Skip to main content

In de winter maken veel fietsers hun kilometers (deels) binnenshuis. Binnen fietsen blijft een noodzakelijk kwaad, maar met de komst van de smart trainer en het groeiende aanbod aan softwareplatforms is het geen straf meer. Vijf Cobbles bloggers geven je een inkijkje in hun indoor fietsleven.

 

Artikel gaat verder onder banners

Hart van Brabant Ride

8 juni | Klooster Nieuwkerk, bij Tilburg | Glad asfalt door Brabantse natuur

Vroegboekers: Cobbles Summer ’25 Pro Jersey twv €59 cadeau

INFO & INSCHRIJVEN ➜


 Anton

  • Trainer Elite Direto XR
  • Platform Rouvy
  • Device Tablet
  • Accessoires Handdoek op het stuur, dubbele mat onder de fiets voor geluidsdemping

Schroevendraaiers tellen

Ik fiets inmiddels al zo’n tien jaar binnen. Nou ja binnen, in feite begon ik in de schuur met behulp van een Tacx Satori. Daar was technologisch gezien niets smart aan zoals op de moderne fietstrainers. Smart in de zin van verdriet kwam dichterbij de waarheid. Want wat was dat dodelijk saai! Een uur lang trappen en steeds opnieuw het aantal schroevendraaiers en hamers tellen die op de muur hangen, daar gaat de lol rap vanaf. Ik heb nog geprobeerd dit aantrekkelijker te maken met filmpjes van GCN waardoor je een soort spinninglessen deed. Maar omdat de wifi achter in de tuin in de schuur niet zo’n goede ontvangst had werd dit regelmatig een frustrerende aangelegenheid.

Ook was het altijd een heel gedoe om eerst ruimte in de schuur te maken, de hele set-up neer te kwakken, naar binnen om om te kleden en terug in de kou naar buiten te moeten. En vaak opnieuw naar binnen omdat ik weer eens een bidon of handdoek was vergeten. En dat allemaal in het vooruitzicht van een geestdodend uurtje trappen. Discipline was een belangrijke vereiste. Omdat ik steevast in het voorjaar de Mont Ventoux op het programma had staan kon ik me er toe zetten, maar genieten was het niet. Binnen fietsen beperkte zich dan ook enkel tot de hele koude en natte wintermaanden.

Artikel gaat verder onder afbeelding cobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-anton-actie Anton in actie.

De wereld over met Rouvy

Tegenwoordig is het een stuk leuker om indoor te fietsen. Doordat onze dochter uit huis ging kwam er een kamer vrij en staat mijn fiets inmiddels te allen tijde gereed voor ‘vertrek’. Dat helpt. Daarbij heb ik vijf jaar geleden Rouvy leren kennen. Binnen fietsen zal altijd second best blijven, maar ik kan niet ontkennen dat de virtuele Rouvy-beelden me helpen om me enigszins naar buiten te verplaatsen. Ik heb Zwift wel eens geprobeerd, maar Watopia geeft mij niet het gevoel dat ik krijg bij de Rouvy’s augmented reality. Daarbij voelt Zwift competitiever en blaas ik mezelf continu op. Ik blijf dus nog wel een tijdje bij Rouvy hangen.

Het platform heeft zich in de afgelopen jaren ontzettend ontwikkeld. Er zijn steeds meer kwalitatief goede routes bijgekomen, er zijn challenges ontstaan, trainingsschema’s, workouts, en er zijn samenwerkingen met grote profrondes en profteams. Maar vooral de komst van andere fietsers en ghostriders gaf duidelijke meerwaarde. Het letterlijk en figuurlijk eenzame van de vroegere schuur heeft plaatsgemaakt voor een samen-beleving op de meest wonderschone plekken op de wereld. Af en toe doe ik mee aan een groupride, meestal kies ik voor een fraaie route om mijn kilometers te maken.

Trappen voor coins, punten en korting

Hoe meer kilometers je maakt hoe meer punten je verdient. Deze laten zien hoe je Rouvy-carrière zich ontwikkelt. Overigens hoort daar een korting op het abonnementsgeld bij, hoe hoger je status hoe hoger de korting op een jaarabonnement. Tegelijkertijd verdien je coins. Deze kun je inzetten om je beleving te customizen middels het aanschaffen van een ander tenue, helm, wielset of fiets. Grappige feature, ik ben zelf niet zo gevoelig voor dit soort zaken en gebruik dat nauwelijks.

