Skip to main content

Sportvoeding is ook wel de brandstof voor je spieren, maar hoe werkt dit precies en waar moet je op letten? Inmiddels zijn er tal van merken op de markt en tal van theorieën, wij helpen je graag op weg om optimaal te trainen zonder de man met de hamer tegen te komen! In deze ‘sportvoeding wielrennen gids’ leggen we uit wat de voordelen van sportvoeding t.o.v. normale voeding is, wat je wanneer pakt (en waarom), hoeveel je moet gebruiken én we reviewen uitgebreid de producten van PurePower. Plus: 20% korting richting het einde van het artikel!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met 2moso, distributeur van PurePower sportvoeding. Je zult dus voorbeelden van en links naar PurePower tegenkomen. Aan het einde van dit artikel vind je ook een review van schrijver Wiebe en zijn ploegmaat. We zijn er trots op dat we gewoon eerlijke reviews kunnen plaatsen, ondanks relaties met merken.

Menu sportvoeding wielrennen gids

Snel naar:

  1. Waarom sportvoeding wielrennen?
  2. Welke sportvoeding pak je wanneer?
  3. Voor het fietsen
  4. Tijdens het fietsen
  5. Na het fietsen
  6. 20% kortingscode PurePower sportvoeding wielrennen
  7. Review PurePower door Wiebe & Danny
  8. Over PurePower

Waarom sportvoeding in plaats van normale voeding?

Laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag “Waarom zou je sportvoeding nemen, terwijl er ook bananen en krentenbollen bestaan? Doe niet zo moeilijk joh.” Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Gespecialiseerde sportvoeding is niet voor iedereen. Maar voor sommigen kan het veel schelen, in allerlei opzichten. Niet tenminste prestaties op de fiets. Laten we sportvoeding daarom eens tegenover normale voeding zetten.

Voor wie is sportvoeding bedoeld?

In deze gids nemen we de sportvoedingproducten van PurePower onder de loep. Dat is speciaal ontwikkeld voor duursporters. Tijdens de productie van de eerste producten zijn deze uitvoerig getest door verschillende Deense topatleten.

PurePower sportvoeding is geschikt voor zowel de wedstrijdrenners als de recreatieve fietsers. Wedstrijdrenners zullen specifiek kiezen voor producten die zo efficiënt mogelijk worden opgenomen. Denk aan energiegels en de Carbo Race elektrolyt sportdrank. De meer recreatieve renners zullen eerder kiezen voor de energy snack, die perfect te gebruiken is tijdens lange graveltochten.

Daarnaast is de sportvoeding erg toegankelijk door de lekker smaak en de vele mogelijkheden om deze te combineren.

Voordelen sportvoeding wielrennen t.o.v. normale voeding

De voordelen van sportvoeding zijn:

  • Je neemt repen, gelletjes en chews makkelijk mee in je achterzakken. Daarnaast is het ontworpen om makkelijk ‘weg te werken’ op de fiets. Zowel qua verpakking, als qua kauwen, als hoe het op de maag valt.
  • Je krijgt hoogwaardige en complexe koolhydraten binnen.
  • Sportvoeding bevat essentiële voedingsstoffen. Dus geen onnodige rommel en alles wat je nodig hebt van de juiste voedingstoffen. Vetten zul je bijvoorbeeld niet tegenkomen in de meeste sportvoeding.
  • In vergelijking tot bijvoorbeeld limonadesiroop bevat sportdrank (in elk geval de PurePower Carbo Race sportdrank) ook elektrolyten waardoor je vochtbalans op peil blijft.
  • Sportvoeding is specifiek samengesteld voor sporters en bevat snelle suikers waaronder fructose en glucose die snel worden opgenomen door het lichaam.

Maar let op: sportvoeding is geen vervanging van goede maaltijden. Een energy snack of eiwitreep kan dienen als tussendoortje of als aanvullingen, maar niet als volwaardige lunch of ontbijt. Je mist dan toch vitamines en vezels die bijvoorbeeld wel in groenten zitten. Ook de eiwitshakes zijn niet gericht op afvallen maar juist ter ondersteuning van een gevarieerd eetpatroon en gericht op spierherstel.

