Skip to main content

De juiste kleding kan een wereld van verschil maken. Voor een comfortabele rit is het belangrijk om je niet te warm maar ook zeker niet te koud aan te kleden. Bovendien kan het combineren van de juiste laagjes kleding blessures voorkomen. Jeroen voorziet je van kledingadvies voor verschillende weersomstandigheden.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Om meteen met een tip te beginnen: als je twijfelt, trek dan liever te veel dan te weinig aan. Het grootste nadeel van jezelf te warm aankleden is dat je veel gaat zweten en misschien minder lekker ruikt. Niet heel prettig, maar ook geen drama. Als je verschillende laagjes draagt kun je bovendien altijd nog iets uittrekken als je te warm gekleed bent. Daarentegen kan het dragen van te weinig kleding tot serieuze blessures leiden. Als je bijvoorbeeld te snel met een korte broek rijdt, hebben de pezen in je knieën veel te verduren. De doorbloeding is onvoldoende om ze soepel te houden, en dit kan beschadigingen opleveren aan het kraakbeen.

cobbles-wielrennen-laagjes-kleding-sneeuw-korte-broekBij koud weer in een korte broek rijden is slecht voor je knieën.

Gevoelstemperatuur

Voor het bepalen van de juiste kleding voor de perfecte fietsrit zijn er meer factoren dan alleen de temperatuur. Het gaat meer om de gevoelstemperatuur.  Dezelfde temperatuur op de thermometer kan heel anders aanvoelen afhankelijk van of de zon schijnt en hoe hard en uit welke richting het waait. Oosten- en noordenwind brengen bijvoorbeeld vaak kou met zich mee, terwijl wind uit het zuiden juist tot een hogere gevoelstemperatuur leidt. Als je het lastig vindt om op basis van het weerbericht de gevoelstemperatuur te schatten, dan geven weerapps zoals buienradar vaak ook een gevoelstemperatuur aan.

Laagjes, laagjes, laagjes

In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen. Een dun zweetshirt voor de zomer, middel voor de lente en herfst, thermo voor de winter. Ditzelfde geldt voor de andere lagen. Bijna alle leveranciers geven een indicatie aan voor welke temperaturen het kledingstuk geschikt is. Let hier dus op bij het aanschaffen van kleding.

cobbles-wielrennen-laagjes-kleding-zomerBij mooi weer is de kledingkeuze niet zo moeilijk.

Tegenwoordig wordt vaak Merinowol gedragen als onderkleding. Hoewel dit zeker heel warm is en in de winter ook goed te dragen als tweede laag, is het niet aan te raden als eerste laag. Moderne synthetische zweetshirts zijn veel beter in het afvoeren van vocht. Wanneer je zo’n shirt na de was uit de machine haalt, is het al droog. Merken als Craft en Under Armour hebben gespecialiseerde shirts, ik draag zelf het liefst de mouwloze variant. Zorg dat je een of twee van deze shirts in de kast hebt liggen, zodat je ze bij elke tocht kunt gebruiken in combinatie met andere shirts.

In onderstaande tabel zie je een aantal voorbeelden van wat ik zoal aantrek bij verschillende weersomstandigheden.

Temperatuur Wind Zon Regen Kledingadvies
>25 oC 2 Zuid Ja Nee Korte broek, kort shirt (eventueel met zweetshirt)
18 oC 4 Noord Nee Nee Korte broek met kniestukken, kort shirt met zweetshirt, armstukken en windstopper
18 oC 1 Oost Ja Ja Korte broek, kort shirt met zweetshirt, armstukken
10 oC 2 Zuid Ja Nee Lange broek, lang of kort shirt met warm zweetshirt
5 oC 3 Oost Nee Ja Lange broek, kort shirt met zweetshirt (lange mouwen), windstopper, jack
0 oC 3 Oost Nee Nee Lange broek, kort shirt met zweetshirt (lange mouwen), windstopper, thermojack

cobbles-wielrennen-laagjes-kleding-winterBij dit soort omstandigheden kun je wel een paar laagjes gebruiken.

Handschoenen en sokken

Heb je vaak last van koude voeten of handen, dan kun je hier natuurlijk ook gewoon meerdere lagen dragen. Veel mensen denken hier niet aan, maar het werkt heel goed om een dunne binnenhandschoen te dragen in een gewone handschoen. Hetzelfde geldt voor sokken: draag een dunne sok, een dikke sok en een overschoen en je voeten zullen je dankbaar zijn. Wanneer het te warm is kun je bij een koffiestop nog altijd een laagje uit trekken.

Wat is jouw kledingtip voor een winterse fietstocht?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-laagjes-kleding-gerelateerd

Wat ooit begon met de Rabo Dikke Banden Race mondde uit in koersen, toertochten, veldritten en fietsvakanties. Jeroen geniet ervan hard te trainen, zo nu en dan een koers te rijden en andere renners klaar te stomen voor wedstrijden. Je vindt Jeroen zowel op de weg als in het bos.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×