Skip to main content

Wie veel fietst kent de meest beruchte tegenstander: de hongerklop, ook wel bekend als de man met de hamer. EatMyRide heeft een methode ontwikkeld om de energie te berekenen die je nodig hebt om optimaal te presteren tijdens een fietsrit. Wiebe testte de EatMyRide app en vertelt je hoe het werkt en wat hij ervan vindt.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hongerklop

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als junior op 1 januari ging trainen met een trainingsmaatje. Het was een traditie om op nieuwjaarsdag meteen de eerste kilometers te malen. Dit was in de jaren ’90, we reden nog met kabels over het stuur en schakelden met een hendeltje aan de schuine buis. Een prachtige tijd die retrorijders nu nog graag herbeleven. Na een rit van een dikke 100 kilometer, met alleen een ontbijtje achter de kiezen en een banaan in mijn achterzak, kwam ik zo’n 10 kilometer voor de eindstreep ineens mijn eerste hongerklop tegen. Scheel kijkend reed ik over het fietspad op zoek naar wat eetbaars. Je gelooft het niet, maar ineens zag ik een halve rol drop liggen! Nou, die ging snel naar binnen en dat was precies genoeg om thuis te komen, anders was het vast lopen geworden.

Wijzer

Door ervaring worden we wijzer en leren we dat fietsen niet gaat zonder eten en drinken. Wielertijdschriften, websites en boeken zijn vol geschreven over (het belang van) voeding. Toch ontbrak er volgens EatMyRide nog iets: een app die precies aan geeft wanneer en hoeveel je moet eten en drinken voor, tijdens en na een rit. In mijn testperiode heb ik ondervonden dat het plannen van voeding echt werkt. Het vraagt wel een goede voorbereiding van je ritten, maar als je serieus met je sport bezig bent moet dat geen probleem zijn.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-stuur-garminMet EatMyRide maak je een gepersonaliseerd voedingsplan voor iedere rit. 

Kritische vragen

Ik ben de veertig gepasseerd en heb geen bloeiende profcarrière meer voor de boeg. Maar dat neemt niet weg dat ik serieus met mijn sport bezig ben. Ik ben daarom geïnteresseerd in data-apps, maar ben ook kritisch en perfectionistisch als het gaat om de meerwaarde ervan. Gelukkig had ik in Joram Kolf, de CEO van EatMyRide, een luxe hulplijn tijdens de test. Maar je kunt via de website en de app ook vragen stellen via een chatfunctie. Zo liep ik er bijvoorbeeld tegenaan dat je momenteel slechts één training kunt plannen en evalueren in de app. Binnen een uur kreeg ik netjes antwoord op mijn vraag, in dit geval dat deze uitbreiding in de planning zit en dat eraan gewerkt wordt. En bij een storing in de app kreeg ik netjes te horen dat er een kleine issue was aan de kant van EatMyRide, die ook meteen werd opgelost.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-eatmyride-review-dixieMet of zonder voedingsapp, what goes in, must come out…

EatMyRide app

Compatibiliteit

Het installeren van de app op je mobiel gaat simpel via Google Play of de Apple store. Deze app is op dit moment alleen nog compatible met de nieuwere Garmintoestellen om tijdens je rit te kunnen registreren wat en hoeveel je eet. Ook de widget die zorgt voor pop-ups is nu alleen nog beschikbaar in de Garmin IQ store. De EatMyRide app werkt goed samen met Training Peaks, Strava, Komoot, Ride With GPS. Maar je kunt ook simpelweg een .fit of .gpx bestand in de app uploaden voor en na gebruik van de voedingsplanning. Wie dus gebruik maakt van een andere fietscomputer dan de Garmin kan helaas (nog) niet tijdens de rit gebruik maken van EatMyRide, maar wél een uitgebreide voedingsplanning maken.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-garmin-1Met de Garmin app kun je EatMyRide ook tijdens je rit gebruiken.

Gebruik van app en widget

Verwacht niet dat je na het installeren van de EatMyRide app binnen 5 minuten jouw perfecte voedingsschema in elkaar hebt gezet. Het is belangrijk dat je de app eerst goed leert kennen voor je begint aan een serieuze training waar je jezelf afhankelijk maakt van de door de app geadviseerde voeding. Het is een serieuze app en niet zomaar een app die weer geeft wat je hebt gedaan. Het juist invoeren van jouw data is van belang om een zuiver beeld te krijgen.

