Skip to main content

De zomer is voorbij. De blaadjes beginnen te vallen, het is ’s ochtends alweer behoorlijk koud en ’s avonds best vroeg donker. Ga jij dit najaar binnen trainen met een (smart) fietstrainer? Wout geeft je vijf voorbeelden van set-ups waarmee je met Zwift of een andere trainingsapp je conditie op peil kunt houden. Van een eenvoudige wheel-on trainer via de smart fietstrainer tot de ultieme smart bike, uiteraard met bijpassend prijskaartje.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met Wahoo.

Er zijn genoeg redenen te bedenken om in het winterseizoen je fietstrainingen binnen af te werken, en er zijn allerlei mooie spullen te koop om je virtuele fietservaring zo realistisch en leuk mogelijk te maken. Maar niet iedereen heeft even veel geld (over) voor een dure smart fietstrainer en allerlei accessoires. Gelukkig kun je ook voor (relatief) weinig geld opstappen.

Set-up 1: basic is best

De eenvoudigste manier om binnen te fietsen is op een rollerbank of een basic wheel-on fietstrainer. Het voordeel van een rollerbank is dat je fiets niet vastzit, waardoor je ‘vrij’ rijdt. Het nadeel is dat je fiets niet vastzit, dus je kunt er ook vanaf vallen. De weerstand van de rollers is niet in te stellen. Bij een basic wheel-on fietstrainer zet je het achterwiel vast tegen een vliegwiel waarvan de weerstand (handmatig) instelbaar is. Om snelle slijtage van je achterband te voorkomen is het aan te raden deze te vervangen door een speciale trainerband.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smarttrainers-wheel-onWheel-on, ride on!

Als je binnen fietst mis je de rijwind die buiten voor verkoeling zorgt. De eenvoudigste en goedkoopste oplossing hiervoor is om op je set-up op een plaats te zetten die je goed kunt ventileren. Zet een raam en/of deur open, zodat je niet in een sauna aan het fietsen bent. Leg een handdoek onder je fiets om het zweet op te vangen en het geluid wat te dempen.

Set-up 2: betaalbaar smart

Wil je wel de voordelen van een smart fietstrainer, maar niet onnodig veel geld uitgeven? Dan kun je het beste voor een wheel-on smart trainer kiezen, zoals de KICKR Snap van Wahoo. Net als bij de basic fietstrainers drijf je met je achterwiel het vliegwiel aan. Het verschil is dat de weerstand nu door software (bijvoorbeeld een app als Zwift) geregeld wordt. Ga je in de virtuele wereld bergop, dan voel je dat dus ook direct. LEES ONZE REVIEW VAN DE KICKR SNAP

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-kickr-snapEen wheel-on trainer is de eenvoudigste variant binnen de smart fietstrainers.

Behalve de fietstrainer heb je nog een apparaat nodig om je favoriete trainingsapp op te draaien. Waarschijnlijk heb je zo’n apparaat al in huis, want in principe heb je niet meer nodig dan een laptop. Als je graag dichterbij je scherm zit dan je voorwiel toelaat, zet dan je laptop op een trainer desk. Je hebt dan misschien geen IMAX 3D ervaring met surround sound, maar het werkt prima. De ondersteuning van tablets en telefoons verschilt per trainingsapp. Zwift werkt bijvoorbeeld ook op Apple producten en een beperkt aantal Android devices.

Voor het dempen van het geluid kun je een mat onder de trainer leggen. Een eenvoudig yoga- of fitnessmatje voldoet hiervoor prima. En als je dan toch bezig bent, besteed dan ook een paar tientjes aan een ventilator. Een lekker fris briesje in je gezicht doet wonderen. Het fietsen is dan wel virtueel, het zweten is echt!

Set-up 3: prima voor elkaar

Heb je iets meer te besteden, dan kun je in plaats van een wheel-on trainer kiezen voor een direct drive smart fietstrainer, bijvoorbeeld de Wahoo KICKR Core. Op direct drive trainers monteer je een cassette waarop je de achterbrug van je fiets monteert, zodat je ketting direct het vliegwiel aandrijft. Direct drive trainers zijn nauwkeuriger, stiller en kunnen hogere vermogens aan (en dus steilere hellingen simuleren, 16% voor de KICKR Core). Daarmee geven ze een meer realistisch gevoel dan wheel-on modellen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-kickr-coreBij een direct drive trainer heb je je achterwiel niet nodig.