Sportvoeding wielrennen uitproberen?
Lees het artikel verder door, want later geven we je nog een 20% kortingscode bij PurePower!

Voordelen normale voeding t.o.v. sportvoeding wielrennen

De voordelen van normale voeding zijn:

  • Het is goedkoper dan gespecialiseerde sportvoeding.
  • Het is makkelijker te organiseren. Waar bananen in iedere supermarkten liggen, moet je voor goede gelletjes bij een speciaalzaak zijn of op internet bestellen.
  • Voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat een banaan gezond is.

Goede energiebronnen qua ‘normale voeding’ voor tijdens het sporten zijn:

  • Banaan
  • Gedroogd fruit: appel, abrikoos, dadels
  • Witbrood (zonder korst) met stroop/jam
  • Krentenbol
  • Ontbijtkoek
  • Appelmoes in knijpzakje
  • Honing (ook wel de natuurlijk sportgel)
  • Pannenkoeken

Artikel gaat verder na afbeelding
Check dit snelle overzicht voor welke sportvoeding je wanneer nodig hebt en lees daarna snel verder voor meer info

Welke sportvoeding pak je wanneer (globaal gezien)?

Voor we de details induiken, beginnen we even met een helicopterview. Er zijn dingen waarop je moet letten, voorafgaande, tijdens en na het fietsen. Op die manier zit je op kritieke momenten niet zonder de juiste voedingsstoffen.

Voor het fietsen moet je een goede energievoorraad aanleggen met complexe koolhydraten. Dit wordt de basis van je fietsrit. Je kunt ook alvast wat elektrolyten drinken om je vochthuishouding in balans te houden. Zo droog je niet uit. Kort voor de rit kun je nog kiezen om cafeïne en/of wat snelle suikers tot je te nemen.

Tijdens het fietsen moet zowel eten als drinken. Drinken om voldoende vocht en mineralen binnen te krijgen. Ideaal is dan een sportdrank met elektrolyten. Daarnaast wil je je energievoorraad op peil houden. Dat kun je met koolhydraten uit sportdrank doen. Maar aan eten ga je waarschijnlijk niet ontkomen. Tijdens de rit wil je snelle suikers, die je makkelijk kunt opnemen, zoals uit een gelletje. In lange ritten wil je juist wat langzamere afgifte, vanuit bijvoorbeeld een sportreep.

Na het fietsen moet je herstellen. Dit doe je door je snelle koolhydraten weer aan te vullen. Ook heb je eiwitten nodig om je spieren te herstellen. Dat zit gelukkig beide in een goede recovery shake.

Artikel gaat verder na afbeelding
Sportvoeding voorafgaande aan het fietsen

Sportvoeding voorafgaande aan het fietsen

De voeding die je voor het fietsen neemt heeft natuurlijk invloed op je prestaties op de fiets. Daarin maken we het onderscheid tussen vlak voor het fietsen en iets verder van tevoren. We beginnen met iets verder van tevoren.

Maaltijden

Het is belangrijk dat je een goede basis legt voor je training. Zeker in het fietsseizoen fietsen we ook vaak ’s avonds, als je al een hele werkdag achter de rug hebt. Het is belangrijk om voor het fietsen je energievoorraden weer aan te vullen. Daarbij moeten we rekening houden met de aard van onze sport: het gaat meestal om een duurtraining (de meesten gaan niet voor een uurtje op pad). Als je een paar uur gaat fietsen, wil je een maaltijd eten met complexe koolhydraten. Die verzorgen een langzame afgifte van energie en houden je suikerspiegel constant. Denk aan havermout, aardappelen, pasta, havermout of brood. Maak daarbij de keuze voor volkoren, met veel vezels. Dat vertraagt de opname van de koolhydraten verder. Zo spreid je het effect van je maaltijd maximaal over je fietsrit uit.

