Skip to main content

Draag jij in het dagelijks leven steunzolen? Of heb je een bikefitting gehad omdat je houding niet optimaal is? Dan heb je mogelijk baat bij carbon sportzolen. Deze wielerzolen helpen je de juiste houding aan te nemen en zo blessures te voorkomen en effectiever te trappen. Hoe werkt dat precies? Lees dan gauw verder.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: we zijn niet betaald voor dit artikel, maar we hebben wel de ProFysic Wielerzolen gekregen voor het delen van onze ervaringen.

Waarom sportzolen?

Blessures voorkomen & verminderen

De belangrijkste reden om wielerzolen te nemen vind ik het verminderen en voorkomen van blessures. Je voeten zijn de basis van je hele houding. Als daar iets scheef staat, trekt dat door in je hele lichaam, wat zorgt voor compensatie, scheefstand en uiteindelijk (een) blessure(s).

Wielerzolen kunnen helpen bij:

 • pijnlijke en brandende voeten
 • dove, tintelende tenen en voorvoeten
 • drukplekken onder de voeten, bijv. likdoorns
 • pijnklachten onder de voetboog
 • overbelasting van de sesambotjes onder de bal van de grote teen
 • achillespeesklachten
 • overbelasting klachten van de knie

Prestaties verbeteren

Daarnaast verbeteren wielerzolen je prestaties op de fiets. Vanaf het middensegment hebben fietsschoenen vaak al een carbon zool. Toch kan je voet dan nog inzakken in de schoen. Verloren energie dus, want die gaat niet in het pedaal. Wielerzolen voorkomen dit energieverlies en zorgen voor een optimale overbrenging op je pedaal.

Comfort verhogen

Doordat je over je hele voet contact maakt met de zool, is de druk optimaal verdeeld en heb je meer comfort van je voeten tijdens het fietsen.

Mijn situatie: fietszolen tegen knieblessure

Eerst even wat context: zoals sommigen van jullie mogelijk weten kamp ik al lang met een knieblessure. Daarvoor heb ik eerder al bikefittings gehad en de beste ervaring had ik bij Pro4mance. Omdat ik een nieuwe fiets heb en mijn laatste fitting al een paar jaar geleden was, ging ik terug voor een refitting. De conclusie was dat ik tamelijk scheef op de fiets zat. Normale steunzolen bieden tijdens het fietsen niet de juiste ondersteuning. Die zijn bedoeld voor lopen, niet voor fietsen. Sportzolen laten maken, luidde het advies. Zo geschiedde.

Vooronderzoek sportzolen

Dynamische fietsmeting

Omdat een wielerzool een probleem moet oplossen, gaat er een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Dat begint op de fiets. Bij mij was dit onderdeel tamelijk kort, omdat Pro4mance bikefitting net een uitgebreid onderzoek had uitgevoerd, wat ProFysic kon gebruiken. Daaruit bleek dat ik scheef op de fiets zat en vrij sterk mijn rechterbeen naar binnen trok, aan de bovenkant van de trapbeweging (zo erg dat mijn been het frame schampte).

Artikel gaat verder onder afbeelding
Mijn rechterbeen trok naar binnen (linkse vierkant, zie oranje cirkel), wat met een carbon wielerzool verholpen kan worden

Biomechanisch onderzoek

Voor de tweede stap ging ik op de behandeltafel liggen en werden mijn voeten en enkels onderzocht. Mijn rechtervoet bleek een stuk vaster te zitten, wat bijdraagt aan de scheefstand en voor compensatiegedrag op andere plekken zorgt. Yannick van ProFysic heeft daarna in een paar minuten mijn voetbeentjes losgemaakt, wat onverwacht echt een verademing was.