Naast mijn recreatieve en -trainingsritten neem ik zelf ook deel aan criteriums. Het is, zoals Joram zelf al had voorspeld, niet te doen om tijdens een wedstrijd gebruik te maken van de widget op mijn fietscomputer. Kies dus, ook als je een compatibel apparaat hebt, de momenten waarop je gebruik gaat maken van de widget. Voor mij was het een weekje spelen en proberen voor ik een goed inzicht kreeg in hoe de app werkt. Het heeft me een erg positieve ervaring gegeven en ik heb de intentie om langer gebruik te maken van EatMyRide.

Hoe werkt EatMyRide?

1. Plan je rit

Als je de EatMyRide app opent zie je de dag van vandaag. Bovenin de balk kun je kiezen voor de datum waarop je een rit wilt plannen. Daarna kies je voor ‘Rit plannen’ en krijg je meteen de vraag om een rit te selecteren.

Als je een keuze hebt gemaakt wat voor rit je gaat rijden kun je kiezen voor snelheid, wattage, hoogtemeters en kilometers. De meest zuivere manier is om een route te kiezen die je hebt gemaakt. EatMyRide zoekt dan de weersgegevens en de juiste hoogtemeters er bij. Dit is niet noodzakelijk. Je kunt ook een schatting maken van de kilometers, wattage en hartslag. Het is zelfs nog mogelijk om geen planning te maken en achteraf in te vullen wat je hebt gegeten en gedronken. Zelfs voor een virtuele rit kun je een voedingsplan maken.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-pauze-bidonTijd om het energie- en vochtniveau weer aan te vullen.

2. Maak je voedingsplan

Na het plannen van je rit kom je bij jouw voedingsplan. Er staan al wat voedingsstoffen in de database, maar EatMyRide vraagt je vooral om je eigen voedingsstoffen in te voeren, omdat dit is wat je in huis hebt. Dat wordt dus goed lezen op de verpakking en hier en daar wat uitrekenen. Tijdens het invoeren van eten en drinken zie je meteen een samenvatting in beeld waar koolhydraten, voedingskwaliteit, energieniveau en vloeistof worden opgeteld. Als alle balkjes groen en vol zijn heb je genoeg voedingsstoffen gekozen om optimaal te kunnen genieten en presteren tijdens je rit.

Mijn tip is wel om altijd een extra gelletje mee te nemen, want een lekke band of een omleiding kosten ook energie. Je wil natuurlijk niet alsnog een hongerklop krijgen omdat je maar precies genoeg bij je had volgens het voedingsplan. Na het afronden van het voedingsplan voor je rit kun je ook kiezen voor de planning van je ontbijt, tussendoortjes, herstelmaaltijd, enzovoort. EatMyRide kan dus een complete planning voor je voeding de gehele dag door zijn, zodat je niet alleen vandaag, maar ook de volgende keer optimaal kunt presteren.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-vergelijking_2De juiste voeding is het verschil tussen een lekkere rit en een martelgang. 

3. Synchroniseer, en fietsen maar!

Het is belangrijk dat je het voedingsplan naar je Garmin stuurt. De app vertelt je tijdens je rit wat, hoeveel en wanneer je moet eten. In de widget op je Garmin moet je het voedingsplan even downloaden voor je vertrekt thuis, dit gaat dus niet vanzelf. Het gegevensveld voor tijdens de rit zal synchroniseren zodra je de rit start.

4. Analyseer je rit

Neem bij thuiskomst, als je gedoucht bent en aan je herstelmaaltijd zit, even de tijd om je rit te evalueren in EatMyRide. Waarschijnlijk ben je toch al bezig met je rit te analyseren op Strava, Garmin, Wahoo of een andere data-app. Een paar minuten extra voor je voeding kan er nog wel bij.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-lekke-bandJe kunt niet alles van tevoren plannen, dus neem ook altijd wat reservevoeding mee.