Ga je niet ’s avonds fietsen maar ’s ochtends? Zorg dan dat je zo’n twee á drie uur voor het fietsen je ontbijt eet (als dat qua planning lukt). Eet daarbij relatief zo veel mogelijk koolhydraten en zo weinig mogelijk vet en zout. Om je vochthuishouding op peil te brengen/houden, kun je ook alvast elektrolyten tot je nemen bij het ontbijt. Je verliest tijdens de nacht namelijk veel vocht.

Sterker nog: je kunt een dag van tevoren al beginnen met het innemen van extra elektrolyten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met PurePower Hydro Tabs: bruistabletten met een lekker frisse smaak (lees verderop Wiebes ervaringen).

Carbloading

Serieuze wedstrijdrenners zullen een paar dagen (48 uur) voor het fietsen al beginnen met ‘carbloading’. Dat doe je natuurlijk niet iedere keer. Maar wel bij belangrijke momenten, waarbij je het maximale eruit wil halen. Bijvoorbeeld als je een belangrijke wedstrijd of een intense Gran Fondo gaat rijden. Als je op zondag fietst, begin je dus vrijdag met carbloading. Zaterdag neem je een dubbele hoeveelheid koolhydraten. En op zondag, zo’n twee á drie uur voor de wedstrijd neem je de laatste lading koolhydraten.

Cafeïne / energiegel voor het fietsen

Vlak voor het fietsen kun je er nog voor kiezen om cafeïne tot je te nemen. Dat kan een kopje koffie zijn (als je maar niet naar de WC hoeft tijdens het fietsen). Maar je kunt ook 30 tot 60 minuten voor het fietsen nog een energiegel nemen, zoals de PurePower Cafeïne Gel met framboos (later meer over energiegels). Wanneer je meer dan twee uur voor het laatst ontbeten hebt, is het zeker slim om dan nu nog een gelletje te nemen.

Een andere optie voor een boost voor het fietsen is het PurePower Pre Workout Shot. Dat bevat een aantal ingrediënten die je stofwisseling verhogen, je energiepijl verhogen en je uithoudingsvermogen verbeteren. De ingrediënten zijn cafeïne, beta-alanine, vitamine B6 en L-arginine. Bèta-alanine is effectief als het gaat om het verminderen van melkzuur tijdens zware spiertraining gedurende 1-4 minuten. Ideaal als je boven je omslagpunt wil fietsen en tot ’t gaatje wil gaan dus.

Artikel gaat verder na afbeelding
Sporvoeding tijdens het fietsen

Sportvoeding tijdens het fietsen

Tijdens het trainen heb je energie nodig, je moet je vochthuishouding op peil houden en je moet zorgen dat je geen tekort krijgt aan mineralen zoals zout en magnesium. We gaan eerst in op dat laatste.

Vocht, zout en magnesium

Tijdens het fietsen warmt je lichaam op. Daarbij ga je zweten om je lichaamstemperatuur op peil te houden – via zweten raakt het lichaam haar warmte kwijt. Daarbij verlies je zout, wat je weer moet aanvullen. Zo voorkom je uitdroging tijdens je rit, waardoor je prestaties achteruit zouden gaan. Over je vochthuishouding voor het fietsen hebben we het al gehad. Tijdens het fietsen kun je het beste een goede sportdrank gebruiken, die zowel koolhydraten als elektrolyten bevat. Denk aan PurePower Carbo Race Elektrolyt framboos. Die bevat zout en andere mineralen en natuurlijk koolhydraten. Die bestaan ui een mix van maltodextrine en fructose, voor een snelle omzetting van de koolhydraten in energie voor je spieren.

Hoeveel moet je dan per uur drinken tijdens het fietsen?

Hoeveel sportdrank iemand drinkt op de fiets is erg afhankelijk van persoonlijke voorkeur maar ook de buitenomstandigheden en hoeveel de renner transpireert. PurePower adviseert om per halfuur minimaal 200ml te drinken. Om het makkelijk te maken kun je jezelf aanleren om per uur één 500ml bidon leeg te drinken. Voeg hieraan 1 schep Carbo Race Elektrolyt aan toe en je krijg direct 36 gram koolhydraten binnen.

