Skip to main content

Het winterseizoen komt er weer bijna aan: kou, regen en misschien zelfs sneeuw! Hoe overleef je dat op de fiets? Jef is zo’n fanatiekeling die het hele jaar door rijdt, en weet dus welke winterkleding er niet mag ontbreken in jouw kast met fietsspullen. Hij geeft je enkele kledingtips om ook met winters weer op de fiets te springen, en deze niet binnen te laten staan.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Ik probeer het hele jaar door te fietsen. Daarbij rijdt ik altijd op dezelfde fiets(en), maar draag ik natuurlijk niet het hele jaar dezelfde kleding. In de herfst- en wintermaanden fiets ik een paar keer per week naar mijn werk. Dit houdt in dat ik rond een uur of zes ‘s ochtends op de fiets zit. Mijn assortiment aan winterkleding is dus met name hierop gericht. Hieronder geef ik je vanuit mijn ervaring(en) enkele tips en persoonlijke must-haves!

Winterkleding voor het bovenlijf

Fietsjack

Een goede winddicht fietsjack is een essentieel onderdeel van je wintergarderobe. Dit scheelt je veel ellende en kou. Ik heb hier dan ook niet op bezuinigd en een paar jaar geleden een Sportful Fiandre jasje gekocht. Met dit wind- en waterdichte jack kom ik de winter wel door. Het sluit overal goed aan zodat er geen kou doorheen komt. Ik kan hier uren mee door de kou rijden en ook een rit in de regen overleef ik zonder problemen. Ga dus voor kwaliteit en koop een jack uit het hogere segment. Het kost wat, maar dan kun je er ook jaren tegenaan!

cobbles-wielrennen-winterkleding-tips-landschapVoor zo’n plaatje wil je de kou wel trotseren, toch?

Handschoenen

In de winter zijn lange handschoenen prettig, met name om de koude (rij)wind tegen te houden. Het verschilt echter enorm van persoon tot persoon hoe snel je koude vingers krijgt. De gewenste dikte en warmte van de handschoenen is dan ook een persoonlijke keuze. Wanten zijn warmer dan handschoenen, maar niet praktisch en veilig op de racefiets of mountainbike. Daarom zijn er zogenaamde split-finger of lobster handschoenen, een soort kruising tussen een want en een handschoen.

Winterkleding voor het onderlijf

Broek

Ik draag meestal een korte broek met lange beenstukken eronder. Deze beenstukken bedekken ook je bovenbenen en zorgen er dus voor dat je geen koude dijbenen krijgt. Een lange broek heeft niet mijn voorkeur, omdat je dan maar één laagje stof hebt tussen je huid en de koude buitenlucht.
cobbles-wielrennen-fietskleding-winter

Sokken en schoenen

Ik draag eigenlijk nooit dikke sokken, ik probeer te zorgen dat mijn tenen nog een beetje kunnen bewegen. Door af en toe even met je tenen te wiebelen voorkom je dat ze te koud worden. Verder draag ik als het echt koud is ook een paar winddichte overschoenen. Wanneer deze ook goed aansluiten houdt dit de kou ook goed buiten. Ook hier geldt: bezuinig hier niet op een koop direct een goed setje.

Winterkleding voor hoofd en nek

Je fietst natuurlijk nooit zonder helm, maar hoe houd je het hoofd warm onder die helm? Er zijn verschillende soorten hoofddeksels, die behalve je hoofd ook je oren bedekken: bandana’s, hoofdbanden en helmmutsen. Voor extreme omstandigheden zijn er bivakmutsen die eerder aan een bankoverval dan aan een fietstocht doen denken, maar je hoofd en nek wel lekker warm houden.

Een bijzonder veelzijdig kledingstuk is de loop sjaal, ook bekend als buff (hoewel dit eigenlijk een merknaam is). Je kunt deze gebruiken als nekwarmer of hoofdband, maar je kunt er ook een muts of bandana van knutselen. Altijd handig om bij de hand te hebben, dus.

cobbles-wielrennen-winterkleding-tips-bosMet de juiste kleding kun je ook in de donkere wintermaanden prima doorfietsen.

Algemene tip: laagjes

Probeer je niet overdreven (dik) aan te kleden als je gaat fietsen, ook al is het buiten koud. Als beginnend fietser deed ik dit wel vaak uit angst om het onderweg koud te krijgen. Het gevolg hiervan is dat je te warm aangekleed bent en begint te zweten, je lichaam koelt af en… Het resultaat laat zich raden. Ik draag onder mijn jack alleen een thermoshirt met armstukken hierover heen. Dit is niet te dik, en de armstukken houden eventuele wind tegen die bij je polsen het fietsjack binnendringt. Draag dus een aantal dunne laagjes over elkaar, dit helpt veel beter dan dikke kleding en gaat onnodige afkoeling door zweet tegen.

Ben je nog op zoek naar uitbreiding van jouw collectie winterkleding? Bekijk dan het assortiment van onze partner Bikester.

Hoe blijf jij warm op de fiets tijdens de wintermaanden?

Warme drank in een thermobidon? Schoenen met verwarming? Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-winterkleding-tips-gerelateerd

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×