral uit de lengte van 4,5 kilometer. Daarnaast is de standaard MTB-routedriehoek vervangen door een vriendelijke lachende kerstboom. Verder is het ‘gewoon’ een mountainbikeroute die vrijwel volledig over bochtige en golvende singletracks gaat. Het is dus zeker geen kinderachtige route, ook volwassenen kunnen zich hier prima vermaken.

Hier vind je meer informatie over deze route.

Lunteren

Het zuidelijke deel van deze lus is al uitgepijld, je kunt de paarse bordjes nu ongeveer 15 kilometer volgen. Een kleine 3 kilometer loopt gelijk met de route van Ede, dus overstappen van de ene op de andere route is heel eenvoudig. Ten noorden van de N304 bij Driesprong loopt de route vervolgens een stuk gelijk met de kinderroute. Na de splitsing wijzen de bordjes je momenteel nog 2,5 kilometer de weg, daarna moet je het voorlopig nog even zelf uitzoeken.
cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-lunteren-area51Aan de andere kant van de route is een paar weken geleden een stuk singletrack met achtbaankwaliteiten geopend, dat door de routebouwers ‘Area 51’ is gedoopt. Steile bultjes en doordraaiende slinger- en kombochten zorgen hier voor een mooie uitdaging.

Ten opzichte van de geplande 32 kilometer ontbreekt op dit moment dus nog ongeveer de helft van de route. Hieraan wordt de komende tijd verder gewerkt.

Otterlo

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het aanleggen van deze route, die nog voor het einde van het jaar open zou moeten gaan.
cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-slinger

Oosterbeek (zuidelijke lus)

Ook op de zuidelijke lus van de route Oosterbeek is in de afgelopen maanden het nodige werk verzet. Ten opzichte van de situatie in april is er nog zo’n 4 kilometer nieuwe singletrack aangelegd tussen Heveadorp en de Utrechtseweg. Op dit stuk van de route is het hard werken om tempo te houden, want het is niet bepaald een flowtrail. Een uitdaging om hier toch soepel doorheen te gaan dus!

Een andere leuke toevoeging is het bikepark(je) dat je onderweg tegenkomt. Je vindt hier geen extreme uitdagingen, maar voor de gemiddelde Nederlandse mountainbiker is het zeker de moeite waard om dit fietsspeeltuintje mee te pakken. Je kunt hier aan je fietstechniek schaven en verschillende northshore elementen zoals wip, wallride en skinnies trotseren.
cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-bikepark-melkweg

Tip: ga onder het spoortunneltje door dat de zuidelijke en de noordelijke lus van Oosterbeek met elkaar verbindt, en steek van Papendal over naar de route van Ede. Zo kun je vele mooie kilometers aan je mountainbiketocht op de Zuid-Veluwe toevoegen.

Hier vind je meer informatie over deze route.

Heb jij nieuws over een mountainbikeroute bij jou in de buurt?

Deel je routenieuws in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-route-zeist-austerlitz-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×