Skip to main content

De Utrechtse Heuvelrug: vijf mountainbikeroutes uit de top 10, alle vijf op één dag te rijden. Maar wat maakt deze routes nou zo geweldig? Lees verder en neem een kijkje! Vandaag doen we een toer door de bossen bij Rhenen, Veenendaal, Amerongen en Leersum, waar de trailcrew met man en macht bezig is de beste mountainbikeroutes uit te zetten en te onderhouden.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De foto’s in dit artikel zijn voornamelijk genomen op mountainbikeroute Amerongen

Mijn mountainbike ligt niet vaak in de auto, op weg naar een mooie mountainbikeroute. Het is niet zo dat ik niet vaak op een mountainbikeroute te vinden ben, het is meer dat ik ontzettend verwend ben in mijn eigen regio! Ik woon zelf in Veenendaal en als ik op de mountainbike spring dan ben ik binnen tien minuten op een aantal prachtige routes. Zo kan ik bij het kasteel van Prattenburg de route Amerongen oppakken waarna ik uren plezier kan hebben in het bos. In dit blog leg ik je uit hoe je alle vijf de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug achter elkaar kan rijden en wat je er tegenkomt.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug amerongen

Heuvel op, heuvel af

De routes staan bol van verschillende terreinen. Natuurlijk ga je vaak bergop en net zo vaak bergaf. De klimmetjes zijn niet alleen kort en steil, maar ook zijn er tal van slopende langere klimmen in het bos op de Utrechtse Heuvelrug. Naast de verschillende klimmetjes zijn er tal van singletracks aangelegd. Je kan gerust zeggen dat het grootste gedeelte van de route bestaat uit single track.

Mountainbikeroute Amerongen

Mountainbikeroute Amerongen is achttien kilometer lang en is in de afgelopen maanden ontzettend veel verbeterd. Wat betreft onderhoud lijp deze route vorig jaar wat achter op die van Leersum en Hoge Ginkel, maar de route is grondig aangepakt. Er is zelfs een volledig nieuw gedeelte toegevoegd! Mountainbikeroute Amerongen heeft heel veel verschillende gezichten, met niet alleen technische afdalingen, maar ook serieuze beklimmingen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug Amerongse BergDe parkeerplaats op de Amerongse Berg

Routeverloop

De meeste mountainbikers starten vanaf de parkeerplaats op de Amerongse berg. Vanaf hier begin je met een korte technische afdaling, waarna het eerste moment komt waarop je een keuze moet maken. Ga je linksaf? Dan vervolg je de mountainbikeroute Amerongen. Ga je rechtsaf, naar het oosten? Dan ga je door op mountainbikeroute Leersum. Wij slaan voor nu linksaf. Wanneer je doorgaat op de mountainbikeroute Amerongen kom je een aantal zware klimmetjes en afdalingen tegen. Na ongeveer acht kilometer kom je wederom voor een keuze te staan: ga je linksaf? Dan kun je mountainbikeroute Amerongen voltooien. Ga je rechtsaf? Dan kun je de verbindingsroute richting mountainbikeroute Rhenen pakken.

In dit blog gaan we verder richting Rhenen, zodat we alle routes achter elkaar pakken. Na een single track afdaling en een aantal nieuwere stukken parcours, voert de route je over een houten bruggetje naar de andere kant van het bos. De twee houten onderdelen voegen vrij weinig toe, maar het geluid van je banden over de houten plankjes geeft je toch echt het gevoel dat je te maken hebt met een serieuze mountainbikeroute!

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug north shore

Prattenburg

Als je besloten hebt om niet de aftakking richting Rhenen te pakken maar linksaf gaat richting Prattenburg, kom je terecht op een lang, breed en oplopend pad. Nadat je de hoogtemeters hebt verteerd duik je het bos in voor een prachtige bouwwerk in deze route. De diepe kombochten volgen elkaar op en de ene bocht is nog steiler en dieper dan de andere.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug kombocht

Alternatief startpunt mountainbikeroute Amerongen

Pro tip: wanneer ik alleen mountainbikeroute Amerongen rij, start ik meestal bij kilometer elf op de route. Dat betekent dat ik begin met een klim om lekker op te warmen en eindig met een technische gedeelte met veel afdalingen en diepe kombochten. Ideaal dus, want tegen die tijd ben je on top of your game.

Mountainbikeroute Rhenen

Kom je vanaf mountainbikeroute Amerongen? Pak dan het laatste gedeelte van het gravelpad richting Rhenen. Dit pad is beroemd op de Utrechtse Heuvelrug en is dan ook niet voor niets vernoemd naar de eerste voorzitter van de Utrechtse Heuvelrug, Let de Stigter. Het Let de Stigterpad begint al in Driebergen en is de ideale weg tussen de verschillende routes. Nadat je aan het einde van dit pad bent gekomen steek je de provinciale weg over om een ander bos in te duiken. Daarin zit een mooie asfaltweg richting de volgende route, maar kan je ook het bos induiken om via een verbindingsweg aan de route op de Defensieweg te beginnen. Deze route heet officieel Stadsbossen Rhenen en is 6,4 kilometer lang. De route loopt perfect en je kan eigenlijk overal lekker doorrijden. Wel zijn de klimmetjes zeker niet te onderschatten en is het in de afdalingen op letten.

