Skip to main content

Trailrespect is dé opkomende vorm van duurzaamheid in het mountainbiken. Het draait helemaal om het duurzaam gebruiken van je lokale mountainbikeroutes. Maar wat komt er nou allemaal bij trailrespect kijken?

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Voor de foto’s bedanken we MTB Utrechtse Heuvelrug. Ben je beniewud wie deze routes heeft aangelegd? Lees dan ons artikel met routebouwer Patrick Jansen van Tracks & Trails.

Van regen komt modder

Van regen komt modder en van modder komen kapotte trails. Een beetje modder is geen ramp en soms zelfs leuk. Maar als het te bont wordt, toveren de mountainbikers die tóch gaan fietsen een mooi pad in een mum van tijd om tot een tractorbaan vol diepe sporen. Als dit opdroogt is de singletrack meer een akker dan een mountainbikeroute. Gaat het vervolgens vriezen, dan worden de sporen diepe, harde gleuven. Onmogelijk om overheen te rijden.

Cobbles mountainbiken trailrespect trailcrewTrailcrew aan het werk! Foto: MTB Utrechtse Heuvelrug

Trailcrew

De meeste mountainbikeroutes worden actief onderhouden. Als het geregend heeft, weet de trailcrew dat ze weer aan de slag kunnen. Een goed gebouwde route voorkomt onnodige schade aan de route door o.a. slim aanlegde drainage, soms zelfs met leidingen! Mocht zelfs dit niet werken heeft de trailcrew nog altijd één troef achter de hand om schade aan de route te voorkomen… het grootste offer qua trailrespect: het tijdelijk sluiten van de route.

Minder onderhouden routes

Bij minder actief onderhouden route is eigenlijk geen controle. Dan wordt de mountainbikeroute aan haar lot overgelaten. Mountainbikers die het leuk vinden om enkel en alleen door modder te rijden hebben vrij spel. Mijn advies: een beetje ploegen kan leuk zijn, maar doe dat tijdens een cyclocrosswedstrijd of tijdens een toertocht. Beschadig niet je vaste mountainbikeroute.

Cobbles mountainbiken trailrespect modderDoor gebrek aan trailrespect wordt de trail steeds breder. Foto: MTB Utrechtse Heuvelrug

Modder Natuur

Het is ontzettend gaaf om op alle mountainbikeroutes te rijden die onze planeet ons ter beschikking stelt. Als het echt te vies is kan je beter de route even ontzien. Laat deze door Moeder Natuur weer opdrogen, dan kun je daarna weer heerlijk spelen op de route zonder alles kapot te rijden.

Doe je dit niet, dan heeft de omliggende natuur van de route ook flink te lijden. Hoewel veel mensen graag rechtdoor door de modder knallen, doet een nog grotere groep dit liever niet. Deze mountainbikers ontwijken de plas, door even buiten de trail te gaan. Daar ontstaan vervolgens ook weer plassen. Hier fietst de volgende mountainbiker op zijn beurt weer omheen. Zo wordt de trail steeds breder en gaat steeds meer natuur verloren.

Cobbles mountainbiken trailrespect modderIn de modder rijden kan leuk zijn, maar ook schadelijk voor de route. Foto: MTB Utrechtse Heuvelrug

Geen lol aan

De meeste fietsers die het leuk vinden om een beetje vaart te maken op dikke banden zullen de route met erg nat weer ontzien. Voor hen is er geen lol aan om te ploeteren door de bagger. Om amper vaart te kunnen maken en om zonder het benodigde adrenalineshot weer naar huis kunnen gaan. Eenmaal thuis moet je dan ook nog eens je fiets flink poetsen. Daarna kun je naar de fietsenmaker om alle schade aan de aandrijving en lagers te repareren.

Trailrespect

In social media kom je #trailrespect tegenwoordig vaak tegen. Niet alleen om mede-mountainbikers aan te sporen in de winter op de Tacx (al dan niet met Zwift), weg of spinningfiets te trainen. Maar ook om de zogenaamde ‘boswielrenners’ (wielrenners die uitsluitend in de winter de mountainbike gebruiken) ervan te overtuigen dat een mountainbike geen winterfiets is.

Trailbandieten

Helaas luister niet iedereen. Er zijn mountainbikers die hun lol vooral halen uit ploegen door de modder. Dan zijn er nog de toeristen die niet beter weten en gewoon een dagje een mountainbike huren. Zij denken niet na over de staat van de baan. Deze kleine minderheid trailbandieten beschadigd de route, ten koste van de grote meerderheid die wel trailrespect heeft. En van de groep vrijwilligers die hard werken om de route mooi te houden. Door deze trailbandieten ben je soms genoodzaakt om ergens anders te gaan rijden, op een plek waar wel trailrespect is. Een plek die er na een natte periode nog steeds goed bijligt.

Cobbles mountainbiken trailrespect trailcrewDe trailcrew werkt hard aan een route. Respecteer hun werk. Foto: MTB Utrechtse Heuvelrug

Advies

Er zijn vaak tientallen vrijwilligers druk bezig om de route fijn te houden voor iedereen. Maak dan dit niet even kapot als de weersomstandigheden te nat zijn. Heb respect voor de route, de natuur en zeker ook voor je fiets. Je ketting, cassette, voorblad, remblok en lagers vinden de modder echt niet fijn.

Meng je in de discussie

Ik weet dat niet iedereen het met me eens zal zijn. Er zijn zoals gezegd fietsers stoïcijns door blijven baggeren ondanks alle commentaar en verzoeken. Hoor jij bij deze groep? Hoe zie jij fietsen door de bagger? Of blijf jij juist uit de buurt bij een modderige route? Hoe kunnen we zorgen dat er alom meer trailrespect ontstaat? Laat het weten via je favoriete social media kanaal: Facebook, Instagram of Strava.

Gerelateerd artikel

Een andere vorm van trailrespect is het respectvol omgaan met elkaar. Lees daarom Rons visie over de eeuwige strijd tussen snelle en langzame mountainbikers:

Cobbles mountainbiken trailrespect

Mountainbiker in hart en nieren die niet vies is van een lange afstand. Gijs rijdt ook regelmatig op de weg. Gijs rijdt het liefste marathons, toertochten en mountainbikeroutes op hoog tempo, druk pratend met andere bikers met tot slot een lekkere pint op het terras.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×