Ben je iemand die veel zweet tijdens het sporten? Dan kun je er ook voor kiezen om voorafgaand al een hydrotab aan je drinken toe te voegen. Hetzelfde geldt voor na je training. Zo zorg je ervoor dat je zouten en mineralen direct worden aangevuld.

Tegenwoordig kun je op veel GPS-toestellen ook ‘alerts’ toevoegen die gedurende je rit verschijnen op je display, zodat je zeker weet dat je niet vergeet te drinken. Dit is bij veel renners toch een veelvoorkomende ‘fout’.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Per halfuur moet je minimaal 200ml drinken. Of maak het je makkelijk en houd het op een bidon van 500ml per uur.

Energievoorraad aanvullen op de fiets

Tijdens het fietsen moet je je energievoorraad aanvullen. We zitten immers vaak uren op de fiets. Qua sportvoeding heb je dan een paar opties: sportdrank, gelletjes of chews en repen. Vaak worden snelle koolhydraten via sportdrank of gels aangeraden bij kortere ritten. Energierepen (met complexere koolhydraten) bij langere ritten. En ook al ga ik maar een of anderhalf uur: ik neem altijd een gelletje en/of reepje mee. Je weet maar nooit. Als je het nodig hebt, ben je blij dat je het bij je hebt. Want een half uur naar huis fietsen met hongerklop is niet fijn en een gelletje past altijd in je achterzakje.

Timing van energie aanvullen

Regelmatig eten tijdens het fietsen is belangrijk. Je wil voorkomen dat je energievoorraad op raakt, je in een dip belandt en dan misschien wel te veel eet om te compenseren. En dan komt het effect dus ook nog te laat, want je lichaam moet de voedingsstoffen ook nog opnemen. Zorg dat je bijvoorbeeld om de twintig, dertig of veertig minuten iets eet. Hiervoor zul je je lichaam moeten leren kennen. Plus het hangt af van de intensiteit van je rit.

Als je een lange, intensieve training doet of een wedstrijd rijdt, is het slim om wat nauwkeuriger naar je koolhydraatinname te kijken. Hoe veel energie je moet aanvullen, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid energie die je gebruikt tijdens je fietsrit. Als je twee of drie ritjes rustig gaat toeren en van de omgeving gaat genieten, is je calorieverbruik anders dan wanneer je drie uur lang beklimmingen in Zuid-Limburg aanvalt. In het verleden werd gezegd dat je lichaam 60 gram koolhydraten per uur moest nuttigen / maximaal kan opnemen. Daarna werd dat 90 gram. Nu worden de grote wedstrijden gewonnen op een inname van 120 gram per uur. Dat is echt heel veel. Zorg dat je dat niet voor het eerst doet tijdens die belangrijke Gran Fondo. Want je maag zal eraan moeten wennen. Lees ook onze review over hoe de PurePower producten vallen onderaan deze gids.

Je kunt stellen dat je bij trainingen tot twee uur zo’n 30 gram koolhydraten per uur moet innemen. Bij trainingen van twee tot drie uur is dat 60 gram. Bij trainingen langer dan 3 uur is dat 90 gram.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Hoeveel koolhydraten heb je per uur fietsen nodig? Check dit overzicht

Energie via sportdrank

In de vorige alinea hebben we uitgelegd dat je via sportdrank allerlei belangrijke dingen kunt aanvullen. Niet alleen de broodnodige mineralen om uitdroging te voorkomen, maar ook snelle koolhydraten om je energievoorraad aan te vullen.

