Skip to main content

Laten we eerlijk zijn: regen, modder, donker en kou doen je motivatie om buiten te gaan fietsen geen goed. En van het vooruitzicht van een binnentraining wordt ook niet iedereen gelukkig. Een excuus om een training over te slaan is dan vaak snel gevonden. Martijn lost dit op door zijn ritten zo goed voor te bereiden dat hij geen reden meer heeft om niet te gaan fietsen. Lees en leer van zijn tips!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Op een mooie zomerse dag kort-kort buiten gaan fietsen is natuurlijk top. Je kunt niet wachten om de singletracks op te gaan of om die mooie gravel- of wielrenroute te rijden. In de herfst en winter is de motivatie vaak wat minder. Natte routes, koud weer en vroeg donker, het helpt allemaal niet mee. Ook binnen fietsen is niet voor iedereen een aantrekkelijk vooruitzicht.

Als je je dan toch eenmaal hebt voorgenomen om die training van je trainingsschema te gaan fietsen, dan is het van belang te zorgen dat er zo weinig mogelijk beren op de weg zijn zodat je niet in de verleiding komt om die training te skippen. Hoe je dat doet? Nou, bijvoorbeeld door te zorgen dat je van tevoren weet wat je gaat doen, en dat het juiste materiaal al voor je klaar ligt. Kort en krachtig: get your shit together!

Wat kun je allemaal doen om te zorgen dat je morgen voor of na je werk wél gaat trainen?

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbike-winter-training-voorbereiding-groepEen groepstraining werkt ook motiverend, voor een solotraining is dat soms lastiger.

Algemene tips

 1. Of je nu binnen of buiten gaat fietsen: bepaal van tevoren je doel. Wat voor training staat er op de planning? Welke route ga je fietsen?
 2. Train gevarieerd en wissel rustige trainingen af met trainingen met meer intensiteit. Geef je trainingen bijvoorbeeld structuur door het volgen van een eenvoudig trainingsschema.
 3. Zorg dat je voor je training of direct aan het begin van je training wat kunt eten. Leg verder de benodigde repen, koeken of bananen klaar.
 4. Bidons met sportdrank kun je prima de avond of ochtend voor je training maken. Plaats deze dan ook alvast op je fiets.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbike-winter-training-voorbereiding-bidon-vullenBidons kun je prima van tevoren vullen, dat scheelt weer.

Tips voor buiten fietsen

 1. Uiteraard zorg je dat je fiets er klaar voor is. De banden op druk, de sealant in je banden gecheckt, en de ketting en andere draaiende delen voorzien van het juiste smeermiddel.
 2. Check het weerbericht zodat je de juiste kleding klaar kunt leggen. Een laagje meer of minder, een regenjack, winterjack of een windbody? Zorg dat je er niet naar op zoek hoeft vlak voor je vertrekt.
 3. Als je in de winter naast je werk buiten wil trainen, dan kom je er niet onderuit om lampen op je fiets te monteren. Zorg dat deze opgeladen zijn en monteer ze van tevoren op je fiets, zodat je daar niet meer aan hoeft te denken.
 4. Buiten fiets je uiteraard met een helm, en als het koud is kun je daar een petje of mutsje onder dragen. Zoek deze attributen van tevoren op en hang ze aan je fiets.
 5. Als het koud en nat is, zijn overschoenen een aanrader. Je kunt hierbij kiezen voor winter-overschoenen of regen-overschoenen. Bepaal welke je nodig hebt en leg deze klaar bij je schoenen. Er is niks zo vervelend als dat je voor je training je hele kast overhoop moet halen op zoek naar die linker overschoen. Hetzelfde geldt voor je handschoenen.
 6. Zet de route alvast op je fietscomputer, zorg dat de batterij vol is, en monteer hem alvast op je fiets.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbike-winter-training-voorbereiding-fietscomputerOok je fietscomputer hoef je niet last minute te prepareren. 

Tips voor binnen fietsen

 1. Zorg dat je fiets er klaar voor is en al op je trainer staat. Dan hoef je morgenvroeg of vanavond niet op zoek naar die speciale steekas of sleutel om je fiets te monteren.
 2. Leg je fietsbroek, hartslagband en zweetshirt klaar. Een handdoekje voor het zweten is natuurlijk ook aan te raden.
 3. Om binnen te fietsen heb je uiteraard ook je fietsschoenen nodig dus leg ook deze klaar.
 4. Download alvast je favoriete playlist of podcast en zet hem bovenaan in je favorietenlijst. Instant motivatie!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbike-winter-training-voorbereiding-binnen-zwiftFiets klaar, bidonnetje erop: trainen maar!

 Tip voor ná je training

 1. De voorbereiding voor je volgende training begint als je terug bent van deze training. Maak je fiets schoon, laat deze drogen en smeer deze. Heb je mankementen? Fix die dan zodat je de volgende keer niet staat te tobben. Lees hier hoe je eenvoudig zelf je mountainbike of gravelbike onderhoudt.

Deze tips zijn stuk voor stuk simpel en klinken allemaal vrij logisch, maar kunnen er wel voor zorgen dat je de motivatie om te gaan fietsen niet verliest. Want dat zou zonde zijn! Zorg dus dat je voor de volgende rit je spulletjes en materiaal in orde hebt en ga lekker fietsen en genieten. Liefst lekker buiten, want daar is het ook in de winter harstikke mooi!

Hoe blijf jij gemotiveerd om in de winter door te trainen?

Deel je tips en tricks in de Cobbles Cycling Strava Club en help ook anderen fit de winter door!

 Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-onderhoud-winter-gerelateerd

Martijn Verhaeg is initiatiefnemer van www.mtbmasters.nl en inmiddels al ruim 30 jaar actief op de mountainbike. Tegenwoordig rijdt hij vooral MTB (ultra)marathons. Daarnaast geeft hij training en begeleidt hij mountainbikers en gravelaars één-op-één bij het behalen van hun doelen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×