Skip to main content

Ben jij op zoek naar een nieuwe fietsbril? Dan zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten. Denk aan de lenskleur. Waterafstotendheid. Krasbestendigheid. Het model natuurlijk. En nog veel meer. Wij leggen de verschillende mogelijkheden uit. In samenwerking met Alba Optics.

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met 2moso, de Nederlandse distributeur van Alba Optics. Je vindt dus een aantal voorbeelden van Alba fietsbrillen terug in dit artikel. Desondanks is het artikel zo neutraal mogelijk geschreven om je een zo compleet mogelijk overzicht te geven.

Kort: 5 redenen om een fietsbril te dragen

Een fietsbril is een essentieel onderdeel van je gear, of je nou recreatief fietst of in de koers. Maar waarom dan? We zetten de belangrijkste redenen voor je op een rijtje:

 1. Bescherming tegen fel licht. Een goede fietsbril beschermt je ogen tegen de zon
 2. Bescherming tegen regen en opspattend vuil. Met een fietsbril krijg je de regen niet direct in je ogen. Hetzelfde geldt voor steentjes. Helemaal handig als je op hoge snelheid rijdt (of zelfs afdaalt).
 3. Verbeterd zicht. Contrastverhogende lenzen kunnen je zicht verbeteren, vooral in wisselende lichtomstandigheden. Denk aan ritten waarbij je de bossen in en uit rijdt.
 4. Geen wind in je ogen. Dit voorkomt tranende ogen en is gewoon een stukje comfort.
 5. Geen pollen in je ogen. Ideaal voor mensen met hooikoorts of andere allergieën.

Waar moet je naar kijken als je een fietsbril koopt?

1. De juiste lenskleur

Het kiezen van de juiste lenskleur een van de belangrijkste beslissingen bij het uitzoeken van je fietsbril. Het maakt namelijk veel uit voor je zicht. Verschillende kleuren zijn geschikt voor verschillende omstandigheden:

 • Gele lenzen: Ideaal voor bewolkte dagen en ‘s avonds, verhogen het contrast.
 • Oranje/roze lenzen: Verhogen het contrast en zijn goed voor bewolkt weer en bij schemering.
 • Bruine lenzen: Goed voor zonnige omstandigheden, verbeteren het contrast.
 • Grijze lenzen: Neutraal, verminderen fel licht zonder de kleurweergave te verstoren.

Welke lenskleur voor welke omstandigheden?

Deze infographic laat je zien welke kleur lens je in welke omstandigheden moet kiezen:

Artikel gaat verder onder afbeelding. Klik op de afbeelding om te vergroten.
Alle verschillende kleuren lenzen van Alba Optics. Bekijk de webpagina van Alba om een voorbeeld te zien van hoe de wereld er voor jou uitziet, gezien door de verschillende lenskleuren.

2. Bescherming tegen UV

Zorg ervoor dat je fietsbril 100% UV-bescherming biedt. Dit beschermt je ogen tegen schadelijke UV-stralen die oogschade kunnen veroorzaken. Veel goedkopere brillen bieden een mindere (vaak geen) uv bescherming. Het investeren in een goede lens is dus essentieel voor het behouden van goede ogen. Een goedkope Aliexpress bril kan er misschien wel cool uitzien en helpt je wat makkelijker in de zon kijken, maar hij beschermt je ogen waarschijnlijk niet. Dan is in de zon kijken dus juist extra slecht.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De Alba Optics VZUM lens laat alleen het nuttige, onschadelijke licht door. Schadelijk ultraviolet (UV) en blauw licht wordt weg gefilterd.

3. Fotochromische fietsbrillen

Fotochromische lenzen passen zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Ze worden donkerder in fel licht en lichter bij weinig licht. Zou houd je optimaal zicht onder alle omstandigheden.

Er zit wel behoorlijk wat verschil in fotochromatische lenzen. Soms kan het best wel even duren voordat de lenzen van kleur veranderd zijn. Bij snelle wisselingen van lichtinval kan dit te traag zijn. Denk aan een mountainbikerit waarbij je steeds onder de bomen vandaan komt en er weer induikt. Kies dus voor een fotochromatische lens die snel van kleur veranderd.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Een fotochromatische lens geeft je in alle lichtomstandigheden goed zicht. Bij weinig zon is de lens “doorzichtig”; bij een beetje zon wordt ie wat donkerder; bij veel zon is het een “echte zonnebril”. Door de VZUM-FLENS technologie veranderen de Alba brillen snel van kleur, wat handig is bij snel wisselende lichtinval, zoals bij zonnig weer in het bos.

