Skip to main content

Ben je een bikkelharde winterfietser? Dan heb je vast en zeker te maken met koude tenen. We geven je twaalf tips om je tenen warm te houden in de winter.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Kies de juiste sokken

Kies een sok van wol of nog beter: van een technische stof zoals polypropyleen. In tegenstelling tot katoen behoudt dit bij nat weer redelijk de isolatiewaarde. Zo behouden de sokken hun isolerende werking.

Cobbles mountainbiken tenen warm houden sokkenDe juiste sok kan veel verschil maken. Kijk op Sockeloen voor leuke fietssokken! Foto: Sockeloen

2. Gebruik een liner

Een liner is een heel dun ondersokje van een technische stof. Dikker dan nylon maar dunner dan een normale sok. Door het vochttransport blijft je huid relatief droog en blijven je voeten warmer. Een gouden combinatie met tip #1!

3. Gebruik een vapour barrier liner (VBL)

Een VBL is een dunne waterdichte nylon sok. Helaas zijn ze tegenwoordig lastig te krijgen. Een goedkoop alternatief is het plastic zakje. Dit kan een broeierig effect of kleffe voeten creëren, dus heeft het niet mijn voorkeur.

Cobbles mountainbiken tenen warm houden duct tapeDuct tape is de vriend van iedereen in alle situaties, zeker als je een beperkt budget hebt

4. Tape gaten af

In de doos van je fietsschoenen zit een sticker. Plak deze in je schoen, boven je schoenplaatjes, om vocht en wind buiten te houden. Je kunt hem ook over de neus van je zomerschoenen plakken. Niet mooi, maar wel effectief. Heb je geen sticker? Dan is er altijd nog duct tape.

Cobbles mountainbiken tenen warm houden zooltjeDoor je zool kan veel kou binnendringen, zeker als ie al wat heeft geleden; plak hem af en/of plaats een tussenzooltje

5. Plaats een tussenzooltje

Veel kou komt via de onderkant je schoen binnen. Gebruik (als je de ruimte hebt) een vilten tussenzooltje, het liefst met een reflecterende aluminiumfolie. Een zooltje van 1mm dik kan al wonderen doen.

6. Draag heat pads

Heat pads zijn (voetvormige) zakjes die je kunt kneden, waarna ze 6 tot 8 uur warmte afgeven. Plak ze bovenop je sok als het echt koud is. Werkt gegarandeerd, maar je kunt ze niet hergebruiken. Het kost je zo’n twee euro per keer

7. Overschoenen

Overschoenen (zie de omslagfoto bovenaan dit artikel) werken tegen kou, maar vooral tegen nattigheid. Via de onderkant kan nog steeds kou binnendringen. Ze zijn vaak ook lomp en zwaar. Aantrekken is ook niet altijd een pretje, vooral als er zand in de rits zit. Veel mensen zweren er echter bij.

Cobbles mountainbiken tenen warm houden toe caps POCDit fraaie paar toe caps van POC kwamen we tegen op Bike Motion Benelux 2016. Check alsnog ons fotoverslag!

8. Toe caps

Toe caps zijn mini overschoenen. Daarmee kun je in het voor en najaar en op niet al te koude winterdagen gewoon met je zomerschoenen rijden. Die zitten meestal toch beter dan winterschoenen. Toen ik een paar had aangeschaft heb ik meteen een tweede setje gekocht. Goud!

Cobbles mountainbiken tenen warm houden winterschoenenWinterschoenen kunnen helpen bij de kou. Foto: Specialized

9. Winterschoenen

Winterschoenen zijn waterdicht en geïsoleerd, zelfs bij de schoenplaatjes. Als je je over het (marginale) extra gewicht en lompe voorkomen heen kan zetten zijn ze ideaal op écht koude winterdagen. Het is mij gelukt en nu ben ik erg blij mee.

10. Isoleer met laagjes lucht

Maak het geheel niet te strak. Te dikke sokken, te kleine schoenen, te strakke veters etc. zorgen voor een slechte bloedtoevoer en dus koude tenen.

11. Ga niet koud van huis

Ga niet met koude voeten in koude schoenen, eenmaal buiten wordt dat niet meer warm.

Cobbles mountainbiken tenen warm houden winterVooral in de sneeuw moet je je warm aankleden!

12. Kleed je warm aan

Ook wanneer de rest van je lichaam koud is, zullen je voeten niet warm worden. Isoleer de rest van je lichaam dus ook. Je verliest de meeste warmte via je nek en hoofd. Deze plekken beschermen tegen de kou heeft een positieve invloed op je voeten.

Succes buiten, want dat is toch nog altijd beter dan de rollerbank!

Gerelateerd artikel

In de winter doorgaan is natuurlijk geweldig. Maar overdrijf de zaak niet: hou de trail heel. Heb trailrespect.

Cobbles mountainbiken tenen warm houden trailrespect

Momenteel is hij het oudste lid van Cobbles, mountainbiker en fanatieker dan verstandig is voor zijn leeftijd, maar Ron kan niet zonder sport. Ron combineert plezier met snelheid en wanneer hij niet wordt geplaagd door blessures rijdt hij soms een wedstrijdje bij de amateurs.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×