Skip to main content

Het gravelhart van Nol en Loek van FatPigeon.cc maakte een sprongetje toen ze door Cobbles Cycling werden uitgenodigd om twee nieuwe gravelmodellen van Pilot Cycles te ervaren. Hun ervaringen met de Scram gravelbikes lees je hier. Na vier koffie, zes moppen, tien titanium modellen en twee conceptmodellen kregen ze ook nog de kans om de Pilot Duro mountainbike te ervaren. Wat vijf weken met de Duro hen leerden lees je hieronder.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Warm welkom bij Pilot Cycles

Het was begin oktober toen we voor het eerst door de open voordeur van Pilot Cycles liepen. Tim heette ons welkom in het Brabantse Nuenen, deelde koffie rond en introduceerde al wandelend het team van specialisten. Over een warm welkom gesproken. Wat volgde was een gesprek vol passie en ambitie. Het bracht ons langs het ontwikkelingsverleden van Pilot en leidde via verschillende titanium modellen naar een inspirerende kijk op de toekomst van mobiliteit.

Genoeg gepraat, wat is de Pilot Duro en hoe hebben wij deze ervaren?

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-zijaanzicht
De Pilot Duro in volle glorie.

Wat is de Pilot Duro?

De Pilot Duro is een all-terrain alleskunner uit het Pilot Mountainbike spectrum. Het is een sterke fiets, ontwikkeld om zich te onderscheiden tijdens lange ritten en/of meerdaagse avonturen. De Duro die wij gebruikten was opgebouwd uit het zelf ontwikkelde titanium frame, een noemenswaardige Fox Factory 32 stepcast 100 mm vork, een prettige OHR X3 carbon wielset en in ons geval een robuuste en onderhoudsarme Pinion c1.12 versnellingsbak met riemaandrijving.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-pinion
Met Pinion hoef je niet bang te zijn voor modder.

Ervaringen met de Pilot Duro

Wij namen de fiets op een handvol daypackingritten en stiekem ook op twee handjes rondes over singletracks. Hieronder enkele van onze ervaringen die het delen waard zijn:

Pathfinder Giro

De Pathfinder Giro is een schitterende rit van 125 km vol gravel en singeltracks rondom Eindhoven. Op stroken waar de gravelracers het tempo tot boven de 35 km per uur trokken stelde de Duro – met gesloten 32 step-cast vork – ons prima in staat om te volgen. Compleet zwart van de aarde was de Pinion 125 km muisstil en trapte deze altijd vloeiend. Nadien vernamen we dat menig gravelrijder de wortels en het krappe bochtenwerk als een uitdaging had ervaren. Niet geheel verrassend waren dat op de Duro juist de leukste stukken.

Schakelen

De voornaamste uitdaging voor deze Pilot bleek te liggen in abrupt schakelwerk fel heuvelop. Het liefst schakelen wij pas net voordat het nodig is, maar de Pinion bak verlangt het eerder. Eenmaal heuvelop word je gevraagd echt helemaal stil te houden om te schakelen, dat kost momentum en kan net het verschil maken tussen halen of afstappen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-pinion-2
Na een lekker Hollands ritje.

Modder

Bepakt en bezakt reden we vanuit de nacht via bekende en minder bekende paden door Neerlands grootste natuurgebied: de Veluwe. Een lange, natte, mooie, vieze dag later concludeerden we twee dingen: die Pinion groep is toch wel echt soepel en geruisloos onder modderige omstandigheden. En wat is de Veluwe toch fantastisch.

Lekke band

Een lekke achterband -met riemaandrijving- bleek eenvoudig opgelost. Wiel los, riem los, binnenband vervangen en de riem weer op de juiste plek. Hoe je een beltdrive-wiel wisselt zie je hier. Was dit onze fiets, dan reden we deze machine trouwens zeker tubeless.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-zandpad-2Tassen erop, en je bent klaar voor het avontuur!

Zwaar maar wendbaar

Met 12,9 kg is de Duro geen lichte fiets. Toch kwamen we de singletracks goed en vooral sterk door. Dat de Pinion gecentreerd in het frame ligt beviel goed. Een solide gevoel door rollende bochten en goed te controleren door scherpe bochten.

Conclusie: met de Pilot Duro ben je klaar voor avontuur

Lange ritten vol singletracks, gravel, takken of water zijn geen partij voor deze titanium alleskunner. De Duro is een fiets die ons comfort gaf en een groot gevoel van betrouwbaarheid. Door de Pinion versnellingsbak is de Duro niet de lichtste, meest responsieve, of goedkoopste fiets die we ooit reden. De keuze voor een Pinion moet je dus zeker bewust maken. Na onze ervaringen met de Duro zijn wij enthousiast over dit systeem voor de gebruikstypes avontuur, lang, vies, unsupported. Deze aandrijflijn is minder ideaal voor de gebruikstypes snel, fel en stijl. Maar gelukkig heeft Pilot daar andere modellen voor.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-zandpadIn zwaar terrein voelt de Duro zich thuis.

Met de Pilot Duro ben je verzekerd van:

 • Controle en comfort op veel verschillend terrein
 • Een sterke ontdekker met betrouwbare componenten
 • Aanspraak
 • Een geruisloze, vlot lopende aandrijving, ook onder (erg) vieze omstandigheden
 • Schoonmaakgemak
 • Koffie in Nuenen

De Pilot Duro Pinion is een veelzijdige mountainbike. Wij konden er goed mee uit de voeten en hebben er (juist) onder vieze Nederlandse omstandigheden veel plezier mee gehad.

Ben jij een fan van riemaandrijving en/of van de Pinion gearbox?

Laat je horen in de Cobbles Cycling Strava Club. Wordt gratis lid en blijf op de hoogte van alle nieuwe blogs!

Gerelateerd artikel


⁠⁠⁠Zo hard, zo lang en zo vaak mogelijk. Dat is waarom het om draait in Nols onbetwiste liefde voor wegwielrennen. Zowel in de koers als tjidens de training probeert hij alles uit de sport te halen. Kasseien en vals plat zijn terreinen waar hij uren op kan doorbrengen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×