Skip to main content

Dat je op de zuidelijke Veluwe prachtig kunt fietsen hoef je wielrenners niet te vertellen. Mountainbikers kwamen er hier tot nu toe echter bekaaid vanaf. De mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe bungelden onderaan de ranglijstjes en waren hoognodig aan een upgrade toe. Daaraan wordt nu keihard gewerkt, en er zit nog veel meer moois in de planning! Wout praat je bij over de actuele ontwikkelingen en de toekomstplannen voor de mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Terwijl er op de Utrechtse Heuvelrug (en op veel andere plekken in Nederland) in hoog tempo nieuwe en verbeterde mountainbikeroutes bij kwamen, bleef het iets verder naar het oosten angstvallig stil. Als local kon je op de Zuid-Veluwe (ruwweg het gebied tussen Arnhem en Ede) genoeg leuke paadjes vinden, maar op de vaste routes van Oosterbeek en (vooral) Ede was het niet veel soeps. Maar daarin komt nu in hoog tempo verandering. Wout sprak namens Cobbles met Eric Kuijt, coördinator van de stichting MTB Zuid-Veluwe, over de huidige werkzaamheden en wat er nog meer staat te gebeuren.

Routenetwerk Ede

In opdracht van de gemeente Ede worden op dit moment maar liefst drie nieuwe mountainbikeroutes aangelegd (plus een ‘kidsroute’) met een totale lengte van meer dan 80 kilometer.
cobbles-mountainbiken-routes-op-de-zuid-veluwe-ede-kaart

Ede

De route van Ede (rood op de kaart) is als eerste aangepakt en is zo goed als ‘af’. De 38 kilometer lange route kent veel technische stukken singletrack. Tussendoor zijn er echter ook bredere paden om even op adem te komen. Eric Kuijt: ”Soms ontkomen we niet aan een stukje fietspad. Maar het is ook een bewuste keuze om niet alleen singletracks in de route op te nemen. Zo heb je ook gelegenheid om van kopman/-vrouw te wisselen, je fietsmaten even in de ogen te kijken en eens iets tegen elkaar te zeggen.”

Op 24 april vindt de officiële opening van deze route plaats, maar hij is op dit moment al prima te fietsen. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan enkele stukken singletrack, en wordt de bewegwijzering in orde gemaakt (nu staan er nog zowel oude als nieuwe bordjes, wat voor verwarring kan zorgen). Ook na de opening blijft de route in ontwikkeling, dus er zullen nog de nodige kilometers singletrack bij komen. De route wordt gesponsord door Lapierre, waardoor er voor de komende jaren genoeg geld is voor het onderhoud.

Lunteren (met kidsroute)

Op de route van Lunteren (32 kilometer, paars op de kaart) vind je meer hoogteverschillen dan op de andere tracks. Je zult hier dan ook de nodige ‘verticale uitdagingen’ tegenkomen. De eerste segmenten liggen er al, maar het zal nog tot eind 2019 duren voor je deze route rond kunt fietsen. Ook zijn nog niet alle vergunningen rond. Daardoor ligt de route nog niet helemaal vast. Kuijt: “De geplande route liep over het Wekeromse Zand, maar we hebben nog geen akkoord bereikt met de nieuwe terreinbeheerder daar.” Tot half juli mogen er vanwege het broedseizoen geen (zware) boswerkzaamheden plaatsvinden. Het werk aan deze route zal in de zomer dus weer met volle kracht worden vervolgd.
cobbles-mountainbiken-routes-op-de-zuid-veluwe-graafmachine

Naast de paarse route komt er ook een korter rondje van 4 kilometer (groen op de kaart), bedoeld voor jonge mountainbikers voor wie de hele route nog te hoog gegrepen is. Deze kidsroute is klaar voor gebruik en zal samen met de route van Ede op 24 april officieel geopend worden.

Otterlo

De route bij Otterlo (blauw op de kaart) wordt met 14 kilometer wat korter dan de andere twee. Deze route krijgt daardoor ook een ander karakter dan de andere mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe. Het is de bedoeling dat ook deze route nog voor het eind van het jaar klaar is.

Routenetwerk Oosterbeek

De huidige mountainbikeroute bij Oosterbeek bestaat uit twee lussen, verbonden door een spannend tunneltje onder het spoor. In tegenstelling tot de situatie in Ede is er hier geen gemeente die de portemonnee trekt voor een upgrade van deze routes. Desondanks worden ook hier de nodige verbeteringen aangebracht, en zijn er zelfs plannen voor een geheel nieuwe lus.