De Tacx Satori werd een Wahoo Kickr die inmiddels is vervangen door een Elite Direto XR. De evolutie van de smarttrainer zorgt voor een steeds realistischer fietsgevoel. Dat in combinatie met stevige muziek erbij (metal en rock combineert het lekkerst wat mij betreft) en steeds beter afgestemde trainingsritten maakt dat ik recent op Strava verzuchtte nog eens plezier te krijgen in dat indoor-fietsen. Dat had ik tien jaar geleden in mijn schuur nooit kunnen bedenken.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-rouvyRacen in Rio met Rouvy.

Bart

  • Trainer Tacx Flux S
  • Platform TrainingPeaks Virtual (voorheen Indievelo)
  • Device Laptop met groot scherm
  • Accessoires  Iets om muziek te kunnen luisteren

In 2019 was ik aan het trainen voor een 7-daags mountainbike-evenement. In voorbereiding daarop ben ik begonnen met binnen trainen, om de kans te vergroten om heelhuids en fit aan de finish te komen. Op de trainer kun je perfect blokkentrainingen uitvoeren aangezien de weerstand wordt bepaald op basis van je FTP. Het is dus een supereffectieve manier van trainen die het hele jaar door nuttig is. Ook in de zomer kun je mij dus soms binnen zien fietsen, vooral als ik niet genoeg tijd heb om buiten te gaan rijden.

Ik heb een abonnement op TrainingPeaks, en daarmee kan ik gratis gebruik maken van TrainingPeaks Virtual. Daarvoor heb ik ook een paar andere apps geprobeerd. Tacx Training maakt bijvoorbeeld gebruik van echte beelden van beroemde bergen en wegen, dat is wel een mooie feature. Van Zwift vond ik de game-achtige elementen wel een leuke toevoeging. Maar TrainingPeaks werkt ook prima, en dat kost me geen extra abonnementsgeld.

Mijn set-up staat altijd klaar voor gebruik, dus ik hoef alleen de laptop (met groot scherm) eraan te hangen. Afhankelijk van mijn beschikbare tijd en motivatie kies ik een kant-en-klare workout van 30 tot 90 minuten. Muziekje erbij van Spotify, en gaan!

Artikel gaat verder onder afbeelding cobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-trainingpeaks TrainingPeaks Virtual.

Martijn

  • Trainer Wahoo Kickr Core
  • Platform Garmin Connect
  • Device Fietscomputer
  • Accessoires Tablet

Effectief en efficiënt

Ik wissel mijn buitentrainingen al jaren af met binnentraining, en kan ik in principe het hele jaar ook wel binnen trainen. Buiten fietsen is natuurlijk lekkerder, maar het afwerken van mijn trainingsschema is voor mij genoeg motivatie om ook binnen aan de slag te gaan. Rustige hersteltrainingen en specifieke blokkentrainingen zijn binnen nu eenmaal efficiënter uit te voeren. Op je trainer is het gemakkelijker om blokken op een bepaald vermogen te trappen zonder dat je rekening hoeft te houden met de omgeving zoals verkeer en stoplichten. Daarnaast zit je een stuk sneller op de hometrainer dan dat je alle verschillende laagjes aan hebt getrokken om buiten te gaan fietsen.

Wel voer ik in de herfst en de winter een groter deel van mijn wekelijkse trainingen binnen uit. Met slecht weer is het niet altijd van toegevoegde waarde om buiten te fietsen. Regen en kou doet vaak meer kwaad dan goed en kan een aanslag zijn op je gezondheid (helemaal als je afgetraind en in vorm bent), en is bovendien killing voor je materiaal. Maar voor de mountainbike- en gravelclinics die ik geef ben ik sowieso wel een aantal keer in de week buiten te vinden.

Garmin op zolder

Mijn opstelling stond voorheen in mijn werkplaats aan huis. Maar nadat mijn vrouw bedacht daar een tuinkamer van te maken heb ik elders een nieuwe werkplaats en workshopruimte, en staat mijn hometrainer inmiddels op zolder. Ik gebruik de Garmin Connect app voor het synchroniseren van de trainingen die ik maak naar mijn fietscomputer. Dat is voor mij prima, ik heb nooit interesse gehad om in een virtuele wereld samen met anderen te fietsen. In plaats daarvan vermaak ik me door Netflix, Videoland en Youtube te kijken.

Ook voor indoor fietsen geldt overigens: get your shit together! Als je zorgt dat je niet op het moment dat je zou willen gaan fietsen al je spullen nog bij elkaar moet zoeken, dan blijf je beter gemotiveerd om ook daadwerkelijk op te stappen. Check dus ook als indoor fietser deze tips.

