Skip to main content

Vorig jaar schreven we over de AfterShokz Aeropex bone conduction headphones. Nu hebben we het over zijn opvolger, de Shokz Openrun Pro. Dat klinkt alsof er van alles veranderd is, maar is dat ook zo? En zijn veranderingen in dit geval ook verbeteringen? Wout testte de nieuwe Shokz Openrun Pro en deelt zijn ervaringen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles wordt niet betaald voor reviews. Je leest dus altijd de eerlijke mening en ervaringen van de schrijver. Onze partner 2moso heeft ons voor deze test wel de Shokz Openrun Pro gegeven.

Allereerst heet het bedrijf dat de Openrun headphones maakt nu dus simpelweg Shokz. Met deze kortere naam hopen ze sneller en beter vindbaar te zijn op internet en vaker gedeeld te worden op social media. De naamsverandering is dus puur een marketingactie en heeft geen invloed op de producten.

Aeropex wordt Openrun

De Shokz Openrun Pro die ik heb getest is het nieuwe topmodel in de lijn met sportkoptelefoons van Shokz. Er is ook een ‘standaard’ Openrun, en dat is eigenlijk de directe opvolger van de Aeropex waar we eerder over schreven. Vergeleken met de Aeropex is de belangrijkste nieuwe functie van de Openrun de snellaadfunctie. Na 10 minuten opladen kun je minimaal anderhalf uur naar je favoriete muziek of podcast luisteren.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-shokz-openrun-pro-review-omkijkenAan de buitenkant zie je weinig verschillen tussen de modellen, maar die zijn er wel.

Wat is het verschil tussen de Shokz Openrun en de Openrun Pro?

Uiteraard heeft ook de Openrun Pro de nieuwe snellaadfunctie. De Pro hoef je zelfs maar 5 minuten op te laden voor anderhalf uur afspeeltijd. Daarnaast belooft de Openrun Pro een langere levensduur van de batterij (10 uur, tegen 8 uur voor de standaard Openrun). Ook maakt de Shokz Openrun Pro gebruik van de nieuwste (negende) generatie bone conduction-technologie, terwijl de standaard Openrun het moet doen met de vorige generatie.

Om de geluidservaring verder te verbeteren heeft de Openrun Pro bovendien extra basversterkers aan boord. Blijkbaar zijn de extra features van de Openrun Pro wel ten koste gegaan van de waterdichtheid, want op dit punt scoort hij met zijn IP55 rating minder goed dan de Openrun (IP67).

Al met al zijn er een paar duidelijke verschillen tussen de Openrun Pro en zijn non-pro broertje/zusje. Het zal je niet verbazen dat de Pro ook een stukje duurder is. De adviesprijs van de Shokz Openrun Pro is €189,95 tegen €139,95 voor de Openrun.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-shokz-openrun-pro-review-close-upHet is een drukte van belang rond je oor, maar alles past en het is nog comfortabel ook!

Review Shokz Openrun Pro

Tot zover de feiten en de specs op papier, nu de praktijktest. Ik heb de Openrun Pro gebruikt tijdens het fietsen, zowel buiten als binnen (Zwift), en tijdens het hardlopen. Doet de Shokz Openrun Pro wat hij belooft, is het een fijne koptelefoon en is hij het geld waard?

Geluidskwaliteit

Over de geluidskwaliteit van de Openrun Pro en zijn voorgangers is al vaak (hetzelfde) geschreven. Met bone conduction technologie lever je kwalitatief iets in ten opzichte van (high end) in-ear of over-ear koptelefoons. Met die kleine kanttekening is het geluid van de Openrun Pro gewoon prima. Zowel bij het beluisteren van muziek als spraak (podcast of telefoneren) is het geluid helder en goed gebalanceerd.

Een van de punten waarop bone conduction headphones traditioneel zwakker scoren dan andere koptelefoons is het weergeven van lage tonen. Hieraan heeft Shokz extra aandacht besteed, en dat merk je. Als je het volume opvoert hoor je de bas niet alleen, je voelt de speakertjes dan echt trillen tegen je hoofd, een soort kriebelend gevoel. Of dit bijdraagt aan de geluidservaring of als hinderlijk wordt ervaren zal per persoon verschillen. Ik vond het soms prima, maar op andere momenten (afhankelijk van de muzieksoort) zette ik het geluid wat zachter om het trillen te verminderen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-shokz-openrun-pro-review-rijdendStimulerend muziekje op en gaan!

