Skip to main content

In deze blogreeks gaan we twee van onze favoriete hobby’s combineren: speciaalbier en fietsen. Voor elke voorjaarsklassieker kiezen we een aantal speciaalbieren uit die perfect bij de betreffende koers passen. De meeste van deze speciaalbiertjes zul je gewoon in de supermarkt of bij de slijter kunnen vinden.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Aankomende zondag trekt de koers wederom naar Vlaanderen. Vlaanderen, het land van de koers, Flandriens, frieten, Urbanus en de Belgisch speciaalbier. Gent-Wevelgem staat weer voor de deur. Deze koers trekt door het Franse hellingen en het Vlaamse Heuvelland. Van Looy, Cipollini en Boonen waren hier ieder maar liefst drie keer de snelste. Gent-Wegelgem is dan wellicht niet de hoogmis van het Vlaamse wielrennen maar toch zeker de hoogmis voor de dorstige bier coureurs onder ons. Er ligt een bizar aantal brouwerijen aan en nabij deze koers:

Sint Canarus, Halleschelle, Koeketieme, Lichtervelds blond, Thouroutenaere, Snoekbier, pier Kloeffe, Wulps Blondje, Nieuwpoorste Rose Jeanne, Westvleteren, Trois Monts, Sint Bernadus, Kappitelbier, Poperings Hommelbier, Rodenbach, Vredesbier, Wieltjesbier… het gaat maar door. De keuze is dus niet eenvoudig; welk bier gaan wij drinken tijdens deze Vlaamse koers? We kiezen voor een select gezelschap van bieren uit de Westhoek om eens goed gerevitaliseerd het Heuvelland in te gaan. De Catsberg, Baneberg en Kemmel zitten inmiddels in het parcours.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sint Bernardus Abt 12 Gent Wevelgem speciaalbier

Speciaalbier #1: Sint Bernardus Abt 12

Allereerst een Sint Bernardus Abt 12. dit bruine bier met een rode gloed en een kraag van crèmekleurig schuin behoort tot de absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardusbieren en tevens het bier met het hoogste alcoholgehalte. Dit is het paradepaardje van de brouwerij en is volgens origineel recept uit 1946 gebrouwen en laat zich vlot drinken door zijn volmondige smaak. Dit straffe speciaalbier heeft een licht bittere afdronk die redelijk lang aanwezig blijft en kan prima bij enkele kazen genuttigd worden. Aangezien Gent-Wevelgem ook nog een stukje Frankrijk meepakt lijkt ons dit een prima keuze om te nuttigen samen met een goede Franse kaas.

Poperings Hommelbier Gent Wevelgem Speciaalbier

Speciaalbier #2: Poperings Hommelbier

Dit goud gele speciaalbier getooid met een stevige witte schuimkraag is afkomstig uit het West-Vlaamse Poperinge. Dit bier is special gebrouwen ter ere voor de 3 jaarlijkse hoppefeesten in Poperinge door Karel Leroy. Aangezien “hommel” de lokale benaming is voor hop was de naam voor dit monumentale bier. Dit bier is bekroond met diverse zilveren en gouden medailles en heeft wereldwijde erkenning ontvangen voor de unieke smaak. Ondersteund door de hop heeft het bier een volle en verfrissende kruidige smaak.

Rodenbach Klassiek Gent Wevelgem Speciaalbier

Speciaalbier #3: Rodenbach Klassiek

Gebrouwen in een echte wielerstad, in de stad van Jempi, een van de jongste wereldkampioenen aller tijden, lijkt ons dit bier een mooi sluitstuk voor bij het ingaan van de finale. Roeselare, de stad van Jempi Monseré en het WieMu, is de plaats waar dit smaakvolle bier wordt gebrouwen. Rodenbach is een voorbeeld van roodbruin West-Vlaams bier. Het speciaalbier wordt niet met hop gebrouwen maar met ‘gruyt’ dit is een mengsel van allerlei kruiden. Daarnaast wordt het bier gerijpt op eikenhouten vaten. Rodenbach klassiek is wederom uitstekend te combineren met kaas, dus uitstekend om de opkomende hongerklop na een middag uitgebreid koers kijken te stillen. Verder is het wellicht ook een mooie basis om in gerechten te verwerken mits je wederhelft van Vlaamse kost houdt. Stoofvlees met handgesneden frieten, Amai! Wij weten het wel!

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×