Skip to main content

Titanium is stoer. Gravel is booming. Custom is king. De mannen van Pilot Cycles zouden daarom met hun Pilot Scram gravelbike wel eens een pareltje in handen kunnen hebben. Nol (alias Fatpigeon.cc) testte twee versies van dit model. Het verschil: de groepset. De een met een ‘standaard’ Shimano GRX groepset, de ander met een innovatieve interne gearbox van het Duitse Pinion.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Pilot Cycles

Stoer, jong en gepassioneerd. Dat was de eerste indruk die ik kreeg bij het ophalen van de testfietsen bij Pilot Cycles. Gevestigd op een industrieterrein in het Brabantse Nuenen zit een uitgebalanceerd gezelschap te werken aan een prachtig merk met opvallende producten. Hun gehele range, van mountainbike tot wegfiets en van gravelfiets tot randonneur is zowel custom als in standaardmaten te verkrijgen. Naast het frame is ook de volledige opbouw naar wens in te vullen. Deze testfietsen waren beide een maat 57.

De testfietsen:

Pilot Cycles Scram

Frame Titanium
Aandrijving Shimano GRX 800 1×11
Wielset OHR Cycling G2
Banden Vredestein Aventura 38-622
Zadel Selle Italia X-LR Superflow
Prijs Vanaf 3999
Bekijk alle specs op de site van Pilot Cycles

Pilot Cycles Scram Pinion

Frame Titanium
Aandrijving Pinion C1.12
Wielset OHR Cycling G2
Banden Vredestein Aventura 38-622
Zadel Selle Italia X-LR Superflow
Prijs Vanaf 5099
Bekijk alle specs op de site van Pilot Cycles

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-gravel-pilot-scram-review-pinion-church
Pilot Cycles maakt een breed assortiment titanium fietsen.

Titanium frame

Met de hashtag #DutchTitans draagt Pilot Cycles de passie voor titanium uit. Ze combineren dit bijzondere materiaal met werktuigbouwkundig vakmanschap. De kale, ruwe zilvergloed van titanium oogt niet alleen goed, heeft ook bijzondere technisch eigenschappen. Zo is het net zo sterk als staal, maar slechts de helft zo zwaar. En dat merk je! Zeker bij de Shimano GRX variant.

Decals op het frame kunnen in verschillende kleuren geanodiseerd worden. Verder beschikt elk frame over een aantal boutjes, waar bijvoorbeeld spatborden of rekjes voor bepakking aan gemonteerd kunnen worden.

Het materiaal voelt heel relaxed aan. Door het hoge absorberend vermogen van Titanium rijdt het erg comfortabel, maar daarnaast is het ook stijf genoeg om toch even die bordjessprint mee te pakken. Wat ik persoonlijk erg aangenaam vind is dat het ten opzichte van carbon veel robuuster aanvoelt. Zeker met harde klappen, stenen en kluilen heb ik geen moment gedacht dat ik het frame tot het uiterste aan het drijven was. Bij carbon denk ik toch vaak: “oeh, als dat maar goed gaat”.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-gravel-pilot-scram-review-pinion-rearTitanium + Pinion = dubbel cool!

Afmontage

Beide varianten beschikken over een aluminium Ritchey stuur- en zadelpen. Het brede gravelstuur, ook van Ritchey, ‘waaiert’ zeer breed uit, waardoor bikepacking-tassen er met gemak tussen passen. Verder zijn beide fietsen uigerust met een Sella Italia zadel en Vredestein Aventura banden. De 45 mm brede banden bieden erg veel comfort, zeker in de tubeless montage van de GRX fiets.

Naast de verschillende drivetrains zit er ook verschil in de remmen. De Pinion variant heeft hydraulische TRP schijfremmen en de GRX variant komt met bijbehorende hydraulische GRX schijfremmen. Beiden zijn met één pink te bedienen en bieden onder elke omstandigheid enorme remkracht.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-gravel-pilot-scram-review-pinion-sign
Verrekkes hard gereden.