Metingen

Vervolgens voerde Yannick verschillende metingen uit, te beginnen met een stabiliteit- en drukmeetanalyse. Je gaat dan op een plaat staan en op de computer verschijnt een afbeelding van de druk die je voet op de plaat geeft. Omdat hier een ideaalbeeld van is, kan ProFysic snel beoordelen waar het probleem ligt. Ik heb last van ‘platvoeten’, wat betekent dat ik vanuit de zool meer ondersteuning van de voetboog (binnenkant midden) nodig heb, omdat er anders te weinig druk aan de buitenkant is. Mijn been zakt dus automatisch naar binnen, wat het schampen van het frame verklaart.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Van beide voeten wordt een drukmeting gedaan

Wielerzool maken

Na het vooronderzoek begint al direct het maken van de zool. Met aanwijzingen van ProFysic ga je in een stuk schuim (zoals dat groene schuim van het tuincentrum) staan en wordt er een afdruk van je voet gemaakt. Yannick drukt je voet dan op bepaalde plekken wat meer aan, op basis van de bevindingen uit het vooronderzoek.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Je maakt in een stuk schuim een afdruk van je voeten

Hierna kun jij naar huis en gaat ProFysic aan de slag. De mal wordt dan volgegoten, waardoor een kunststof afdruk van je voetzool ontstaat. Die afdruk wordt gebruikt om het carbon van de wielerzool om jouw voet te vormen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De afdruk van je voet krijg je later mee naar huis: zet hem op je vensterbank, leuk voor op feestjes en partijen.

Twee weken later kun je je zool ophalen. Dan bekijkt Yannick of de zool goed gelukt is: past hij mooi in je wielerschoen en pakt hij het probleem aan? Bij mij was dit gelukkig het geval. Verder diende deze afspraak ook gelijk als vervolgafspraak voor het onderzoek naar de beweeglijkheid van mijn voet/enkel. Dat zat nog steeds goed! Een keer losmaken was dus voldoende.

Carbon wielerzolen

De wielerzool bestaat uit een carbon basis, helemaal voor jouw voet en fietsschoenen op maat gemaakt. Heel veel padding is niet nodig, omdat het carbon zelf dus al een vorm heeft. Bovenop het carbon zitten tussenlagen die je voet nog wat verder in de juiste positie drukken, plus een comfortabele toplaag. Zo zien de zolen er dan uit:

Artikel gaat verder onder afbeelding
Het eindresultaat: carbon wielerzolen

Vervolgafspraak

Zes weken later staat standaard nog een vervolgafspraak, waarbij je de resultaten van de wielerzool gaat bespreken. Ook keek ProFysic nog eens naar mijn voet. Als je slim bent, zorg je dat je in die zes weken voldoende fietst om een uitspraak te kunnen doen.

Wat kosten sportzolen voor het wielrennen?

Op deze pagina vind je alle tarieven van ProFysic. Het wieleronderzoek kost €145 en de zolen zelf €155, bij elkaar €300 dus. Niet goedkoop, maar geloof mij: jaren aan medische rekeningen zijn duurder. Bovendien hebben de meeste verzekeraars een vergoeding voor (sport)podotherapie in hun aanvullende pakketten. Hoe het bij jouw verzekering zit, vind je hier.

Conclusie sportzolen: mijn resultaten

De wielerzolen zorgen ervoor dat ik mijn blessure niet per se vererger tijdens het fietsen. Helaas zijn niet al mijn problemen als sneeuw voor de zon verdwenen. De zolen helpen wel om gemakkelijker recht op de fiets te zitten, maar ik zat zó scheef op de fiets dat ik ook wel echt zelf bewust een juiste houding moet aannemen (en het zadel wat ik op advies van Pro4mance kocht helpt ook al een handje). Ik voel wel duidelijk dat ik veel beter in mijn fietsschoen zit. Eerst had ik op de verkeerde plaatsen ruimte over. Nu zit ik mooi strak in de schoen. Bovendien hoef ik nu niet steeds mijn steunzolen in mijn fietsschoenen te doen, wat een boel wisselen scheelt.

Gerelateerd artikel

Ik raad zelf aan om eerst langs de bikefitter te gaan, omdat de grootste problemen met je houding op de fiets daar al aangepakt worden. Hij kan ook een advies doen over de noodzaak van wielerzolen. Lees hier mijn review over Pro4mance bikefitting:

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×