Skip to main content

In deze blogreeks gaan we twee van onze favoriete hobby’s combineren: speciaalbier en fietsen. Voor elke voorjaarsklassieker kiezen we een aantal speciaalbieren uit die perfect bij de betreffende koers passen. De meeste van deze speciaalbiertjes zul je gewoon in de supermarkt of bij de slijter kunnen vinden. Ditmaal hebben we vijf mooie Vlaamse speciaalbieren voor jullie in petto die perfect passen bij de Ronde van Vlaanderen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Komende zondag is het tijd voor de hoogmis van het Vlaamse wielrennen, de 100ste Ronde van Vlaanderen staat voor de boeg. Een heilige dag voor onze Zuiderburen, het hele land staat op zijn kop. Voor ons koersliefhebbers is dit ook een bijzonder dagje: eerst zelf een rondje fietsen en daarna met fietsvrienden de koers kijken, een dagje rustig thuis voor de televisie genieten of in een lokaal café op groot scherm deze koers volgen… mogelijkheden genoeg! Zoals jullie ongetwijfeld al in de gaten hebben spelen fietsen en bier een grote rol bij Cobbles, wij houden wel van een speciaalbiertje op zijn tijd en daarom in navolging van Gent-Wevelgem hebben wij onze bierkeuzes voor deze 100ste editie van De Ronde op een rijtje gezet. Deze biertjes zullen zorgen voor een extra plezante middag en zal het voorbeschouwen, voorspellen en de gebruikelijke zever tijdens de koers met je medekijkers vergemakkelijken. Wie zal het gaan worden dit jaar? Greg van Avermaet met zijn supervorm? Wereldkampioen Peterke Sagan? Of Tom Boonen, een sluwe oude vos of toch Der Fabian in zijn afscheidsjaar. Onder het genot van de door ons geselecteerde bieren is dit allemaal uitgebreid bespreekbaar.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Cobbles Cycling Brugse Zot Dubbel

Speciaalbier #1: Brugse Zot Dubbel

De start van De Ronde van Vlaanderen vindt plaats in het prachtige Brugge. Deze prachtige Vlaamse lakenstad biedt onderdak aan enkele mooie brouwerijen, waaronder brouwerij De Halve Maan. Deze familiebrouwerij is gelegen in het hart van deze historische stad. Om de start van de ronde te vieren is onze keuze gevallen op een Brugse Zot Dubbel.

Dt donkerbruine speciaalbier van 7,5% heeft een licht kruidige geur met tonen van chocola. De smaak is licht zoet en uitstekend te combineren bij een lekkere kaas of pure Belgische Chocolade.

Cobbles Cycling Brugge Tripel

Speciaalbier #2: Brugge Tripel

Om deze prachtige 100ste editie van De Ronde van Vlaanderen door te komen hebben wij als tweede speciaalbier een Brugge Tripel geselecteerd. Dit goudgeel speciaalbier is prima in Nederland te verkrijgen bij onderandere Mitra.

Het heeft de frisse geur van honing en sinaasappel en een alcoholpercentage van 8,7%. Het werd vanaf 1987 gebrouwen onder de naam Brugge Tripel door de Brugse brouwerij De Gouden Boom, voor de kenner wijlen Claude Criquilion won in dat jaar De Ronde met aankomst in Meerbeke.

Cobbles Cycling Leffe Tripel

Speciaalbier #3: Leffe Tripel

Een niet Vlaams bier tijdens de ronde? Kan dat wel? Als het aan Cobbles ligt wel. Omdat we zowat halverwege zijn, in de zones met de Eikenberg, Wolvenberg en de Berendries hebben wij gekozen voor een Leffe Tripel. Dit in Dinant gebrouwen gebrouwen speciaalbier is het favoriete bier van een van de kasseidansers die binnen Cobbles de meeste bewondering oogst; Peter van Petegem, de zwarte van Brakel. Deze  tweevoudig oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen drinkt volgens verschillende Vlaamse bronnen graag een Leffe. Daarnaast is het erg geliefd in het peloton. Bart Wellens dronk er na het behalen van zijn wereldtitel veldrijden wel een stuk of 10…

Een prima speciaalbier met de zoete tonen van zoethout en gedroogde vruchten in combinatie met een mooie hopbitterheid zorgt voor flink wat pit. Kortom een ideaal Vlaams bier om de verschillende hellingen mee door te komen.

Speciaalbier #4: Kwaremont

Kwaremont mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst.  Genoemd naar de legendarische Oude Kwaremont, wordt het in de markt gezet als echt wielerbier. De brouwerij is in 1894 gesticht door Adolphe de Brabandere en in datzelfde jaar kwamen de eerste vaten bier de brouwerij uitgerold.

Dit goudgele speciaalbier met een ferme witte schuimkraag heeft frisse smaak gecombineerd met een vleugje citrus en limoen. Daarnaast is er een lichte smaak van walnoten in te herkennen. Kwaremont is wederom prima te combineren met een goede kaas; wij raden specifiek een blauwaderkaas aan om lekker tijdens dit Belgische bier aan te snijden.

Cobbles Cycling Liefmans Goudenband

Speciaalbier #5: Liefmans Goudenband

Als afsluiter voor deze middag kiezen wij voor een speciaalbier uit de stad Oudenaarde. Hier is Liefmans is 1679 gesticht. De brouwerij is dus meer dan 300 jaar oud! Het speciale brouwprocedé gebeurt volgens een even oud recept. Al het oude brouwmateriaal zoals de kookketels, koelschepen en baudelotkoelers zijn nog in rood koper, wat typisch is voor Engelse brouwerijen.

Dit bijzondere roodbruine speciaalbier met een percentage van 8% heeft een bijzonder kruidige moutsmaak met een vleugje noten en rozijn-smaak. De afdronk van dit Oudenaardse bier is droog en intens. Onze keuze is ook op Liefmans gevallen omdat dit bier een fantastische basis is om een heerlijke stoofpot mee te bereiden. Dus hou je van koken en wil je je wederhelft graag eens verwennen met een echte Vlaamse maaltijd? Ga dan na de Kwaremont direct aan de slag met deze Liefmans!

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×