Skip to main content

Wil je een leuke fietsroute ontdekken, maar heb je géén zin om zelf uitgebreid aan de slag te gaan? Laat je dan eens inspireren door anderen. Dat bespaart je niet alleen tijd, je komt ook nog eens buiten je eigen bubbel. Komoot heeft een aantal functies om dit ontdekken makkelijker te maken. In dit artikel lopen we er doorheen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit is een gesponsord artikel, geschreven in het kader van onze samenwerking met Komoot.

Het startpunt

Als je inspiratie wil opdoen via Komoot, start je op https://www.komoot.nl/discover. Vanuit daar hoef je eigenlijk alleen maar te scrollen en je wordt overspoeld met inspiratie. Nou zou dit natuurlijk wel een heel kort artikel worden, dus hieronder geef ik je nog wat meer specifieke voorbeelden.

Komoot Premium winnen? Bekijk onze winactie

1. Zoekfunctie

We beginnen bij de meest open deur: de zoekfunctie. De kans is groot dat je in een bepaald gebied wil fietsen (bijvoorbeeld rondom je huis, of op vakantie). Hiermee kun je gericht op zoek naar een route dichtbij je beoogde startpunt. Eerste kies je de startlocatie. Als je de smartphone app gebruikt, dan krijg je automatisch routes rondom je huidige locatie. Daarna kies je de straal van de zoekfunctie: hoe ver mag de route van de opgegeven plek liggen? Daarna kun je eventueel nog filteren op sport (bijvoorbeeld wielrennen of toerfietsen), duur en moeilijkheidsgraad. Zoeken maar!

cobbles routes wielrennen gravel komoot inspiratie zoekfunctie

Na je zoekopdracht kun je door de lijst met zoekresultaten scrollen, maar zelf vind ik het handiger om de kaartweergave te gebruiken. Zo zie je gemakkelijk hoe de route loopt en of je er naartoe kan fietsen. Als je iets gevonden hebt, kun je een kopie maken en hem aanpassen zodat ie vanaf jouw eigen startpunt loopt.

2. Gidsen van Komoot over een gebied

Wil je nóg minder zoekwerk doen? Dan heb je geluk, want dat heeft Komoot al voor je gedaan. Voor een heleboel gebieden zijn er lijsten gemaakt van de beste routes. Bijvoorbeeld de 20 beste wielrenroutes in Noord-Brabant.

cobbles routes wielrennen gravel komoot inspiratie noord-brabant

Natuurlijk kun je ook nog steeds bij Cobbles terecht voor routes in verschillende gebieden. Check onze pagina over routes voor alle artikelen.

3. Collecties van gebruikers over een gebied

Bij de inspiratie van gebruikers gaat er een wereld voor je open. Komoot heeft een actieve community van fietsers die graag anderen helpen om de mooiste plekjes te ontdekken. Dat komt in allerlei vormen. Bijvoorbeeld deze collectie van Erwin Sikkens, over keien knallen in Drenthe. Dit is een ‘highlight’ collectie. Daarbij moet je dus zelf nog een route maken. Je kunt natuurlijk ook een collectie met kant-en-klare routes bekijken, zoals deze collectie van Erwin Sikkens, over gravelbiken op de Veluwe.

Foto door Erwin Sikkens

Of deze collectie over fietsen rondom Nijmegen en in Duitsland, waarbij je in de voetsporen van de Romeinen treedt: de Via Romana.

cobbles routes wielrennen gravel komoot inspiratie via romanaJe komt echt de gekste dingen tegen hier. Je hebt vast al eens gelezen over Veloviewer en grote vierkanten rijden. Maar nu kun je ook een enorme cirkel rijden! Iemand heeft de allergrootste cirkel die je in Nederland kunt fietsen uitgetekend in twee routes:

