Skip to main content

Wil jij op bikepacking avontuur? Dan is de route natuurlijk enorm belangrijk. Misschien wel hét belangrijkste. Komoot heeft nu een paar ontzettend handige functies die je hierbij helpen. Lees verder voor de mooiste reeds bestaande bikepacking routes én over het maken van een bikepacking route met Komoot.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Komoot.

Een bestaande route kiezen

We beginnen met het selecteren van een bestaande route. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Komoot heeft een prachtige bikepacking pagina, plus een andere pagina over lange-afstandsroutes.

Bikepacking Lange afstand fietsroutes

Ten eerste vind je op deze twee pagina’s héél veel keuze voor prachtige bikepacking routes. Vooral op de bikepacking pagina staan er veel. Je kunt kiezen uit routes hier ‘in de buurt’ tot routes aan de andere kant van de wereld. Ook nog eens mooie inspiratie dus! Deze routes vind je ook op de homepagina van de mobiele app onder ‘Vind je volgende avontuur’. Daarna kies je voor ‘Bikepacking’ en de regio waar je wil fietsen.

Een paar bikepacking routes ‘in de buurt’:

Een paar bikepacking routes wat verder weg:

Heb je een specifieke regio in je hoofd? Dan kun je op beide pagina’s ook filteren op land. Handig als je in een bepaald seizoen wil gaan. Bijv. Spanje als je in de lente wil gaan als het nog niet zo heet is. Of Ierland als je in de zomer wilt gaan, als het wat minder koud is.

Inspiratie voor avonturen

Het plannen van een avontuur begint met een idee. En de bikepacking Collecties van komoot zitten vol met mooie ideeën. Elke Collectie bevat een overzicht van alle dagetappes (of een verzameling Tours die makkelijk samengevoegd kunnen worden in een route van meerdere dagen), een verhaal over het avontuur, en handige informatie om de routes zelf te rijden. Met andere woorden, alle info die je nodig hebt om uit te vinden of dit de route voor jou is!

Je favoriete Collecties opslaan voor later

Heb je een interessante Collectie over bikepacken gespot, of een route die je misschien wilt rijden? Op je mobiel kun je de Collectie opslaan op je profiel door deze te openen en op opslaan-icoontje te tikken aan de bovenkant van het scherm.

Individuele routes uit een Collectie aanpassen

Misschien heb je een Collectie voor een driedaagse bikepacking route opgeslagen, maar wil je liever op een andere locatie starten. Net als bij elke andere komoot-Tour kun je gemakkelijk elke route uit een Collectie opslaan en aanpassen. Je kunt het start- en eindpunt gemakkelijk wijzigen of de route zelf veranderen door de waypoints te verslepen.

Zelf route maken

1. De route zelf bouwen

Wil je liever zelf een route maken? Dan gelden in eerste instantie de normale tips voor het bouwen van een fietsroute. Alleen is de route dan nu véél langer. Je plant de volledige route in één keer. Dit doe je alleen niet via de standaard routeplanner, maar via ‘Premium’ > ‘Plan een meerdaagse Tour’ > ‘Nieuwe Tour plannen’. Als je zelf een route wil maken, heb je vast een idee van de gebieden waar je doorheen wil fietsen. Daar kun je natuurlijk op inzoomen en een mooie route maken door diverse Highlights aan elkaar te lussen. Het enige wat we je hier nog extra kunnen meegeven is: zorg dat je lekker autoluwe wegen in je route opneemt. Dat versterkt het ‘weg zijn’ gevoel.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Eerst maak je de volledige route in één keer

N.B.: de ‘meerdaagse Tour’-functie is alleen beschikbaar voor Komoot Premium gebruikers. Een abonnement kost je €59,99 per jaar. Liever €0 betalen? Doe dan mee aan onze Komoot winactie! Als je een gratis Komoot-lidmaatschap gebruikt, kun je natuurlijk ook net als in stap 1 de hele route maken. En vervolgens kopieer je hem steeds, om verschillende etappes te creëren. Dan begin je gewoon bij de eerste en verwijder je de waypoints uit de andere etappes. Daarna ga je hetzelfde verder als onderstaande stappen. Het is alleen iets meer werk.