Wil je ook audiovisueel een stapje omhoog, zet dan een TV voor je set-up en sluit een paar boxen aan. Trek een (HDMI) kabeltje tussen je laptop en de TV, en gaan! Veel trainingsapps laten je tijdens je rit allerlei data zien, en een groter scherm geeft meer overzicht. Ook zie en geniet je meer van de virtuele omgeving als je niet op een klein schermpje zit te turen. En je favoriete muziek die je door een zware training sleept klinkt natuurlijk beter uit fatsoenlijke boxen dan uit je laptop.

De communicatie tussen de smart fietstrainer en je computer kan via bluetooth of ANT+. Gebruik je draadloze sensoren voor het meten van je hartslag, kadans en/of vermogen, dan is dit wellicht wat veel voor je bluetooth connectie. Met een ANT+ USB dongle zorg je voor een stabiele communicatie en voorkom je haperingen of uitvallen.

Om je set-up verder te pimpen kun je een dempende trainermat onder je fiets leggen, en je frame beschermen tegen vallend zweet met een sweat guard.

Set-up 4: fancy accessoires

Ten opzichte van de KICKR Core biedt de Wahoo KICKR een nog hogere nauwkeurigheid en hoger maximaal vermogen (2200 W, stijgingspercentages tot 20%). Ook kalibreert de KICKR zichzelf automatisch. Maar misschien wel het belangrijkste verschil is dat de nieuwe KICKR is uitgerust met het AXIS systeem, dat zijwaartse beweging mogelijk maakt. Zo kun je dus realistischer (staand) klimmen en sprinten. Aan deze extra’s hangt wel een prijskaartje, want de KICKR is wel meteen een stuk duurder.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-kickrHet AXIS systeem in actie. 

Als dit je nog niet realistisch genoeg is, kun je je smart fietstrainer set-up verder uitbreiden met de KICKR Climb. Deze komt in plaats van je voorwiel en past de hoogte van je voorvork aan aan de virtuele berg die je aan het beklimmen of afdalen bent.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-kickr+climbWie zei daar dat je in Nederland niet bergop kunt fietsen?

Om je set-up helemaal af te maken kun je ook de KICKR Headwind nog toevoegen. Je koppelt deze slimme ventilator aan je smart fietstrainer of hartslagmeter. De hoeveelheid uitgeblazen lucht wordt aangepast aan je snelheid of hartslag. Je krijgt dus meer verkoeling als je die het hardste nodig hebt. En omdat je op je eigen zolder geen helm op hoeft, kun je op een veilige manier toch nog eens het gevoel ervaren van de wind door je haren!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-kickr+headwindFiets je binnen, heb je nog tegenwind!

Als jij een Zwifter bent en een mooie verzorgde set-up hebt staan, ben je vast geen fan van die kabel tussen je laptop en de TV. De oplossing voor dit ‘probleem’: schaf een Apple TV aan en je kunt de Zwift app direct op je TV draaien. Fancy!

Set-up 5: de ultieme oplossing

Waar je op een smart fietstrainer uiteindelijk nog steeds op een ‘gewone’ fiets zit, gaan smart bikes zoals de KICKR Bike een stap verder. Hoewel het veel minder op een fiets lijkt zou dit apparaat het gevoel van rijden op een echte fiets het dichtst moeten benaderen. Een verschil met de ‘gewone’ smart fietstrainers is bijvoorbeeld dat het vliegwiel van de KICKR Bike ook de andere kant op kan draaien, waardoor je ook afdalingen realistisch kunt simuleren.

Ook de KICKR Bike kan kantelen om hellingen te simuleren. Hij doet dit echter op een andere manier dan de KICKR Climb, die nóg realistischer moet voelen. Bovendien kun je instellen met welke cassette en crankset je wil rijden, niet alleen de hoeveelheid tandjes maar zelfs het merk. Niet dat er een derailleur of ketting op de bike zitten, maar de software weet wat je bedoelt en hoe het schakelen moet voelen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-kickr-bikeMet zo’n uitzicht is bergop fietsen geen straf, ook al is het binnen.

Er is maar een kleine groep fietsers voor wie een smart bike echt interessant is, en ook de prijs van €3500 zal niet iedereen lachend aftikken. En dan kun je er in de zomer nog niet eens buiten mee fietsen. Maar als je veel tijd op de fietstrainer doorbrengt en je wil het maximale uit je indoortrainingen halen, dan is zo’n next level apparaat misschien wel iets voor jou.

Waar staat jouw smart fietstrainer?

Staat hij in de schuur of op zolder? Weggestopt tussen het wasgoed of pontificaal in de woonkamer voor de televisie? Foto’s zijn welkom in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-smart-fietstrainer-wahoo-gerelateerd

 

cobbles wielrennen zwift benodigdheden gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×