Advertentie
Bekijk onze Cobbles x Grupetto fietskleding:


Wiebe

  • Trainer Truekinetix Truetrainer 6.2
  • Platform Zwift
  • Device Telefoon en SmartTV (via Chromecast), oude Samsung voor de Companion app
  • Accessoires Vloer- en plafondventilator, fietsmat, kruk voor voeding en handdoekje

Revalideren in Watopia

In september 2019 heb ik een ongeval gehad waarbij ik mijn nek en rug brak. Tijdens mijn revalidatie heb ik eerst diverse (gratis) apps gebruikt voor ik de keuze maakte voor Zwift. In eerste instantie was het puur om weer wat basisconditie op te doen. Ik was immers nog niet in staat om buiten (zonder zijwieltjes) te fietsen. Maar naarmate ik sterker werd kwam ook de competitiedrang opzetten. Door de diversiteit aan trainingen die ik ging testen kwam ik erachter dat blokkentrainingen op een online platform erg doeltreffend zijn.

Zodra de herfst valt en ik mijn racefiets niet meer vies wil maken zoek ik mijn oude CX fiets op die in de Truetrainer staat. Op droge dagen zie je me nog steeds veel buiten op de veldrijfiets, gravelbike of mountainbike, of met hardloopschoenen aan. Naast de Truetrainer staat dan ook een loopband, waarop ik met de juiste hartslagmeter of foodpod ook erg leuke trainingen op Zwift kan afwerken. Het indoorseizoen duurt zo’n beetje tot begin maart, als de eerste trainingswedstrijden (criteriums) op de weg weer beginnen. Ik merk vaak dat ik zo eind april eigenlijk amper meer omkijk naar mijn Zwift-mancave. Al is het soms verrekte handig om nog binnen te kunnen trainen als in juni de hemelsluizen ineens open gaan in dit kikkerlandje.

Artikel gaat verder onder afbeelding cobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-wiebe-trainer Wiebe kan binnen fietsen én hardlopen.

Workout naast het wasrek

Ik mag mijn trainingsruimte delen met het wasrek. Helaas dus altijd even het rek leeghalen voor ik begin, want anders gaan de andere gezinsleden zeuren dat het stinkt naar zweet. Maar ik heb wel discoverlichting! Ik draai Zwift op mijn telefoon en cast naar een smart TV, en dat werkt echt supergoed. Ik gebruik dan een tweede (oude) mobiel voor de Zwift Companion app, waarmee je kunt navigeren en op afstand diverse functies kunt bedienen. Naast mijn fiets heb ik vaak een krukje staan waar ik de nodige voeding op kan leggen en soms een handdoekje. De bidon gaat gewoon in de bidonhouder, want niets gaat boven dat ‘normale’ gevoel op de fiets.

Bij korte intervaltrainingen heb ik genoeg afleiding aan de ventilator voor mijn neus en die aan het plafond. Als de intervallen elkaar snel genoeg opvolgen raak ik nooit verveeld en kan ik blijven geven. Bij een langere training of een klim zoals Alpe du Zwift heb ik wat meer nodig dan alleen de wind. Spotify is dan mijn beste vriend. Ik gebruik daarbij een Shokz hoofdtelefoon, zodat ik de rest om me heen nog wel kan horen en het zweet niet in mijn oren loopt doordat ik oortjes of een grote hoofdtelefoon draag.

Bij voorkeur doe ik individuele blokkentrainingen, soms group rides. Het nadeel van group rides vind ik dat je een bepaalde tijd pas kan beginnen. Ik vind het fijner om gewoon te starten met een warming up en meteen door te gaan met mijn training. Na een training vind ik het dan fijner om even te blijven hangen op Zwift om zo wat kilometers te maken. Een ander nadeel van group rides en races is dat ik het echt niet kan laten om dan helemaal tot aan het gaatje te gaan.

Artikel gaat verder onder afbeelding cobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-zwift Watopia is de grootste en meest populaire wereld in Zwift.

Platform hoppen

Behalve Zwift heb ik ook de nodige andere apps geprobeerd. De apps van Wahoo (SYSTM en RGT, nu gecombineerd tot Wahoo X) vond ik ook erg fijn. De SYSTM app biedt naast fietsen een volledig programma voor bijvoorbeeld yoga en looptrainingen. De RGT app is realistischer dan Zwift en biedt een stuk minder prikkels. Een ideaal programma voor een rustige training. Een paar jaar geleden gebruikte ik ook weleens My Etraining, maar dit was echt kijken naar cijfers en puur als labrat blokkentraining volgen.

Maar uiteindelijk ben ik (voorlopig) toch bij Zwift blijven hangen. De app communiceert goed met Garmin en trainingen zijn goed in te zien via de Companion app. Bovendien is het nu eenmaal het meest gebruikte platform en valt er ook echt heel veel aan verschillende trainingen te halen. Ik verveel me snel als het steeds hetzelfde zou zijn dus ben ik erg blij met de diversiteit op Zwift. Zwift wordt helaas wel steeds duurder. Ik vind het ook jammer dat veel werelden regelmatig ‘dicht’ worden gezet. Je kunt ze wel rijden met een kleine hack of als je een blokkentraining doet, maar handig is anders.