2. Etappes ongeveer bepalen

Als je de hele route klaar hebt, ga je deze onderverdelen in etappes. Je klikt op de knop ‘Reisschema per dag plannen’. Je begint met het aangeven wat je conditie is. Bij normale fietsroutes kies ik zelf altijd voor ‘Atletisch’. Ter info: ik ben zelf niet erg snel. Toch komen de geschatte tijden van Komoot dan ongeveer overeen met mijn daadwerkelijke tijden. Afhankelijk van je ervaring met lange afstanden en/of fietsvakanties, kun je dit dan een tandje terugschakelen, naar ‘Goed in vorm’. Verder stel je in hoeveel dagen je er over wil doen. Na je invoer geeft Komoot een inschatting van de fietsuren per dag, de kilometers en de hoogtemeters (“in sommige etappes”). Speel wat met je invoer, tot dit ongeveer goed staat. De finetuning kun je in een volgende stap doen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Geef aan hoeveel dagen je over de route wil doen en Komoot schat in hoeveel uur per dag je op de fiets zit

3. Etappes finetunen & een slaapplek vinden

In de volgende stap kom je weer uit in de routeplanner, alleen dan speciaal om de verschillende etappes te finetunen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
In de linkerbalk kun je de juiste etappe selecteren

Per etappe kun je de route tussen A en B aanpassen. Komoot geeft dan duidelijk aan wat het verschil in route en kilometers is vergeleken met je originele route. Net als de route van A naar B, kun je ook nog het eindpunt B veranderen. Bijvoorbeeld als de etappe te zwaar of te licht is.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Als je de route van een etappe wijzigt, geeft Komoot het verschil in tijd, afstand en hoogte is met de originele route 

De finetuning is nog niet helemaal klaar, want je wil ook nog ergens slapen. Met de knop ‘Accommodaties’ vind je slaapplekken in de buurt van de eindbestemming van je etappe. Komoot geeft je o.a. info over de beoordeling op TripAdvisor. Selecteer een optie en Komoot wijzigt automatisch het eindpunt van deze en het startpunt van de volgende etappe.

Als je weet wat het eindpunt is, hebben we nog één tip van het huis: zorg dat je vlakbij je accommodatie ook nog langs een supermarkt komt. Aan het eind van de dag nog 10km moeten omfietsen, omdat je de winkel gemist hebt, is niet tof.

Zo loop je iedere etappe door en klaar is je bikepacking route!

Artikel gaat verder onder afbeelding
Komoot helpt je met zoeken naar accommodaties in de buurt van de finish van de etappes

Ik zou het zelf een goede toevoeging vinden als je ook naar Google kan doorklikken, voor meer reviews en foto’s. Een samenwerking met Warmshowers.org zou ook tof zijn. Misschien iets voor de toekomst?

4. Etappe overzicht bikepacking route

Na het optimaliseren van iedere etappes sla je je route op. Daarna maakt Komoot automatisch een Collectie voor je aan, waarbij alle etappes als afzonderlijke Tour opgeslagen zijn. Die laad je thuis allemaal in je fietscomputer in en je bent er klaar voor! Qua route dan.

Meer informatie over bikepacking

Nu we de bikepacking route behandeld hebben, blijft er natuurlijk genoeg over qua bikepacking voorbereiding. Gelukkig geeft Komoot je op de bovengenoemde pagina’s ook nog eens allerlei handige tips.

 • Het kiezen van het juiste bikepacking seizoen
 • Voorbeelden en andere tips over wat onderweg te eten
 • Voor- en nadelen over verschillende soorten accommodaties om te overnachten
 • Een korte paklijst. En kort is goed, want je wil geen 100kg op je fiets meeslepen.
 • Tips over de manier van bepakken: bagagedragers, fietstassen (welke?), een rugzak, etc.
 • Sightseeing tips. Komoot verwijst door naar hun overzichten van berghutten, bergtoppen, watervallen, grotten, meren, bergpassen, kloven & ravijnen, bikeparks, natuurmonumenten en kastelen.

Heb jij een tof bikepacking avontuur beleefd? Of ga je nog?

Vertel het in de Cobbles Cycling Strava Club. Ben je nog geen lid? Meld je dan gratis aan en blijf op de hoogte van alle artikelen!

Gerelateerd artikel

Een mooie route ligt ten grondslag aan een mooi bikepacking avontuur. Lees hier onze algemene tips over het maken van een toffe fietsroute.

cobbles routes gids komoot

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×