Energie via gelletjes of chews

Veel fietsers gebruiken ook gelletjes tijdens de rit. Dat is een soort dikke vloeistof, verpakt in porties, die je gemakkelijk op de fiets kunt innemen voor wat snelle energie. Er zijn energy gels met en zonder cafeïne. Energiegels zonder cafeïne (zoals de PurePower Energy Gel zwarte bes) zijn voor iedereen toegankelijk – niet iedereen kan tegen of wil cafeïne. Een variant met cafeïne is bijvoorbeeld de PurePower Cafeine Gel sinaasappel. Bij beide soorten moet je zorgen dat je het gelletje inneemt zo’n dertig minuten vóórdat je de energie nodig hebt. Zeker bij de cafeïne-variant is dat belangrijk. Als je een hele lange rit maakt, wissel dan gels met en zonder cafeïne af. Je wil ook niet van de fiets stuiteren.

Bij het stukje ‘Timing’ hadden we het al over mogelijke maagproblemen bij te veel sportvoeding. Je wil niet naast de weg in het gras hoeven te hurken met een WC rol. Die problemen komen vaak door de hoge concentratie suiker die de meeste gels bevatten. En die heb je wel nodig. Daarom heeft PurePower hun gels ontwikkeld met probiotica (‘bacillus coagulans’). Hiermee verminder je de maagproblemen op de fiets, zoals maagpijn, diarree of constipatie. Deze gels zijn verkrijgbaar in de smaken zwarte bes, cola en citrus-groene thee.

Houd je wel van het effect van een gelletje, maar houd je gewoon niet van gelletjes? Dan kun je ook eens een ‘chew’ proberen. Dat is een soort winegum, met het effect van een energiegel. Je kunt ze ook heel makkelijk doseren, omdat je gewoon één chew kan nemen. Een verpakking van twaalf (Purepower) chews staat gelijk aan één gelletje van 40ml.

Energie uit sportrepen

Moet je er nog even tegenaan? Dan kun je kiezen om een sportreep te eten zoals de PurePower Energy Snack. Deze is op basis van haver en bevat dus vezels. Ideaal als je nog wel even onderweg bent en geen suikerdip voor het thuiskomen / de finish wil. Je wordt namelijk langzaam voorzien van energie en bezorgen je (in tegenstelling tot andere repen) geen suikerpiek. Toch bevat de Energy Snack ook wat snelle koolhydraten uit glucosestroop, om snel energie te krijgen tot de langzame afgifte start.

PurePower is best wel trots op de Energy Snack en Wiebe is er ook over te spreken (lees zijn review onderaan deze gids). Ze hebben er namelijk echt mee proberen te vernieuwen. PurePower geeft aan dat dit vooral zit in de smeuïge textuur en de lekkere smaken. Veel andere repen zijn vaak droog en moeilijk weg te krijgen. Uiteraard blijft het een sportreep waarop je moet kauwen. Dus bij hoge intensiteit is een gelletje beter.

Je kunt de Energy Snack momenteel krijgen in de smaken kokos, karamel/pinda en original (haver).

Voeding voor tijdens extreem lange ritten

Ga je een extreem lange fietsrit doen? Bijvoorbeeld een ‘longest day challenge’, rondje IJsselmeer, lange bikepacking tocht, Race Around The Netherlands of nog wat anders?

Kies je ervoor om tijdens je rit meerdere gels te nemen, dan is het belangrijk om ook te kijken of deze of wel of geen cafeïne bevatten. De één kan hier namelijk beter tegen dan de ander. Daarnaast kan te veel cafeïne ervoor zorgen dat je ‘s avonds niet slaapt (wat bij sommigen ook weer een effect heeft op de darmen). Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt tijdens een fietstocht. Wissel gels met en zonder cafeïne af. En als je een eendaagse (dus zonder dat je na het fietsen goed moet slapen voor de volgende fietsdag) lange fietsrit maakt, pak dan de cafeïne gels richting het einde van je rit. Zo blijf je net wat scherper als je jezelf nog naar de finish moet slepen.

Denk ook aan de speciale ‘maagvriendelijke’ PurePower gel waar we het hiervoor over hadden, met Bacillus Coagulans (probiotica). Hierdoor zijn maagklachten en misselijkheid vaak verleden tijd.

Houd je niet van zoete sportdrank, voeg dan wel een hydro tab aan je bidon toe, zo krijg je toch elektrolyten binnen die ervoor zorgen dat je vochtbalans op peil blijft.