Wout

  • Trainer Wahoo Kickr Core
  • Platform Zwift
  • Device Laptop met TV als tweede scherm
  • Accessoires Ventilator; handdoek op de vloer en op het stuur; telefoon op het stuur

Zwift in plaats van spinning

Mijn eerste rit op Zwift is alweer vijf jaar geleden. Ik wilde in de winter meer fietsen, en na wat wikken en wegen kocht ik een smart trainer en tikte ik een eenvoudige overjarige racefiets op de kop. Handdoekje eronder, ventilator erbij en gaan! Je moet wel even wat investeren, maar dat is het mij zeker waard geweest. Voor ik begon met Zwiften ging ik soms spinnen in de sportschool (ook niet bepaald gratis), maar die heb ik daarna nooit meer van binnen gezien.

Artikel gaat verder onder afbeelding cobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-wout-zwift Alles aangesloten, tijd om op te stappen.

Mijn set-up staat op zolder. Daar staat hij niet in de weg, kan het dakraam open ter verkoeling, en kan ik ook nog een beetje naar buiten kijken. In de winter Zwift ik één of twee keer per week, meestal ’s avonds en ongeveer een uurtje per keer. Dat is ook zonder afleiding best vol te houden, maar toch luister ik eigenlijk altijd naar muziek of een podcast. Om de muziek en de Zwift Companion app te bedienen zit mijn telefoon op mijn stuur.

In combinatie met mijn hardlooptrainingen (wel altijd buiten) bouw ik met Zwift een goede basis op voor het fietsseizoen. Winter miles, summer smiles dus! Ik heb echt gemerkt dat ik in het voorjaar sneller klaar ben voor langere ritten, en zo ook meer fietskilometers en -plezier uit het zomerseizoen haal. Als de lente definitief is doorgebroken zet ik mijn Zwift-abonnement stop tot de herfst me weer naar binnen ‘dwingt’. Als het weer het toelaat probeer ik ook in het winterseizoen overigens af en toe buiten te blijven fietsen (op de mountainbike). Maar eerlijk gezegd is dat deze winter nog niet zo vaak gebeurd…

Artikel gaat verder onder afbeelding cobbles-wielrennen-binnen-fietsen-hoe-waarom-vijf-verhalen-wout-actie Zweten op zolder met Zwift.

Blokkentraining als videogame

In het begin reed ik in Zwift altijd ‘gewoon’ een route als free ride. Later ben ik grotendeels overgestapt op workouts met vermogensblokken, die je op een smart trainer (in ERG mode) perfect uit kunt voeren. Je kunt dan nog steeds kiezen in welke wereld en op welke route je wil rijden, maar dat is dan alleen van belang voor het uitzicht.

Zwift ziet eruit als een videogame, en dat is het in feite ook. Met je gefietste kilometers en hoogtemeters verdien je punten. Daarmee kun je promoveren naar hogere levels, en meer en betere spullen ‘kopen’ voor je Zwift avatar. Als je meedoet aan trainingsprogramma’s of challenges kun je vaak bonuspunten of speciale items verdienen. Het zijn kleinigheden, maar toch dragen deze spelelementen voor mij wel bij aan de motivatie om op de fiets te kruipen. Ik rijd eigenlijk altijd individueel, maar er is ook een ruime keuze aan groepsritten en wedstrijden. Al met al biedt Zwift een heleboel mogelijkheden om je binnentraining leuk(er) te maken, waaruit iedereen naar eigen behoefte en voorkeur een keuze kan maken.

Zwift is zeker niet perfect en ook ik heb zo mijn klachten, wensen en suggesties. Het is ook niet de goedkoopste optie. Toch heb ik nog nooit een ander platform geprobeerd. Ook na vijf jaar weet Zwift mij nog genoeg te bieden om in de winter actief te blijven, en vind ik het de moeite en de kosten waard. Dus voorlopig blijf ik lekker in Watopia. Ride on!

Advertentie
Wat wil je lezen op Cobbles?

Ben jij ook een binnenfietser?

Of rijd je in weer en wind buiten? Of doe je in de winter andere dingen dan fietsen? Vertel het ons in de Cobbles Cycling Strava Club. Word gratis lid en je krijgt genoeg leesvoer om de winter door te komen!

Gerelateerd artikel

Fietstrainer voor elk budget: laat de herfst maar komen!

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

cobbles vacature strava logo

De nieuwste artikelen in jouw feed

Reageren in de discussie

Jouw ritten hier op onze website

×