Omgevingsgeluid

Een van de belangrijkste redenen om bone conduction headphones te gebruiken is het feit dat je veel meer omgevingsgeluid meekrijgt dan met andere koptelefoons. Dat maakt het een stuk veiliger om muziek te luisteren tijdens het fietsen of hardlopen. De muziek en het omgevingsgeluid komen via twee verschillende kanalen je hoofd binnen, en daardoor lijkt het alsof je beide geluiden naast elkaar hoort in plaats van door elkaar.

Je merkt dat je meer bewust blijft van je omgeving. Ik denk wel dat dit het beste werkt als de omgeving relatief stil is. Dan helpt het om die auto uit dat blinde weggetje aan te horen komen. Maar als er veel omgevingsgeluid is, kan het ook irritant zijn om de hele tijd alle geluiden binnen te krijgen. Bijvoorbeeld als je langs een drukke weg rijdt waar elke paar seconden een auto passeert. Maar ook als het hard waait heb je veel geluid in je oren van de wind, en dat heeft wel invloed op het luisteren naar de muziek.

Het is duidelijk dat de bone conduction-technologie doet wat hij belooft. In ruil voor meer omgevingsbewustzijn en veiligheid ‘betaal’ je afhankelijk van de omstandigheden wel met een wat mindere muziekervaring. Zoals een groot filosoof ooit zei: elk nadeel heeft zijn voordeel.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-shokz-openrun-pro-review-frontZelfs voor grammenjagers zal die extra 29 gram het verschil niet maken.

Draagcomfort

De Openrun Pro is gemaakt van titanium en weegt 29 gram. De band gaat achter je hoofd langs en houdt de speakertjes stevig op hun plek, ook als je met je hoofd beweegt. Ook tijdens een sprintje en bij het hardlopen blijft alles goed op zijn plek. Daarbij voel je niet of nauwelijks dat je de Openrun op je hoofd hebt. Ook met een fietsbril op had ik er helemaal geen last van, zelfs in combinatie met mijn gewone bril zat hij nog prima. Shokz is er dus in geslaagd een koptelefoon te maken die je zonder problemen langere tijd op kunt hebben, ook tijdens het sporten.

Batterij

De snellaadfunctie vind ik een nuttige toevoeging. Ideaal als je op het punt staat te vertrekken en er dan achter komt dat je koptelefoon leeg is. Tegen de tijd dat je je schoenen aan hebt en je bidons hebt gevuld, is je batterij alweer een aardig eindje opgeladen.

Voor een kort ritje of een rondje hardlopen is anderhalf uur speeltijd genoeg. Om je tijdens een lange rit van muziek te voorzien moet je nog iets langer doorladen, maar na 20 minuten laden kun je veilig op pad (de batterij is dan meer dan halfvol). Als de batterij helemaal vol is, gaat hij ook echt wel lang mee. Uiteraard is de precieze levensduur afhankelijk van een heleboel factoren, maar bij de 10 uur die Shokz noemt moet je zeker in de buurt kunnen komen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-shokz-openrun-pro-review-opladenOver een paar minuten kun je vertrekken!

Conclusie Shokz Openrun Pro

De Shokz Openrun Pro is een mooi en fijn ding. Geluidskwaliteit, draagcomfort, batterijcapaciteit, alles is meer dan prima in orde. Vanuit het oogpunt van veiligheid ben ik er ook van overtuigd dat bone conduction de juiste keuze is voor fietsende muziekliefhebbers. Als er veel omgevingsgeluid is merk je de beperking van deze technologie, maar in feite toont dit juist aan dat het principe werkt en kan ik dit dus geen minpunt noemen.

De prijs is wel een dingetje. Je betaalt best veel extra voor de upgrade van Openrun naar Openrun Pro. Of je dit prijsverschil de moeite waard vindt moet je zelf bepalen, maar als je de kans hebt om beide versies van de Shokz Openrun te vergelijken, zou ik dat zeker doen. Als je op zoek bent naar een goede en veilige koptelefoon voor tijdens het sporten en je bent bereid te betalen voor kwaliteit en premium features, dan is de Shokz Openrun Pro zeker een goede keuze.

Fiets jij met muziek?

En gebruik je daarvoor ook bone conduction headphones? Deel je ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-shokz-openrun-pro-review-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×