Wil je naast de sportvoeding toch ook wat meer vaste voeding tot je nemen, kies dan bijvoorbeeld voor pannenkoeken, rol deze klein op in aluminiumfolie, je kunt er dan ook voor kiezen deze iets hartiger te beleggen door er bijvoorbeeld wat kaas of spek in mee te bakken. Maar let op: je lichaam kan vetten moeilijk verteren tijdens het sporten.

Artikel gaat verder na afbeelding
Sportvoeding voor na de rit

Sportvoeding na het fietsen

Direct na een duurtraining

Na het fietsen moet je herstellen. Je wil namelijk dat je fietsrit zin heeft gehad en je misschien weer iets beter bent geworden, toch? Je hebt dan een combinatie nodig van eiwitten en snelle koolhydraten, voor een optimaal herstel van het lichaam en de spieren. De PurePower Recovery Shake bevat dit beide, met proteïne uit whey concentraat. Het koolhydraten-deel bestaat uit fructose, isomaltulose en maltodextrine. Deze voorzien het lichaam van voldoende energie om de eiwitten af te breken. Zonder koolhydraten zal je lichaam minder goed herstellen. Dit geldt voornamelijk als je een lange duurtraining gedaan hebt.

Direct na een sprint/krachttraining

Heb je een intensieve sprinttraining gedaan of een krachttraining (op de fiets)? Dan is een eiwitpoeder een goede keuze, zoals PurePower eiwitpoeder aardbei. Tijdens zo’n training ontstaan namelijk kleine scheurtjes in de spieren. Om dit sneller te herstellen heb je eiwitten nodig; dit zijn de bouwstoffen voor je spieren. Een shake is dan de makkelijkste manier om snel en voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eiwitten uit je normale voeding te halen, denk daarbij aan kipfilet, kwark en eieren. Als je geen zin hebt in een shake, kun je ook kiezen voor een eiwitreep. Om gedurende de dag je hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen kun je er ook voor kiezen om de eiwit shake te gebruiken als aanvulling. Alsnog is de shake geen maaltijdvervanger!

Later op de dag / de volgende dag

Ben je echt diep gegaan tijdens de wedstrijd? Dan is je herstel essentieel en is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit kun je prima doen door middel van een eiwitshake.

Ook na een rit in warme omstandigheden kun je de hydro tabs aan je bidon toevoegen, zodat ook je vochtbalans weer op peil komt.

Probeer PurePower uit met 20% korting

Wil jij de PurePower sportvoeding wielrennen uitproberen? Bestel dan via bit.ly/purepower-20-korting en gebruik de kortingscode “TRYPUREPOWER” in het afrekenproces, voor 20% kassakorting! Doe de groetjes van Cobbles.

Review PurePower sportvoeding wielrennen

Onze schrijver Wiebe heeft samen met zijn ploegmaat Danny de PurePower sportvoeding uitgebreid getest. Ze hebben er trainingen en wedstrijden mee gereden. Lees hier hun eerlijke oordeel! Danny en Wiebe keken naar smaak, werking, hoe valt het op de maag, gebruiksgemak, uiterlijk en de info van PurePower.

PurePower Elektrolyt Framboos hydro tabs

Danny
De PurePower magnesium bruis tabletten gebruikte ik elke dag. Ze hebben een lekker frisse smaak, niet te zuur en zijn goed verteerbaar.

Wiebe
Met de Elektrolyt hydro tabs had ik al wat ervaring. Ik vind het een ideale manier om even vlug je bidon te vullen. Het heeft alles wat je nodig hebt om jee vochtbalans op peil te houden. Je krijgt genoeg elektrolyten binnen om geen kramp te krijgen en je spiercellen te beschermen. PurePower schrijft 1 tablet per 200ml water voor, ofwel 3 tabletten op een bidon van 600ml. Qua smaak vond ik 2 tabletten op een bidon zelf ideaal. Smaak is persoonlijk, maar met drie tabletten vond ik het echt te zoet. Ik heb ook de tabletten met cafeïne gebruikt. Deze zijn ideaal voor een korte training waar je voldoende focus wil houden. Gebruiksgemak, smaak en kwaliteit zijn erg hoog bij de tabs.