Pilot Scram Pinion

Waar doorgaans het bottom bracket van een fiets zit, is bij de Pinion variant een zwart kastje zichtbaar. Hierin zitten verschillende tandwielen, die middels 2 kabels in 18 verschillende standen gezet kunnen worden. Dit resulteert in 18 verschillende versnellingen, met een gelijkmatige verdeling tussen de verzetten.

De tandwielkast is volledig afgesloten en de tandwielen draaien in een oliebad. Hierdoor is nagenoeg geen onderhoud nodig en blijft alles soepel draaien. Eén van onze testritten was een gravelride van 200 kilometer in herfstachtige omstandigheden. Een normale groepset zou naar verloop van tijd piepen en kraken. De Pinion met riemaandrijving bleef tot aan de laatste minuut (van de 7 uur durende rit) muisstil!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-gravel-pilot-scram-review-pinion-sunsetDe Pinion aandrijving biedt 18 versnellingen zonder derailleur.

Uit de bocht

Tijdens de testperiode kwam ik ook een aantal beperkingen van dit systeem tegen. Hierbij dient meteen de kanttekening geplaatst te worden dat ik enorm competitief ingesteld ben en altijd de limieten van mens en machine op zoek. Zo is de Pinion variant tamelijk zwaar en schakelt hij minder soepel onder druk, wanneer je bijvoorbeeld bergop rijdt. Verder ben ik ook eens uit de bocht gevlogen op een MTB parcours, toen ik niet kon remmen omdat ik aan het schakelen was. De shifter is namelijk een draaiknop op het stuur, richting de stuurpen. De mannen van Pilot Cycles zijn echter bezig met een variant waarbij de shifter in de remgreep verwerkt zit.

Als je niet op het scherpst van de snede rijdt is de Pinion drivetrain perfect! De aandrijfband gaat 3 keer langer mee dan een ketting. Ook voelt de aandrijving een stuk directer aan dan een stalen ketting met traditionele tandwielen. Daarnaast zit de mechanica dus intern, waardoor het risico op schade door bijvoorbeeld een valpartij kleiner is. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een lange bikepacking trip doet en op zoek bent naar een buitengewoon betrouwbare set-up.

Tekst gaat verder onder video

Pilot Scram GRX

Na de compleet nieuwe Pinion-ervaring was de Shimano GRX versie van de Pilot Scram aan de beurt. Eerste indruk: wow! En dat geldt voor de looks, maar vooral ook voor de feel. De fiets is verrassend licht en wendbaar. Van compleet verregende modderstroken tot strak asfalt: dit rijdt als een zonnetje.

Deze testfiets was dus uitgerust met een mechanische Shimano GRX groep inclusief hydraulische schijfremmen. Zelfs op regenachtige ritten van 4-5 uur, met daarin nagenoeg geen verhard wegdek blijft de groep het zonder problemen doen. Ondanks de mechanische groep is remmen en schakelen prima te doen met één vinger. Zelfs met een dikke centimeter modder op het systeem!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-gravel-pilot-scram-review-grx-fullDe Pilot Scram kan ook ‘gewoon’ met een derailleur.

Conclusie

Wil je een gravelkoers winnen? Ga dan voor de Pilot Scram met Shimano GRX. Licht, wendbaar en doet onder elke omstandigheid wat hem gevraagd wordt. Wil je de wereld over op een gravelfiets, zonder onzekerheden en heb je daar een flinke meerprijs voor over? Kies dan voor de Pilot Scram met de Pinion drivetrain. Betrouwbaar, onderhoudsvrij, risicoloos en duurzaam.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-gravel-pilot-scram-review-grx-modderShimano GRX is ook niet bang voor een beetje modder.

Hoe ziet jouw ultieme gravelbike eruit?

Deel je mening in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-graveltochten-2020-gerelateerd

⁠⁠⁠Zo hard, zo lang en zo vaak mogelijk. Dat is waarom het om draait in Nols onbetwiste liefde voor wegwielrennen. Zowel in de koers als tjidens de training probeert hij alles uit de sport te halen. Kasseien en vals plat zijn terreinen waar hij uren op kan doorbrengen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×