4. Collecties van gebruikers met een thema

Wil je eens een keer echt iets anders dan normaal? Ga dan eens een route (of meerdere routes) rijden in een bepaald thema. Eigenlijk was de bovenstaande Via Romana ook al een goed voorbeeld, maar ik geef je graag nog wat meer voorbeelden. Wil je bijvoorbeeld eens flink klimmen, maar niet naar het buitenland? Bekijk dan eens deze collectie routes met klimmen in eigen land.

cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen posbank
Bier en fietsen zijn natuurlijk een prachtige combinatie (mits in de juiste volgorde). Wij zijn niet de enigen die dat weten. Daar onstond vervolgens de Tour de Craft Bier uit:

5. Interessante mensen om te volgen

De echte pareltjes vind je vaak als je de juiste mensen in de gaten houdt. Ook daar helpt Komoot je een handje bij, door voorstellen te doen met interessante fietsers:

cobbles routes wielrennen gravel komoot inspiratie

6. Collecties van Komoot voor een tijdsbestek

We gaan nog even door op de aanraders van Komoot. Op basis van je gereden Tours probeert Komoot namelijk uit te vogelen wat jij leuk vindt. Daaruit volgen dan bijvoorbeeld aanraders voor bepaalde plekken. Ik ben een echte toerder, dus ik houd van wat sightseeing tijdens het fietsen. Dus Komoot schotelt mij en paar leuke Highlights voor, waarbij je iets te zien hebt naast de route. Dit geven ze dan aan als “Tips voor jou voor het derde weekend van maart”.

cobbles routes wielrennen gravel komoot inspiratie

7. Routes en onderwerpen

Last but not least, wil ik de pagina over ‘Routes en onderwerpen’ nog even aanhalen. Deze vind je onder de zoekfunctie op de Discover-pagina. Het is erg leuk  om hier even rond te klikken. Dit lijkt een beetje op de ‘Bladeren’ functie in Spotify. Komoot heeft hier rondom allerlei sporten en onderwerpen pagina’s vol tips gemaakt. Wil je bijvoorbeeld op fietsvakantie? Neem dan eens een kijkje op de pagina over lange afstandsritten.

cobbles routes wielrennen gravel komoot inspiratie lange afstand fietsritten

De route aanpassen voor jouw startlocatie

Het startpunt van andermans route is zelden  ideaal voor jouw eigen locatie. Je wil natuurlijk dat de route vanuit je eigen huis gaat. Anders moeten jij of je fietscomputer alsnog aan de slag. Gelukkig is het niet moeilijk om in Komoot het startpunt te wijzigen. Als je een Tour bekijkt kun je gemakkelijk een kopie van de route op je eigen profiel opslaan en bewerken. Nóg makkelijker is om alleen het startpunt te wijzigen. Daarvoor heeft Komoot een speciale functie gemaakt, waarbij je gewoon een startpunt kunt prikken. Daarbij zie je dan ook goed waar parkeerplaatsen liggen, mocht je een route ergens anders dan rondom je huis zoeken.

Roebijn van Komoot legt je in deze video haarfijn uit hoe je het starpunt van een route wijzigt:

Let op: deze functie werkt alleen maar als de route ‘Heen en terug’ is – een rondje dus. Echt van A naar A. Als de route van A naar B is (ook al ligt dat maar 1 meter van elkaar vandaan), werkt het niet. Dan zal Komoot altijd een ‘rechte’ lijn terug naar A maken. In dat geval moet je eerst de Tour bewerken, ‘Heen en terug’ selecteren en daarna het startpunt wijzigen. Dat kun je trouwens ook in de routeplanner zelf doen, door op een waypoint te klikken en ‘Startpunt wijzigen’ te selecteren.

Toch zelf een route maken?

Wil je toch liever zelf een route bouwen, die 100% naar je smaak is? Lees dan vooral eens mijn gids over het maken van een perfecte fietsroute in Komoot. Daarin vindt je allerlei algemene tips over het maken van een route, plus een paar specifieke tips over Komoot.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×