PurePower Carbo Race

Danny
Het PurePower elektrolyt poeder heeft een frisse frambozensmaak. Niet te sterk van smaak, zoals sommige producten. Ik heb het twee keer een uurtje voor een koers gebruikt en een keer tijdens een duurtraining. Het verteert goed; ik had geen last van oprispingen of iets dergelijks. En je krijgt er een goede dosis energie van.

Wiebe
Ik heb deze gebruikt in mijn bidon tijdens wedstrijden en trainingen. Dat laatste was dan in combinatie met de PurePower Energie Gel (met cafeïne) en de Energy Snacks. Vaak zijn carbo-dranken vrij hoog in suikers en daardoor wat minder goed te gebruiken in de bidon tijdens inspanning. De tolerantie van maag en darm is voor mij vaak de reden dat ik wel of niet voor een product blijf kiezen. Dat wil zeggen, maagzuur, een maagpijn of winderigheid na de training. Met de producten van PurePower heb ik dit in zijn totaliteit niet meegemaakt! Daarnaast maakt het veel uit of een product lekker smaakt, want dan blijf je het nemen en krijg je ook op tijd energie binnen die je nodig hebt. De frambozensmaak vond ik verrassend goed! Het poeder lost bovendien goed op.

Artikel gaat verder na afbeelding
De PurePower Energy Snack is goed bevallen!

PurePower Energy Snack

Danny
De PurePower Energy snacks waren echt een verrassing voor mij. Ik had de smaken kokos en karamel-peanut – erg lekker! De snacks geven heel veel voldoening en energie-aanvulling. Ik gebruikte ze voor, tijdens en na trainingsritten. Daardoor kreeg ik geen hongergevoel. Ik merkte ook echt aan mijn spieren dat ik hiermee beter herstelde na een zware training of koers. Een minpuntje vond ik de verpakking. Die kreeg ik onderweg niet gemakkelijk open. Mijn oplossing was thuis een stukje openknippen en dan in de achterzak.

Wiebe
Over smaak valt niet te twisten. Voor mij persoonlijk staat kokos op nummer 1. Want potverdorie… je hebt gewoon een Bounty in je achterzak! Of beter nog: drie! Mijn vrouw proefde mee; zij werd wild van de karamel-peanut smaak. Hoe langer je traint, hoe meer je hiervan mag snoepen en dat gaat niet vervelen. De portiegrootte was precies goed, de snack heeft een gemakkelijke bite en geeft voldoende energie voor de komende 30 kilometer. Ik raad wel aan om de verpakkingen thuis alvast even los te scheuren. Met je tanden krijg je die niet zomaar open.

PurePower Energy Gel

Danny
Ik vond de PurePower energie gels met cafeïne en frambozen smaak goed. Ze zijn makkelijk verteerbaar en brengen de nodige energie.

Wiebe
Ik gebruik erg veel gels. Gelletjes zijn een van mijn favoriete voedingsmiddelen op de fiets en tijdens het hardlopen. Ze zijn nooit goedkoop, maar altijd effectief en er is heel veel keuze. De verpakking van de PurePower gels straalt uit dat het echt om een kwaliteitsproduct gaat. Je opent ze makkelijk met je tanden tijdens een rit. De inhoud is lekker vloeibaar en niet te zoet – zoals veel goedkope gels. Bij die goedkope gels krijg je na inname een hoestbui en moet je blussen met veel water. De PurePower gel is zelfs zonder water erna goed te verwerken. Ik heb ook totaal geen last gehad van maag of darmen, ook niet achteraf. Goedkope gelletjes kun je vaak achteraf tellen aan de winderigheid als je thuis op de bank zit. De PurePower Gels zijn er ook met cafeïne – ideaal om gefocust te blijven. Pas wel op als je ook de tabs gebruikt met cafeïne, want dan kun je beter tabs zonder combineren.

