Skip to main content

Cobbles sprak met Patrick Jansen, wereldkampioen cross country bij de masters in 2013, maar bovenal eigenaar van Tracks & Trails, het bedrijf achter het prachtige mountainbike-routenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Ook is Patrick bezig met de aanleg van mountainbikeroute Stadsbos013, de nieuwe route in Tilburg.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hoe ben je begonnen met mountainbiken?

Aan het eind van de jaren ’80 was ik fanatiek met triathlons. Op een gegeven moment bouwde ik een oude racefiets om tot veldrijder, maar wat later besloot ik toch een mountainbike aan te schaffen.

In 1997 reed ik mijn eerste mountainbikewedstrijd. Sindsdien heb ik nationale en internationale wedstrijden, marathons, etappekoersen, eliminator- en endurowedstrijden gereden. Het leukste vind ik cross country wedstrijden, omdat je daar zowel technisch als fysiek echt op het randje rijdt.

Cobbles Patrick Jansen Tracks Trails

Wat trekt je zo aan in het mountainbiken?

Ik hou van duursport en genieten van de omgeving. Ik kom uit Wageningen, dus dan rij je al snel door de prachtige omgevingen van de Utrechtse Heuvelrug. Het technische aspect aan mountainbiken vind ik ook prachtig.

Hoe ziet de fietsenschuur van Patrick Jansen eruit?

Ik heb een endurofiets en een dirt fiets voor bikeparks en een aantal cross country mountainbikes. Op die laatste rijden we hier in Nederland natuurlijk het meest. Ik begon met een 26er. Op een gegeven moment kreeg ik de 27,5” fiets van Michiel van der Heijden, maar die wielmaat beviel me niet zo. Nu rij ik uiteraard op een 29er, die zijn het snelste. Maar als ik geen wedstrijden zou rijden zou ik nog steeds 26” rijden, dat is voor mij het meeste fun. En je moet uiteindelijk doen wat je het leukste vindt.

Cobbles Patrick Jansen Tracks Trails

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Op mijn wereldtitel bij de masters in Zuid-Afrika in 2013. Ook ben ik nog steeds heel trots op m’n viervoudig Nederlands kampioenschap en mijn Benelux kampioenschap.

Hoe ben je in het aanleggen van mountainbikeroutes gerold?

Vanuit mijn voormalige werk als directeur bij Stichting Probos was ik veel met mountainbiken bezig. Ik schreef een rapport waarin ik alle argumenten tégen het mountainbiken onderzocht heb. Daarna waren de ‘onzindiscussies’ snel de wereld uit, ik hoop dat mijn rapport daaraan bijgedragen heeft.

Het belangrijkste probleem waren conflicten met wandelaars en ruiters. Niet zo gek, gezien alle old school routes over bestaande paden liepen. Daarom ben ik me toen gaan verdiepen in routebouwtechnieken bij de IMBA en ben ik onder andere naar conferenties in Whistler geweest. Dat is natuurlijk het mekka voor elke mountainbiker.

Bij Liempde heb ik toen mijn eerste singletrack gebouwd. Uiteindelijk heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, Tracks & Trails en met succes: ik heb al een flink portfolio en ik heb nog meer dan dertig projecten klaarliggen. Tijd voor de new school routes met veel flowy singletrack.

Hoe ben je zo snel zo succesvol geworden?

Ik spreek zowel de taal van de mountainbikers als die van terreinbeheerders. Als je wedstrijden over de hele wereld rijdt, zie je veel wat gaaf is om te rijden. De terreinbeheerders horen inmiddels ook via via dat mijn routes goed werken. Dat heeft even geduurd hoor. In het begin moest ik praten als Brugman om terreinbeheerders te overtuigen dat het aanleggen van singletracks the way to go was. Alleen als mountainbikers een route écht gaaf vinden blijven ze op de gebaande paden en heb je een duurzame route.

Cobbles Patrick Jansen Tracks & Trails Wild Dukes Bike ParkPatrick Jansen in het door hem gebouwde Wild Dukes Bike Park

Zijn die new school routes niet heel duur om aan te leggen dan?