EatMyRide praktijkervaring

Ik kan jullie vermoeien met alle data van de afgelopen weken, maar het lijkt me zinvoller om in te zoomen naar één specifieke rit. Dit betrof een groepsrit van ongeveer 100 kilometer. Een pop-up attendeerde mij al snel op mijn eerste voedingsmoment. Ik had het voedingsplan enigszins in mijn hoofd, dus ik koos ervoor om de meldingen uit te zetten. Ik ben zelf niet zo van de pop-ups, want dat maakt me alleen maar minder geconcentreerd op de fiets.

Wat ik erg handig vond was dat ik tijdens de rit op het gegevensveld van EatMyRide live kon zien hoeveel glycogeen ik had verbruikt. Door aan te klikken dat ik wat ging eten of drinken kon ik precies aanvullen wat nodig was. Ook de inname wordt in de app bijgehouden en weergegeven. Ik zorgde er voor dat de verbrande suikers ongeveer gelijk waren aan de ingenomen suikers. Mijn ervaring was dat ik tot aan het einde van deze rit oprecht het gevoel had genoeg kracht te kunnen leveren. Met het voedingsplan had ik ervoor gezorgd dat ik die dag goede benen had!

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-garmin-2De app  geeft je actuele en gemiddelde informatie over de energiehuishouding tijdens je rit.

Thuisgekomen heb ik me netjes gehouden aan de planning voor mijn herstelmaaltijd, tussendoortjes en diner. Wat me vooral opviel was dat ik ’s avonds geen behoefte had om de kast in te duiken voor wat lekkers. Ik bleek dus voldoende te hebben gegeten, want de behoefte aan ‘snaaien’ is eigenlijk een teken dat je niet zo goed voor je innerlijke mens hebt gezorgd.

Advies van een voedingsdeskundige

Door het gebruik van deze app word je vanzelf een soort van deskundige van je eigen voedingspatroon. Mocht je toch nog de behoefte hebben aan professioneel advies, dan kan EatMyRide je ook daarbij helpen. Tijdens de testperiode mocht ik gebruik maken van het advies van een van de beste voedingsdeskundigen in het profpeloton. Niet alleen via app, maar ook telefonisch op afspraak heb ik contact met haar gehad.

Ze had inzicht in mijn gegevens (uiteraard nadat ik daar toestemming voor gegeven had) en kon me van goede feedback voorzien. Als kaaskop mag ik bijvoorbeeld graag een stuk kaas ‘snaaien’ voor ik het laatste rondje met de hondjes loop. De eiwitten doen ’s nachts hun werk om spierafbraak te voorkomen. Nu is voor mij een beetje vet niet zo erg, maar de voedingsdeskundige gaf aan dat in kaas toch aardig wat ongezonde vetten zitten. In plaats daarvan is een portie magere kwark of een eiwitshake een betere keuze.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-eatmyride-review-kwarkKwark is een gezonde eiwitbron die bijdraagt aan spierherstel. Maar kaas is zo lekker…

Conclusie

Heb jij wel eens last van een hongerklop of is de training soms net wat te zwaar aan het eind? Duurt het erg lang voor je herstelt van een fietsrit of zou je beter willen presteren? Dan is EatMyRide iets voor jou. Wielrennen is steeds meer een datasport aan het worden. We worden warm van cijfertjes en grafieken om ons zelf te kunnen analyseren. Voeding wordt daarbij vaak vergeten of verwaarloosd, maar is een cruciaal onderdeel van de sport. Dat blijkt ook uit het feit dat de app wordt gebruikt in het profpeloton. Wat ik echt goed vind aan de app is dat je live kunt zien wat je verbrandt, en je inname kunt invoeren. Ook de mogelijkheid van contact en feedback is een pluspunt.

EatMyRide is een relatief jonge app en er is zeker nog verbetering mogelijk. Ik vond het jammer dat je in het EatMyRide gegevensveld andere belangrijke data (wattage, hartslag) niet kunt zien. Enkele andere minpuntjes (je kunt maar één rit plannen en de app is alleen compatibel met Garmintoestellen) had ik hierboven al benoemd. EatMyRide is iets nieuws en is onderscheidend in de wereld van vele apps en datavelden. Ik vind het een verrijking voor serieuze fietsers. Wil je meer weten? Check dan de website van EatMyRide.

Let jij bewust op je voeding, of gaat er standaard een banaan in je achterzak?

Deel je ervaringen en tips in de Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

cobbles-sportvoeding-wat-te-eten-tijdens-het-fietsen-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×