Skip to main content

Ondanks het gebrek aan bergen kun je in Nederland prima mountainbiken. Er is een groot en snel groeiend aantal vaste mountainbikeroutes door het hele land, van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg en van de Zeeuwse kust tot de Duitse grens. Maar wat is de beste mountainbikeprovincie van Nederland? Wout zoekt het uit.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Mountainbikeroutes in Nederland

Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 226 permanent uitgepijlde mountainbikeroutes in Nederland, althans volgens mtbroutes.nl, waarschijnlijk het bekendste en meest gebruikte route-overzicht. Hierbij zijn combiroutes niet meegerekend. De routes zijn samen goed voor meer dan 4600 kilometer aan mountainbikeplezier met een dikke 31.000 hoogtemeters. En er komen nog regelmatig nieuwe routes bij, dus deze getallen gaan zeker nog verder oplopen. Waarschijnlijk heeft niemand alle routes gereden. Dit is in ieder geval de uitdaging die André van MTB Challenge zichzelf heeft gesteld, en hij is nog (lang) niet klaar!

Tekst gaat verder onder video

Terug naar de vraag van vandaag: wat is de beste mountainbikeprovincie van Nederland? Maar wat maakt een provincie eigenlijk een goede mountainbikeprovincie? Veel routes? Veel kilometers? Veel hoogtemeters? Of routes met een hoge waardering? Dit zijn in ieder geval de criteria die ik heb gebruikt om tot een wetenschappelijk totaal onverantwoorde ranglijst te komen. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de gegevens zoals vermeld op mtbroutes.nl. Onderaan het artikel vind je een tabel met alle uitslagen.

Meeste routes

Als je kijkt naar het aantal routes steekt Noord-Brabant er met kop en schouders bovenuit. In deze provincie zijn maar liefst 49 mountainbikeroutes. De tweede plaats is voor Limburg (29 routes). Gelderland en Overijssel delen het brons met beide 27 routes. Het kleinste aantal mountainbikeroutes (4) vind je in Friesland, gevolg door Groningen (8 routes) en Flevoland (10 routes).

Meeste kilometers

Maar het aantal routes zegt natuurlijk lang niet alles. Daarom heb ik ook gekeken naar het aantal kilometers mountainbikeroute dat elke provincie te bieden heeft. Niet geheel verrassend is Noord-Brabant ook hier de koploper met 1060 kilometer, en is Friesland weer de hekkensluiter met 69 kilometer.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles mountainbiken utrechtse heuvelrug amerongenDe Utrechtse Heuvelrug kent vele kilometers singletrack.

Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de ranglijst op basis van het aantal routes en het aantal kilometers. Zo heeft Zuid-Holland weliswaar 12 routes, maar is de totale afstand hiervan slechts 102 kilometer, goed voor de elfde plaats. De 8 Groningse routes daarentegen zijn goed voor 186 kilometer, wat deze provincie de zevende plek oplevert in deze rangschikking.

Meeste hoogtemeters

Wat is mountainbiken zonder mountains? Echte bergen hebben we in Nederland natuurlijk niet, maar iedere fietser weet dat dit niet betekent dat je in ons land niet bergop kunt fietsen. En hoewel je ook zonder veel hoogtemeters een leuke en uitdagende mountainbikeroute kunt bouwen, is de aanwezigheid van verticale uitdagingen toch een duidelijke plus.

Totaal aantal hoogtemeters

De bolletjestrui gaat natuurlijk naar Limburg met een totaal van 8279 hoogtemeters. De mountainbikeroutes op de Veluwe leveren Gelderland een tweede plek op (5769 hoogtemeters). Noord-Brabant (4324 hoogtemeters) maakt de top drie compleet, nog voor Overijssel (3536 hoogtemeters).

De platheidsprijs gaat onbetwist naar Friesland, waar niet meer dan 298 hoogtemeters te vinden zijn. Ook in Groningen (498 hoogtemeters) en Flevoland (712 hoogtemeters) kom je niet aan een klimkilometer.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-lunteren-area51Met korte klimmetjes kun je ook hoogtemeters maken, zoals hier op de route Lunteren.