4. Gepolariseerd

Gepolariseerde lenzen verminderen schittering van oppervlakken zoals water, sneeuw en natte wegen. Handig wanneer je een mooie rit langs het water maakt of op een strakke asfaltweg die schittert van een recente regenbui.

5. Duurzaamheid

Een goede, duurzame fietsbril kan tegen een stootje. Je wil natuurlijk niet na een paar ritten allerlei krassen op je lens, waardoor deze na een halfjaar al onbruikbaar is. Zoek naar lenzen met een krasbestendige coating en frames die flexibel maar stevig zijn. Ook belangrijk is dat de duurzaamheid niet zorgt voor een verminderd zicht.

6. Waterafstotendheid

Waterafstotende lenzen zorgen ervoor dat regendruppels en zweet wat sneller van de lens afglijden, waardoor je zicht helder blijft.

7. Ventilatie fietsbril

Goede ventilatie voorkomt dat de lenzen beslaan. Kijk naar brillen met ventilatieopeningen, anti-condens coatings of gewoon een goede vorm die het beslaan van je bril voorkomt.

8. Pasvorm

Je wil een bril die lekker op je hoofd zit, zonder dat deze overdreven knelt. Aan de andere kant wil je ook weer niet dat de bril van je hoofd zakt tijdens je rit. Verstelbare neusbruggen en pootjes kunnen hierbij helpen.

9. Frame

Er zijn verschillende frameopties:

 • Full frame: Geeft de meeste bescherming, maar kan zwaarder zijn.
 • Half frame: Minder zwaar en geeft goed zicht naar beneden.
 • No frame: Maximaal zicht en minimaal gewicht, maar minder bescherming.

Sommige fietsbrillen hebben bovendien afneembare frames, zodat je kunt wisselen afhankelijk van de omstandigheden.

Artikel gaat verder onder afbeelding

alba optics stratos fietsbril kopen gids waarop letten
alba optics mantra fietsbril kopen gids waarop letten
alba optics delta fietsbril kopen gids waarop letten

Verschillende modellen Alba Optics fietsbrillen. Bekijk ze in de Alba shop.

10. Stijl

Naast functionaliteit wil je ook een bril die bij je persoonlijke stijl past. Fietsbrillen zijn beschikbaar in verschillende ontwerpen en kleuren. Over stijl valt niet te twisten, dus kijk goed rond en soigneer op en top. Met name wielrennen is immers ook wel een beetje een modeshow.

11. Voor brildragers

Als je een bril draagt, kun je overwegen een fietsbril op sterkte aan te schaffen of een model te kiezen dat over je gewone bril past.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Voor brildragers biedt Alba Optics speciale clips die je bij je opticien op sterkte kan laten maken. Zo kan je als fietsen ook de tofste fietsbrillen dragen zonder dat je rekening hoeft te houden of je bril eronder past.

12. Prijs

De prijs van fietsbrillen verschilt enorm. Heb je meer wensen? Vind je een bepaald merk enorm gaaf? Dan betaal je wellicht iets meer. Overweeg hoeveel je wil betalen en welke functies voor jou het belangrijkst zijn.

Artikel gaat verder onder afbeelding
In de verschillende lenslagen van de VZUM lens zit alles wat je nodig hebt.

Een fietsbril lens waar alles in zit: Alba Optics VZUM

De VZUM lens van Alba Optics biedt een goede combi van bijna alles wat we hier besproken hebben. Ze zijn ontworpen om je ogen maximaal te beschermen en je zicht te optimaliseren, ongeacht de omstandigheden. De lens is beschikbaar in verschillende kleuren en biedt 100% UV-bescherming, fotochromische eigenschappen en een waterafstotende coating. Bovendien zijn ze duurzaam en krasbestendig. Daarom zal je lang plezier hebben van je aankoop!

Bekijk de webshop van Alba Optics

Over Alba Optics

Alba Optics brengt iconische vormen uit het verleden opnieuw tot leven met moderne technologie. Het begon met de zoektocht naar een originele mal uit de jaren 80, wat leidde tot hun eerste model: de DELTA. Alba produceert in Italië en kiest partners die hoge arbeidsnormen hanteren. Ze gaan voor een zo groen mogelijk productieproces. Alba Optics ondersteunt atleten wereldwijd en waardeert degenen die hun prestaties willen verbeteren. Het doel van Alba is om overal te komen, onder alle omstandigheden.

Heb jij specifieke vragen over fietsbrillen?

Stel ze in onze Strava Club! Lid worden = gratis. Zo blijf je in je favoriete fiets-app op de hoogte van het laatste Cobbles nieuws.

Gerelateerd artikel

Fietskleding gids: alles wat je moet weten over wielerkleding – welke laagjes zijn er en wanneer draag je ze?

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×