Skip to main content

In deze blogreeks gaan we twee van onze favoriete hobby’s combineren: speciaalbier en fietsen. Voor elke voorjaarsklassieker kiezen we een aantal speciaalbieren uit die perfect bij de betreffende koers passen. De meeste van deze speciaalbiertjes zul je gewoon in de supermarkt of bij de slijter kunnen vinden. Ditmaal hebben we vier mooie Limburgse speciaalbieren voor jullie in petto die perfect passen bij de Amstel Gold Race. Heb de klassiekers van vorige weekenden gemist? Lees welke speciaalbieren je kunt drinken tijdens de herhaling van Gent-Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Het derde weekend van April staat voor ons wielerliefhebbers  voor de Amstel Gold Race. De enige klassieker van Nederand trekt weer naar Zuid-Limburg. Na de kasseien van vorige week in Roubaix te hebben overwonnen dient er nu geklommen te worden, de Cauberg, Camerig en Eyserbosweg staan op het programma. Deze heuvels hebben natuurlijk geen introductie nodig. Het décor van deze klassieker is Zuid-Limburg, het heuvellandschap met zijn pittoreske dorpjes waar het café, gewoon zoals het hoort naast de kerk ligt.  Het land van Bourgondiërs, schutterijen, vlaai en nonnenvotten, de mooiste provincie van het land!

Zoals jullie van inmiddels van ons gewend zijn hebben wij weer een mooi gezelschap speciaalbieren uitgezocht om de koers mee door te komen. Binnen de zuidelijkste provincie van ons land zijn tal van brouwerijen te vinden. Gulpener, Lindeboom, Brand, Alfa en Hertog Jan om er maar enkele te noemen, die Limburgers kunnen er wat van. Dus geniet onder de Amstel Gold Race van deze bieren, wellicht een stukje Limburgse vlaai, kersen of rijstevlaai met slagroom onze favorieten!

Cobbles Cycling Speciaalbier Gulpener Ur-Weizen

Speciaalbier #1: Gulpener Ur-Weizen

Dit bier gebrouwen in Gulpen met een percentage van 5,3% lijkt ons een perfecte begeleiding voor de entrée in het Limburgse heuvelland.  De brouwerij van Gulpen ligt in het hart van het dorp. Het bier dat in deze brouwerij wordt gebrouwen wordt gebrouwen met grondstoffen van uit de eigen omgeving. De plaatselijke boeren leveren de spelt, haver en gerst. Een echt bier uit de Limburgse heuvels dus! Dit aantrekkelijke strogele tarwebier getooid met een ferme schuimkraag heeft een volle romige afdronk waarbij de lichte zuren zorgen voor evenwicht en frisheid.  Het bier smaakt fris en zacht, perfect dus voor een mooie lentedag.

Cobbles Cycling Speciaalbier Gerardus Kloosterbier Blond

Speciaalbier #2: Gerardus Kloosterbier Blond

Dit heldere speciaalbier met een licht getinte schuimkraag wordt gebrouwen door Gulpener en vindt zijn oorsprong in het redemptoristenklooster in Wittem. Hier werd dit bier tot 1952 gebrouwen; sinds 2003 wordt dit speciaalbier gebrouwen door Gulpener.  Gerardus Kloosterbier Blond heeft een lichte ronde geur aanzet van gebrande mout, het smaakt licht zoet met de rijke tonen van specerijen en heeft een alcoholpercentage van 6,5%. De afdronk van dit bier is relatief met een rijke beleving van hop. Nog een mooi feitje: de opbrengsten van dit speciaalbier komen deels ten goede aan de instandhouding van de historische bedevaartskerk van St. Gerardus Majella. Lekker genieten en ondertussen nog een mooi doel steunen dus!

Speciaalbier #3: Hop Met De Gijt

Dit bier was bij de Limburgers binnen Cobbles al langer bekend en daarom willen wij dit jullie niet onthouden.  Deze IPA met een percentage van 6,5% heeft de bronzen medaille gehaald tijdens de 2de Dutch Beer Challenge. Brouwerij de Natte Gijt is ontstaan uit plezier dat beleefd werd aan speciaalbier en dat moest gedeeld worden.  In mei 2011 werden ze Nederlands Kampioen Bierbrouwen, dit was het laatste zetje om een eigen bier op de markt te brengen.  Deze brouwerij is niet geboren om flink geld mee te verdienen maar om mensen kennis te laten maken met bieren die verrassend smaken. Van dit bier moet je kunnen genieten met je vrienden: bier moet plezier brengen, aldus de brouwers.  Dat spreekt ons natuurlijk aan! Dus vandaar dat onze keuze op dit gele bier met volle hoppige schuimkraag is gevallen. Het ruikt fris naar citrus en bloemen, en smaakt vol en levendig met een vleugje bitter.

Cobbles Cycling Speciaalbier Gouverneur Tripel

Speciaalbier #4: Gouverneur Tripel

Als afsluiter van een hopelijk mooie middag kiezen wij voor een Gouverneur Tripel, dit speciaalbier met een percentage van 8,2% komt uit de Lindeboom brouwerij in het Noord-Limburgse Neer. Deze brouwerij is een echt familiebedrijf en al in Neer gevestigd sinds 1870. Ik kwam hier zelf jaren langs tijdens mijn ritjes langs de Maas, dus deze keuze ligt voor de hand.  Deze tripel heeft een goudblonde licht troebele kleur door nagisting op de fles en is getooid met een witte schuimkraag. Het smaakt aangenaam, met vleugjes sinaasappel, banaan en noten.  De afdronk is licht bitter en het smaakt prima bij een aantal lekkere broodjes uit de oven. Wellicht is een gehaktbrood uit de oven wel een goede tip om te bereiden tijdens het bekijken van het laatste deel van de koers. Om vervolgens lekker gezellig met zijn allen de uitkomst van deze koers nogmaals uitgebreid te bespreken onder het genot van deze mooie Gouverneur Tripel!

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×