Hoogtemeters per kilometer

Het is misschien eerlijker om te kijken naar het aantal hoogtemeters per kilometer mountainbikeroute dan naar het totale aantal hoogtemeters. Ook in dit klassement blijft Limburg aan kop (12,7 hm/km), maar nu is de tweede plaats plotseling voor Utrecht (12,2 hm/km), te danken aan de hoge concentratie van routes op de Utrechtse Heuvelrug. De derde plaats is verrassend voor Zuid-Holland (10,5 hm/km), dat een aantal korte routes met veel klimwerk heeft.

Na Groningen (2,7 hm/km) is Zeeland de minst goede provincie om je klimbenen efficiënt te trainen (3,0 hm/km). In dit klassement zien we Noord-Brabant voor de verandering eens aan de onderkant van het lijstje met een magere 4,1 hm/km.

De fun factor

Uiteindelijk gaat het erom dat je plezier hebt op de fiets. Maar de fun factor is natuurlijk moeilijk te meten, en bovendien hartstikke subjectief. Bij gebrek aan beter heb ik gekeken naar de gemiddelde beoordeling van de routes per provincie door de gebruikers van mtbroutes.nl. Ondanks de subjectiviteit en fraudegevoeligheid van deze score geeft dit toch enige houvast.

De populairste mountainbikeroutes van Nederland blijken zich in Utrecht te bevinden, met een gemiddelde score van 3,91 (de maximale score is 5). Friesland is de verrassende nummer 2 in deze lijst. Deze provincie heeft weinig routes, weinig kilometers en weinig hoogtemeters, maar wél een hoge gemiddelde score van 3,62. De meeste provincies zitten dichtbij elkaar met een gemiddelde score tussen de 3,0 en 3,4. Alleen Zeeland (2,56) en Groningen (2,28) springen er in negatieve zin uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-mountainbiken-routes-zuid-veluwe-update-bikepark-melkwegTechnical Trail Features zorgen voor extra fun op de route Oosterbeek.

And the winner is…

Om uit bovenstaande lijstjes de enige echte beste mountainbikeprovincie van Nederland te destilleren heb ik simpelweg gekeken naar de posities van de provincies in de verschillende klassementen. Voor de eerste plaats krijgt een provincie 12 punten, voor de tweede plaats 11 punten, enzovoort. Noord-Brabant krijgt dus bijvoorbeeld 12 punten voor het aantal kilometers (eerste plek), en 3 punten voor het aantal hoogtemeters per kilometer (tiende plek).

Op basis van deze allerminst waterdichte methode is de titel ‘beste mountainbikeprovincie van Nederland’ voor… Limburg! Deze provincie scoort hoog in alle klassementen en pakt daarmee 54 punten van de maximale 60, toch een vrij ruime voorsprong op de nummer 2: Overijssel (46,5 punten). Gelderland maakt met 44,5 punten het podium compleet.

Onderaan het rechterrijtje (of -kolommetje) staat Groningen (12 punten). Friesland (18 punten) wordt gered van de laatste plaats door de hoge waardering voor de routes. Ook Flevoland scoort relatief goed op dit punt, maar toch blijft deze provincie met 22 punten steken op de tiende plaats. Bekijk de hele uitslag hieronder:

Tekst gaat verder onder afbeeldingen
cobbles-mountainbiken-beste-provincie-vergelijking-kaart
cobbles-mountainbiken-beste-mountainbikeprovincie-vergelijking-tabel

Conclusie: ga lekker fietsen!

Het is natuurlijk onzin om de beste mountainbikeprovincie of -route aan te wijzen, alsof zoiets objectief vast te stellen is. Maar ja, hetzelfde geldt voor het kiezen van de beste film, en toch kijken er ieder jaar miljoenen mensen naar de uitreiking van de Oscars. Dus doe ermee wat je wil, maar vergeet vooral niet om lekker te blijven fietsen, in welke provincie dan ook!

Wat is jouw favoriete mountainbikeprovincie of -gebied in Nederland, en waarom?

Deel je mening in de Cobbles Cycling Strava Club. Wel eerst even gratis lid worden!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-beste-mountainbikeprovincie-vergelijking-gerelateerd-zuid-veluwe

cobbles-mountainbiken-beste-mountainbikeprovincie-vergelijking-gerelateerd-zeist

 

 

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×