Zuidelijke lus (Oosterbeek/Doorwerth)

De zuidelijke lus voert onder andere over de mountainbiketrack langs de Italiaanseweg. Vanaf kasteel Doorwerth krijg je een pittige klim door het bos voor de kiezen. Dit was jarenlang het onbetwiste, maar ook wel een beetje het eenzame, hoogtepunt van de route. Na deze klim volgt sinds enkele jaren een lekker stukje slingerend afdalen. Hieraan wordt nu een nieuwe singletrack toegevoegd waarvan het eerste deel er al ligt. “Dit gebied is eigendom van Het Geldersch Landschap, en daarmee kunnen we goed samenwerken,” zegt Kuijt. “Op andere delen van de route zijn er minder mogelijkheden, dus daar zal voorlopig veel bij het oude blijven.”

Noordelijke lus (Oosterbeek/Schaarsbergen)

Op de noordelijke lus kom je over het terrein van Papendal, waar een paar leuke stukjes singletrack liggen. De rest van de route biedt weliswaar een mooie omgeving, maar weinig uitdaging. Maar ook deze route staat in de planning om op de schop te gaan. “Deze lus valt niet onder MTB Zuid-Veluwe, maar we werken wel samen met de verantwoordelijke stichting,” zegt Kuijt. “Een leuk extraatje is dat deze route vlak langs het mountainbikemuseum in Arnhem komt. Deze bijzondere locatie zal dan ook als uitvalsbasis en trailcenter zal gaan dienen.”
cobbles-mountainbiken-routes-op-de-zuid-veluwe-ede-mossel

Bennekom, Wageningen en Renkum

Naast de hierboven beschreven upgrade van de bestaande routes hoopt Kuijt in de toekomst nog een compleet nieuwe lus neer te leggen: “Deze route zal ten zuiden van de A12 komen, in het gebied tussen Bennekom, Wageningen en Renkum. Deze nieuwe route vult het ‘gat’ tussen de routes bij Ede en Oosterbeek, en maakt het makkelijker verschillende lussen met elkaar te combineren.”

Vignet? Njet!

Met het openen van de route bij Ede wordt ook de website van MTB Zuid-Veluwe gelanceerd, waarop je actuele informatie vindt over de routes. Houd deze site dus in de gaten om op de hoogte te blijven. Je zult hier trouwens geen informatie vinden over de aanschaf van een vergunning, want alle mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe mogen zonder vignet bereden worden. Kuijt is hier duidelijk over: “Je hebt nu al een vignet nodig op de Utrechtse Heuvelrug en een andere vergunning voor de Veluwezoom. Wij willen niet met nóg een sticker komen. Als er ooit een landelijk vignet komt verandert dat misschien, maar voorlopig financieren we de routes op andere manieren, bijvoorbeeld door sponsoring”.
cobbles-mountainbiken-routes-op-de-zuid-veluwe-ede-singletrack

Handen uit de mouwen

Al deze mooie initiatieven komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het ontwerpen en aanleggen van de routes gebeurt deels professioneel, maar de inzet van vrijwilligers bij aanleg en onderhoud is onmisbaar. Het werven van vrijwilligers is dan ook een belangrijke taak van de stichting MTB Zuid-Veluwe. “Vrijwilligers zijn altijd welkom,” aldus Kuijt. “We kunnen natuurlijk niet verwachten dat iedereen bij elke klusochtend op komt draven. We hebben dus een grote pool nodig om al het werk gedaan te krijgen, zeker nu we aan veel routes tegelijk werken”.

Wil jij een bijdrage leveren aan het ontstaan en bijhouden van (een van de) de mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe? Meld je dan aan en steek de handen uit de mouwen!
cobbles-mountainbiken-routes-op-de-zuid-veluwe-hark

Verbindingsroutes

Met alle hierboven genoemde routes hoef je je voorlopig niet te vervelen. Maar vanaf de mountainbikeroutes op de Zuid-Veluwe is het ook niet zo ver naar de Utrechtse Heuvelrug, en de andere kant op kun je prima doorsteken naar de Veluwezoom. Ook in dit gebied wordt trouwens gewerkt aan het upgraden van de paden en het vernieuwen van de route(s). Tenslotte is het de bedoeling om een verbinding naar het noorden te maken met de routes bij Hoenderloo. Zo ontstaat er dus een enorm netwerk van mountainbikeroutes, waarin je naar hartenlust kunt combineren en variëren.
cobbles-mountainbiken-routes-op-de-zuid-veluwe-paaltje

Als mountainbiker uit Wageningen ben ik uiteraard erg benieuwd naar het resultaat van al deze plannen en werkzaamheden. De nieuwe route bij Ede heb ik inmiddels een paar keer gereden, en die smaakt zeker naar meer! Echt onvergelijkbaar met de oude route, en zeker een ronde die regelmatig in mijn Strava-activiteiten terug gaat komen. Tenzij die andere routes allemaal nog veel gaver worden, natuurlijk…

Welke mountainbikeroute is volgens jou hard een aan upgrade toe?

Of is er juist net een gave nieuwe/verbeterde route aangelegd bij jou in de buurt? Deel het met je mede-mountainbikers in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×