Duurder dan een saaie old school route, maar nog steeds veel rendabeler dan andere sporten. Een kunstgrasveld kost €350.000,- en wordt door een beperkt aantal voetballers gebruikt. Een mountainbikeroute kost misschien €40.000,- en wordt het hele jaar lang door mountainbikers uit het hele land gebruikt. Het toerisme krijgt dus ook gelijk een boost. De route verdient zichzelf terug.

Op welk project ben je het meest trots?

Mijn paradepaardje is het routenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Alle routes staan in de top van MTBroutes.nl. Het is echt een topnetwerk met een mooi team van vrijwilligers. Daarnaast ligt het ook lekker centraal in Nederland, dus ideaal voor een bezoek. De lokale horeca is er ook erg blij mee.

Cobbles Patrick Jansen Tracks Trails

Wat is je droomproject?

Ik zou nog graag ooit een wereldbekerparcours of een route in de Alpen bouwen. In Nuenen ben ik bezig op de Gulberg een internationaal wedstrijdparcours te bouwen. De aanpak is dan heel anders: je begint met kijken hoe de wedstrijd met zo min mogelijk camera’s vastgelegd kan worden. Fun fact: we hebben 350.000kg rotsen geplaatst voor het parcours!

Hoe kunnen we in ons platte landje mountainbiken toch leuk maken?

Routenetwerken! Van Groningen naar Maastricht en van Katwijk naar Enschede. En probeer ondertussen alle afgedekte vuilstorten mee te nemen in de mountainbikeroutes, dan heb je toch nog wat hoogteverschil.

Hoe ziet het proces van een mountainbikeroute aanleggen eruit, van idee tot opening?

Vaak komen lokale mountainbikers met een initiatief. Die kloppen aan bij terreinbeheerders om interesse te pijlen en bij de gemeente voor financiering. Daarna maak ik een projectplan en gaan we in gesprek met de gemeente en terreineigenaren. Dan tekenen we de route. Vervolgens komt het papierwerk: contracten, vergunningen, etc. Dan ronden we de financiering af en kunnen we bouwen.

De bouw begint met uitvlaggen. Dan gaan vrijwilligers de route snoeien. Daarachter rijdt de kraan, die de route bouwt. Daarachter komen de vrijwilligers weer om ongewilde wortels te verwijderen en de route aan te stampen. Hoe beter dat gedaan wordt, hoe sneller de route lekker rijdt. Tot slot worden de routepalen de grond in geslagen.

Als laatste klus lever ik nog een veiligheidsrapportage aan en dan is de route klaar voor gebruik!

Wat zijn de belangrijkste vereisten voor een goede mountainbikeroute?

Flow is heel belangrijk. Dat betekent veel sturen en weinig remmen. Lengte is natuurlijk belangrijk. Je wil minimaal tien á twintig kilometer kunnen rijden. Dat is ook mooi op de Utrechtse Heuvelrug: daar heb je meerdere van dat soort rondjes aan elkaar gekoppeld. Dat rijdt als het ware á la carte. Je bepaalt zelf hoe ver je rijdt. Als het kan is hoogteverschil heel leuk.

Patrick Jansen

Eerder dit jaar gingen we mee op verkenning voor de nieuwe mountainbikeroute in Tilburg. Hoe staat het nu met mountainbikeroute Stadsbos013?

De gesprekken met alle terreinbeheerders zijn heel positief verlopen, ik leg de hand aan de laatste details. Daarnaast kijken we nog naar interactie met ruiterpaden en wandelroutes in Stadsbos013. Dat zal minimaal zijn, gezien 90% van de route nieuwe singletrack wordt. Voor het eind van het jaar zullen we wel starten met de bouw.

Wanneer is de mountainbikeroute Stadsbos013 klaar?

Half maart moet ie er zeker liggen.

Als een lezer denkt: ik wil ook een mountainbikeroute in mijn lokale bos! Wat moet diegene dan doen?

Denk een globale route uit, zoek naar verbindingsstukken tussen bossen en ga praten met terreinbeheerders of de gemeente. Als er dan een enigszins concreet initiatief is kan ik aan de slag.

Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

Ik ben bezig met een routenetwerk in Zuid-Limburg, onder andere over de Sint Pietersberg. Daarnaast ben ik bezig met routenetwerken in de Achterhoek, de Veluwe, Groningen en in het westen van het land.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×