PurePower Chews (gel alternatief)

Danny
De PurePower Chews waren top! Zacht, makkelijk te kauwen en veel snelle suikers. Ideaal om net voor een race te pakken, of tijdens een langere training.

Wiebe
Ik vond de Chews ideaal als je je per ongeluk in een ‘man met de hamer’-momentje bevindt, tijdens een lange duurtraining. Dan eet ik gerust de hele zak leeg en dat is dan precies genoeg. Ze zijn ook handig bij een indoortraining op de rollers, om naast je te hebben liggen. Dan pak ik er – meer gedisciplineerd – netjes twee per tien minuten. Ze zijn zo lekker en gemakkelijk weg te kauwen dat je er wel snel te veel van pakt. Bij mij gaat dan mijn maag protesteren. Doordat ze niet te zoet zijn schiet je ook niet in een hoestbui (wel zo prettig en zeer herkenbaar van de bekende Haribo gummybeertjes).

PurePower Recovery poeder

Danny
De PurePower Recovery met mango-sinaasappelsmaak is lekker fris en niet te zuur. Ik heb het gebruikt na een koers, tijdens het uitfietsen. Een mooie aanvulling om de eerste behoeften aan te vullen en het snaaigevoel thuis weg te nemen!

Wiebe
Deze had Mango-Sinaasappelsmaak. Potverdorie, da’s lekker zeg! Wat ook erg fijn is, is dat je deze recovery drink gewoon in je bidon kunt oplossen. Normaal zou je een shakebeker nodig hebben, om klonteren te voorkomen. Deze drank loste echt in no time op. In een criteriumkoers had ik de recovery bidon gewoon paraat in mijn bidonhouder, zodat ik deze direct na de finish kon innemen. De eerdergenoemde Carbo Race drank was namelijk genoeg voor 1,5 uur inspanning. Dus ik had een bidon met sportvoeding voorin en een bidon met hersteldrank in de achterste bidonhouder. PurePower Recovery bevat maar liefst 32 gram eiwitten. Bovendien zorgde de goede hoeveelheid koolhydraten ervoor dat ik meteen na de inspanning het gevoel had dat ik snel herstelde. ’s Avonds had ik ook nauwelijks spierpijn, ondanks de stevige inspanning.

Conclusie review PurePower

Danny
Verrassende producten van een voor mij (en de meesten onder ons?) onbekend Deens merk. Ik denk erover dit product eens een keer voor langere tijd te gaan gebruiken in koersen, tijdens trainingen en in aankomende Gran Fondos.

Wiebe
Met Pure Power heb ik echt een nieuwe keuze gevonden. Ik blijf het zeker gebruiken, al zal mijn portemonnee het niet altijd toelaten. Want hoewel de prijs niet heel hoog is, blijft het forst. Maar je krijgt daarvoor wel een topproduct.

Over PurePower

Op het gebied van voeding is Purepower marktleider in Denemarken. Het merk heeft kennis opgedaan in de farmacie: ze ontwikkelden voeding voor patiënten met kanker. Die kennis heeft PurePower doorgetrokken naar sportvoeding. Zo hebben ze producten ontwikkeld die vriendelijk zijn voor je maag en alle essentiële voedingsstoffen bevatten die je als sporter nodig hebt. Bij het ontwikkelen van de producten is daarnaast extra zorg besteed aan de kwaliteit van de grondstoffen, de smaak en de consistentie hiervan. En dat proef je terug in de producten (lees hierna de review van Wiebe en Danny maar). PurePower maakt graag vernieuwende smaken voor zowel de recreatieve sporters als voor topsporters.

Heb jij vragen of tips over sportvoeding wielrennen?

Laat het weten in de Cobbles Strava Club! Lid worden is gratis en je blijft via Strava op de hoogte van de nieuwste Cobbles artikelen.

Gerelateerd artikel

Wiebe schreef eerder een review over ‘EatMyRide‘: een app (ook voor op je Garmin) die berekent hoeveel energie je nodig hebt om optimaal te presteren tijdens een fietsrit.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×