Skip to main content

#Crossishere! Eindelijk kunnen we weer genieten van de strijd tussen Matthieu van der Poel en Wout van Aert, maar zelf mogen we natuurlijk ook weer de modder in. Veldrijden of cyclocross wint de laatste jaren aan populariteit en niet zonder reden: het is een geweldige wintersport en goed te combineren met wielrennen. Maar hoewel de fietsen veel op elkaar lijken, zijn het echt twee verschillende sporten. Op de crosser heb je dan ook andere technieken nodig dan op de racefiets. Duik jij deze winter voor het eerst het veld in, of wil je je skills wat aanscherpen? Check dan hieronder de tips van Merlijn.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1.   Sturen

Een bochtje nemen is niet zo moeilijk zou je zeggen, maar er komt veel  bij kijken om een bocht echt goed door te komen. En cyclocross is vaak meer sturen dan rechtdoor, dus goed bochtenwerk kan je veel opleveren! Het belangrijkste is dat je tijdens het sturen zoveel mogelijk grip houdt, ook al betekent dit dat je de bocht ruimer moet nemen. Met meer grip kun je met een hogere snelheid de bocht door en bespaar je energie, en je glijdt ook nog eens een stuk minder snel weg. Over het algemeen geeft gras of andere begroeiing het meeste grip, en mul zand of modder het minste. Mocht een bocht heel scherp of krap zijn en helemaal uit modder of los zand bestaan, dan is lopen vaak de snelste optie!
cobbles wielrennen cyclocross technieken sturen

2.   Grip

Dan komen we ook meteen bij nummer 2: grip zoeken en houden. Dit is voor de meeste crossparcoursen eigenlijk met drie woorden samen te vatten: groen is grip! Al het gras en begroeiing levert meer grip op dan zand, modder, gravel, etc. Met name op technische stukken en in bochten is dit belangrijk, want de weerstand is soms wel wat hoger.

In modder werkt het weer net wat anders: hier kan je vaak het beste door de meest natte plekken gaan. De modder is hier dunner en zo zit je sneller op de hardere ondergrond, wat meer grip betekent. Bandenspanning speelt ook mee: profs rijden met tubebanden (niet te verwarren met tubeless) en kunnen met extreem weinig druk (tot wel 1 bar) rijden. Hierdoor heb je veel meer grip! Met normale of tubeless banden haal je dat niet, maar tot 2 bar kun je vaak wel gaan. Pas wel op voor stootlekken.
cobbles wielrennen cyclocross technieken grip modder

3.   Remmen

Ook remmen is een niet te onderschatten techniek die bij cyclocross erg belangrijk kan zijn. Les 1: probeer het zo min mogelijk te doen. Veldrijden is al zwaar genoeg, dus wil je zoveel mogelijk snelheid overal in mee kunnen nemen. Les 2: als je het doet, doe het voorzichtig en probeer je achterwiel niet te laten blokkeren, want dan is de kans groot dat je de controle kwijtraakt. Zeker in gladde of natte omstandigheden kan je het beste voorzichtig remmen, en nooit je remmen in een keer vol gebruiken. Tenzij je zin hebt in een modderbad natuurlijk.
cobbles wielrennen cyclocross technieken remmen

4.   Op- en afspringen en schouderen

Het op- en af springen, schouderen, en rennen met je fiets is een van de kenmerkende technieken waarmee cyclocross zich onderscheidt van andere wielersporten. Of je nou over een balkje moet, een sloot moet oversteken of een trap moet beklimmen, je gaat het geheid tegen komen. En omdat Sven Nys het veel beter uit kan leggen dan ik, hier een filmpje:

5.   Bunnyhoppen

Mocht je zin hebben in een uitdaging, kan je natuurlijk ook gewoon leren om te bunnyhoppen! Met deze spectaculaire techniek kun je vaak veel langer op de fiets blijven zitten en bespaar je veel energie. Het gaat als volgt: Ga staan op de pedalen en breng je gewicht boven je achterwiel. Trek hard aan je stuur zodat je voorwiel een stuk de lucht in gaat. Terwijl je dit doet, verplaats je je gewicht alweer wat naar voren. Probeer je stuur wat naar voren te duwen, en trek je benen op zodat ook je achterwiel de lucht in komt. Probeer tijdens de landing te zorgen dat je gewicht weer mooi in het midden uit komt. Check ook dit filmpje van GCN voor een goede uitleg:

Ben jij al besmet met het virus dat cyclocross heet?

Deel je mooiste crossverhalen in de Cobbles Cycling Strava Club. Veel nieuwe fietsvrienden voor nul euro!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen cyclocross technieken gerelateerd

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×