Skip to main content

Wij fietsers kakken in de winter vaak in: het is koud, nat en glad en binnen is het lekker warm. Jeroen geeft zeven opties om nu juist fitter te worden. 

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wil je je conditie en fitness niet verliezen in de winter? Dan heb je verschillende trainingsopties. Als het niet te koud of glad is kun je natuurlijk gewoon blijven fietsen, maar je kunt de winter ook zien als een periode om je minder sterke kanten aan te pakken. Bij wielrenners of mountainbikers is dit vaak het bovenlichaam. Waar gym rats hun benen vergeten te trainen, doen wij dat vaak met ons bovenlichaam. Ik geef je een paar manieren waarop jij de winter fit door kan komen. 

1. Corestability

Core-stability is een hele goede training die je ook nog eens makkelijk thuis kunt doen. Als je er geen ervaring mee hebt is het wel aan te raden om een les te volgen. Het is belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert, anders heeft het niet zoveel effect. Dit kan op het begin nog weleens moeilijk zijn. Zodra je meer ervaring hebt kun je de oefeningen op bijna elk tijdstip van de dag en iedere locatie doen. Core stability is ook echt een aanrader tijdens het seizoen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles winter doortrainen core stabilityCore stability is niet alleen in de winter goed, maar ook in het fietsseizoen

2. Hardlopen

Mocht je na een lang seizoen even klaar zijn met fietsen, kan hardlopen een goed alternatief zijn. Het voordeel van hardlopen is dat je snel een goede training kan doen. Dat wil zeggen dat je in relatief korte tijd een flinke conditietraining kan doen. Ideaal dus als het buiten koud en donker is. Let wel op! Hardlopen veroorzaakt (net als wielrennen) vaak blessures, dit omdat men vaak te fanatiek begint. Begin daarom heel rustig. Bijvoorbeeld één minuut hardlopen, één minuut wandelen. Door dit langzaam op te bouwen verklein je de kans op blessures aanzienlijk!

3. Zwemmen

Zwemmen is net als hardlopen goed voor je conditie, maar bij zwemmen train je ook goed je bovenlichaam. Daarnaast heeft zwemmen een heel groot voordeel ten opzichte van hardlopen: de kans op blessures is veel kleiner. Zwemmen kun je goed zelf doen zonder dat er al te veel fout kan gaan. Zwemmen gaat echter wel een stuk sneller met de juiste techniek. Dus een aantal beginnerslessen om je techniek aan te scherpen kan geen kwaad!

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles winter doortrainen zwemmenZwemmen is een goede manier om blessurevrij te trainen

4. Schaatsen

Zoals sommigen van jullie misschien weten gaan veel schaatsers in de zomer wielrennen. Andersom zie je het niet zo vaak. Jammer, want schaatsen is misschien wel de beste aanvulling voor wielrennen in de winter. Je gebruikt bij schaatsen namelijk je spieren op dezelfde manier als bij wielrennen. Het nadeel van schaatsen is dat je wel eerst de techniek onder de knie moet krijgen en schaatsen moet aanschaffen. Daarnaast ligt een schaatsbaan niet voor iedereen binnen handbereik.

5. Crossen

Voor de wielrenner die niet bang is van een beetje regen en modder is veldrijden een aanrader. Je doet er veel techniek mee op en je leert de fiets een stuk beter kennen. Daarnaast komt er bij crossen redelijk veel kracht en interval kijken. Het voordeel is dat het op een speelse manier gebeurd. Dit zorgt er ondanks de intensiteit toch voor dat de tijd lekker snel voorbij gaat. Profs als Lars Boom rijden bovendien vaak de beste wielren-seizoenen na een winter met een aantal crossen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)Veel wielrenners kiezen ervoor in de winter te gaan veldrijden

Mountainbikers kunnen uiteraard gewoon lekker blijven mountainbiken, let alleen wel op de hoeveelheid modder op de singletracks. Blijf bij teveel plassen gewoon lekker thuis, show some trailrespect.

6. Spinning

Spinnen is een goede wintertraining. Doe dit alleen niet vaker dan twee á drie keer per week. De sessies zijn vaak intensief en dat kan ervoor zorgen dat je te vroeg piekt. Voor spinnen kun je verder gewoon je normale fietsspullen gebruiken. Spinnen vervangt niet de fietstraining. Dit doordat het vak van korte duur is en je een andere positie hebt. Probeer dus toch nog een keer buiten de fietsen in de winter.

7. Duurtraining

Ondanks dat je misschien niet van de kou houdt is het toch aan te rijden om in de winter juist aan het duurvermogen te werken. Dit houdt in dat je rustige training uitvoert met lage intensiteit maar van lange duur. Daarmee bedoel ik dus trainingen van twee tot vier uur. Hierdoor wordt je lichaam efficiënter en zal je hogere pieken kunnen bereiken in de zomer. Check ook onze twaalf tips om je tenen warm te houden tijdens het fietsen in de winter.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles winter doortrainen duurtrainingDuurtraining is dé manier waarop jij in het voorjaar je fietsmaten eruit rijdt

Bonus: zonnige wielertrips

De beste manier heb ik eigenlijk nog niet eens genoemd: pak je koffer, stap het vliegtuig en ga fietsen in een zonnig oord! De temperaturen zijn misschien niet zoals in de zomer, maar daardoor vaak juist perfect voor een goede training. Check hier welke afwegingen je moet maken als je bijvoorbeeld naar Spanje gaat om te wielrennen.

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Echt geen zin om te fietsen?

Lees dan onze zes smoesjes om niet te hoeven fietsen, dan kom je er bij je vrienden misschien nog mee weg, zonder al te veel gezichtsverlies. 

cobbles gerelateerd smoesjes niet fietsen

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×