De achtbaan van kombochten aan het begin van de route is erg mooi, maar de afdaling door het maïsveld is ook goed gevonden. Je duikt het bos uit en bevindt je in een maïsveld. Daarna is het snel terugschakelen, want er moet weer geklommen worden! De route rondom de Defensieweg in Rhenen is kort, maar zeker elke kilometer genieten.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug amerongen

Mountainbikeroute Kwintelooijen

Na de route rondom de Defensieweg kan je via een aantal asfaltstroken richting het natuurgebied Kwintelooijen. In deze zandafgraving wordt niet alleen elk jaar een motorcross gehouden… In de winter is hier een nationale veldrit en in 2000 was het zelfs het toneel van het Europees Kampioenschap Mountainbiken! Mountainbikeroute Kwintelooijen is een ware hel, al zeg ik het zelf. De route is ‘maar’ 2,7 kilometer lang, maar elke meter voel je in je benen! Het is non stop klimmen en dalen en de route zoekt de steilste stukken van het bos op.

Op een aantal punten kruis je de motorcrossbaan waarop elke jaar een grote cross wordt gehouden. Na het zien en voelen van de hoogtemeters in de mountainbikeroute twijfel je weleens of het niet beter was om ook op de motor te stappen…

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug north shore

Terug naar Amerongen

Als je deze routes verteerd hebt is het tijd om weer terug te keren naar mountainbikeroute Amerongen. Je voegt weer in bij kilometer acht en gaat via een klim naar een technische afdaling met diepe kombochten. Je bent zo beneden en voor je het weet ben je alweer bezig aan de lange klim richting de parkeerplaats op de Amerongse Berg. Stap snel in je auto of geniet van een goede herstel tripel.

Mountainbikeroute Leersum

Wil je nog een extra uitdaging? Draai dan opnieuw de mountainbikeroute Amerongen op en kies bij de eerste splitsing de weg naar rechts, richting mountainbikeroute Leersum.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug amerongen leersum marmottenbakDe splitsing Amerongen – Leersum

Nadat je bij Leersum het bos in bent gegaan gaat de route op en neer totdat je weer bij een splitsing terecht komt. Ga je rechtsaf? Dan ga je naar mountainbikeroute Hoge Ginkel. Ga je linksaf? Dan ga je verder op mountainbikeroute Leersum en kan je 18,4 kilometer bij je rit optellen. De route van Leersum is in de loop van de jaren regelmatig vernieuwd en uitgebreid en ook deze route heeft daardoor diverse gezichten. Op sommige delen zal je door het mulle zand moeten ploegen en niet veel later moet je op een lastige klim de boomwortels omzeilen.

Mountainbikeroute Hoge Ginkel

Vanaf mountainbikeroute Leersum is het een lange klim en een korte afdaling, een keer de weg oversteken en daarna beklim je opnieuw de Amerongse berg. Mountainbikeroute Hoge Ginkel is 7,5km lang. Het eerste gedeelte van de route is gelijk aan de grotere route van Leersum. Maar kort voor het overstekken van de weg richting Leersum duik je opnieuw het bos in om na een lange klim uit te komen op een sprookjesachtige vlakte met hier en daar een boom. Nadat je slingerend rondom om bomen weer terug in een dichtgegroeid stuk zit kom je na een steile afdaling op de asfaltweg van de Amerongse Berg. Zodra je die oversteekt zit je weer op de route van Amerongen en kom je na een lange klim terug bij de parkeerplaats boven op de berg.

Zeist en Austerlitz

Tot slot kan je ook nog wat meer naar het westen gaan. In de bossen bij Austerlitz, Zeist liggen nog een aantal prachtige routes die ook bij de Utrechtse Heuvelrug horen. Zo kan je genieten van 17 kilometers rondom Landgoed Bornia in Zeist en niet veel verder vind je ook nog de route van de Boswachterij Austerlitz, die goed is voor 15,3 kilometer plezier. Net als de routes bij Amerongen zijn ook deze routes goed onderhouden en duidelijk bewegwijzerd. Er is zelfs nagedacht over noodgevallen: er zijn een aantal punten waarop de hulpdiensten makkelijker bij de route kunnen komen.

Wat is jouw favoriete route op de Utrechtse Heuvelrug?

Laat het weten via je favoriete social media kanaal! Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

De winter staat weer voor de deur, dat betekent veel natte dagen. Hoe zorg je dat je dat jouw favoriete mountainbikeroute in goede staat blijft met al die modderpoelen? Het antwoord is: trailrespect.

cobbles gerelateerd mountainbiken trailrespect

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×